AB'den Türkiye'ye 3 milyar euro için onay

  • dünya
  • 12:55 25 Haziran 2021
  • |
img
ANKARA - AB Zirvesi’nde konuşan Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye'deki sığınmacılar için 3 milyar euro ek kaynak aktarılacağını açıkladı.
 
Brüksel'de yapılan Avrupa Birliği (AB) Zirvesi'ne katılan devlet ve hükümet başkanları, Türkiye ile AB arasındaki mülteci mutabakatının güncellenmesi ve Gümrük Birliği'nin modernizasyonu konularında uzlaşma sağladı. Zirvede, Türkiye'de yaşayan Suriyeli sığınmacıların bakımı için 3 milyar euroluk paket tasarısı kabul edildi..
 
Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Bugün Türkiye ile ilişkiler konusunda kapsamlı bir tartışma yürüttük. Komisyon bize burada mülteci anlaşmasını ne şekilde uzatabileceğimiz konusunda bir rapor sundu. Bunlar şimdi resmen onaylanacak. Biz bu raporu kabul ettik. 3 milyarlık ek bir kaynak aktarımı söz konusu" açıklamalası yaptı. 
 
Merkel, Türkiye ile ilgili olarak Gümrük Birliği çalışmalarına da devam edileceğini ve bunun karşılığında da Türkiye'den yapıcı tutumuna devam etmesini istediklerini kaydetti. Merkel, "Şu an Akdeniz'deki ilişkilerde de bir iyileşmenin olduğunu görüyoruz" dedi. 
 
Zirveye katılan yetkililer, ilk günün ardından AB Komisyonu'na çağrıda bulunarak mülteci paketiyle ilgili nihai önerilerini "hiç gecikmeden" sunmasını talep etti. 
 
Komisyon, Zirve öncesinde yaptığı çalışmada, 2024 yılına dek olan süreyi kapsayan toplam 5,7 milyar euro ebatında bir tasarı hazırlamıştı. 
 
Bu kaynağın 3,5 milyar euroluk kısmının Türkiye'ye aktarılması öngörülüyor. Ancak 500 bin euroluk bölüm halihazırda 2021 için onaylanmış durumda.