Kürt basınının hafızası: Yeni Yaşam vardığımız yerdir

İSTANBUL - Ödediği ağır bedeller ve mücadelesiyle bir “hafıza” olan özgür basının geleneğinin sürdürücüsü Yeni Yaşam gazetesi 4 yaşında. Gazetenin editörlerinden Hüseyin Kalkan, “Yeni Yaşam vardığımız yerdir” derken, gazete çalışanı Aybüke Edis ise kolektif bir emeğin ürünü olduğunu söyledi.

 
Kürt basının, baskı, sürgün, kapatma, bombalama, tutuklama ve öldürme politikalarına karşı hakikati büyük bir direnişle topluma ulaştırma geleneği sürüyor. 32 yıldır süren özgür basın geleneğinin 78 çalışanı katledildi, Özür Ülke gazetesinin merkez ve iki bürosu bombalandı, yüzlerce yıl bulan hapis cezaları, tutarı belirsiz para cezaları, erişim engelli, sansür, yasaklama, işkence, sürgün ve en son malvarlığına el konulmasıyla susturulmak istendi. 
 
15 Haziran 1988’de Toplumsal Diriliş’le yola çıkan Özgür Basın Geleneği, 22 Nisan 1990’da Halk Gerçeği, 20 Ekim 1990 yılında haftalık Yeni Ülke Gazetesi, 30 Mayıs 1992'de 'Gerçekler karanlıkta kalmayacak' şiarıyla çıkan Özgür Gündem Gazetesi, 28 Nisan 1994’te kurulan Özgür Ülke, 13 Nisan 1995’te Yeni Politika, 7 Ekim 1995’te Haftalık Özgür Yaşam, 12 Aralık 1996’da günlük Demokrasi gazetesi, 7 Temmuz 1997’de Ülkede Gündem, 18 Nisan 1999’da Özgür Bakış, 27 Mayıs 2000’de 2000’de Yeni Gündem gazetesi, 23 Nisan 2001’de Yedinci Gündem gazetesi, 2 Eylül 2003 Yeniden Özgür Gündem gazetesi, 1 Mart 2004’te Ülkede Özgür Gündem, 16 Kasım 2006’da Toplumsal Demokrasi gazetesi, 17 Ocak 2007 Gündem, 19 Mart 2007 Güncel, 9 Mart 2007’de Yaşamda Gündem gazetesi, 17 Ekim 2007’de Gerçek Demokrasi, 15 Aralık 2007 Yaşamda Demokrasi, 5 Kasım 2007’de Yedinci Gün gazetesi, 1 Aralık 2007’de Haftaya Bakış, 31 Mart 2008’de Haftalık Öteki Bakış gazetesi, 14 Nisan 2008’de haftalık Yeni Bakış gazetesi, 19 Mayıs 2008’de Alternatif gazetesi, 28 Mayıs 2008’de Gelecek, 30 Eylül 2008’de Özgür Ülke, 18 Ekim 2008 haftalık Ülkeye Bakış gazetesi, 27 Ekim 2008’de haftalık Politika gazetesi, 22 Ekim 2008’de Yeni Mezopotamya gazetesi, 8 Kasım 2008’de haftalık Analiz gazetesi, 29 Kasım haftalık Ayrıntı gazetesi, 20 Aralık 2008 Haftalık Özgür Yorum gazetesi, 19 Ocak 2009’da Günlük gazetesi, 4 Nisan 2011 tarihinde yeniden çıkan Özgür Gündem, 23 Ağustos 2016 Özgürlükçü Demokrasi ile sürdürülen Özgür Basın geleneği, bugün Yeni Yaşam Gazetesi’yle devam ediyor. Kürtçe gazetelerle birlikte Özgür Basın Geleneği 50’nin üzerinde gazete çıkardı. 
 
EN AZ 4 ERİŞİM ENGELİ
 
Yeni Yaşam Gazetesi, 28 Mart 2018 tarihinde Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi’ne kayyım atanması sonrası 25 Mayıs 2018 tarihinde yayın hayatına başladı. Şu ana kadar en az 4 erişim engeli getirilen ve çoğu çalışanı hakkında dava açılan Yeni Yaşam’ın 4’üncü yılını, gazetenin editörü Hüseyin Kalkan ve çalışanı Aybüke Edis’e son gazeteyi konuştuk.
 
