Cizîr'de 4 ayda 1 kadın katledildi, 6 kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi

  • kadın
  • 09:03 21 Haziran 2024
  • |
ŞIRNEX - Cizîr'de 4 ayda 1 kadın katledildi, 5 kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Yaşananların kentteki özel savaş politikalarıyla bağına dikkat çeken TJA Şirnex Sözcüsü Adalet Fidan, Botan’ın pilot bölge seçildiğini belirtti. 
 
Kadına yönelik şiddet artarak devam ederken, şüpheli kadın ölümlerindeki artış da dikkat çekiyor. Her ay açıklanan verilere göre; şüpheli kadın ölümleri sayılarının kadın cinayetleri sayısına yaklaştığı görülüyor. 
 
Şüpheli kadın ölümlerine “kaza” ya da “intihar” süsü verilerek gerçekleştiği görülürken, bunların yanında ateşli silahlarla gerçekleşen cinayetlere de “kaza” süsü verilebiliyor. İntihar ya da kaza süsü verilen kadın ölümleri, kadının yakınları ve kadın örgütlerinin verdiği hukuk mücadelesi sonucu açığa çıkarken, bu süreçte birçok dava da “intihar” denilerek kapatılıyor. 
 
Kurdistan’da ise özel savaş politikasının ençok yaşandığı bölgelerin başında gelen Botan’da kadına yönelik şiddet dikkat çekiyor. Botan'da son 4 ayda 6 kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. 
 
4 AYDA 6 KADIN YAŞAMINI YİTİRDİ
 
11 Mart'ta Melek Saltan, yaşadığı evde şüpheli şekilde ölü bulundu. 10 Nisan'da Cizîr'de, Gule Akman yaşadığı evde şüpheli bir şekilde ölü bulundu. 22 Mayıs'ta Zeliha Özkaplan, evli olduğu erkek tarafından katledildi. 29 Mayıs'ta Cizîr'de 16 yaşındaki Safya Süreyya’nın Dicle Nehri’ne düştüğü iddia edildi. 11 Haziran'da Cizîr'de Berivan Ekinler yüksekten şüpheli şekilde düşerek yaşamını yitirdi. 12 Haziran'da yine Cizîr'de Leyla Gülçe yaşadığı evde şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu. 
 
Kadınların şüpheli ölümlerine dair herhangi bir soruşturma başlatılıp başlatılmadığına dair bilgi edinilemedi. 
 
 
Tevgera Jinên Azad (Özgür Kadın Hareketi - TJA) Şirnex Sözcüsü Adalet Fidan, bölgede yürütülen özel savaş politikaları ve son dönemlerde artan şüpheli kadın ölümlerine ilişkin konuştu. 
 
'BOTAN'I PİLOT BÖLGE GÖRÜYORLAR'
 
Kadına yönelik şiddetin özel savaş politikasının bir parçası olduğunu belirten Fidan, özel savaşın en önemli ayağının kadın üzerinden yürütüldüğünü söyledi. Bu kapsamda Botan bölgesinin “pilot bölge” olarak seçildiğini ifade eden Fidan, “Botan’ın seçilmesinin bir nedeni; Botan halkı özgülüğü için yıllardır direniyor ve egemen iktidar anlayışa boyun eğmiyor. Bölgede özel savaş politikası ne kadar derinleşirse kadın ölümlerinin de o kadar arttığını görüyoruz. Bu politika bazen ailelerin eliyle de uygulanıyor. Kadın bedenini namusu olarak gören anlayış bu politikanın bir parçası haline geliyor” dedi. 
 
FAİLLER CEZASIZ KALIYOR KATLİAMLAR ARTIYOR
 
Faillerin cezasız bırakılmasının kadın ölümlerine meşruiyet kazandırdığını ifade eden Fidan, "Burada yaşanan kadın intiharlarının yüzde 1'i bile sebepsiz değil. Kadınların çoğu katlediliyor ve intihar süsü veriliyor. Ya da kadınlar intihara zorlanıyor. Kadına ölümden başka bir çare bırakılmıyor. Bizler bunu da bu özel savaş politikasından ayrı ele alamayız. Failler cezasız bırakılıyor ve bu suç olmaktan çıkıyor. Yargı bu şekilde erkeğe kadını öldürme hakkını vermiş oluyor” şeklinde konuştu. 
 
Kurdistan belediyelerine kayyım atanmasının topluma yansımalarına değinen Fidan, kayyımların da özel savaş politikasının bir parçası olduğunu ifade etti. Fidan, TJA olarak bu politikalara karşı önlerine geniş bir çalışma koyduklarını aktararak şunları kaydetti: “Belediyede bulunan kadın danışma merkezleri dışında kadınlara herhangi bir alan bırakılmamış ve açılmamış. O dönemde belediye cinayetlerin ve şiddetin önlenmesi konusunda önemli çalışmalar yapıyordu. Kayyımlarla bu çalışmalar sekteye uğradı. Artık belediyeler yeniden halkın iradesinde.” 
 
TJA olarak ilçelerde, mahallelerde komisyonlar oluşturarak kadın çalışmalarına ağırlık vereceklerini sözlerine ekleyen Fidan, “Taciz ve tecavüze uğrayan kadınlar kendilerini suçluyor ve aşağılanmış hissediyorlar. Biz tamda burada öz eleştirimizi veriyoruz. Bu algıyı kırmak gerekiyor. Bu zihniyeti değiştirmek için mücadele etmeliyiz. Kadın ölümleri artıyor ancak bizim de çalışmalarımız bir o kadar genişleniyor. TJA olarak mahalle ve sokaklarda çalışmalarımız devam edecek. Bu çalışmalarımız atölye çalışmaları ve eğitimlerle sürecek” ifadelerini kullandı. 
 
MA / Zeynep Durgut