Ordu'da balıkçı barınağına ikinci kez durdurma kararı

img
ORDU - OBB tarafından Altınordu ilçesinde Melet Irmağı ağzına yapılmak istenen balıkçı barınağına karşı açılan ÇED iptal davasında, ikinci kez iptal kararı verildi.
 
Ordu Büyükşehir Belediyesi (OBB) tarafından Altınordu ilçesinde Melet Irmağı ağzına yapılmak istenen Melet Balıkçı Barınağı’nı için Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) tarafından açılan ikinci dava da sonuçlandı. Ordu İdare Mahkemesi, telafisi mümkün olmayan zararlar olacağı için proje için verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değil” kararını iptal etti.
 
ORÇEV tarafından açılan ilk davada da İdare Mahkemesi ÇED kararını iptal etmiş, Danıştay tarafından da onaylanmıştı. Ancak OBB ÇED üzerinde küçük değişiklikler yaparak yeniden “ÇED gerekli değildir” kararı aldı. Açılan ikinci davada da Ordu İdare Mahkemesi ikinci kez ÇED iptal kararı verdi. Mahkeme kararında, “Denizin, ırmağın, kıyıların olumsuz etkilenmeleri yanında, trafik sorunu, taş ocağının yerinin belli olmaması, flora ve fauna tespitlerinin yeterli olmadığı, alandaki canlıların etkilenmelerinin dikkate alınmadığı, çevrede balıkçı barınağı için gerekli incelemenin yapılmadığı, projelerin bütüncül değil parça olarak ele alındığı gerekçelerle ÇED Gerekli Değildir kararını bozmuştur. Bu nedenle OBB’nin hukuksuz, bilimsel çalışmadan uzak projeleri zarar vermeye devam ediyor. Ordu Çevre Derneği olarak bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da ekolojik dengeyi gözeterek çalışmalarımıza devam edeceğiz” denildi.
 
KARARA RAĞMEN İNŞAAT DEVAM ETTİ
 
Konuya ilişkin ORÇEV Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, belediyenin mahkeme kararına rağmen çalışmaları sürdürerek telafisi mümkün olmayan zararlara neden olduğu vurgulandı. Mahkemenin “yürütmeyi durdurma” kararı vermesine rağmen barınağın neredeyse bittiği aktarılan açıklamada, "Barınak dışında yapılan mendirek de hem ırmağa hem de Cumhuriyet ve Turnasuyu Mahalleleri kıyılarının zarar görmesine neden olacaktır. Belediye yönetimi bunun sorumlusudur. Dernek olarak balıkçı barınağına karşı olmadığımızı hep söyledik. Barınağın yeri yanlış. Balıkçıların barınağının olmaması düşünülebilir mi ki, karşı çıkalım. OBB yönetimi algı yanılgısı yaparak bizim yerine karşı çıktığımız projeyi balıkçı barınağına karşı çıkıyormuşuz gibi balıkçıları da yanıltmaya çalıştılar anacak balıkçılar bizim haklı olduğumuzu anladılar” ifadeleri yer aldı.