Jîna Amini için yapılan eyleme ırkçı saldırı girişimi

  • kadın
  • 16:35 27 Eylül 2022
  • |
img
ANKARA - Üniversiteli Feminist Kolektif üyesi kadınlar, Jîna Mahsa için slogan atarken ırkçı bir grup saldırı girişiminde bulundu. 
 
Üniversiteli Feminist Kolektif Kadınlar, Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde İran’da “ahlak polisi” tarafından katledilen Jîna Mahsa Amini için açıklama yaptı. Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin (SBF) bahçesinde toplanan öğrenciler, Türkiye’de de kadınların benzer uygulamalara maruz kaldıklarını söyledi. Açıklamada, “Daha geçen hafta ‘nefret yürüyüşü’ düzenledi. Bu devletin kanalları üzerinden bir nefret yürüyüşü RTÜK aracılığıyla yaygınlaştırıldı. Bizzat kendini cumhuriyetçi diye tanıtan kanallar o yürüyüşe gitti. Biz biliyoruz bir grup tarikat istedi diye İstanbul Sözleşmesi feshedildi. Ama biz kadınlar devletin, dinci gerici faşist iktidarların hiçbir baskısını bugüne kadar kabul etmedik ve etmiyoruz. Mahsa'nın mücadelesi bugün bütün kadınların ve LGBTİ+ların mücadelesidir. Türkiye'den İran'a dünyanın her yerinde kadınların özgürlük ve kurtuluş mücadelesi birdir” ifadelerine yer verildi. 
 
'KÜRTÇE SLOGAN ATMAYIN!'
 
Kadınlar direnişe ses vermek için saçlarını keserek "Jin, jiyan,azadi"  sloganını attı. Bu sırada bir grup ırkçının bağırarak kadın öğrencilere, "Türkçe söyleyeceksin, Türkçe konuşun” dediği duyuldu. Kürtçe slogan atmaya devam eden öğrenciler, daha sonra  "Ses çıkarmamıza kadın düşmanı faşist çeteler saldırmaya çalıştı. Üniversitede gerici, faşist çetelere izin vermiyoruz, feminist üniversiteleri biz kuracağız" açıklaması yaptı.