Temel ve Dündar’ın yargılanmasının durdurulması talebine ret

img

DİYARBAKIR- KCK Ana Davası’nda yargılanan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel ve vekil Pero Dündar’ın yasama dokunulmazlığı kapsamında yargılanmalarının durdurulması talebi reddedildi.

Diyarbakır merkezli 2009’da yürütülen KCK soruşturması nedeniyle haklarında dava açılan ve araların Halkların Demokratik Partisi milletvekilleri Tayip Temel ile Pero Dündar’la birlikte 36 kişinin yargılanmasına devam edildi. KCK Ana Davası kapsamında görülen davada Temel ve Dündar’a verilen cezaların bozulması nedeniyle, yeniden görülmeye başlananın davanın duruşması Diyarbakır 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Temel, Dündar diğer sanıklar duruşmaya katılmazken avukatları duruşmada hazır bulundu.

Tayip Temel ve Pero Dündar’ın avukatı, Mehmet Öner, Anayasa Mahkemesi’nin HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu başvurusunda verdiği kararda, milletvekilinin seçilmeden önce açılan davalardan yargılanmasının seçme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlali olduğuna dair karar verdiğini hatırlattı. Milletvekili olan müvekkillerinin de seçilmeden önce bu davada yargılandığını anımsatan Öner, bu nedenle milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığı olan müvekkilleri hakkındaki yargılamanın durdurulmasını talep etti. Ardından sanık avukatları söz aldı ve dava dosyasındaki eksikliklerin giderilmesini istedi.

MAHKEME TALEPLERİ REDDETTİ

Avukatların, KCK dosyalarının birleştirilmesi, talebini reddeden mahkeme heyeti, Temel ve Dündar hakkında açılan davanın bu isimler milletvekili seçilmeden önce açıldığını hatırlatarak, davanın, milletvekillerinin yasama dokunulmazlığını düzenleyen Anayasa’nın 83. maddesi kapsamında kalmadığı gerekçesiyle yargılamanın durdurulması talebini reddetti.

Mahkeme, bazı sanıklar hakkında çıkarılan yakalama kararının infazının beklenmesine ve dava dosyasındaki diğer eksikliklerin giderilmesine karar vererek duruşmayı 28 Şubat’a erteledi.