Riha Newrozu’ndan notlar

img

RIHA - PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün tek talep olduğu Riha’da Newroz büyük coşkuyla kutlandı.   

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın memleketi Riha, tarihi bir Newroz kutlamasına daha şahitlik etti. On binlerce kişinin katılımıyla merkez Haliliye ilçesinde bulunan 11 Nisan Stadyumu yanındaki boş alanda kutlama yapıldı. Binlerce gencin katıldığı kutlamada, atılan sloganlarda ve yapılan konuşmalarda tek talep PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü oldu. Kürt sorununun demokratik yolları ile çözümünün Öcalan’ın fiziki özgürlüğünden geçtiği mesajının öne çıktığı kutlamada kitlenin coşkusu bir an olsun düşmedi. 
 
Görkemli Newroz'da öne çıkan başlıklar şöyle:
 
* Riha’da her konuşmada PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü yönünde verilen mesajlar öne çıktı. 
 
* Sabahın erken saatlerinde Newroz’un yapılacağı stadyum önünde biriken yurttaşlar, ulusal kıyafetleri, sarı kırmızı yeşil puşiler, halaya durdu. “Ey reqip” söyleyerek alkış ve zılgıtlarla bekleyiş sürdür. 10.30’da başlayan girişler saat 14.00’a kadar devam etti.
 
* Bir an olsun “Biji Serok Apo” sloganının susmadığı alanda, “Urfa faşizme mezar olacak”, “Biji berxwedana zindanan” sloganları yükseldi. Ala Rengin, ve içeri alınmak istemeyen kırmızı sarı renkleriyle donatıldı. Engelli birçok yurttaşın tekerlekli sandalyeleriyle en önde yer alması dikkat çekti. 
 
* İnsandan kulelerin yükseldiği alanda bir yurttaş, “Erdoğan bu kalabalığa baksın” diye çağrıda bulundu. 7’den 70’e ulusal renk kuşanan kitle sık sık "Bijî berxwedana zîndanan", "Bijî Serok Apo", "Be Serok jiyan nabe", "Jin jîyan azadî", "Bijî berxwedana Rojava" ve "Bijî Kurdistan bimre koledar" sloganları ile taleplerini dile getirdi. 
* Meydanda dolaşan gençlerin pankartları, gençlerin taleplerini yansıttı. 21 Mart 2017’de Amed Newroz’unda polis kurşunuyla katledilen Kemal Kurkut’un fotoğrafının yer aldığı “Sen daha baharın açmamış çiçeğisin Kemal” yazılı pankart uzun süre elden ele dolaştı. Üniversiteli gençlerin "Di dîrokêda li hember zordarîya Dehaqan me xewn û xeyalên xwe azadîye bi Newrozê xemilandîye", "Kampüslerden alanlara yurtsever gençlik her yerde", “Özgürlük kolay olsaydı Zekiye kendini yakmazdı” ve “Kawaye Hesinkar Serok û tu Rêber” pankartları dikkat çekti. 
 
* Coşkulu kitle DEM Parti Riha Milletvekili Ömer Öcalan’ın PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 2013 Newrozu’nda tarihe not düştüğü mektubunu okuduğu esnada pür dikkat kesildi. 
* Özgürlük ve Barışı simgeleyen Newroz ateşi, Riha Barış Anneleri tarafından, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü temennisi ve “Bijî Newroz”, “Bijî Serok Apo” sloganları eşliğinde yakıldı.
 
* PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın doğum yeri Riha’da Newroz kutlamasına katılan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakrıhan, “Hemşeriniz, yoldaşınız Sayın Öcalan’ın Newrozunu hep birlikte kutluyoruz. Newroza te pîroz be” sözleri sonrası kitlenin hep bir ağızdan “Bijî Serok Apo” sloganları atması Bakırhan’ın konuşmasını devam ettirmesini zorlaştırdı.
 
* Newroz’a mesaj gönderen açlık grevindeki tutsaklar, “Zindanlar ne kadar soğuk ve hücreler ne kadar karanlık olursa olsun içimizde yanan ateş sönmeyecek ve ruhumuz hiçbir zaman soğumayacak” sözleri, “Bijî berxwedana zindana” sloganları ile karşılandı. 
 
* Yüzünün tamamını sarı, kırmızı ve yeşile boyayan küçük bir çocuk ile fotoğraf çektirenler uzun süre beklemek zorunda kaldı. 
* Kutlamanın sunucusu tiyatro oyuncusu Bahoz Özsunar'ın, rol aldığı dizilerde canlandırdığı karakterlin repliklerinin kitle tarafından dillendirilmesi ve verdiği tepki yüzleri güldürdü.
 
* Arama noktalarında polisin içeri sokmayacağız dediği sarı kırmızı yeşil puşiler, yurttaşların ısrarı ve alandaki vekillerin tartışmaları sonucu içeri alındı. Ancak üstünde kızıl yıldır yer aldığı gerekçesi ile aralarında çocukların da olduğu en az 21 kişi gözaltına alındı. 
 
* Coşkunun doruğa çıktığı anlar ise Koma JinMA’nın Kürtçe seslendirdiği şarkılar esnasında oldu. On binlerin katıldığı coşkunun hiç eksilmediği Newroz kutlaması Koma JinMA’nın seslendirdiği şarkılar ve kitlenin attığı “Bijî Serok Apo” sloganları ile son buldu.