Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tur: İhlallerle başladı, ihlallerle bitti

img

HABER MERKEZİ - Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimleri için oy verme işlemleri ihlalle başladı, ihlalle bitti. Vekiller ve sandık görevlileri saldırıya uğradı, AKP'liler tehdit etti, birçok kentte açık ve toplu oy kullanıldı. Sandıklara sahip çıkma çağrıları yapıldı. 

Türkiye ve Kurdistan'da seçmenler, 13. Cumhurbaşkanı'nı belirlemek için bugün bir kez daha sandık başına gitti. Cumhur İttifakı adayı Tayyip Erdoğan ve Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yarıştığı seçimler için oy verme işlemi saat 17.00'da sona erdi. 
 
Oy verme işlemleri boyunca birçok kentten ihlal haberleri geldi. Polis, asker ve korucu baskılarından AKP'lilerin tehdidine, sandık kurulu üyelerine yapılan saldırılardan toplu ve açık oy kullanımına, hukukçu ve heyetlerin engellenmesinden 142 belgesi usulsüzlüğüne, ölen seçmen yerine oy kullanmaktan vekillerin darp edilmesine kadar birçok ihlal yaşandı, tutanaklar tutuldu.
 
WAN'DA GENÇLERE ATEŞ

21.57- Wan’da Maraş Caddesi’nde AKP’lilerin konvoyu sırasında atılan sloganlara tepki gösteren gençler ise polis tarafından darp edildi. Bir grup genç zafer işaretleriyle “Başkan Kemal” sloganı atarken polis tarafından darp edildi. Polis çevreye biber gazı atarken birçok genci gözaltına aldı.

 
YSK: OYLARIN YÜZDE 54,60'I SAYILDI 
 
 
19.29 - YSK Başkanı Ahmet Yener, oyların yüzde 54,60'ının sayıldığının açıkladı. 
 
ÖZTRAK'TAN YENİ AÇIKLAMA 
 
19.14 - CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Şu an itibariyle her iki kişiden birinin oyunu almış bulunuyoruz. Nefes nefese bir yarış var” açıklaması yaptı.  
 
YSK: YÜZDE 25 ORANINDA VERİ AKIŞI OLDU 
 
18.49 - YSK Başkanı Ahmet Yener, şuana kadar yüzde 25 oranında veri akışının olduğunu açıkladı. 
 
 
AKŞENER: SANDIK BAŞINDAN AYRILMAYIN 
 
 
18.24 - İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Sandık müşahitleri kesinlikle sandıkların başından ayrılmasın” çağrısı yaptı.
 
YAYIN YASAĞI KALDIRILDI
 
18.13 - Yüksek Seçim Kurulu, yayın yasağının kaldırıldığını açıkladı. 
 
ÖZTRAK: SANDIKLARIN BAŞINDAN AYRILMAYIN 
 
17.35 -  Sandık görevlilerine "görevinizin başından ayrılmayın" çağrısı yapan CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Sonuçlar kesinleşinceye kadar kimse bir oldu bitti yaratmasın. Balkon konuşmalarıyla suyu bulandırmaya kalkışmasın” dedi.
 
YSK BAŞKANINDAN İLK AÇIKLAMA 
 
 
17.19 - YSK Başkanı Ahmet Yener, oy verme işlemlerinin sona ermesinden sonra kameraların karşısından çıkarak, “Şu ana kadar herhangi olumsuz bir durum söz konusu olmamıştır. 
 
'SANDIKLARI KORUMA ZAMANI' 
 
 
17.10 -  CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, "Şimdi verdiğiniz oyu koruma zamanı" çağrısı yaptı. 
 
OY VERME İŞLEMİ SONA ERDİ
 
 
17.00 - Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimi için oy verme işlemi saat 17.00 itibariyle tamamlandı. 
 
ŞENYAŞAR'A SALDIRI 
 
 
16.15 - Haliliye ilçesinde bir grup, Ferit Şenyaşar'ın da aralarında olduğu heyete taş ve sopalarla saldırdı.
 
CIZÎR'DE YURTTAŞLAR DARP EDİLDİ 
 
 
15.59 - Cizîr ilçesinde polisler, Metin Bostancıoğlu İlkokulu'nda okul bahçesinde bekleyen yurttaşları darp ederek, bahçeden çıkardı.
 
ERDOĞAN MÜHÜRLÜ PUSULA 
 
 
15.51 - İzmir'de bir seçmene verilen zarfın içerisinde Erdoğan'a "evet" mührü basılmış pusula çıktı. 
 
ÖLÜ SEÇMEN LİSTEDE
 
15.41 - İstanbul’un Bahçelievler ilçesinde bulunan Yayla İlkokulu 1115 No’lu sandıkta, 2015 yılında vefat eden Emine Kahraman adlı bir kişinin seçmen olarak göründüğü ortaya çıktı.
 
