HDP’li Paylan: Sur’daki ‘cezaevi tipi’ yapılar tarihe ihanettir

img
DİYARBAKIR - Sur’da tarihi yapıların yıkılıp yerine cezaevini andıran yapıların yapıldığı bölgede incelemelerde bulunan HDP Milletvekili Garo Paylan, ilçede yapılanların Diyarbakır’ın tarihine ihanet olduğunu söyledi. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan ve beraberindeki partililer, Sur ilçesinde incelemelerde bulundu. 2015’te yıktırılan tarihi yapıların yerine inşa edilen ve cezaevini andıran yapıları yerinde inceleyen Paylan, yapılan yeni yapıları ihanet olarak nitelendirdi. 
 
‘İHANETTİR’
 
Yıkımın olduğu yerde kısa bir konuşma yapan Paylan, “Buradaki tarihi eserlerin bir çoğu yıkıldı ve yok edildi. Maalesef tarla şeklinde üzerleri kapatıldı. Burada sadece bir tane tarihi eser kalmış durumda. Diyarbakır’ı ‘Toledo yapacağız’ diyenler, F Tipi Cezaevi modeli yapılar yaptılar. Bu alanı büyük bir ihanetle karşı karşıya bıraktılar. Bu Diyarbakır’ın tarihine ihanettir. Bizler iktidara geldiğimizde, yerel yönetimleri kazanarak Diyarbakır’daki bu ihaneti hep beraber kaldıracağız ve Diyarbakır’ın tarihini tekrardan kazandıracağız” dedi. 
 
‘KANDIRILDIM’
 
Sur’da 62 yıldır yaşadığını ve evi dâhil 88 evin yıkıldığını belirten bur yurttaş ise, “Okuma-yazmam yoktu. Bana 5-6 yere imza attırdılar. 925 bin liralık arsamın parasını yediler. Yine 225 bin TL değerinde 62 ağacımın parasını yediler. Beni kandıracaklarını nerden bileyim? Bana verdikleri para 99 bin lira” diye konuştu. 
 
Paylan ve beraberindekiler, incelemelerin ardından bölgeden ayrıldı.