Ayşe Efendi: Ortadoğu’daki sorunlar Öcalan’ın fikirleriyle çözülebilir

RIHA - PKK lideri Abdullah Öcalan ile 1980’de Suriye'de tanışan Ayşe Efendi, fiziki özgürlüğü için mücadeleyi büyütme çağrısı yaparak, "Ortadoğu’daki sorunlar Öcalan’ın fikirleriyle çözülebilir" dedi. 
 
Uluslararası komployla 9 Ekim 1998’de Suriye’den çıkarılan ve 15 Şubat 1999’da Türkiye’ye teslim edilen PKK Lideri Abdullah Öcalan, İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde ağır tecrit koşulları altında tutuluyor. Abdullah Öcalan’ın Suriye’den çıkartılması 25 yılı geride bırakırken, aradan geçen sürede Suriye’de birçok değişim yaşandı. 2011 yılında başlayan iç savaştan sonra, Kürtler ve bölge halkı büyük bir direniş göstererek, Abdullah Öcalan’ın paradigmasını esas alarak yeni bir yaşam inşa etti. 
 
1980 yıllında Halep’te okuduğu sırada Abdullah Öcalan ile tanışan, Fırat Bölgesi Şehit Aileleri Meclisi Eşbaşkanı Ayşe Efendi, onunla tanışma sürecini ve halkın onun düşüncelerinden nasıl etkilendiğini anlattı. 
 
22 yaşındayken Halep’te okuduğu sırada, Abdullah Öcalan’ın Halep’te bir halk toplantısına katılacağını öğrenmeleri üzerine toplantıya katıldıklarını belirten Efendi, “Başkanı gördüğüm için kendimi çok şanslı hissediyorum. Başkan, Kürt kültürü ve sanatı üzerine konuşuyordu. Kürt kültür ve sanatının ne kadar önemli olduğunu, gelişmesi ve korunması gerektiği üzerine değerlendirmeler yapıyordu. Onu görmeden önce, gördüğümde neler konuşacağımın provasını yapıyordum. Fakat Başkan’ı gördüğümde onunla konuşamadım. Başkan konuştuğunda çok etkileyiciydi, salona dikkatlice göz gezdirip, insanları birer birer tanımak istiyordu” dedi. 
 
‘ÖCALAN’IN PARADİGMASI BİRLEŞTİRDİ’
 
Öcalan’ın paradigmasının Kurdistan’ın dört parçasını birleştirdiğini belirten Efendi, şöyle devam etti: “Araplara Önderliğin paradigmasını anlattığımızda bize, ‘neden daha önce bize anlatmadınız. Bu kadar zaman Suriye’deydi keşke onunla tanışsaydık’ diyorlar. Nasıl ki Önderlik, demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigmasıyla dört parça Kurdistan’ı bir araya getirdi ve kadınların haklarını bütün dünyaya gösterdi, biz de onun paradigması ve öğretileriyle kendimizi geliştirerek, derinlik kazanabiliriz.”
 
‘ROJAVA’DA HAYAT BULAN SİSTEM’ 
 
Öcalan’ın paradigmasının tüm dünya halkları için bir çözüm olduğuna vurgu yapan Efendi, “Şu anda Rojava’da hayat bulan sistem de Önderliğin paradigması. Bu proje ve paradigma bütün dünya halkları için bir çözüm. Özelikle Kürt halkının mirası. Ortadoğu’daki sorunlar Önderliğin fikirleriyle çözülebilir. Her ne kadar devam eden ağır tecrit koşullarından dolayı Önderlik ile görüşmeler gerçekleşmiyorsa onun felsefesiyle kendimizi eğitebiliriz” ifadelerini kullandı. 
 
‘KOMPLO BOŞA ÇIKARILDI’
 
Öcalan’ a yönelik uluslararası komplonun Kürtlerin birliği ve direnişiyle boşa çıktığını vurgulayan Efendi, “Bütün dünya Önderliği yakalamak için bir oldu. Planlar yaptılar ve son olarak Türklere teslim ettiler. Ama buna karşı Kürt halkı da bir oldu, direniş başlattılar. Tüm dünyada Önderliğin yakalanması büyük bir yankı uyandırdı. Onlarca kişi bu komploya karşı kendini ateşe verdi. Kürt halkının zindanlarda ve dışarda büyük direnişi sayesinde bu komplo boşa çıktı. Fakat yine de Önderliğin fiziki özgürlüğünü henüz sağlayamadığımız için özeleştiri vermemiz gerekiyor” şeklinde konuştu. 
 
‘KOBANÊ’DE ÖNDERLİĞİ KUCAKLAMAK İSTİYORUZ’
 
Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması için her yerde eylem ve etkinliklerin güçlü bir şekilde yapılması gerektiğinin altını çizen Efendi, “Kürt halkına çağrım; her yerde mücadeleyi yükseltin. Büyük mücadele ve kazanımlar sonucunda Önderliğin fiziki özgürlüğünü sağlayabiliriz. Önderlik Kobanê’ye geldi, bir kez daha gelmesini ve onu Kobanê’de kucaklamak istiyoruz” diye belirtti. 
 
MA / Mahmut Altıntaş