HAKİKATİ YAZMAK
 
90’lı yıllarda haftalık yayın yapan Yeni Ülke Gazetesi’nde muhabirlik ve haber müdürlüğü yapan Yeni Yaşam Gazetesi Editörü Hüseyin Kalkan, halkın taleplerini ve mücadelesini gazeteye yansıtmaya çalıştıklarını söyledi. Kalkan, “Çünkü, 90’ların başında halkın yükselen bir mücadelesi vardı. O dönem Kürdistan’da ‘serhildan’lar dönemiydi. Bu hareketin gelişmesiyle birlikte bizde ona paralel olarak geliştik ve büyüdük. Ve bu arada bir gelenek oluştu, bu gelenek bütün engellemelere ve baskılar ne olursa olsun hakikati yazmak ve kamuoyuna ulaştırmak amacı taşıyordu” dedi.
 
 
SANSÜR VE MATBAA
 
Özgür basın geleneğinin maruz kaldığı baskıya dikkati çeken Kalkan, sansür ve sürgün kararnamelerini anımsatarak, Yeni Ülke’de çalıştığı dönem yaşadığı bir anısını şöyle paylaştı: “Turgut Özal hükümeti döneminde, sansür ve sürgün kararnamesi çıkarıldı. Gazetemizi basan matbaalar gazetemizi basmaktan vazgeçtiler. Bir matbaa bulduk. Bize, ‘ben okuyacağım eğer sakıncalı haber yoksa basacağım gazeteyi’ dedi. Matbaacı bizimle oturuyordu, bizim matbaanın sayfalarını okuyordu. Bazen tam baskı günü bize, ‘bu haberi koyarsanız gazetenizi basmam’ diyordu ve bizim gazete sayfasının bir kısmı boş çıkıyordu.  Böyle bir dönemden geçtik” diye belirtti.
 
‘GAZETE HALKA ULAŞIYORDU’
 
Yapılan baskıların kendilerini yıldırmadığın ifade eden Kalkan, sansür kararnamesini aşacak bir yolunu bulduklarını belirtti. Kalkan, bayilerde toplatma kararı çıktığında gazetelerinin dağıtımını kendilerinin yaptığını ifade ederek, “Gazetemiz halka ulaşıyordu böylelikle. Kürdistan’da gazetecilik yapan ve aynı zamanda dağıtımcılık yapan arkadaşlara fiziki saldırılar yapıldı. Devletin paramiliter güçlerini harekete geçirmişti. Kürt hareketinin basınına karşı Hizbullah ve kontra kullanıldı. O dönemde sadece gazetecilere yönelik saldırılar olmadı, Kürt kanaat önderlerine ve birçok siyasetçiler öldürüldü. Maalesef birçok arkadaşımız bu saldırılar sonucu yaşamını yitirdi. Daha sonra onların olduğunu belgeleyip gazetelerimizde yayınladık” ifadelerini kullandı.
 
‘DÜNYA KAMUOYUNA ULAŞIYORDU’
 
Bütün baskılara rağmen Yeni Ülke Gazetesi’nin halkı gerçeklerle buluşturduğunu belirten Kalkan, gazetelerindeki haberlerin ülke sınırlarını aşan dünya çapında büyük bir yankı uyandırdığını dile getirdi. Kalkan, “Biz Kürdistan’da gelişen Kürt siyasetini Kürt halkının mücadelesine dair haberler veriyorduk. Devlet onu engellemeye çalışıyordu. Gerçeklerin dünya kamuoyuna ve halka ulaşmasını engellemeye çalışıyordu. Bugün karşılaştığımız baskıların temel nedeni de budur” diye belirtti.
 
‘GÜÇLERİ YETMİYOR’
 
Türkiye’de devletin ve hakim sınıfların Kürtlerin haklarını tanımama gibi bir karar aldıklarını vurgulayan Kalkan, devletin ve hakim sınıfların buna karşı ne kadar güçleri varsa kullandıklarını ve aynı zaman da uluslararası arenada ittifaklar kurarak bunu yaptıklarını ifade etti. Kalkan, “Bütün güçlerini kullandıkları halde gerçekleri saklama, özgür basını susturmaya ve Kürt basınını susturmaya güçleri yetmiyor. Bizde gerçekleri ve yazmaya devam ediyoruz” dedi.
 
‘HAKLILIK’ TEMELİNDE GAZETECİLİK
 
Kürt basının ve siyasetinin “haklılık” temelinde çıktığını ve geliştiğini anımsatan Kalkan, “Sadece bir derdimiz var, o da hakikati halka taşımaktır. Bunun mücadelesini desteklemek ve halkın mücadelesini yaygınlaştırmaktır. Mesele bu olunca insanların buraya destek veriyor ve katılım sağlıyor” ifadelerinde bulundu.
 
