Açık görüşte yan yana oturmaya ‘eş’ engeli

img

İSTANBUL- Bünyan Cezaevi’nde tutuklu bulunan eşi Cihan Özdaş’ın açık görüşüne giden Erkan Özdaş, gardiyanların, “Siz Cihan’ın eşi olduğunuz için yan yana oturamazsınız” diyerek engellendiğini belirtti.

  İstanbul’da 2018 yılında gözaltına alınan ve “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanan Cihan Özdaş, Bakırköy Cezaevi'nde iki yıl kaldıktan sonra Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Cezaevi'ne sevk edildi. Yaklaşık 4 yıldır cezaevinde bulunan Özdaş’ın 11 Ocak tarihinde görüşüne giden eşi Erkan Özdaş, bir dizi hak ihlaline maruz kaldı. 
 
Erkan Özdaş, gardiyanların açık görüş sırasında eşi ile yan yana oturmasını engellediğini belirtti. Yaşanan ihlalleri anlatan Özdaş, “Görüşe gittiğimde gardiyanlar bana, ‘Siz Cihan’ın eşi olduğunuz için yan yana oturamazsınız’ dediler. Diğer görüşe gelen kişilere de, ‘siz kardeşi olduğunuz için bir sıkıntı yok’ diyerek izin verdiler” dedi.
 
GARDİYANLAR YANITSIZ BIRAKTI
 
Bu durum karşısında büyük bir şok yaşadığını ifade eden Özdaş, bunun demokrasiden ve hukuktan uzak bir uygulama olduğunu ifade etti. Ardından gardiyanlara, “Bunun yasal dayanağını var mı. Varsa görmek istiyorum” sorusunu sorduğunu belirten Özdaş, gardiyanların kendisine, “Bu kararı size gösterecek bir yetkili yok” yanıtını aldığını söyledi. 
 
GÖRÜŞ ENGELİ
 
Özdaş, sadece kendisinin hak ihlaline maruz kalmadığını, diğer görüşe gelen kişilerin de maruz kaldığını belirtti. Özdaş, “Eşimle görüş günü, ablasının görüşüne gelen bir kişiye ‘senin ablanın bugün görüşü yok’ denilerek görüştürmediler. Bu gibi ihlalleri bizler sürekli yaşıyoruz ama özellikle son zamanlarda bu ihlaller artmış durumda” dedi.
 
DÜŞMAN HUKUKU
 
Özdaş, Kürt olan tutuklulara düşmanca yaklaşıldığını ifadede ederek, “İhlallerin yaşamamızın sebebi, tutuklularımızın siyasi olmasıdır. Düşmanlık hukukunu, onların kanunlarında bile görebiliyoruz. En basit şekilde anlatacak olursam eğer, geçenlerde çıkan bir yargı paketinde, sözde cezaevi görüşleri 1 buçuk saat olacakken, ben görüşe gittiğimde sadece 30 dakika görüşebiliyorum. Aynı zamanda bana kuralda böyle yazıldığı söyleniyor. Bunun yanı sıra tutuklularımızla görüntülü konuşma yapabileceğimizi söylediler. Tüm her yerde bu başlamış ama siyasi tutuklular bundan faydalanamıyorlar. Bu kanunlarda bile bir ötekileştirme, düşmanlaştırma politikasının olduğu rahatça görülüyor .”
 
Özdaş, cezaevlerinde yaşanan tüm hukuksuzluğa karşı herkesin birlik olması gerektiğini söyledi.