Rahşan Demirel’in annesi: Halkın Öcalan’a bağlılığı Newroz ateşini gürleştirecek

img
MÊRDÎN - Bugünlere verilen bedellerle gelindiğini belirten Rahşan Demirel’in annesi Emine Demirel, “Bu Newroz, Özgürlük Newrozu olmalıdır. Halk başkana bağlıdır. Bu bağlılık ise Newroz ateşini gürleştirecek. Kürt halkı bir çığlık olarak başkanı canlı görmeyi haykırmalıdır” dedi. 
 
Newroz ateşi, yasak ve katliamlara rağmen yüzyıllardır Kürtlerin özgürlük talebiyle harlanıyor. Özellikle 1990’lı yıllarda tavan yapan baskı, yasak ve katliamlara birçok kişi bedenini ateşe dönüştürerek yanıt oldu. Bunlardan biri de İzmir’in Kadifekale Mahallesi’nde yaşayan Rahşan Demirel idi. "Newroz yasak, lastik yakmak yasak" tehditleri savuran devletin, Kürdistan’da gerçekleştirdiği kanlı saldırılara karşı 17 yaşındaki Rahşan Demirel, 22 Mart 1992 tarihinde bedeniyle Newroz ateşini yakarak ölümsüzleşti. 
 
Geride bıraktığı mesajında “Kendimi Newroz yapıyorum Kadifekale'de” diyen Rahşan Demirel, “İsmet Sezgin'e haber veriyorum Newroz kutlanacak… Lastikle olmazsa bile, canımızla kutlanacak” diyerek tarihe geçti. Rahşan Demirel’in yaktığı Newroz ateşi o günden bu güne hiç sönmedi. Kürdistan’ın dört bir yanında milyonlara ulaşan Newroz, İzmir’de de Kadifekale’den kentin meydanlarına kadar her yerde yanmaya devam ediyor. Kürt halkı, Newroz’u bu yıl ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’ta yaptığı tarihi çağrıyla karşılıyor. 
 
Rahşan Demirel’in annesi Emine Demirel, kızının eyleminin yıldönümü dolayısıyla ajansımıza konuştu.
 
RAHŞAN’I ANLATTI
 
Mêrdîn’in Nisêbîn ilçesinde 1975 yılında dünyaya gelen kızı henüz 2 yaşındayken İzmir’e göç ettiklerini belirten Emine Demirel, oldukça zorlu bir süreç geçirdiklerini söyledi. Bir taraftan çalışmak bir taraftan da çocuklarına sahip çıkmak zorunda kaldığını dile getiren Emine Demirel, yaşam mücadelesi içerisinde çocuklarının kültürleriyle büyümeleri için de çaba verildiklerini kaydetti. Rahşan'ın akıllı, merhametli ve sorgulayan bir çocuk olduğunu ifade eden Emine Demirel, “İmam Buhari’den bahsettiğimde gece yarısına kadar İmam Buhari’yi sorardı. İmam Buhari’yi okurken, o da bunları aklında sorgular, Peygamberin Kureyş kabilesini nasıl ikna ettiğini merak ederdi” diye belirtti. 
Kızı 16-17 yaşlarına geldiğinde artık sorularına cevap veremedikleri bir kişi haline geldiğini söyleyen Emine Demirel, “Bu haliyle kendisinden korkuyordum. Kız kardeşleri de başkaları da ‘Gözlerin üzerinde olsun. Bu kız çok akıllı’ diyordu. Artık kendisine yetemiyorduk. Bilsin, tanısın diye kendimle iki defa memlekete getirdim. Döndüğümüzde sürekli bu halk için bir şey yapılması gerektiğini, sadece hareketin yapacaklarının yeterli olmayacağını söylüyordu. Rahşan bu haliyle kendisini yoğurmuş, yetiştirmişti” ifadelerini kullandı.
 
