Gençler futbol turnuvasını Kemal Kurkut anısına düzenleyecek

img
İSTANBUL - HDP Gençlik Meclisi, bu yılki futbol turnuvasını Diyarbakır’da polis kurşunuyla katledilen Kemal Kurkut anısına düzenleyecek. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Gençlik Meclisi, gençlere yönelik özel savaş politikalarına dikkat çekmek için çeşitli etkinlikler yapmaya devam ediyor. “Sen de bağımlılığa bir gol at” şiarıyla futbol turnuvası gerçekleştirecek olan HDP Gençlik Meclisi, bu yıl 2017’de Diyarbakır Newrozu’nda polis tarafından katledilen Kemal Kurkut adına turnuva düzenleyecek. Turnuvaya katılacak takımlar, 5 Temmuz’a kadar başvurularını HDP İstanbul Gençlik Meclisi’ne yapabilecek. 
 
'DENİZ OLUP SAHALARA GELDİK'
 
HDP İstanbul Gençlik Meclisi bileşeni Demokratik Öğrenci Meclisi (DÖM) üyesi Nazlıgül Çamur, “Bağımlılığı kıralım yeni yaşamı kuralım” şiarıyla uzun zamandır bir kampanya yürüttüklerini hatırlattı. Bu kampanya kapsamında gençlerle bir araya gelerek faaliyet yürüttüklerini belirten Çamur, başlattıkları kampanya kapsamında geçen yıl Kürdistan kentleri ve İstanbul’da Deniz Poyraz adına yapılan turnuvayı anımsattı. Çamur, “Müthiş bir şekilde katılım oldu. Bu kampanyada Deniz Poyraz’ın anlamı ve hissiyatı vardı. Deniz Poyraz’ın annesi Fehime anne ‘bir Deniz gider, bin Deniz gelir’ diye bir söz söylemişti. Bu söz yaptığımız çalışma üzerinde müthiş bir etki yarattı. Yaptığımız çalışmalarda hepimiz birer Deniz olup sahalara geldik” dedi. 
 
'BAĞIMLILIKLA İRADESİZLEŞTİRİLİYORLAR'
 
Kemal Kurkut adına yapacakları turnuvanın bir anlam ve hedefi olduğunu ifade eden Çamur, “Gençler, bağımlılıkla, fuhuşla iradesizleştirilmeye çalışılıyor. Bizler de, sorgulamayan, itaat eden, ret etmeyen, sürekli boyun eğen, gençlik anlayışını kırmak istiyoruz. İradeleşmeye çalışan, kendini yeniden var eden bir gençlik yaratmaya çalışıyoruz. Bir noktada gençliğin toplumdaki misyonunu, halkına karşı olan sorumluluğunu yerine getirmesini sağlıyoruz. Bunu gençlere hatırlatmak istiyoruz” diye belirtti. 
 
ALTERNATİF FUTBOL
 
İktidarın, kendine göre dizayn ettiği kültür, sanat, futbol üzerinden toplumu “tahakküm” altına aldığına işaret eden Çamur, iktidarın, futbol üzerinden erkekleri eril bir zemine çekmek isteğine dikkat çekti. Çamur, “Bunu gerçekten başarıyor. Bizim amacımız; iktidar eliyle eril bir noktaya çekilen futbol anlayışına karşı, alternatif futbol anlayışımızı yaratmak ve sürdürmek. Futbolu, şiddet içeren, cinsiyetçi ve sevgi karşıtı bir noktadan çıkartıp, komünal şekilde yapılabileceğini, cinsiyetçi olmayan bir şekilde yapılabileceğini ortaya koymak istiyoruz. Belli bir noktada amaçladığımız bu” diye aktardı. 
 
'ERİL FUTBOL’A KARŞI KADINLAR SAHAYA'
 
Futbolun, eril iktidarın elinde cinsiyetçi yönlerinin öne çıktığına dikkat çeken Çamur, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kadınlar olarak bu anlayışı kırmak istiyoruz. Bundan dolayı futbolda hem karma gruplarımız olacak, hem de özgün kadın gruplarımız olacak. Futbolun sadece erkeklerin tekelinde olmadığını, kadınlarında oynayabileceğini, cinsiyetçiliğin yıkılabileceğini göstermek istiyoruz. Bu vesileyle bütün genç kadınları Kemal Kurkut için yapacağımız turnuvaya bekliyoruz.”
 
HDP Gençlik Meclisi üyesi Adem Yıldız da futbolun tekelci bir anlayışla değil “toplumsal” bir anlayışla değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye ve Kürdistan’da gençler üzerinden özel savaş politikalarının yürütüldüğünü ve buna karşı bir alternatif yaşamın olması gerektiğini belirten Yıldız, “Gençler bu özel savaşın kıskacına alınıyor. İktidar, gençleri kendi özünden, dilinden, kültüründen, toplumsal gerçekliğinden koparıp tekeline almak istiyor. Bütün ulus devletler, gençliği özünden koparmaya, kendi tekeline almaya çalışır. Bölgede de gençler, kültürlerinden koparılarak fuhuşa, uyuşturucuya sürükleniyor” dedi. 
 
'HER GOL, BİR TOKAT OLSUN'
 
Futbolun sermayedarların elinde cinsiyetçiliğe indirgenmesinin kabul edilemeyeceğini ifade eden Yıldız, “Bu çerçevede turnuva da bizimle yer alıp, dayanışma gösterecek olan insanlara, gençlere, topluma çağrımızdır; Futbolu, cinsiyetçiliğe indirgeyenlere karşı herkes kendi takımını kursun. Atılan her gol, bu tekelci, tek tipçi zihniyete karşı bir tokat olsun” şeklinde konuştu.