'MEB farklı projelerle cemaat ve istihbaratı okullara sokuyor'

AMED - Eğitim Sen Amed 1 Nolu Şube Eşbaşkanı  Faruk Ercan, Eğitim Bakanlığı'nın farklı projelerle cemaatleri ve istihbaratı okullara sokmaya çalıştığını söyledi. 
 
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), 23 Nisan kapsamında “Küçük Ajanlar” isimli bir yarışma başlattı. Çocuklardan "güvenlik", "istihbarat" ve "gizli ajan" kelimelerine ilişkin resim çizmelerini ya da mektup yazmalarını isteyen MİT, etkinliğin duyurusunu resmi sayfasında yaptı. Başta eğitimciler olmak üzere birçok kesim MİT’in başlattığı çalışmaya tepki gösterdi. Eğitimciler, söz konusu projenin Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bilgisi dahilinde olup olmadığını sorarak, MİT’in kendi görev alanları dışına çıktığını ve bu çalışmaların çocuk psikolojisine aykırı ve pedagojik açıdan da doğru olmadığını vurguladı. 
 
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Amed 1 Nolu Şube Eşbaşkanı  Faruk Ercan, MEB’in hala projeye yönelik merak edilen soruları yanıtlamadığını hatırlatarak, projenin iktidarın ideolojisinden bağımsız olmadığını söyledi. 
 
Ercan, bu projelerin ülkede yaşanan olaylardan bağımsız olmadığını söyleyerek, şöyle devam etti: “MİT, 5-14 yaşlarında ki çocuklar için pedagojik formasyondan uzak bir biçimde mektup ve resim etkinliği düzenliyor. Tabi ki bu projenin ülkede yaşayan olaylardan bağımsız olmadığını düşünüyoruz. Bu tür projeleri ‘polisliğe özendirme’, ‘güvenlik duygularını geliştirme’ gibi faşizan çağrışımlara yönelik bir çaba. Çünkü böyle kavramların kesinlikle pedagojide yeri yok. Çocukların psikolojisini bozacak etkinlikler bunlar. Bizler bu yaş grubuna ‘barıştan, dayanışmadan, kardeşlikten, güvenden’ bahsederken, MİT’in böyle bir yarışma düzenlemesi çok trajik.” 
 
Bu projelerle çocukların ajanlığa özendirilmeye çalışıldığını ifade eden Ercan, “Çocuklar şu an teknoloji bağımlısı ve sosyo-psikolojik durumlarına uygun olmayan bilgisayar oyunlarıyla büyüyorlar. Şiddet içerikli, insanların birbirlerini öldürdüğü oyunlara varan bir süreçte, MİT’in bu şekilde sürece dahil olması doğru değil. Çocuklar bu şekilde büyüdüklerinde yeni neslin neler yaratacağı çok açık görülüyor” dedi.
 
'AİLELER TEPKİ GÖSTERMELİ' 
 
“Çevreme duyarlıyım değerlerime sahip çıkıyorum (ÇEDES)” projesini hatırlatan Ercan, “değerler eğitimi” adı altında Diyanet’in okullara sokulmaya çalışıldığını ifade etti. Ercan, “Aileler bu konuda bilinçli olmalı, tepki göstermeli. Biz bunları ÇEDES projelerinden biliyoruz. MEB, farklı projelerle cemaatleri ve istihbaratı okullara sokarak, çocukları kendi ideolojisi doğrultusunda eğitmeye çalışıyor. Özellikle muhafazakar aileler ‘Din öğretiyorlar ne olacak ki?’ diye bakıyorlar. Bunun bilinçli veliler tarafından tepkiyle karşılanması lazım” şeklinde konuştu. 
 
Ercan, “Bu projelerin derhal kaldırılması gerektiğini yıllardır söylüyoruz. Dinselleştirme, tek tipleştirme, ırkçı ve faşizan düşüncelerle çocukları yönlendirme anlayışının bu ülkeye de bu çocuklara da bir şey getirmeyeceğini, bir şey katmayacağını hep birlikte görüyoruz ve yaşıyoruz” dedi.