Van’da Kürtçe için kitlesel yürüyüş

img
VAN - Van’da 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı nedeniyle düzenlenen yürüyüşte, Kürtçeye sahip çıkma çağrısı yapıldı. 
 
Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van il örgütleri, Barış Anneleri Meclisi, Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER), Mezopotamya Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Dayanışma Derneği (MEYA-DER), STAR Kadın Derneği, Serhat Göç Araştırmaları Derneği, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi, Kürt Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği (ARSİSA), Aryen Sanat Atölyesi ve Mencel Tiyatro, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramına ilişkin basın açıklaması yaparak yürüyüş düzenledi. 
 
‘KÜRTLER ŞAHSINDA İNSANLIK SUÇU İŞLENDİ’
 
Sanat Sokağı’nda yapılan basın açıklamasını okuyan TJA aktivisti Şehriban Elsayar, her yıl aynı coşku ve heyecanla bayramı kutladıklarını belirterek, “99 yıldır Kürt sorunu olarak anılan ve bu ülkenin temel sorunu olan konu, aslında devletin Kürt kültürü, dili ve kimliği üzerinde uyguladığı baskı politikalarıdır. Kürt halkının değerlerine yönelik bu inkar politikasına karşı yıllardır halkımız mücadele ediyor. Bu inkar onlarca yıldır süren bir savaşa da yol açtı. Bu nedenle demokratik ve barışçıl bir ülke için Kürtçenin özgürlüğünü engelleyen yasaların değiştirilmesi gerekiyor. Türkiye, bir halkın dilini yasaklayarak 99 yıldır Kürt halkına karşı, Kürt halkı şahsında insanlık suçları işlemektedir. Son 20 yıldır bu suç AKP-MHP hükümetinin eliyle işleniyor ve işlenmeye devam ediyor” dedi.
 
‘ALDATICI OYUNLARI KABUL ETMİYORUZ’
 
Kürt halkının talepleri karşılanıncaya kadar mücadele edeceklerini söyleyen Elsayar, “Kürt halkı, özel eğitim ve seçmeli ders gibi AKP-MHP'nin aldatıcı oyunlarını asla kabul etmeyecektir. Bu uygulamalar geçmiş asimilasyon ve inkarın devamı niteliğindedir. Kürt halkının ve çocuklarının bu politikaları asla kabul etmemesi gerekiyor. Nasıl ki bu ülkedeki Türk çocukları tüm hak ve özgürlüklerden yararlanıyorsa, Kürt çocuklarına ve bu ülkede yaşayan tüm çocuklara da eşit davranılmalıdır. Halkımızın Kürt dili için yaşamın tüm alanlarında mücadele etmeye devam edecektir. Halkımızın, evde, çarşıda, sokakta, okulda, hastanede ve hayatın her alanında kendi dili ve kültürüyle yaşaması gerekiyor” diye konuştu. 
 
AÇIKLAMA SONRASI YÜRÜYÜŞ
 
Basın açıklamasının ardından yüzlerce kişi, “Zimanê rumeta me ye”, “Bê ziman jiyan nabe” sloganlar ve Kürtçe şarkılar eşliğinde Sanat Sokağı’ndan HDP il binası önüne kadar yürüdü. İl binasına varan kitle burada söylenen şarkılar eşliğinde halay çekti.