Çadırkentte kadınları fuhuşa zorlayan Debe AKP'den aday

img

RIHA - Serêkaniyê'de, 2018 yılında Telhamut Çadır Kenti'nde mülteci kadınları fuhuşa zorlayan Hıdır Debe, AKP Ceylanpınar Belediye Meclis üyesi adayı oldu. 

 
31 Mart yerel seçimlerine 2 gün kala siyasi partiler sahadaki temposunu artırırken, partilerin belediye başkanlığına ve meclis üyeliğine aday gösterdiği isimler de tartışılmaya devam ediyor. İsimleri kadına yönelik şiddet, tecavüz, çocuklara karşı cinsel suçlar ve yolsuzluklara karışan kişilerin AKP ve MHP’den aday olarak gösterilmesi dikkat çekiyor. Bu isimlerden biri de Hıdır Debe. 
 
Riha’nın Serêkaniyê (Ceylanpınar) ilçesinde AKP’den Belediye Meclis Üyesi Adayı olan Hıdır Debe’nin, görevli olduğu Telhamut Çadır Kenti’nde mülteci kadınları fuhuşa zorladığı Mezopotamya Ajansı’nda (MA) yayınlanan haber ile ortaya çıkmıştı. 
 
Serêkaniyê’de Kaymakamlığa bağlı Telhamut Çadır Kenti’nde, mülteci kadınlar yoksun kaldıkları zaruri ihtiyaçlar karşılığında fuhuşa mecbur bırakılmış, olaya dair ortaya çıkan kamera ve ses kayıtlarıyla da olay belgelenmişti. Kadınları çocuk maması ve süt gibi temel ihtiyaçlar karşılığında fuhuşa zorlayan isimlerden biri olan Hıdır Debe’nin işine son verilmezken, Wêranşar’da (Viranşehir) başka bir kurumda görevlendirildiği öğrenilmişti. 
 
'SUÇLAR NORMALLEŞTİRİLİYOR' 
 
İsimleri kadın ve çocuklara yönelik suçlara karışan erkeklerin belediyelerde aday gösterilmesine kadınlardan tepki geldi. Yaşamevi Kadın Derneği, Hıdır Debe ve onun gibi ismi çeşitli suçlara karışan erkeklerin bir süre sonra çeşitli siyasi partilerde yer almasını “suçları normalleştirme” olarak yorumladı. Bu duruma tepki gösteren dernek, “Bu zihniyeti kınıyoruz, biz kadınlar ve kadın örgütleri olarak bu zihniyetle mücadele etmeye devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.