Almanya ve Fransa’da Newroz kutlamaları

img
HABER MERKEZİ – Fransa ve Almanya kentlerinde yağışa rağmen bir araya gelen binlerce kişi Newroz’u kutladı. 
 
Fransa ve Almanya kentlerinde bir araya gelen binlerce kişi coşkulu bir şekilde Newroz'u kutladı. 
 
PARİS
 
Fransa’nın başkenti Paris’te Kürtler ve dostları Newroz’u kutladı. Villiers le Bel banliyösünde sabah saatlerinde bir araya gelen binlerce kişi yağmura aldırış etmeden programın başlamasını halay çekerek başladı.
 
Sahneye çıkan Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) Eşbaşkanları Xanê Akdoğan ile Şahin Polat, katılımcıları selamlayarak Newroz bayramlarını kutladı. Konuşmaların ardından Hozan Aydın, Mem û Zîn Botan ve Sanatçı Ferhat Tunç şarkılarıyla kitle halaya durdu. 
 
RENNES
 
Fransa’nın Rennes ve çevre kentlerde yaşayan Kurdistanlılar, açık alanda Parc des Gayeulles’de bir araya geldi. Newroz’da Avrupa Kurdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (KCDK-E) Divan Eşsözcüsü Murat Ceylan, konuştu. Ceylan, “2024 Newrozu, halkımız tarafından her yerde özgürlük kampanyası kapsamında kutlanmaktadır. Bu çok anlamlı bir yaklaşım ve tutumdur. 2024 Newrozu'yla özgürlük kampanyasının güçleneceğine ve yeni bir safhaya ulaşacağına inanıyoruz. Artık Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü sağlayacak, Kurdistan halkının özgürlük umutlarını gerçekleştirecek sonuçlar yaratmamız gerekir” dedi. Ceylan, Rusya'daki katliamı da kınadı. 
 
Newroz, Ulaş Kelaşin, Redûr Apo, Zarife Zêrîn ve Ergin Xelikan'ın stranları, halay ve sloganlar ile son buldu.
 
FRANKFURT
 
“Azadiya Rêber Apo Azadiya me ye” şiarıyla düzenlenen 2024 Almanya merkezi Newroz’u, Frankfurt’ta yağmur ve dolu yağışına rağmen büyük coşku ile kutlandı. Kutlamada FCDK-Kawa, KON-MED Eşbaşkanları Ruken Akça ve Kerem Gök, Almanya Kürt Kadınlar Birliği (YJK-E) Sözcüsü Kezban Doğan, Rojhilat kurumları adına Meryem Qadirî ve Die Linke Eşbaşkanı Janin Wissler alanda toplanan kitleye hitap etti.
 
Kutlama  Çarneva, Lawje ve Îbo Qamişlo ve Koma Rojava’nın stranlarıyla son buldu.