22 MART SABAHI VE SONRASI 
 
Rahşan’ın eyleminden önce farklı bir ruh hali içerisinde olduğunu belirten Emine Demirel, bir şeyler yapacağının farkındaydık ancak en olacağını kestiremediklerini söyledi. Emine Demirel, 22 Mart sabahı yaşananları ise şöyle anlattı: “Evde odalara baktık göremedik. Bir kartonun üzerine ‘Kürt halkı için Türk devletine cevap vereceğim. Kendi canımla Cizîr, Silopîya ve Nisêbîn halkının Newroz’unu kutlayacağım’ yazmıştı. Büyük kardeşini kaleye gönderdim. Bir kızın kendisini yaktığını, kimsenin kaleye girmesine izin verilmediğini söyledi. Kız kardeşleriyle pankartımızı alarak yola koyulduk. Halk, sarı, kırmızı, yeşil renkleriyle önümüzden geçiyor, biz de Newroz için götürdüklerini sanıyorduk. Başta anlamadık. Kaleye gittik. Gözlerim çantaya kesildi. Komiserin yanına gidip ‘Bu çanta bizimdir. Kız da bizimdir’ dedim. Üzerine bir battaniye atmışlardı. Çocuklara onun sarı, kırmızı, yeşil battaniyesini getirmelerini söyledim. Battaniye gelene kadar halk da toplandı. Polis de savcı da vali de geldi. Direndik. Elimizden geleni yaptık. Vasiyetini gerçekleştirdik ve cenazesini eve getirdik. Türk devleti, Kadifekale’nin etrafını ablukaya aldı. Ablukadan önce Kadifekale’ye ulaşanlar 20 bin kişiydi. Savcı ne kadar ‘burada defnedin’ dediyse de vasiyetini yerine getirmek için direndik. Otobüsün önünü kestiler, Atilla binbaşı önce konuştu, sonra Veli Küçük burada herhangi bir yerde defnetmemizi söyledi. Kabul etmedik. Memlekete getirdik, asker ablukasında defnettik. Babası ve dayısı elleriyle toprak attılar üstüne. İzmir’e döndükten sonra bizden ne istemişti ise yerine getirdik. Zaten kararını neden verdiğini, nasıl verdiğini yazmıştı.” 
 
Kızını bir “ışık huzmesi” olarak nitelendiren Emine Demirel, “Yıllar içinde düşündükçe her defasında yeni manalar yüklüyorum. İnsan bir yerde bir ışık görür, onun peşinden gider. Bir ışık yayılır, insan o ışığa uzaktır. O ışığa ulaşmak için yürür. Her şeyin bir zamanı vardır, o zaman gelince yapman gerekir. Mesela bugün Önderliğe (Abdullah Öcalan) baktığımızda bugün için lazım. Yarın için de lazım. Bugün bile yaşadıklarım benim için öğretici oluyor” dedi.
 
‘KADINLAR ÖNCÜLÜK ETMELİ’
 
Kürt halkının artık uykudan uyandığını söyleyen Emine Demirel, “Nasıl ki güneş çıkınca gece kendisini geri çekiyor. Öyle bir hale geldi ki, toplum artık bir şeyin hazırlığı içine girecek bir hale geldi. Hareket de toplum da hazır olma dönemine girildi. Bu süreç toplumun omuzlarına büyük bir görev yüklüyor. Bu dönem Kürt halkından büyük beklentilerin olacağı bir dönem. Kürt halkı Önderliğin çağrısına, demokrasi, gelecek, yeni bir sayfa ve politik açılardan bakmalı. Özellikle de kadınlar. Çünkü kadın; yağmur, okyanus, toprak, doğadır yani dünyanın kendisidir. Kadın erkeği yaratmıştır. Bu nedenle hakikatin yoluna dönüp, özüne dönüş yapmalıdır. İlk annesine dönüş yapmalı. Önder Apo’nun felsefesiyle kendi toplumunu yaratmalı. Kendisiyle yüzleşmelidir. Çünkü özgürlük ve demokrasi ancak kadınla gelir. Bugün kadının kıvılcımı ortaya çıkmalı ve Önder Apo’ya cevap olmalı. Kadınlar, Önder Apo’nun istediği barışa cevap olabilmeli. Toplum ancak o şekilde hazırlanabilir. Sadece Kürt kadını değil, dünyanın tüm kadınlarına söylüyorum. Kadınlar güçlü olmalı, kendisini bir evreye taşıyabilmeli. Türk kadınları da. Çünkü acının rengi yoktur. Kan da tek renktir. Annelerin gözlerinden akan yaş da aynıdır. Biz barış isteyenleriz. Dünyanın tüm savaşları da barışla sonuçlanır. Peygamberler de böyle yapmıştır. Çünkü barış rahatlatır, huzur verir” ifadelerini kullandı.
 
