Emekçiler: KHK'ler gidecek biz kalacağız

img
DİYARBAKIR/ MERSİN - KHK ile ihraç edilen emekçilerin iadesi için Diyarbakır ve Mersin'de yapılan eylemlerde, "KHK'ler gidecek biz kalacağız" denildi. 
 
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Mersin Şubeler Platformu, Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edilen kamu emekçilerinin işlerine geri iadesi için Özgür Çocuk Parkı’nda açıklama yaptı. “Reddinizi reddediyoruz, KHK’liler gidecek biz kalacağız”, “Haksız ve hukuksuz işten atılan KESK üyeleri işlerine iade edilsin” pankartının açıldığı eylemde emekçiler sık sık “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganları atıldı. Kamu emekçileri adına açıklamayı yapan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, ihraç edilen ve işlerine iade edilmesi için komisyona başvuran bin 300’den fazla kişinin başvurusunun halen karara bağlanmadığını hatırlattı.
 
'RET KARARLARI İPTAL EDİLMELİ'
 
Emekçilerin yıllardır her türlü bedeli ödeyerek bazı hak ve özgürlüklerini ancak elde edebildiğini ifade eden Sümbül, “Bu hakların ortadan kaldırılmasına yönelik girişimlere karşı fiili ve meşru mücadele hakkımızı sonuna kadar kullanacağız. Bu meydandan bir kez daha haykırıyoruz; Haksız ve hukuksuz ihraçlar zulümdür, cinayettir. 5 yıl değil, 45 yıl sürse de bu hukuksuzluğunuz mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Hukuka ve uluslararası sözleşmelere aykırı, denetlenemeyen, kendisini anayasa ve yasalar üstü gören, OHAL Komisyonu derhal lağvedilmelidir. Ret kararları iptal edilmeli, haklarında kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan, tüm kamu görevlileri bütün haklarıyla birlikte görevlerine iade edilmedir” dedi.
 
'MÜCADELE DEVAM EDECEK'
 
İhraç edilen kamu emekçilerinin maddi ve manevi hak kayıplarının karşılanması çağrısında bulunan Sümbül, “Başta örgütlenme, düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı olmak üzere temel hak ve özgürlüklere yönelik baskı politikalarına derhal son vermeli, ceza ve soruşturmaları durdurmalıdır. Son arkadaşımız görevine iade edilinceye ve bu zulüm bitinceye kadar mücadelemiz devam edecek” şeklinde konuştu.
 
DİYARBAKIR
 
KESK Amed Şubeler Platformu, KHK’lerle eklenen geçici 35’inci maddenin uygulamasına ilişkin Yenişehir ilçesindeki Hazal Park’ta açıklama yaptı. Diyarbakır Tabip Odası yöneticilerinin de destek verdiği açıklamada, "KHK'ler gidecek biz kalacağız" pankartı açılıp,  "Bijî berxwedana kedkara" ile "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek" sloganları atıldı. Açıklamayı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Amed Şube Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak yaptı. 
 
 
‘TAHAMMÜL KALMADI’
 
Uluslararası çatışma ikliminin ve dengelerin istikrarsızlığı derinleştirdiği bir dönemde iktidarın ülkeyi çoklu krize teslim ettiğini söyleyen Orak, “Dayatılan yaşam koşulları karşısında halkların, emekçilerin, ezilenlerin bu hukuksuzluklara karşı daha fazla tahammülü kalmadı” dedi. 
 
'HALK AÇLIKLA MÜCADELE EDİYOR'
 
Ülkedeki anti-demokratik uygulamaların ülkeye olan güveni yok ettiğini, krizi derinleştirdiğini ve halkı yoksullaştırdığını belirten Orak, şunları kaydetti, “İktidar ülkede yaşanan  derin kriz ile mücadele etmesi gerekirken, MHP ile birlikte milliyetçilik ve dini inançlar üzerine kurduğu sömürü siyasetiyle ülkeyi kutuplaştırdı. Halk yoksullukla mücadele etmeye çalışırken, şimdi ise açlıkla mücadele edecek bir duruma getirilmiştir.”