Hacettepe öğrencilerinden ‘ranta ve zamlara’ karşı rektörlük protestosu

img

ANKARA - Üniversitenin Açık Hava Amfisini kiralanması ve yemekhaneye gelen yeni zamlara tepki gösteren Hacettepe Üniversitesi öğrencileri, “Amfi de yemekhane de bizim” dedi.  

Hacettepe Üniversitesi öğrencileri, rektörlük kararıyla kampüsteki Açık Hava Amfi Tiyatrosu’nun yandaş Durul Organizasyon Şirketi’ne öğrenciler için ücretli bir konser için kiralanmasına ve yemekhane ücretinin 15 liradan 20 liraya çıkarılmasına tepki gösterdi. Beytepe Merkez Yemekhanesi önünde yapılan açıklamada, “Amfi de yemekhane de bizim, bütçe öğrencilerin ihtiyaçları için kullanılsın” yazılı pankart açıldı. Açıklamada sık sık “Cahit baksana, kaç kişiyiz saysana” ve “Amfi Tiyatro kiralanamaz” sloganları atıldı.
 
‘TALEPLERİMİZİ İLETECEĞİMİZ ALANLAR YOK EDİLİYOR’
 
Amfinin kiralanmasıyla elde edilen gelirlerin üniversitenin bütçesiyle beraber öğrenciler için kullanılmayacağı ifade edilen açıklamada, “Barınma krizi gün geçtikçe büyürken ne barınma birimlerine bağlı yeni yurtlar inşa ediliyor ne de yaşadığımız yurtlardaki sorunlarımız gideriliyor. Üstüne ise yeni güvenlik kaygılarıyla baş başa bırakılıyoruz. Yurtlarda ve okulun pek çok bölgesinde hijyen problemi, laboratuvarlarda materyal eksikleri, yetersiz derslik problemleri çığ gibi büyüyor” denildi. Dönem başından itibaren öğrenciler içinde artan intihar vakalarına dair nitelikli psikolojik danışma birimlerinin arttırılması taleplerinin yerine getirilmediği belirtilen açıklamada, “Tüm bu sorunlar karşısında ise kendi haklarımızı var edebileceğimiz, taleplerimizi iletebileceğimiz alanlar yok ediliyor var olanlar aktifliğini yitiriyor” ifadelerine yer verildi. 
 
‘AKŞAM YEMEĞİ 20, KAHVALTI 16 LİRA OLDU'
 
Beslenme birimlerine gelen zamlarla öğle ve akşam yemeğinin 20, sabah kahvaltısının ise 16 lira olduğu bilgisinin paylaşıldığı açıklamada, “Barınma birimleri başta olmak üzere eğitim hayatımızı devam ettirmek için eğitim materyallerine kadar ihtiyaçlarımızı karşılamaya çalışırken bocalıyoruz. Barınma, beslenme ve ulaşım gibi en temel ihtiyaç ve haklarımıza ulaşmak olanaksız hale geliyorken özel şirketlerin cebi bizim amfilerimizi kullanarak şişiyor” vurgusu yapıldı. 
 
‘FESTİVAL BİLETLERİ SATIŞI DURDURULSUN’
 
Ardından öğrenciler rektöre çağrılarını yineleyerek taleplerini şöyle sıraladı, “Üniversitenin ticari amaçlar gözetilerek şirketlerin kullanımına açılmasını kabul etmiyoruz. Demokratik bir üniversitenin bizim aldığımız kararların uygulanması ile mümkün olacağını söylüyoruz. Yemekhane zammı geri çekilsin. Amfi Tiyatro özel şirketlerin gelir kapısı olmasın. 25 Mayıs’ta düzenlenen konserler iptal edilsin. Hacettepe Üniversitesi Festivali (HÜFEST) için bilet satışı durdurulsun. Üniversite bütçesi bizlerin ihtiyaçları için kullanılsın. Laboratuvarlar ve sınıflardaki eksiklikler giderilsin.  Karar alma süreçlerine öğrenciler dâhil edilsin.”