‘ÖCALAN SÜRECİ TERSİNE ÇEVİRDİ’
 
Kürtlerin her şeye rağmen özgürlükten vazgeçmediğinin altını çizen Emine Demirel, “Medlerden, Eyyübilerden, Aryenlere kadar böyle oldu. 20’nci yüzyıl Ortadoğu’ya çok ağır geldi. Acemlere, Araplara, Kafkaslardan Türklere kadar ağır geldi. Kürtler için de şunu diyebiliriz ki eskilerin bir sözü var. İnsan aç kalsa da yiğitliğinden, zenginliğinden ödün vermez. Kürtler dağlarda da olsa özgürlükten vazgeçmedi. Dostlarına güvendi, inandı. Parçalandıkları zamanda yeri geldi direndiler. Ancak ittifakımız yoktu. Bu zaafımız o günden bu yana bizi etkisi altına aldı. Yabancılar da bunu gördü ve bizleri birbirimize kırdırdı. Amacımıza ulaşmamızı engellediler. Ancak Abdullah Öcalan bu süreci tersine çevirdi. Bu nedenle diyebilirim ki; filozofluğu aştı. Bir anlamda Peygamberleşti. Yusuf ve Musa gibi oldu. Bir kavmi değiştirdi. Bizler de güç verirsek yeniden var olabiliriz. Türkleri de kendimizle beraber bu seviyeye getirebiliriz. Ortadoğu’yu bu felsefeyle yeniden nakış gibi işleyebiliriz” diye belirtti. 
 
‘ÖCALAN DA ÇAĞRISI DA HALKA ANLATILMALI’
 
Abdullah Öcalan’ın çağrısının özellikle de “silah bırakma” konusunun halka yeterince anlatılmadığı eleştirisinde bulunan Emine Demirel, şöyle devam etti: “Çağrıyı halka anlatmak legal siyasete, aydın ve gazetecilere düşüyor. Çocukları 23 Nisan’a hazırlayan bir öğretmen gibi olunmalı. Baktığımızda halk hazır. Öğreticiler ve öncüler, üzerlerine düşeni henüz yapmıyor. Kürt halkı cesurdur. O yüzden öncülere, siyasi temsilcilere diyoruz ki; gelsinler hep birlikte halkın içine girelim. Ortadoğu halkları, konfederalizmi, demokrasiyi, özgürlüğü, kurtuluşu henüz tatmadılar. Sen ne kadar cennet olduğunu söylesen de öyle görmüyorlar, ayak diretiyorlar. Çünkü sadece askeri baskıyı görmüşler. Yakıp, yıkmayı görmüşler. Bu nedenle halkın içine girmeliyiz. Önderliği anlatmalı, halkı hazırlamalıyız. Hatta acil bir şekilde hazır edilmelidir.
 
‘SERHİLDAN ZAMANIDIR’
 
Kürt halkı bugünlerde rolünü oynamalı. Bugün serhildan zamanıdır. Kutlu bir gündür. Çünkü kutlu gelişmeler yaşanmaktadır. Kürtlerin varlık ve yokluk zamanıdır. Hesap yapılacak zaman değil. İyi okunması gereken bir zaman. Bu Newroz, özgürlük Newrozu’dur. Bugüne kadar zorluk ve zulüm içinde geçti. Kan ve ateş arasında bugüne kadar gelindi. Bunun kıymetinin bilinmesi gerekir. Gecemizi gündüz edip, birbirimize anlatmamız lazım bu çağrıyı. Gerçekten özgürlük Newrozu olması gerekiyor. Bu Newroz Ortadoğu’nun tamamına demokrasi getirmenin Newrozu olmalı. Çünkü Newroz Ortadoğu’nun, ezilenlerin bayramı. Halk başkana bağlıdır. Halkın bağlılığı var. Bu bağlılık ise Newroz ateşini gürleştirecek. Kürt halkı bir çığlık olarak başkanı canlı görmeyi haykırmalıdır. Kürt halkının gücü buna yetiyor.”
 
