Suriyeli doktorun Almanya'daki yargılaması yarın

img
ANKARA - İnsanlığa karşı suç işlemekle suçlanan ve Almanya'da gözaltında bulunan Suriyeli cezaevi doktorunun yargılanması yarın başlayacak. 
 
Almanya Federal Başsavcılığı’nın, Suriyeli doktor Alaa Musa hakkında 2011 ve 2012 yıllarında Humus şehrinde bir askeri hastane ve askeri istihbarata bağlı cezaevinde mahkumlara işkence yaptığı suçlamasıyla açtığı dava yarın başlıyor.
 
İddianamede, doktorun kasten bir mahkûmu iğneyle öldürdüğüne dair şüphelerde yer alıyor. Başsavcılıktan yapılan açıklamada, Musa’nın insanlık suçu işlemek ve adam yaralamakla suçlandığı belirtildi. Musa'nın 18 vakada işkence yaptığının tespit edildiği iddianamede, bazı tutukluları kısırlaştırmaya çalıştığı ve genital bölgelerini ateşle yaktığı ve işkence görenlerden birinin 14-15 yaşında bir çocuk olduğu da iddianamede yer aldı.
 
Suriye’den 2015 yılında Almanya’ya gelen Alaa Musa, geçtiğimiz yıl gözaltına alınarak, tutuklandı. Yarın Frankfurt Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde görülecek davada Musa insanlığa karşı suç işlemekle yargılanacak.
 
CEZASIZLIK ZIRHINA NET MESAJ
 
Uluslararası Af Örgütü, bu davanın Suriye’deki toplu suçlarla mücadele ve Suriye halkı için adaleti sağlama yolunda önemli bir adım olduğuna dikkat çekti. Af Örgütü tarafından yapılan açıklamada, Suriye’deki adaletsizlik sisteminde askeri hastanelerin işlevine yönelik yargılamanın ilk kez ayrıntılı olarak ele alındığı belirtildi. Duruşmanın genel olarak Suriye’deki cezasızlık konusunda net bir mesaj verdiğine vurgu yapılan açıklamada, “Dava sadece asker ve istihbarat personelinin değil, herkesin evrensel hukuk ilkesine göre sorumlu tutulabileceğini açıkça ortaya koymaktadır” denildi.