‘YENİ YAŞAM VARDIĞIMIZ YERDİR’
 
30 yıldır aynı heyecanla gazetecilik yaptığını dile getiren Kalkan, bugün özgür basın geleneğinin sürdürücülerinden olan Yeni Yaşam Gazetesi’nin arkadaşlarının bir hatırası olduğunu vurguladı. Kalkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni Yaşam, büyük Kürt basın geleneğinin bir parçası ve sürdürücüsüdür. Biliyorsunuz bu gelenek Kahire’de yayınlanmaya başlayan Kürdistan gazetesi ile başladı. Bazı aralar olsa da gelişerek devam etti. 90’larda Kürdistan gazetesinin bayrağını Özgür Gündem devraldı. Baskılar ve kaplamalardan dolayı sürekli yeni isimler alarak yoluna devam etti. Yeni Yaşam vardığımız yerdir. Her şeye rağmen gerçeğin peşinde koşan, halka gerçekleri ulaştıran yeni ve güzel mecramızdır.” 
 
BİR HAFIZA: YENİ YAŞAM
 
Kalkan, konuşmasını şöyle tamamladı: “Yeni Yaşam bir anlamda hafızamızdır. Bu gelenek kolay oluşmadı. Musa Anter’lerin, Cengiz Altun’ların, Hüseyin Deniz’lerin, Burhan Karadeniz’lerin, Hafız Akdemir’lerin ve daha nicelerin emekleri ve canları pahasına buraya geldik. Haber peşinde koşan birçok arkadaşımız devlet ve bağlı güçlerin saldırısı sonucu yaşamlarını yitirdi. Hala cezaevlerinde birçok gazeteci arkadaşımız bulunuyor. Gazetelerimiz hala toplatılıyor, sansüre uğruyor. Her şeye rağmen Yeni Yaşam bu geleneği geliştirerek sürdürmeye çalışıyor. Son söz benim için Yeni Yaşam bütün gazeteci arkadaşlarımın hatırası ve hatırıdır.”
 
‘ÖZGÜR BASININ SÜRDÜRÜCÜLERİYİZ’
 
Yeni Yaşam Gazetesi çalışanı Aybüke Edis de özgür basın geleneğinin ağır bedeller ödediğini anımsatarak, bugün bu geleneğin sürdürücüsü olduklarını vurguladı. İktidarın tüm baskılarına karşı mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceklerinin altını çizen Edis, “Bu uğurda çok bedel ödeyen arkadaşımız oldu. Musa Anter, Gurbet Eli Ersöz ve Metin Göktepe’lerin kararlılığından, onların yılmayan mücadelelerinden aldığımız güçle yolumuza kararlılıkla devam ettik” diye belirtti.
 
YENİ YAŞAM KOLLEKTİF BİR EMEĞİN ÜRÜNÜ
 
Halkın özgür basın geleneğine sahip çıktığını ve bir gönül bağı kurduğunu dile getiren Edis, devamla şunları söyledi: “Gazetemiz kapatıldı. Biz de her şeyi sıfırdan yapmak zorunda kaldık. Arkadaşlarımız tutuklandı, yeni arkadaşlarımız geldi. Gerçekleri halka ulaştırmak adına bıraktığımız yerden devam ettik. Yeni Yaşam bir kolektif bir emeğin ürünü editöründen okuyucusuna ve dağıtımcısına kadar. Halkın desteği bizi çok mutlu ediyor. Bu bütün baskılara rağmen mücadelemizde bize enerji veriyor.”
 
‘ÖZGÜR BASINI BÜYÜTELİM’
 
“Tek sesli” bir medyanın hüküm sürdüğü bir zamana dikkati çeken Edis, bu medyayla halkın gerçeklerden koparıldığını söyledi. Edis, hedeflerinin bu “tek sesli” medya ve iktidarın baskılarına karşı gerçekleri halka ulaştırmak olduğunu kaydetti. Edis,“Mücadelemizde özellikle gençliğin dinamizmi çok önemli. Bütün genç arkadaşlarımızı bizimle beraber yol yürümeye, mücadele etmeye çağırıyoruz. Özgür basını büyütelim” diye konuştu. 
 