MA / Ahmet Kanbal 
 

Diğer başlıklar

05/07/2025
22:55 Tetwan'daki festival konserlerle sürüyor
22:48 Muhittin Böcek tutuklandı
22:29 3 ilçedeki yangınlar kontrol altına alındı
22:14 Gazze'de katledilenlerin sayısı 57 bin 338’e çıktı
22:09 Pirsûs'ta katledilenler için Tuzluçayır'da yürüyüş
21:55 Özel'den Erdoğan'a istifa çağrısı
21:46 Birçok kentte 'süreç' temalı buluşma: Halk somut adım bekliyor
21:19 İngiltere Dışişleri Bakanı Lammy'den Şam’a ziyaret
21:14 Muhittin Böcek'e tutuklama talebi
20:40 CHP PM yarın olağanüstü toplanacak
20:06 Serra Bucak: Belediye başkanlarının yeri cezaevi değildir
19:46 Gabar Dağı’nda yeniden yangın çıktı
19:42 Kürtçe, Süryanice ve Ermenice kurslardan mezun olanlar belgelerini aldı
19:27 Muhittin Böcek adliyeye sevk edildi
19:22 Aydınlar barışı tartıştı: Direnenin direnenle dayanışma düzeyi düşük
19:11 Ege Denizi'nde 3,9 büyüklüğünde deprem
19:08 AKP’li Çelik'ten Özel'e yanıt
18:50 Emek ve Demokrasi Güçleri: Başkanları serbest bırakın
18:45 Deprem Bilimci Görür’den uyarı
18:18 Gazeteci Timur Soykan gözaltına alındı
18:16 'Kültürel soykırım' paneli: Köklerimize dönmeliyiz
18:08 İHD: Yangına geç müdahale ihlallere yol açtı
18:01 Bakırhan: Hukukun olmadığı bir sistem kimseye kazandırmaz
17:53 Aydın’da bir kadın katledildi
17:48 Bakan Tunç CHP’ye operasyonları eleştirenleri hedef aldı
17:43 Licê’deki yangın kontrol altına alındı
17:31 DEM Parti olağanüstü toplanıyor
17:27 Wan’da halk buluşmaları: Daha büyük bir mücadele başlıyor
17:14 Gözaltındaki Zeydan Karalar halkı belediye önüne çağırdı
17:07 Güney Kürdistan Ulusal Kürt Kadın Birliği Platformu deklare edildi
16:35 Çocuk çalıştayında deneyimler paylaşıldı: Modelimizi oluşturmalıyız
16:16 'Hêviyên Hunerê' sergisi açıldı
16:13 Özgür Özel: Bu savaş ilanı demokratik siyasete açılmıştır
16:03 KHK eylemi 137'nci haftasında: Barışın önü işe iadelerle açılır
15:44 Sabahat Tuncel: 8 Temmuz’da Ankara’da buluşalım
15:39 DEM Parti'den Semsûr Belediyesi'ne dayanışma ziyareti
15:37 Amedspor yeni sezon formalarını tanıttı
15:21 Dörtyol yangınında son durum
15:16 Muratpaşa'da aynı yerde ikinci yangın
15:12 Licê kırsalında yangın
15:10 Antalya Arkeoloji Müzesi yıkılacak
14:58 Adana Büyükşehir Belediyesi önünde gözaltı protestosu
14:44 Silivri açıklarında 4,1 büyüklüğünde deprem
14:36 Ağır hasta tutsaklar Aktaş ve Gurban'ın tahliyesini istediler
14:19 Çocuk çalıştayında anadilde eğitime vurgu
14:09 İki kentte gençlik çalıştayı: Üzerimize düşeni yapacağız
13:58 Erdoğan'dan 'süreç' açıklaması: Titizlikle çalışıyoruz
12:56 Hatay'da deprem
12:56 Bakırhan'dan operasyonlara tepki: Antidemokratik uygulamalardan vazgeçin
12:51 Cumartesi Anneleri: Vedat Aydın dosyasında cezasızlığa son verin
12:26 CHP'nin Kurtulmuş ile yapacağı komisyon görüşmesi ertelendi
12:17 DEM Parti, Semsûr ve Adana belediyelerini ziyaret edecek
