Bakırhan Misirc’te: Çözümün muhatabı Abdullah Öcalan’dır

SÊRT - Misrc’teki halk buluşmasında konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Kürt sorununun çözümünde muhatabın Abdullah Öcalan olduğunu belirterek, Kürt sorununun diyalogla çözümü için çağrıda bulundu.
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve beraberindekiler Dihê (Eruh) ilçesinin ardından Misirc’e geçti. Burada çok sayıda kişi tarafından karşılanan Bakırhan, ilçe seçim bürosu önündeki halka selamladı. Yoğun katılımın olduğu halk buluşması mitinge dönüştü. 
 
‘SONU MUHTEŞEM OLACAK’
 
Kalabalık kitlenin elinde “Ne olursa olsun sonu muhteşem olacak”, “Mutlaka kazanacağız” “DEM dema Misirciye” yazılı dövizler açıldı. Çatılara kadar dolan alanda “Kurtalan sizinle gurur duyuyor” sloganları atılarak, havai fişekler patlatıldı. 
 
Buluşmada sahneye çıkan Misirc belediye eşbaşkan adayları katılımcıları selamdı. Ardından DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan konuştu.  
 
“Her biji Misirc” diyerek sözlerine başlayan Bakırhan, kitlenin coşkusu ve kalabalığıyla kayyım atayanlara iyi bir mesaj verdiğini dile getirdi. Defalarca Misirc’a geldiğini belirten Bakırhan, “2004’teki yerel seçim karşılaması aynı coşku, aynı kitlesellikteydi. Demek ki sizler hep partinizin yanında durdunuz. Onurlu Misirc halkı size söz olsun, siz dik durdukça mücadelemiz devam edecek” diye konuştu. 
 
‘SEÇİM SONUCUNU BUGÜN ORTAYA KOYDUNUZ’
 
Tutsak siyasetçilerin selamını ileten Bakırhan, “Buradaki kadın arkadaşlarımız, gençlerimiz öylesine kararlı duruş gösteriyorlar ki, 31 Mart’taki seçim sonucunu bugün ortaya koydunuz” dedi.  Yerel seçime mi savaşa mı girildiğinin belli olmadığını belirten Bakırhan, “Sabah hükümet ve küçük ortağı kalkıyor tank top, savaş. Savaşla, çatışmayla, kanla beslenen bu anlayışı 31 Mart’ta sandığa gömmenin zamanı geldi” dedi. 
 
‘BURASI KURDİSTAN’
 
“Cumhurbaşkanı’nı dinlerseniz dersiniz ki Türkiye savaşa girdi” diyen Bakırhan, şöyle devam etti: “Sanki yerel seçim yok. Varsa yoksa Kürtler. Kürtlerin yaşadığı her şeye ‘Terörristan’ diyorlar. Sayın Erdoğan ‘Teröristan’ dediğin yer Kurdistan’dır, Kurdistan. ‘Teröristan’ dediğin yer Misirc, Sêrt, Êlih, Wan, Amed’dir. Bizler binlerce yıldır bu topraklarda yaşayanlar olarak demokrasi, özgürlük, eşitlik istiyoruz. Bin yıllardır konuştuğumuz anadilimiz yasal statüye kavuşsun istiyoruz. Meclis’te iki kelime Kürtçe konuştuğumuz da ‘bilinmeyen dil’ diyorlar. Size soruyorum Kürtçe ne zaman ‘bilinmeyen dil’ oldu. Dilimize bunu diyenlere 31 Mart’ta sandıkta cevap verecek miyiz?” diye sordu. 
 
‘AKP’YE VERİLEN OYLAR JİTEM’E GİDİYOR’
 
AKP’nin küçük ortağının sabah akşam Şêx Said’e hakaret ettiğine dikkat çeken Bakırhan, AKP’nin ilçe adaylarına seslenerek, “Anadilinizi yok sayana, iradenize kayyım atayan, bu zihniyet bu sistem yanında yer almazsınız. Kürt halkının evladı olan bu partide olur, bu meydanda olur, DEM Parti’de olur, sizin yanınızda olur. AKP’ye verilen oylar kime gidiyor. Devlet Bahçeli’ye, JİTEM ittifakına. Erdoğan’ın Xarpêt protokolünde kim vardı Mehmet Ağar. Mehmet Ağar’ı Kürtler bilir, Kürtler asla bu işlenen cinayetleri unutmaz. Misirc halkı asla unutmaz. İstanbul’da çalışmayı Tansu Çiller yürütüyor. Bunlar kimdir, bunlar Kürt’ü yok sayan JİTEM ittifakıdır. Bizim rakibimiz sadece AKP değil JİTEM ittifakıdır. Ona geçit verecek miyiz? Onun için kendine insanım, Müslümanım diyen samimi herkesi halkının yanında yer almaya çağırıyoruz. Gün diğer siyasi partilerde çanak yalama günü, kendi halkını satma günü değil. Gün Mazlum’ların, Şex Seid’lerin mücadelesine sahip çıkma günüdür.
 