MA/ Doğan Kaynak

Diğer başlıklar

22:22 Fidan konuşurken basın toplantısı bitirildi
22:16 Ankara'da özel jet düştü iddiası
21:44 'Asgari ücret 28 bin, sarayın günlük harcaması 58 milyon lira'
21:09 QSD'den DAİŞ operasyonu: 3'ü öldürüldü, 5'i yakalandı
21:06 Asgari ücreti protesto eden gençlere gözaltı YENİLENDİ
21:02 Depremzedeler yargı paketi geçmeden nöbeti bitirmeyecek
19:53 Kayyımın işten çıkardığı 223 işçi: Direnişimizi büyüteceğiz
18:48 2026 asgari ücreti belli oldu!
18:27 Mereş Katliamı anması: Faillerle yüzleşme sağlanmadı YENİLENDİ
18:25 İsrail Lübnan komutanını öldürdü
18:23 Özgürlük İçin Sanat İnisiyatifi’nden Koma Amed açıklaması
18:21 Demokratik Modernite davası ertelendi
18:18 Belgin Kanat 12 yıl sonra tahliye edildi
17:57 Gazze’de 70 bin 942 kişi katledildi
17:45 DİSK'in asgari ücret yürüyüşü Ankara'ya vardı
17:40 İsrail’de Alman kadın aktiviste cinsel saldırı
17:26 Esad'dan kalan cezaevleri hala kullanılıyor
17:09 AKP ve MHP’den 11’inci Yargı Paketi’nde geri adım
17:06 İktidar ve işveren temsilcileri asgari ücret için 3’ün kez toplanacak
17:03 Mezopotamya İslami Araştırmalar Federasyonu kongresine çağrı
17:01 Kurtulmuş, Meclis grubu olmayan partilerin komisyon üyeleriyle görüştü
16:05 Depremzedeler: Bu suçlar kamu vicdanından muaf tutulamaz
15:48 Kuyumcu cinayetinde 7 kişi tutuklandı
15:41 Adana'da Barış Anneleri Derneği açıldı
15:39 HPG'li Polat'ın taziyesine kitlesel ziyaret
15:35 Hekimler, hekim ve asistan hekimlerin sorunlarına çözüm istedi
15:04 Mahkeme Gar Katliamı davasında şüpheli polisler için bilgi istedi
14:21 Özel YSK Başkanı Yener ile görüştü
14:19 Adalet Bakanı: Heyet ile atılacak adımları konuştuk
13:56 DEM Parti'li Hamdiye Kırıcı yaşamını yitirdi
13:46 DEM Parti’li Yaşar Demir için mevlit verildi
13:36 Mesut Seviktek ve İsa Oran mezarı başında anıldı
13:27 Buldan: Siyasi partilerin ortak mutabakatı önemli
Sancar: Sürecin hukuksal güvencelere ihtiyacı var
13:21 ‘Demokratik inşa için Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü sağlanmalı’
13:09 Sivil toplum örgütleri süreci tartışacak
12:33 İmralı Heyeti ile Kurtulmuş görüşmesi başladı
12:17 Meclis Komisyonu çalışmaları uzatmak üzere bir araya gelecek
12:08 Sancar: Bakanlığın düzenlemelerle ilgili kapsamlı bir hazırlığı var
Buldan: Cezaevlerini, tahliye engellerini konuştuk, bizimle aynı fikirde
10:30 DEM Parti İmralı Heyeti ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un görüşmesi başladı
10:05 Amedspor ırkçı saldırı için hukuki süreç başlatacak
09:25 Tarih, özgürlük ve poetika bağlamında Arjen Arî
09:21 Cezaevi Savcısı’ndan tutsaklara: Yasa değişse de ‘iyi hal’ kriteri var oldukça sizi bırakmam!
09:20 Sağlıkçılar: Ticarileşen sağlık sisteminin alternatifi 'komün' modelidir
09:19 Şile Belediyesi soruşturması: 22 kişi gözaltına alındı
09:16 Irak ve Kürdistan hükümetinin bir yılı: Toplumda çoklu çöküş
09:14 Kuzey ve Doğu Suriye'nin en kalabalık kenti nasıl yönetiliyor?
09:08 Çocuk Hakları Dayanışma Ağı: Mücadele için bir araya geldiler
09:07 QSD kime entegre olacak?
09:05 HDK Eşsözcüsü: Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü hayati bir mesele
09:04 Asimilasyon politikası 'Veli Toplantısı'nda
