İran’daki kadınların direnişi selamlandı

  • kadın
  • 18:48 28 Eylül 2022
  • |
img

HABER MERKEZİ-  Pekçok kentte alanlara çıkan kadınlar, Jina Mahsa Amini’nin katledilmesi sonrası sokaklarda olan kadınların direnişini selamlayarak destek verdi. 

Dersim Kadın Platformu İran ‘Ahlak polisi’tarafından katledilen Jina Mahsa Amini ve sonrasında sokaklara çıkan kadınlara destek amacıyla Sanat Sokağı’nda bir araya geldi. Ellerinde “Özgürlükleri için direnen İranlı kadınların yanındayız” pankartı ve Amini’nin fotoğraflarının olduğu dövizleri taşıyan kadınlar, Seyit Rıza Meydanı’na kadar “Jin jiyan azadi” sloganlarıyla yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüş sonrası platform adına açıklama yapan Fatoş Argın Taşkele, faşist İran devletinin 16 Eylül’de 22 yaşındaki Kürt kadını Mahsa Amini’yi, Molla rejimine bağlı ‘Ahlak Polisi’ diye bilinen İrşad devriyeleri tarafından başörtüsünü düzgün takmadığı gerekçesiyle işkenceyle katlettiğini söyledi.

İranlı kadınların 1979 yılındaki ‘İran İslam Devrimi’nden bu yana zorunlu örtünme baskısı altında olduğunu söyleyen Taşkale, Hümeyni’nin iktidarı ele geçirmesinden bu yana ahlaki gerekçelerle çok sayıda kadının idam edildiğini hatırlattı. Taşkale, “Örtünme itaatsizliği yüzünden sokaktaki gericilerden ve polis tarafından şiddete uğrayan, gözaltına alınan ve tutuklanan kadınlar az değildir ve bu sayı gün geçtikçe artıyor” dedi.

’MAHSA AMİNİ’NİN SAÇI’

İranlı kadınların 43 yıldır baskıcı, dinci, kadın düşmanı ve nefret politikalarıyla halkı baskılayan, İranlı kadınların yaşamlarına müdahale eden erkek egemenliğine karşı mücadele ettiğini belirten Taşkale, “Mahsa Amini yıllardır süren kadın düşmanı gerici, tekçi, erkek egemen molla rejiminin yürüttüğü politikaların sonucunda katledilen kadınlardan sadece birisi. Mahsa Amini’nin saç teli bugün başta İranlı kadınlar olmak üzere İran halkının ve dünya kadınlarının özgürlük direnişinin bayrağı olmuştur” diye konuştu.

DERSİMLİ KADINLARDAN DİRENEN KADINLARA SELAM

Mahsa Amini cinayetinin ardından kitleselleşen ve sokağa taşan halkın tepkisinin İran rejiminin halk nezdinde bir karşılığı olmadığının göstergesi olduğunu söyleyen Taşkale, “İranlı kadınların ve mücadeleye katılan bir bütün halkın talebi İslam Cumhuriyeti’ndeki cinsiyet ayırımcılığı kaldırılsın talebini aşmıştır. Bütün bu baskı ve zulmü yaratan rejimin değişmesi elzem olandır” diye konuştu. “Dinci faşizme karşı mücadele eden İranlı kadınlar yalnız değildir” diyen Taşkale, “Bizler Dersimli kadınlar olarak; İran’da özgürlükleri için direnen kız kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. İranlı kız kardeşlerimizin mücadelesi bizlerin de mücadelesidir. Onların mücadelesini bir kez daha buradan selamlıyoruz” dedi.

‘BEDENLERİMİZ ÜZERİNDE TAHAKKÜME İZİN VERMEYECEĞİZ’

Türkiye’de de sokaklarda kadınların giyimine, hangi saatte eve gideceğine müdahale eden ‘ahlak bekçileri’nin iktidarın kadın politikalarından dolayı giderek cesaretlendirildiğini hatırlatan Taşkale, Bilinmelidir ki bedenlerimiz üzerinden iktidar kurmanıza asla izin vermeyeceğiz”dedi.

Açıklama sonrası “Jin Jiyan Azadi” sloganları atan kadınlar, önce saçlarını kesti ardından oturma eylemi yaparak açıklamayı sonlandırdı.

