İklim örgütleri: Doğayı özgürleştirmek için mücadele edeceğiz

img

İZMİR – İklim krizine dikkat çekmek amacıyla yaptıkları yürüyüş gerçekleştiren İklim örgütleri, “Doğayı ve yaşamı özgürleştirene kadar mücadele edeceğiz” mesajı verdi.

İklim İçin Gençlik, İklim Öncüleri ve İklim İçin Türkiye örgütleri, Küresel İklim Grevi günü dolayısıyla Alsancak’ta bulunan Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) önünden Türkan Saylan Kültür Merkezi (TSKM) Önüne doğru yürüyüş gerçekleştirerek basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Parayı değil yaşamı seç” pankartı ile, “Nükleere inat yaşasın hayat”,”Başka bir dünya yok”,” Talep edip sorumsuz gibi davranamazsın" dövizleri taşındı. Sık sık, “Nükleere inat yaşasın hayat”, ”İklimi değil sistemi değiştir”,”Hes yapma boşuna yıkacağız başına sloganları atıldı. Açıklamayı İklim İçin Türkiye örgütü üyesi Buse Mazı okudu.

Herkesin hissedebildiği küresel bir ekolojik çöküşün yaşadığını söyledi. Mazı, “Bu çöküş; küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri, biyolojik çeşitlilik kaybı, su kıtlığı, dünyanın her yanını saran orman yangınları, temiz hava sorunu, buzulların erimesi, iklim göçleri, doğal olmayan doğa olayları, endüstriyel tarım ve hayvancılığa bağlı sorunlar olarak çok yönlü bir şekilde derinleşerek devam ediyor” dedi.

‘İNSAN ARZULARI SINIRSIZDIR’

Gezegen üzerinde birçok canlı türünün yaşamını devam ettirebilmesi için uygun iklim koşullarına ihtiyacı olduğunu kaydeden Mazı, bu koşulların bozulmaması için dünyanın ısınma seviyesinin 1,5 derecenin altında olması gerektiğini söyledi. Mazı,”4,5 Milyar yıldır var olduğu tahmin edilen gezegenimizin geçmişte 5 kitlesel yok oluş dönemi geçirdiği biliniyor. İçinde bulunduğumuz bu çöküş süreci ise diğer kitlesel yok oluş süreçlerinden farklı olarak, insan eyleminin bir sonucu olarak yaşanıyor. İnsan türü tarih boyunca doğa ile organik bir ilişki içerisinde olmuştu. Doğaya olan müdahalesinin bu denli artması ise bireylerin tercihleri, yaşam biçimlerinden öte kapitalist üretim ve tüketim ilişkilerinin birer sonucu.  Geçmişte ihtiyaca dayalı ‘basit yeniden üretim’ kapitalizmin ve teknolojinin gelişmesiyle ‘geniş yeniden üretim’ halini aldı. Bu gerçekleşirken doğanın ve insan ihtiyaçlarının sınırsız olduğu iddia ediliyordu. Kar odaklı bu üretim ve tüketim biçimine karşı doğanın sınırsız olmadığını insanların ihtiyaçlarının ise sınırlı olduğunu ancak arzularının sınırsız olabileceğini söylememiz gerek” diye belirtti.

 ‘BİRLİKTE MÜCADELE EDECEĞİZ’

Araştırmaların 2050 yılına kadar 143 milyondan fazla insanın su kıtlığından, deniz seviyesinin yükselmesinden ve mahsullerin yetersizliğinden dolayı “iklim göçmenlerine” dönüşeceğine dikkati çeken Mazı, “Hiçbir denetim ve yaptırımı olmayan uluslararası sözleşmelere güvenmiyoruz. Hayatlarımız ve geleceğimiz için; kendimizden başka kurtarıcı beklemeden bir araya gelmeliyiz. Kalbimiz, doğadan ve yaşamdan yana olan, dünyanın farklı yerlerinde sokaklarda olan arkadaşlarımızla birlikte atıyor. Birlikte, sınırları, ulusları, türleri aşan bir yeryüzü kardeşliği inşa edene, doğayı ve yaşamı özgürleştirene kadar mücadele edeceğiz” diye konuştu.

Eylemciler daha sonra TSKM önünden, Alsancak İskelesi’ne doğru yürüyüş gerçekleştirdi. Daha sonra Karşıyaka'ya geçen eylemciler dans gösterisi ardından eylemlerini sonlandırdı.