Uçar: Bu seçim Şêx Seîd'e hakaret edenler ile Şêx Seîd'in torunları arasında

img
ÇEWLIG - Çewlig mitinginde konuşan DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, bu seçimin "Şêx Said’e hakaret edenler ile Şêx Seîd'in torunları arasında" olduğunu belirterek, "Şêx Said darağacına giderken ‘Torunlarımıza utandıracak bir şey bırakmadık’ dedi. Torunların seni utandırmayacak" dedi.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhataplık konusundaki sözlerine “21 Mart’ta Kürt halkı muhatabın Sayın Abdullah Öcalan olduğunu gösterdi” diyerek yanıt verdi.
 
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, DEM Parti’nin Çewlîg mitinginde konuştu.
 
Miting alanını dolduran binlerce kişiyi Kürtçenin Kırmançki lehçesiyle selamlayan Uçar, yaptığı konuşmasında 4 gün sonra yapılacak yerel seçimlerin önemi üzerinde durdu.  Çewlig halkının asimilasyon politikaları ve Alevilik inancının tanınmaması karşısındaki direnişini dile getiren Uçar, “Bu direniş hiç bitmedi. Kendi ayakları üzerinde direnerek, Çewlig buna karşı durmayı başardı. Çewlîg üzerinde mevcut iktidarın kirli oyunlarının olduğunu biliyoruz. Kürt halkının unutamayacağı değerleri var. Bunlardan biri Şêx Said. Kürt halkının mücadelesinde hiçbir zaman unutulamayacak bir değerdir. Siyaseti kendi çıkarları için yürütenler Şêx Said’e hakaret etmekten geri durmadılar. Bugün iktidarın adayı ve iktidarın kendisi, Kürt halkının değerlerine hakaret edenlere ses çıkarmıyor ve utanmadan Kürt halkından oy istiyor” dedi.
 
‘AKP, KÜRT KATLİAMI İSTİYOR’
 
AKP’li bir ismin, en büyük Kürt partisinin AKP olduğunu yönündeki söylemlerini hatırlatan Uçar, “Biz tarif edelim; Kürtlerin partisi Kürtlerin halkıdır. Kürtlerin partisi dinmeyen, durmayan Kürt halkının mücadelesidir. AKP’li yetkilinin birisi en büyük Kürt Parti AKP’dir derken yaptıklarına bakalım. AKP, kayyım ile Kurdistan’da var olmaya çalışıyor. Bizler Kürt sorununun çözülmesi için yürüyüşler yaparken, AKP bütün bakanlarını yeni Kürt katliamı yapmak için ülke ülke gezdiriyor. En büyük Kürt partisi olduğunu belirten iktidar, Kürt katliamını seçimden sonrası için müjde olarak veriyor. Takdir halkındır” ifadelerini kullandı.
 
‘ONLAR İÇİN HUZUR CEPLERİ DOLDURMAK’ 
 
‘Kayyım geldi, huzur geldi’ diyen bir AKP’linin daha olduğunu dile getiren Uçar, “AKP’nin huzurdan anladığı hiçbir zaman aynı olmadı. Onlar için ceplerini doldurmak huzur. Sel felaketini yaşayan bir vatandaşın belediye başkanından yediği tekme onlar için huzur. Rant ve talan bütün ekolojik değerlerin yok edilmesi, Kurdistan’ın hafızasının yok edilmeye çalışılması onlar için huzur. Çewlîg’de son yıllarda binlerce insanımız göç etmek zorunda kaldı. Hiçbir göç AKP’nin güvenlikçi ve savaş politikalarından bağımsız değil. Çewlîg’de yıllardır bunlar belediyeyi yönettiklerini iddia ediyorlar. Çewlîg su kaynaklarının en çok olduğu yerlerden birisi ama temiz suya ulaşamıyor bu halk. AKP belediyeciliğinin bize reva gördüğü bu sisteme kabulümüz var mı?” diye sürdü.
 
'ŞÊX SAİD’İN TORUNLARI UTANDIRMAYACAK'
 
Bu seçimin Şêx Said’e hakaret edenlerle Şex Said’in torunları arasında olduğunu söyleyen Uçar, “Şêx Said darağacına giderken ‘Torunlarımıza utandıracak bir şey bırakmadık’ dedi. Biz de diyoruz ki, torunların da sizi utandırmayacak. Seçime az bir zaman kala sandığımıza, oyumuza sahip çıkmalıyız. Burada olmayanları davet edip oylarına sahip çıkmalıyız. Bir yüzyıl geçirdik bu topraklarda, bu geçen yüzyılda görmediğimiz zulüm kalmadı. İktidar istiyor ki bu yüzyılda da insanlar aynı zulümle yaşasın. İkinci yüzyıla girerken bu yılların nasıl olacağına birlikte karar verelim diyoruz. Belediye halkın kapısı değilse, çözüm adresi değilse, anadilimiz, inancımız yoksa, o belediye bizim değildir. Kürt halkının dilini, kimliğini, Alevilerin inancını yok eden iktidar Çewlig’i yönetemez” dedi. 
 
‘KÜRT HALKI MUHATABI GÖSTERDİ’
 
Bu ülkenin en temel sorununun Kürt sorunu olduğunun altını çizen Uçar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sorunun karşısında bütün siyasi partiler çözümsüzlüğü derinleştirmek için konumlanmış durumda. Halkımızın sahiplenmesi gösterdi ki Kürt halkı ve dostları yeniden güç ve irade olmaya hazır. İmralı’daki tecrit son bulmadıkça, cezaevindeki arkadaşlarımız ne yazık ki özgür olamayacak. Bu sistemin kendini kurguladığı esas adres, İmralı’dır. Hiçbirimiz bundan azade değilsek, AKP şiddeti karşısında mücadelemizin ortak olması gerekiyor. Bir yandan göz kırpan bir yandan da Kürt katliamına imza atan bir AKP iktidarı ile karşı karşıyayız. 21 Mart’ta açığa çıkan irade, muhataplık tartışmasına giren AKP iktidarı ve onun yandaşlarına Kürt sorununun asıl muhatabının Sayın Abdullah Öcalan olduğunu gösterdi.
 
Kadınların gençlerin dinmeyen sloganları ve mücadelesiyle var olduk. Çewlîg bu mücadeleye her daim sahip çıktı. Hiçbir küçük tartışmalara yer vermeden çok tarihi bir yoldan yürüdüğümüzün bilinciyle ihtiyaç duyduğumuz birliği Amed’de, Çewlig’te, Colemerg’de sağlayacağız. Kürtlerin birliği bu iktidara en büyük cevap olacak. Tam da büyük kazanmanın zamanı. Çewlîg belediyesini aldık şimdiden halkımıza hayırlı uğurlu olsun.” 
Uçar’ın konuşması boyunca alandan sık sık “Jin, jiyan, azadi” sloganları yükseldi.