Tanîna Sindiyan'da doğa rengarenk

ŞIRNEX - Tanîna Sindiyan, havaların ısınmasıyla birlikte açan çiçeklerle rengarenk oldu. 

Kurdistan kentlerinde havaların ısınmasıyla birlikte doğa canlanmaya başladı. Yıllardır "özel güvenlik bölgesi" adı altında ilan edilen yasaklarla gündeme gelen Tanîna Sindiyan'da (Tanin Dağları) doğa rengarenk oldu. Bugüne kadar doğasının güzelliğiyle birçok şarkıya konu olmuş olan Tanîna Sindiyan, Qileban (Uludere) ilçesinden Colemêrg’e kadar uzanan 3 bin rakımlı bir yer. 
 
EŞSİZ BİR MANZARA
 
Tanîna Sindiyan'a iki alternatif yoldan gidilebiliyor. Şirnex'ın Qileban (Uludere) ilçesine bağlı Dêra Hinê (Uzungeçit) Beldesi ile Wan-Colemêrg karayolunda bulunan ve “32 viraj” olarak bilinen yoldan Tanîna Sindiyan'a gitmek mümkün. Tanîna Sindiyan bölgesi de yıllardır "güvenlik" gerekçesiyle ilan edilen yasaklardan nasibini alan bir yer. Bu nedenle buraya gitmek için valilikten "izin" almak gerekiyor. 
 
Qileban merkeze yaklaşık 5-6 kilometre uzaklıkta bulunan Ava Spî’den yola koyulduğunuzda 7 kilometre yukarıya doğru tırmanmak zorundasınız. Tepesi karla kaplı dağların yamacına vardıktan sonra, havaların ısınmasıyla birlikte açan ve endemik bir tür olan guldexwînler (ters lale) görülüyor. Biraz ilerledikten sonra ise, bir tarafı karla kaplı, diğer tarafı rengarenk çiçeklerle dolu eşsiz bir manzarayla karşılaşılıyor. 
 
Görenleri kendisine hayran bırakan manzarada, guldexwînlerin yanı sıra kırmızı lale, su çiçeği, sardunya, berfîn ve kaz gagası gibi çiçeklerle karşılaşmak da mümkün. 
 
MA / Dilgeş Ruvanas - Zeynep Durgut