POLİSLER 142 BELGESİNİ VERMEDEN OY KULLANDI 
 
 
15.20 - Ankara’da bir lisede 3 polis, 142 belgesini teslim etmeden oy kullandı.
 
SINIR KÖYÜNDE TOPLU OY İDDİASI 
 
14.56 - Rûbarok ilçesinin Mavan köyünde toplu oy kullanımı iddialarına araştıran Yeşil Sol Parti Milletvekili Onur Düşünmez ve avukatlar bazı korucuların saldırısına uğradı. 
 
CHP SEÇİM KURULUNA BAŞVURDU 
 
14.23 - CHP, Azarpêrt ilçesinin Hasbağlar köyünde sandık kurulunun usulsüzlükleri tutanak altına almaması üzerine İlçe Seçim Kurulu'na başvurdu. 
 
PLATFORMDAN SANDIK ÇAĞRISI
 
14.22 - Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, sanal medya hesabından, “Tüm halkımızı demokratik tercihleri doğrultusunda sandıklara giderek oylarını kullanmaya çağırıyoruz” çağrısı yaptı. 
 
ZARFTAN ERDOĞAN MÜHÜRLÜ PUSULA ÇIKTI
 
 
14.08 - Çorlu’da bir sandıkta kontrol sırasında bir zarfın içerisinde Erdoğan’na "evet" mührü basılmış bir pusula tespit edildi. 
 
CHP’Lİ BELEDİYE BAŞKANINA SALDIRI 
 
13-54 - Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, AKP’li sandık görevlilerinin sözlü ve fiziki saldırısına uğradı.
 
HATAY'DA MÜŞAHİTLER DARP EDİLDİ 
 
 
13.52 - Antakya'da usulsüzlüklere itiraz eden müşahitler darp edildi.
 
AVRUPA'DAKİLERİN YERİNE OY KULLANILDI 
 
13.48 - Çewlîg'in Çavuşlar köyünde askerler, Avrupa'da bulunan seçmenlerin yerine oy kullanılmasına itiraz eden CHP'li müşahide, "Burası Ak Parti’nin yeri, sıkıntı olursa müdahale edemem” dedi. 
 
HDP VE YEŞİL SOL'DAN ÇAĞRI 
 
 
13.46 - Yeşil Sol Parti ve HDP, “Mutlaka oyunuzu kullanın. Bir oy çok şey değiştirir” diyerek seçmeni sandık başına çağırdı. 
 
İHLALLER ARTTI 
 
 
13.31 - Oy kullanma işlemleri esnasında ihlaller arttı. Sêrt’te asker ve korucular açık oy kullandırtma baskısı yaptı, Muş’ta toplu oy kullanıldı, Adana’da ise AKP’liler sandık görevlilerini tehdit etti. 
 
‘SÜREÇ BUZDOLABINA KALDIRILDI' SÖZLERİNDEN SONRA İLK 
 
 
13.04 - 1992 Newroz’unda bedenini ateşe veren Rahşan Demirel’in annesi Emine Demirel, Erdoğan’ın “Çözüm süreci buzdolabına kaldırıldı” sözlerinin ardından ilk defa sandığa giderek oy kullandı. 
 
KORUCU VE AKP'LİLERDEN SALDIRI 
 
12.54 - Mêrdîn'de açık oy kullanılmasına tepki gösteren sandık görevlileri AKP'liler ve korucular tarafından darp edildi. 
 
 
ERDOĞAN: ÇOK SERİ BİR ŞEKİLDE BİTECEK 
 
 
12.33 - Üsküdar'da oy kullanan Recep Tayyip Erdoğan, “Sadece iki aday söz konusu. Ve bu iki adaya halkımız oylarını vereceği için de inanıyorum ki çok seri bir şekilde bugünkü oylama da bitecektir” dedi.
 
KILIÇDAROĞLU: DEMOKRASİ İÇİN SANDIĞA 
 
 
12.30 - Oy kullanan cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, “Baskıdan kurtulmak için bu ülkeye gerçek anlamda demokrasinin gelmesi için bütün vatandaşlarımızı sandığa davet ediyorum” dedi.
 
SANCAR: HERKES SANDIĞA GİTSİN
 
 
12.13 - HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, oy kullandıktan sonra, "Herkes sandığa gitsin çünkü bu sadece bir cumhurbaşkanlığı seçimi değil. Türkiye’nin geleceğini oyluyoruz" çağrısı yaptı. 
 