MUHATAP SAYIN ÖCALAN’DIR
 
15 gündür yaptığımız görüşmelerde halkımız, ‘sizinleyiz, birlikteyiz, beraberiz ve kazanacağız’ diyordu. Sabah akşam savaş diyen, Kürtlerin yaşadığı her toprağa ‘teröristan’ diyenlere buradan seslenmek istiyoruz. 40 yıldır ülkenin bütün ekonomisini ‘Kürtler anasını görmesin’ diye harcadınız. Türkiye bunalım ülkesi haline geldi, insanlar çocuğunu okutamıyor. Türkiye halklarının bütçesini, savaş yerine yolsuzluğu, yoksulluğu engellemeye harcasaydınız ne olurdu. Kürt meselesi çözülmeden bizler insanca, kardeşçe ve bir arada yaşamıyoruz. Kürt meselesi Türkiye’nin en önemli meselesidir. Bunun muhatabı var. Çözmek istiyorsanız, Sayın Abdullah Öcalan 2013-2015’te güçlü bir irade ortaya koydu. Gençler yaşamını yitirsin istemedi. Bizim o yıllarda yaşadığımız refah sürecini buzdolabına koyarak, heba ettiler. Tecridi kaldırarak, Kürt meselesini diyalogla çözün diye çağrı yapıyoruz.”
 
‘KAYYIMLARDAN HESAP SORACAĞIZ’
 
Kayyımların Kürt düşmanı olduğunu, ilk olarak kadın, gençlik, kültür kurumlarını kapattığını hatırlatan Bakırhan, “Celadet Ali Bedirxan kütüphanesinin ismini kaldırdı. Taziye evlerinizi, ülkü ocaklarına verdi. Misirce ne yapıyor, bizle sizin aranıza ışıklandırma direği koymuş. Bu nedir onların yaptığı karanlıkları bu ışıkla mı aydınlatmayı düşünüyorlar. Öyle bir karanlık yarattılar ki bunun gibi milyonlarca da kursalar o karanlığı aydınlatamazlar. Bu karanlığı siz 31 Mart’ta kendi halkınızın hizmetindekileri seçerek, aydınlatacaksınız. 1 Nisan’da belediye eşbaşkanlarımız ilk önce kayyımların yolsuzluklarını çarşaf çarşaf yayınlayacak. Er ya da geç sizin tek kuruşunuzu çalan, usulsüzlük yapan kayyımlardan kesinlikle yargı önünde hesap soracağız. Tek kuruşumuz onların yanında kalmayacak” diye konuştu. 
 
‘HANGİ SÖZLERİNİ TUTTULAR’
 
Misirc’in yanında sular akmasına rağmen ilçenin susuz bırakıldığını ifade eden Bakırhan, sadece belediye kasasının boşaltılmadığını, belediye arsalarının da satışa çıkarıldığını söyledi. Bu peşkeşlerin hesabını soracaklarını söyleyen Bakırhan, “Çıkmışlar proje açıklıyorlar. Sizin projeniz susuzluk, usulsüzlük, yoksulluktur. Sizin projeniz 12 yaşındaki çocukların uyuşturucu ile buluşmasıdır” diyerek AKP’nin proje sunan adaylarına tepki gösterdi. Bakırhan, “AKP 22 yıldır iktidar verdikleri hangi sözü tuttular. Hiçbirini. Dolayısıyla artık Kürtleri kandıramazlar. Kürtler uyandı. Kürtler kimin hizmet yaptığını iyi biliyor. Başı seccadede eli haramda olanlar iyi bilmelidir ki Misirc 31 Mart’ta yalana dolana asla izin vermeyecektir” ifadelerinde bulundu. 
 
‘KAYYIM 3 MAAŞ ALIYOR’
 
Kaçak seçmen olarak nitelendirdiği taşıma seçmenlere de değinen Bakırhan, “Dışarıdan asker polis taşıyarak, biz Kürt halkının iradesini gasp etmeye çalışıyorlar. Buna izin verecek miyiz? İstanbul’da Mersin’de yaşayan Misircli seçmen kardeşlerimizi buraya taşıyacağız. Bu akşamdan itibaren elinize telefon alıp her bir haram seçmene karşı 2 tane helal seçmeni buraya taşıyacaksınız. Bu seçimin cezaevindeki Gültan, Figen, Selahattin, Leyla’lara, aramızda olmayıp sürgünde olanlara verilecek en büyük müjdedir. Misirc halkı bu yalancılara en büyük cevabı verecek. Kayyım bir kaymakamlık maaşı alıyor. Belediye başkanlık maaşı alıyor. İkisi ile yetmemiş 3’üncü maaş için belediye personel müdürü olmuş. Bu bile biraz insan olan herkesin zoruna gider. Bir maaş, iki maaş yetmemiş 3’üncü maaş alarak, proje sunacak. Sizlere söz veriyoruz bu 3 maaşı yoksul halkımızın çocuklarına üniversite bursu olarak vereceğiz” dedi. 
 
‘GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIN’
 
Misirc halkının mücadelesinden şüphelerinin olmadığını belirten Bakırhan, şunları söyledi: “Lütfen gecenizi gündüzünüze katarak, çalışmalara katılın. Sizden bir söz istiyorum. Şex Seid, Seyit Rıza, Saidi Kurdi, Gultan, Figen, Leyla, Sabahat hatırına, cezaevindekilerin hatırına eşbaşkanları size emanet ediyorum. Ali Rıza ve Sadiye arkadaş sizin emanetinizdir. DEM dema me ye, DEM dema Misrice ye” 
 
 
Yapılan konuşmalar ardından Bakırhan ve beraberindekiler, Sêrt merkezde yapılacak miting için yola çıktı.