MARDİN 

Şahmaran Kadın Platformu da, kadın cinayetlerine tepki göstermek ve İran’da Jina Masha Aminî’nin katledilmesinin ardından başlayan protesto eylemlerine destek vermek için açıklama yaptı. Artuklu ilçesi Karayolları Parkı’nda yapılan açıklamaya çok sayıda kadın katıldı. Açıklamada “Kadınların Zafere Yürüdüğü Yüzyılda Dikta Rejimlerine Boyun Eğmeyeceğiz” pankartı açıldı. Kadınlar “Jin Jiyan Azadî” ve “Bijî berxwedana Jinan” sloganları atarken, metni platform adına Mürvet Aslan Çam okudu. 

Dargeçit ilçesinde saçları açıldığı bahanesiyle katledilen Pakistan Demir’in erkeklerce çizilen kaderinin İran’da “ahlak polisi” tarafından Jina Masha Amini’ye reva görüldüğünü dile getiren Çam, “Biz kadınlar bu kaderi kabul etmiyoruz. Çünkü bizler bu ortak kara zihniyeti, Türkiye’de her gün artan kadın katliamından ve korunan faillerden tanıyoruz. Hala bulunamayan Gülistan Doku’dan, katledilen Deniz Poyraz’dan tanıyoruz. Zindanda katledilen Garibe Gezer’den, failleri aklanan Şule Çet’ten tanıyoruz. 27 yıldır kaybedilen çocuklarını arayan Cumartesi Anneleri’nden tanıyoruz. Biz bu coğrafyanın kadınları çocuk yaşta katledilen Ceylan Önkol’dan tanıyoruz” dedi. 

‘KADINLARIN İSYANINI MEYDANLARA TAŞIMAYA DEVAM’

Kadınların isyanlarını yanlarına alarak meydanlarda olmaya devam ettiklerini belirten Çam, erkeklerin kadınların sınırlarını belirlemesine izin vermeyeceklerini dile getirdi. Çam devamla, “Bizi zorla kendi cennetinize götüremezsiniz. Jina Amini’nin katledilmesinin ardından tıpkı adı gibi yüzlerce kadına Jin yani yaşam olmayı atfetti. Bugün İran sokaklarında dalga dalga büyüyen kadın mücadelesinin, İran’daki şeriat mücadelesinin önünü nasıl tıkadığını görüyor ve İran’da direnen kadınlardan güç alıyoruz. Biz bütün dünya kadınlarına düşen bu mücadeleyi daha fazla büyütüp yaymaktır. Jin jiyan azadî şiarını yaşamımızın her alanında yaşamsallaştırmak her birimizin hayat felsefesi olmalı” ifadelerini kullandı. 

Açıklama sloganlar eşliğinde son buldu. 

ANKARA

29 Ekim Kadınları Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Kadın Kolları ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları, Jîna Mahsa Amini için Sakarya Caddesi’nde bir basın açıklaması yaptı.  Açıklamada “Hayat benim, emek benim, alın teri benim, özgürüm, karışma” ve “Söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var” pankartları açıldı.

Açıklamada konuşan 29 Ekim Kadınları Derneği Genel Başkanı Şenal Sarıhan, Amini’nin katillerinin bütün dünyada kadınlar tarafından protesto edildiğini belirterek, Artan zulüm sonu getirir. Çünkü insan, zulme karşı direnmenin bir hak olduğu bilincindedir. Zalim güçlüdür ancak, haklı olan kararlıdır ve mutlaka kazanır” dedi.

 ‘YASTA DEĞİL İSYANDAYIZ’

PSAKD Kadın Meclisi Genel Sekreteri Rukiye Kara da şunları söyledi: “Biz Alevi Kadınlar, laiklik ve eşitlik sadece ülkemizde değil, tüm dünya topraklarında sağlanana kadar mücadele edeceğiz. Biz kadınlar, eşit işe, eşit ücret isteyen ve bu eşitlik sağlanana kadar kadınlara pozitif destek için mücadele edeceğiz. İnsan Hakları için direnen, bedel ödeyen tüm kadınlara selam olsun İran’da ölümlere rağmen direnen Kadınlara bin selam olsun. Yaşasın Kadın Dayanışması. Biz Kadınlar yasta değil isyandayız! Kadın, Yaşam Özgürlük!”