İMAMOĞLU: YARINDAN SONRA KONUŞACAĞIZ 
 
 
12.10 - İstanbul’da oyunu kullanan Ekrem İmamoğlu, "Çok helalleşeceğimizşey var, yarından sonra bunlar konuşulacak. Ben bunların peşini bırakmayacağım" dedi.
 
SİLİNEBİLİR YSK İMZA ÇİZELGESİ 
 
 
11.59 - İstanbul’da kimi sandıklarda silinebilir YSK resmi imza çizelgeleri tespit edildi.
 
CIZÎR'DE PLAKASIZ ARAÇ 
 
 
11.57 - Cizîr’de oy kullanılan bir lisenin bahçesinde plakasız bir pikap görüldü. Yeşil Sol Partililerin itirazı üzerine araç okul bahçesinden çıkarıldı.
 
CHP'Lİ VEKİL SALDIRIYA UĞRADI 
 
 
11.04 - Riha'da kadınların yerine oy kullanmak isteyen erkeklere karşı çıkan CHP'li vekil Ali Şeker, saldırıya uğradı.
 
MÊRDÎN'DE POLİS AKP'YE MÜŞAHİT TOPLUYOR
 
 
 
11.01 - Mêrdîn'de avukatları sandıktan uzaklaştıran ve sandıklarda AKP müşahidi olup olmadığını soran polisler, AKP'ye müşahit topluyor. Kimi sandıklarda toplu oy kullanılıyor.
 
BULDAN: BİR OY ÇOK ŞEYİ DEĞİŞTİRİR 
 
 
10.57 - Oy kullanan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Bir oy çok şeyi, ülkenin kaderini değiştirir” dedi.
 
EMİNE ŞENYAŞAR: DEĞİŞİM OLACAK 
 
 
10.42 - Oy kullanan Emine Şenyaşar, "Değişim olacak. Oylarınıza sahip çıkın" çağrısı yaptı. 
 
DIŞARIDAN GETİRİLEN ZARFLAR TESPİT EDİLDİ
 
 
10.26 - Yalova’da dışarıdan getirildiği tespit edilen katlanmış zarflarla ilgili tutanak tutuldu. 
 
DEMİRTAŞ'TAN ÇAĞRI 
 
 
10.17 - Tutuklu HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, oy kullanırken çekilen bir fotoğrafıyla, "Oy verme hakkınızı kullanın lütfen" paylaşımında bulundu. 
 
DEPREMZEDELER SANDIK BAŞIND
 
 
09.39 - Hatay'da, konteynerlerde kurulan sandıklarda oy verme işlemi başladı. Depremzedeler, konteynerler önünde uzun kuyruklar oluşturdu.
 
YEŞİL SOL PARTİ EŞ SÖZCÜLERİ OY KULLANDI
 
 
09.36 - Yeşil Sol Parti Eş Sözcüleri İbrahim Akın ve Çiğdem Kılıçgün Uçar oy kullandı. Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, İzmir Konak'ta bulunan Konak Cumhuriyet N.S. İşgören Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde oy kullandı. Akın şunları söyledi:  Umarım 28 Mayıs Türkiye'de özgürlüğün, barışın ve demokrasinin geldiği bir gün olur. Biz her halükarda eşitlik, özgürlük ve barış için mücadele etmeye devam edeceğiz. Çünkü bu kadar ayrıştırılmış, düşmanlaştırılmış bir siyasetin karşısında mücadelenin durmadan devam etmesinden başka bir yol yoktur. Bende bu görevi hem yerelde hem mecliste aktif bir şekilde sürdürmeye devam edeceğim" diye konuştu. 
 
Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, İstanbul Sultangazi’deki Gazi İlköğretim Okulu’nda  oyunu kullandı. Uçar, şunları söyledi: Sandık başına giderek demokrasiye, değişime, eşitliğe ve özgürlüğe oy kullanmalarını talep ediyorum. Yine bir seçim güvenliği meselesi var. Şimdiden sandıklarda görevli olan arkadaşlarıma kolay gelsin diyorum. 14 Mayıs’tan daha dikkatli olacak şekilde; hem oylarımızı hem sandıklarımızı hem geleceğimizi korumak adına daha güçlü görevlerine sarılmalarını talep ediyorum. Bu seçim sonuçları tüm Türkiye halkları için eşitliğe ve özgürlüğe vesile olsun.
 
OY VERME İŞLEMİ BAŞLADI
 
 
08.00 - Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimi için oy verme işlemi, Türkiye saati ile 08.00'de başladı. Ülke genelinde 973 ilçe, 1094 ilçe seçim kurulunda 191 binden fazla sandık kurulurken, seçimde 60 milyondan fazla seçmenin sandık başına gitmesi bekleniyor. Oy verme işlemleri, saat 17.00'de sona erecek.