‘Delil yok’ denilerek ölümüne seyirci kalındı

  • kadın
  • 09:00 23 Mayıs 2022
  • |
img

MERSİN - Savcılıktan aldırdığı uzaklaştırma kararının bitiminde katledilen Sinem Sökmen’in, karakola yaptığı 4 başvuru “yeterli delil yok”, “bir şey yapamayız” denilerek, işleme alınmadı. 

Mersin’in Tarsus ilçesinde 17 Mayıs’ta hakkındaki uzaklaştırma kararı sona eren Halil Korkmaz (25), Sebze Meyve Hali’nde işçi olarak çalışan Sinem Sökmen’i (37) katletti. Olay yerinden kaçan Korkmaz, daha sonra intihar etti. Sökmen’in hikayesi ise maruz bırakıldığı şiddet ve ölüm tehditlerine karşı en yakın birime başvurmasına rağmen korunmayan sayısız kadının hikayesinden sadece biri. Karakola başvurarak 19 Mart’ta uzaklaştırma kararı aldıran Sinem Sökmen, ancak karara rağmen devam eden taciz ve ölüm tehditlerine karşı sayısız kez gittiği karakoldan “yeterli delil yok” denilerek, evine geri gönderildi. Gerekli tedbirlerin alınmaması ise yaşamına mal oldu.
 
Sökmen ile birlikte defalarca karakola giderek şikayette bulunan ağabeyinin eşi Hediye Sökmen, her defasında kendileriyle ilgilenilmediğini ve hiçbir işlem yapılmadan geri gönderdiklerini anlattı.
 
ÖLÜM TEHDİTLERİ 3 AY SÜRDÜ
 
Sinem’in yaklaşık 5 ay önce Halil Korkmaz ile tanıştığını belirten Hediye Sökmen, “Sinem 20 yıldır halde çalışıyor. Halil’de halde nakliyatçıydı. O ara Sinem’i görüyor. Bir süre mesajlaşıyorlar, Sinem kendisini tanımaya başlayınca kendisine uygun olmadığını söyledi. Tehdit mesajları ise 3 ay önce Halil’i reddetmesiyle gelmeye başladı. Sürekli öldürmekle tehdit ediyordu. 3 aydır hemen hemen her gün ses kayıtları atarak, öldürmekle tehdit ediyordu. Sinem, her yerden engelledi fakat başka numaralardan tehdit etmeye devam etti. Sürekli ‘Benden başka seni kimse alamaz, seni öldürürüm’ diyordu. Bunu üzerine Mart ayında Tarsus’un Tozkoparan Mahallesi’nde bulunan Polis Merkez Amirliği’ne gittik"  dedi. 
 
KARAKOL BAŞVURUYU ALMADI 
 
Atılan tehdit mesajları ve ses kayıtlarını polise gösterdiklerini ancak hiçbir işlem yapılmadan geri gönderildiklerini söyleyen Sökmen, bu süre zarfında tehdit ve taciz mesajlarının devam ettiğini dile getirdi. Sökmen,“Halil’e hiçbir şekilde uyarı gitmediği için tehditleri devam etti. Aradan 2 hafta geçtikten sonra mesajlar devam edince tekrardan karakola gittik. Uzaklaştırma kararı talep edince ‘biz buradan veremeyiz’ deyip bizi savcılığa gönderdiler. Mesajları savcılığa gösterdik daha sonra 1 aylık uzaklaştırma kararı verildi” ifadelerini kullandı. 
 
BUŞVURUCULARDAN FAİLİN TC’Sİ İSTENDİ 
 
Uzaklaştırma kararının da işe yaramadığını ve ölüm tehditlerinin devam ettiğini belirten Sökmen, tekrar karakola gittiklerinde failin adını ve soyadını verdikleri karakoldan TC’nin istendiğini, bilmediklerini söyleyince de “bir şey yapamayız” deyip eve gönderdiklerini söyledi. Toplamda 4 kez başvurdukları karakol yetkililerine “Bir kadın daha katledilince mi tutuklayacaksınız?” dediğini aktaran Sökmen, “Sinem okuma yazma bilmediği için ona yardımcı oluyordum. Polislere, ‘Sizlere daha ne kadar delil sunalım, öldürüldükten sonra mı yeterli delil olacak?’ diye sordum. Koruma talebinde bulunduk kimse yanaşmadı. Ses kayıtlarını, mesajları gösterdik işlem yapılmadı” diye belirtti. 
 
‘POLİSLERDEN ŞİKAYETÇİ OLACAĞIZ’
 
Sinem katledildikten sonra polislerin evlerine geldiğini belirten Sökmen, “Polisler şimdi taziyeye gelip ‘bir şeye ihtiyacınız var mı?’ diye soruyorlar. Sinem katledilmeden önce neden bu duyarlılığı göstermediler. Defalarca yanlarına gittik öldükten sonra yanımıza gelmelerinin bir anlamı yok. O polislerden şikayetçiyiz, davacı olacağız” diye tepki gösterdi.
 
MA / Mukadder Akyol