09:04 Mersin eski baro başkanı: Yasal düzenlemeler yapılmalı, somut adımlar atılmalı
09:00 23 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
00:07 Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu'ndan Leyla Zana açıklaması
22/12/2025
23:56 Evde çıkan yangında bir kişi yaşamını yitirdi
23:54 Depremzede ailelere destek ziyaretleri
23:22 Özerk Yönetim: Saldırılar Suriye düşmanlarının çıkarına hizmet ediyor
23:18 QSD: Geçiş hükümeti bölgenin huzurunu tehdit ediyor
22:12 Geçiş hükümeti saldırıları protesto edildi
22:03 Fidan, Güler ve Kalın’ın Şam ziyareti sonrası saldırılar başladı
21:34 Çatışmalar şiddetlendi: Geçiş Hükümeti bir kadını katletti
20:58 Okuma salonuna Sırrı Süreyya Önder ismi verilecek
20:51 Amedspor taraftarlarına ırkçı saldırı
20:01 Kurtulmuş 'rapor' için grubu bulunmayan komisyon üyeleriyle bir araya gelecek
19:42 İsrail cezaevlerinde Filistinli kadın tutsaklara şiddet
19:29 Uşak'ta midibüs devrildi: 5 kişi yaralı
19:08 MESEM protestosu: 91 çocuk çalışırken hayatını kaybetti
18:50 Danimarka'dan Trump'ın Grönland ısrarına tepki
18:29 Komisyon çalışma süresini uzatmak için toplanacak
18:01 Seyit Aslan: Yeni bir sürecin kapısı aralanacak
Pervin Buldan: Yasal düzenlemeye ihtiyaç var
17:49 Rapor yazım ekibi toplantısı bitti: Komisyonun süresi uzatılacak
17:43 19 Aralık’ta koğuşları basılan kadın tutsaklarla görüşüldü
17:38 Halep’te iç güvenlik güçlerine saldırı
17:14 DEM Parti'den 'komünal' önerisi
17:13 Gayrettepe’deki gece kulübü yangını davası ertelendi
17:12 Trabzon'da Agirîli aile hakkında ırkçı paylaşımlar
17:11 Depremzedelerin nöbeti ikinci gününde devam ediyor
16:57 Hakan Fidan Şam’da: Gündemi yine Kürtler
16:21 Kurtuluşmuş ‘rapor’ yazım ekibi görüşmesi başladı
16:14 DEM Parti İmralı Heyeti ile EMEP görüşmesi başladı
15:44 Siyasetçi Sadak’ın hayati riski sürüyor: Tek talebi sürecin başarıya ulaşması
15:34 Gazeteci Aykol'un durumu stabil
15:13 Leyla Zana'ya yönelik saldırılar Mersin'de protesto edildi
15:06 İstanbul'da bir kişi yaşamına son verdi
14:57 Gazeteciler, meslektaşları Nazım Daştan'ı ve Cihan Bilgin'i andı
13:39 ÖHD'den Leyla Zana'ya yönelik saldırılara suç duyurusu
13:23 Özel: Türkiye ve Suriye’de barışın hakim olmasını istiyoruz
Sancar: Siyasal ve toplumsal mutabakat hayati önemde
13:21 Alevilerden Roboskî'ye ziyaret: Acımız bir
12:16 'Umut ve Özgürlük' mitinginin konuşmacıları belli oldu
12:08 DEM Parti İmralı Heyeti ile Özel görüşmesi başladı
12:05 Noel Bayramı'nın resmi tatil ilan edilmesi için Meclis'e teklif
11:45 Depremzedeler: 27'nci madde iptal edilene kadar mücadele edeceğiz
10:48 'Burak Ercan cezalandırılsaydı, 23 öğrenci istismar edilmezdi'
10:16 'Rapor beklentileri karşılamıyor, yasa sürecinde konsensüs sağlanmalı'
09:35 İşkenceyi inkar eden bakanlığa görüntülerle yanıt: Failleri korumaktan vazgeçin
09:24 DAİŞ sonrası Rakka: Komünlerle küllerinden doğdu, çok dilli hizmet başladı
09:19 Amedspor'dan Leyla Zana kararı: Iğdırspor maçı kadınlara ücretsiz olacak
09:11 Riha'da 21 ayda bin 260 kadın şiddet gördü, 859 çocuk istismar edildi
09:10 AİHM’in Türkiye’yi ‘işkenceden’ mahkum ettiği dosya kapatıldı