12:15 Hatay’da yangın kısmen kontrol altına alındı
12:01 Kayıp yakınları: Vedat Aydın’ın faillerini açığa çıkarın
11:32 CHP MYK'si olağanüstü toplandı
11:18 Eş genel başkanlar: Bu operasyonlar çözümün yolunu tıkıyor
11:11 Gençlik çalıştayında Ortadoğu'daki krizler ve çözümler tartışılacak
11:07 DEM Parti’den önemli bilgilendirme: İsim bildirin
10:44 Gabar’da binlerce ağaç küle döndü
10:03 DEM Parti'den İzBB tepkisi: Barış umuduna zarar veriyor
09:49 Köylüler nöbette: Yasa geri çekilene kadar mücadele edeceğiz
09:17 Hastane sevki 15 defa engellenen tutsağa alzeheimer tanısı konuldu
09:12 AYM'den Kader Ortakaya kararı: Yaşam hakkı ihlal edildi
09:07 İzol Davası yeniden görülecek: Avukatlardan 'tutuklama' başvurusu
09:06 Asgari ücrete ara zam tartışmaları: Birleşik mücadeleyle yol alabiliriz
09:06 Uytun davası 16 yıldır sürüyor: Asker cezalandırılmadı, gaz fişeği bulunmadı
09:05 AKP'li Nasıroğlu'nun şirketi Sisê'yi talan ediyor
09:04 Helikopterden atılan Şiban’a verilen ceza onandı
09:03 ‘Tehlikeli’ gemi söküm için Aliağa'da
09:02 Suavi: Sanat barışla özgürleşir
09:01 Amed’de düzenlenecek gençlik çalıştayına davet
09:00 05 TEMMUZ 2025 GÜNDEMİ
08:47 Belediye başkanı tutuklanmıştı: Vekili de gözaltına alındı
08:21 Dörtyol'da orman yangını: Bin 870 kişi tahliye edildi
08:02 CHP'li belediyelere operasyon: Karalar, Tutdere ve Böcek gözaltında
04/07/2025
22:52 Kürdistan ve Türkiye'de demokrasiyi sağlamalıyız'
21:06 Bakırhan'dan Soyer'in tutuklanmasına tepki: Derhal serbest bırakılmalı
20:31 Munzur Festivali çağrısı: Sanatçıların katılımı topluma güç verecektir
19:57 Zeytinlik yasasına karşı nöbette olan köylülere dayanışma ziyareti
19:44 Eskişehir'de madden aramaya ÇED olumlu kararı
19:33 KESK üyesi KHK'lilerin işlerine iadesi istendi
18:53 Omerya'daki yangın kontrol altına alındı
18:40 Yangından zarar görenlerle dayanışmaya valilik engeli iddiası
18:27 İhraç istemiyle disipline sevk edilen Jiyan Ormanlı'nın istifası istendi
18:07 Tunç Soyer ve CHP İl Başkanı Aslanoğlu tutuklandı
18:01 Pınar Bayrak'ı katleden Ziya Ecer’e ağırlaştırılmış müebbet
17:35 Pınar Bulunmaz davasında yine tutuklama çıkmadı
17:06 Diploma iptalini protesto eden öğrenci serbest
16:54 Tetwan’da ‘İnsan hakları ve barış’ paneli düzenlendi
16:34 Eskişehirliler Cengiz Holding'in maden projesine karşı eylemde
16:33 Buca ve Ödemiş’te yangın: Yerleşim yerleri boşaltıldı
16:10 Manavgat Belediye Başkanı gözaltına alındı
15:59 İstanbul'da 'Demokratik Toplum Çalıştayı' düzenlenecek
15:59 Xeceri'deki GES projesi iptal
15:41 İmamoğlu hakkında 'sahte diploma' iddianamesi
15:39 Gundik Festivali'ne itiraz: Fikriyatı başka yöne evrildi
15:31 ‘Öcalan’ın çağrısı Ortadoğu’yu istikrara kavuşturabilir’
15:24 ATK'den hasta tutsak Güler için ‘hayatını yalnız idame ettiremez' raporu
15:21 İnsan hakları sempozyumunda 'ortak mücadele' vurgusu
