EGEÇEP: İliç’teki altın madeni kapatılsın

img
İZMİR - İliç’in Çöpler Köyü’nde Anagold Madencilik'e ait altın madeninin kapatılmasını isteyen EGEÇEP, “Tüm bedeli şirket tarafından karşılanmak üzere bölge rehabilite edilerek, yeniden doğaya kazandırılsın” dedi. 
 
Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik tarafından işletilen altın madeninde kullanılan siyanür borusunun patlaması ile oluşan ekolojik tahribata ilişkin yazılı açıklama yayınladı. Erzincan’dan Malatya’ya kadar geniş bir coğrafyanın daha büyük bir felaketten kıl payı kurtulduğu belirtilen açıklamada, “Jandarma tutanaklarına ‘20 metreküp siyanürün doğaya karıştığı’ şeklinde geçen sızıntı, gerçekte çok daha büyük olabilir. Borudaki basıncın düşmesi nedeniyle jandarmanın geldiği saatlerde sızıntının yavaşlamış olması büyük olasılıktır. Boru patlağının oluştuğu saatlerde, çok daha basınçlı bir şekilde siyanür sızıntısı olduğundan şüphelenmekteyiz. Gerçekten de basına ve sosyal medyaya yansıyan fotoğraflarda Karasu’nun kırmızı renge bürünmüş olduğunun görülmesi de bu endişelerimizi desteklemektedir” denildi.
 
HEKTARLARCA TARLA RİSK ALTINDA
 
Karasu’dan su içen çok sayıda kuşun öldüğüne dikkat çekilen açıklamada, “Karasu Nehri’nin rengi bir süreliğine kırmızıya dönüştü. Bu görüntüler şirketin yaptığı açıklamanın doğru olmadığını, içerisinde siyanür ve arsenik gibi tehlikeli kimyasalların da olduğu büyük miktarlarda kimyasal sızıntıların olabileceğini düşündürmektedir. Diğer yandan tutanaktaki siyanürün kuru dereye sızdığı şeklindeki not da inandırıcı değildir. Fotoğrafta da görüleceği gibi bu dere kuru bir dere değildir ve Fırat’ın ana kolu Karasu’ya drene olmaktadır. Dolayısıyla da Fırat Havzası, Keban Baraj Gölü ve buradan sulanan on binlerce hektar tarla risk altındadır. Fırat ve Karasu’dan yararlanan yaban hayatının kayıpları ise henüz bilinmiyor. Yeraltı sularının nasıl etkilendiği de şu an için bilinmemektedir” diye belirtti. 
 
‘BÖLGE REHABİLİTE EDİLSİN’
 
Şirketin ekonomiye katkı sunduğu iddialarıyla olayın örtbas edilmeye çalışıldığı vurgulanan açıklamada, şöyle devam edildi: “Yetkililere sesleniyoruz; yörede, sivil toplumla birlikte çok acil olarak geniş bir araştırma yapıp, bu sızıntının gerçek boyutlarının şeffaf bir şekilde ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Doğrudan ve dolaylı yoldan zarar görenlerin zararlarının derhal tazmin edilmesi gerekir. Olayın örtbas edilmesine izin verilmemeli, gerekli önlemleri almayan şirket ve buna göz yuman yetkililer hakkında derhal yasal işlem başlatılarak, bu yetkililer görevden alınmalıdır. Bu maden, geçici olarak değil derhal ve tamamen kapatılsın. Tüm bedeli şirket tarafından karşılanmak üzere bölge rehabilite edilerek, yeniden doğaya kazandırılsın.”