09:09 Hukukçu Şahin: Barış istiyorsanız umut hakkını sağlamak zorundasınız
09:04 Barış ve Demokratik Toplum Manifestosu 2025’e yön verdi
09:02 Av. Nevraz Sığın: Gayemiz dijital şiddetin TCK'de yer alması
09:00 22 ARALIK GÜNDEMİ
08:24 Depremzedelerin 'tahliye nöbeti' gece boyunca devam etti
21/12/2025
23:38 İmralı Heyeti 23 Aralık'ta Kurtulmuş ve Tunç ile görüşecek
23:16 2026 bütçe teklifi Meclis'ten geçti
23:08 Meclis’te yumruklu kavga
22:15 QSD, yakaladığı DAİŞ'linin itiraflarını paylaştı
22:06 Meclis'te ikinci taciz soruşturması
21:22 Güney Afrika'da silahlı saldırı: 9 kişi yaşamını yitirdi
21:14 Maç karşılaşmasında Leyla Zana’ya destek mesajı
19:48 Amed ve Wan'da Şeva Yelda etkinliği
19:38 TTGA'ya Kürdistan kentlerinden Deniz Güler seçildi
19:15 HPG'li Kartal'ın taziyesine ziyaret
19:10 Ordu’da 'kuş cenneti' mücadelesi sürüyor
19:01 Kürt Sosyal Bilimleri Araştırma Derneği kongresini gerçekleştirdi
18:57 DEM Parti Kadın Meclisi: Çocuklar için mücadele edeceğiz
18:35 Kürtleri reddeden CHP’li Dikbayır’a yanıt: Vardık, varız ve var olacağız
18:07 Kürt sorununu inkar eden Gül'e yanıt: İsmi doğru koyarsanız çözüm de doğru olur
17:57 DİTAM’ın yeni yönetimi belirlendi
17:53 Abdullah Öcalan’dan mesaj: Gerçek anma mücadeleyi ileriye taşımaktır
17:27 4 Ocak mitingine çağrı: Gelin Önderliğimizi özgürleştirelim
17:10 Sağlık Çalıştayı: Sağlık anlayışı komün perspektifiyle inşa edilmeli
17:06 Bütçe protestosu: İnsanca yaşamak istiyoruz
17:01 Dindar: Wan’ın yüzde 84’ünde doğalgaz altyapısı yok
16:53 Xwebûn 6'ıncı yılında: Kürt basını her zamankinden daha güçlü
16:38 Ege İşçi Birliği: Demokratik hak ve özgürlükler için mücadele
16:28 'Devleti barışa zorlamak için yan yana gelmek zorundayız'
16:27 Gazeteci Aykol’un sağlık durumunu ciddiyetini koruyor
15:52 Temelli: Barış için ek bütçe yapılması gerekiyor
15:29 Elazığ Cezaevi'nde süreç karşıtlığı: Her olumlu adımdan sonra işkenceli yanıt
15:28 Kuyu Tipleri Kapatılsın İnisiyatifi’nden 19 Aralık katliamı açıklaması
15:20 Tülay Hatimoğulları: Barışı, bu topraklarda mutlaka tesis edeceğiz
15:13 Depremzede aileler Ankara’da adalet nöbeti başlattı
14:50 'Sürecin hukuki gerekliliği iktidar ve devletin ortak sorumluluğundadır'
14:45 YJA-Star’lı Zilan Yılmaz’ın taziyesine kitlesel ziyaret
14:27 Bütçe görüşmelerinde son gün
14:22 HPG'li Işık için verilen mevlide kitlesel katılım
14:15 Cûdî'de 'Umut tohumları' ekildi: Barış doğa ile olur
12:56 İmralı Heyeti, CHP ve EMEP'le yarın görüşecek
11:51 YÖK’ten üniversitede eğitimi üç yıla indirme açıklaması
10:51 Bakırköy Kadın Cezaevi'nde siyasi tutsaklara 'askeri' baskın
09:58 İkisi sarı kodlu 11 kent için sağanak yağış uyarısı
09:24 Siyasi ve hukuki adımın beklendiği süreç içerisinde ne oldu, kim ne dedi?
09:23 Jin dergi 'Yüzleşme' manşetiyle yayında
09:18 Paris’teki 23 Aralık anması için yoğun hazırlık
09:15 Ortadoğu savaşlarının nedeni yol haritaları mı?
09:10 Bu mağazada para geçmiyor: Amaç komün toplumu hatırlatmak
09:06 'Rojin Kabaiş Kadın Öyküleri' yarışması düzenlenecek: Son başvuru 31 Ocak
09:04 Sınırda yasaklı bir ilçe: Haritada var yaşamda yok!
09:01 İskandinav ülkeleri: Adem-i merkeziyetçilik, mali bağımsızlık