İSTANBUL

Kadınlar Birlikte Güçlü, Kürt kadın Jîna Mahsa Amînî’nin İran’ın başkenti Tahran’da 14 Eylül günü “ahlak polisleri” tarafından işkence ile katledilmesini protesto etmek için 2 Ekim Pazar günü İstanbul Kadıköy’de bulunan Beşiktaş İskelesi önünde saat 16.00’da çok sayıda kadının katılımıyla gerçekleştireceği kitlesel eylem öncesinde Şişli Pangaltı Metro çıkışında bildiri dağıttı.

BİLDİRİLER DAĞITILDI

“İran’da, Türkiye’de ve Her Yerde Özgürlük!” şiarı ile gerçekleştirilecek olan eyleme dair yapılan bildiri dağıtımına, çok sayıda kadın örgütü temsilcisi, siyasetçiler, kadın aktivisitleri, feministler, ekolojistler, öğrenciler ve hak savunucuları katıldı. Bildiri dağıtımı öncesi halka seslenen kadınlar, 2 Ekim günü Jîna Mahsa ve tüm kadınların özgürlüğü, yaşamları, gelecekleri ve İranlı kadınlarla dayanışmak için Kadıköy’deki eylemlerine tüm kadınların katılması çağrısında bulundu. Ardından kadınlar, “İran’da, Türkiye’de ve Her Yerde Özgürlük!” başlıklı Türkçe ve Farsça dillerindeki bildirileri yoldan geçen yurttaşlara dağıttı.

DAYANIŞMAYA DESTEK

Kadınlar bildiri dağıtırken, Jîna Mahsa’nın Kürt kadın olduğu için, Kürdistan’daki kadınların da özel savaş politikaları ile katledildiğine vurgu yaptı. Kadın katliamları, özel savaş politikaları, Jîna Mahsa ve tüm kadınlar ile LGBTIQ+’ların özgürlükleri için eyleme katılım çağrısı yapıldı. Kadınların dağıttığı bildiriler ise halk tarafından ilgiyle alınıp incelenirken, çok sayıda yurttaş da Jîna ve İranlı kadınlarla dayanışmak için gerçekleştirecekleri eylemde kadınların yanında olacaklarını ve daima dayanışacaklarını ifade etti. Kadınların “Jin Jîyan Azadi” sloganına ise yurttaşlar alkışlarla destek verdi.

Sık sık, “Jin Jîyan Azadi” sloganı atan kadınlar bildiri dağıtımının ardından hep bir ağızdan, “Jîna Mahsa Amînî’nin katili dinci faşist Molla rejimidir”, “Mahsa’nın ve İranlı kadınların direnişi bizim de direnişimizdir”, “İranlı kadınların mücadelesine ses vermek için 2 Ekim’de Kadıköy’deyiz” diye haykırdı.

Ardından etkinlik, sık “Jin Jîyan Azadi”, “Kadın yaşam özgürlük” sloganı, alkışlar ve zılgıtlar eşliğinde son buldu.

DENİZLİ 

Denizli Kadın Platformu, İran’da katledilen Mahsa Amini için kent merkezindeki Çınar Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. "Bunca yıllık suç, bu lidere yazıklar olsun" ve "Kadın, yaşam, özgürlük" dövizlerinin taşındığı açıklamaya çok sayıda kadın katıldı. 

Basın açıklamasını okuyan Denizli Kadın Platformu Dönem Sözcüsü Ayşegül Odabaşıoğlu, "Bizler de Türkiye’den İranlı kadınların sesini yükseltiyoruz. Mahsa Amini’ nin katili İran Molla rejimidir. Mahsa'nın katili erkek egemen sistemdir. Mahsa’nın ve İranlı kadınların mücadelesi hepimizin mücadelesidir. Bizler biliyoruz ki, baskı ve zulmün artması ile her türlü tahakküme karşı isyan da artar ve buluşarak çoğalır. Kız kardeşimiz Mahsa’nın sözde ahlak polisi tarafından öldürülmesi canımızı yaktı, öfkemizi ve isyanımızı büyüttü. Erkek egemen sistemin kadın düşmanı politikalarına ve kadınlar üzerinden bütün bir topluma tahakküm kuran faşizme karşı kadın özgürlük mücadelemizi yükseltiyoruz" diye konuştu.  

Daha sonra İran'da öldürülen kadınları temsilen siyah çarşaf giyen kadınlar, tiyatro gösterisi yaptı.