15:13 Defterdeki Kürtçe şarkılardan dolayı hücre cezası verildi
14:49 2 yıl 1 ay hapis cezasının gerekçesi: Öcalan'a 'PKK Lideri' demek!
14:39 DBP Agirî’de yeni yönetimini belirledi
14:29 Hindistan'da sel ve heyelan: 69 ölü, 110 yaralı
14:26 Ahmet Saymadi hakkında ceza ve tahliye
14:13 33 yıl tutsaklığın ardından Amed'de kitlesel karşılandı
14:07 Omerya’da ormanlık alanda yangın
12:51 Gabar'daki yangın geniş bir alana yayıldı
12:27 Meclis’te yemekten zehirlenme iddiası
12:09 Tunç Soyer: Dosyamızda cevabı olmayan hiçbir soru yok
12:07 Tunç Soyer ve 98 kişi hakkında tutuklama talebi
11:58 10. Yargı Paketi sonrası tutuklu/hükümlü sayısı
11:38 İzmir'deki yangınlarda son durum
11:11 Ailelerden İmralı’ya gitmek için başvuru
11:07 Diploma iptalini protesto eden öğrenciye gözaltı
10:58 Wan'da tutsaklara görüş yasağı
09:53 Eylemdeki işçilerden 'grev' uyarısı
09:52 Gelecek Partili Torun: Komisyon bir an önce kurulmalı
09:50 İzmir’de 137 kişi adliyeye sevk edildi
09:41 Köyden ilçeye atla gidiyorlar
09:38 Tutsak Güneş çoklu hastalıklarına rağmen tahliye edilmiyor
09:34 IHRNGO Direktörü: İran'da artan baskının amacı yeni protestoları engellemek
09:30 Gençler 'Barış ve Demokratik Toplum Süreci' gündemiyle buluşacak
09:23 Doğa harikası Heftbori HES'le yok edilecek
09:22 Amed Baro Başkanı: Sürece hukuki katkı sunmaya hazırız
09:21 Uluslararası Kürt-Alman Üniversitesi’ne dair merak edilenler
09:14 Türkiye’ye gelen aydınlar: Temel hedef Öcalan’ın özgürlüğüdür
09:07 Îdir'de bereketli kayısı hasadı
09:04 KNK Eşbaşkanı Karamus: Ulusal birlik için her zamankinden daha umutluyuz
09:02 Aydın: Ulusal kongreyi erteleme ve geciktirme şansı kalmadı
09:01 Wan'da 'Hêviyên Hunerê' sergisi açılacak
09:00 04 TEMMUZ 2025 GÜNDEMİ
03/07/2025
23:59 Festivalde pedallar madde bağımlılığına dikkat çekmek için döndü
23:52 Mehmet Çakas, Türkiye'ye sınır dışı edilmeyle karşı karşıya
23:13 'Demokratik Toplum Buluşmaları' sürüyor: Sürece sahip çıkalım
22:06 Tahliye kararı verilen gazeteci Aksu cezaevinden çıktı
19:22 Ödemiş'te orman yangında can kaybı 2'ye yükseldi
19:16 Tabutla AKP binasına yürüyen işçiler, iktidarı istifaya çağırdı
18:30 Zeynep Kınacı ve Sema Yüce Amed'de anıldı
18:08 3 işçi hayatını kaybetmişti: Kaza değil, cinayet
17:39 TÜİK enflasyon verileri, BES-AR'ın 16.52 puan gerisinde kaldı
16:58 Ege'de 3 kentte yangın
16:53 Aydın'da kadınlar süreci konuştu
15:33 İstanbul’daki yangın kontrol altına alındı
15:23 Tağar Çayı'nda bilirkişi incelemesi
15:22 Çocuğu intihara sürükleyen iki zanlı yine tutuklanmadı
15:18 Gazeteci Aksu tahliye edildi
15:17 DFG: LeMan dergisinin yanındayız
15:15 Dev Sağlık-İş bakanlık önünde: Bu teklifle müzakere değil mücadele edilir
15:08 DEM Parti: Silahsızlanmaya dair önümüzdeki hafta tarihi adım hazırlığı var
14:50 Musa Kaya'nın taziyesine kitlesel ziyaret