Meletî'de yıkım var inşa yok

img

MELETÎ - Depremde hasar gören her 3 binadan 1’inin yıkılacağı açıklanan Meletî’de, enkaz kaldırma çalışmaları tamamlanmadı. İnşaat Mühendisleri Odası Temsilcisi Bedir Özten, depremzedelere teslim edilen tek bir yapının dahi kayda geçmediğini söyledi. 

Mereş merkezli olarak 6 Şubat 2023’te yaşanan depremlerin en fazla can kaybı ve yıkıma yol yol açtığı kentlerden biri Meletî oldu. Özellikle 7.4’lük ikinci depremde çok büyük hasar gören kentte, resmi rakamlara göre bin 337 yurttaş yaşamını yitirirken, 6 bin 444 yurttaş da yaralandı. 
 
Kentin o dönemki valisi Hulusi Şahin, Temmuz 2023’te verdiği bir demecinde kentteki her 3 binadan 1’nin yıkılacağını açıkladı. Ağır hasarlı olup tehlike oluşturan binaların yıkım işlemleri kontrollü şekilde sürerken, enkaz kaldırma çalışmaları da devam ediyor. 
 
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise, Eylül 2023’te paylaştığı verilerde, toplam bina sayısının 171 bin 153 olduğu kentte yıkılmış durumda, acil yıkılacak ağır ve orta hasarlı bina sayısını 45 bin 668 olarak açıkladı. Yıkımı tamamlanan bina sayısını 3 bin 784 olarak paylaşan Gürkan, geriye kalan yapıların büyük çoğunluğunun yıkımının ise Aralık ayında tamamlanacağını kaydetti. Fakat depremin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen yıkım işlemlerinin büyük bölümü hala tamamlanmış değil. 
 
112 BİN 454 DEPREMZEDE KONTEYNERLERDE YAŞIYOR
 
Barınma sorununu konteynerlerle çözmeye çalışan depremzedeler, 74 farklı noktada kurulan konteyner kentlerde kalıyor. 112 bin 454 depremzede kurulan 28 bin 643 konteynerde yaşamlarını sürdürüyor. Bu yaşam ise hiç kolay değil. Isınma sorunun yanı sıra yağışlı havalarda içi su ile dolan konteynerlerin 5 metre aralıklarla kurulmuş olması nedeniyle depremzedeler perdelerini dahi açmaya çekiniyor. Yine bazı konteyner kentlerin kent merkezine uzak noktalara kurulmuş olması yüzünden buralarda kalan depremzedeler merkeze ulaşımda zorluk çekiyor. 
 
“Geçici barınma alanı” olarak nitelendirilen konteynerlerden çıkmak ise, yaşanan ekonomik kriz ve kentte neredeyse 5 katına çıkan kira ve konut fiyatları sebebiyle depremzedeler için pek mümkün görünmüyor.
 
103 BİN 19 KONUT İNŞA EDİLECEĞİ SÖYLENDİ
 
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kentte depremzedeler için 103 bin 19 konut inşa edileceğini açıklamıştı. 
 
Önceleri kent merkezinde bulunan pilot alanda oluşturulan inşaat projeleri, daha sonra Sıtmapınarı, Niyazi, Şifa, Şıkşık, Kavaklıbağ, Dabakhane, Hamidiye, İstiklal, Saray, İzzetiye, Halfettin, Akpınar, Kırçuval ve Sancaktar olmak üzere 14 mahalleye yayıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan yerinde dönüşüm ve yeniden inşa projesi Emlak Konut tarafından yürütülüyor. İnşa edilecek konutlar altlarında işyeri olmayacak şekilde zemin artı 3 ile zemin artı 4 kat olarak planlandı. Ayrıca inşa edilecek iş yerleri ise hak sahipliği ve yer esas alınarak yapılacak. 
 
Vali Ersin Yazıcı’nın yaptığı açıklamalara göre, yapımı tamamlanan 6 bin 100 afet konutu Şubat ayında depremzedelere teslim edilecek.
 
HALEP CADDESİ TOZ DUMANI ALTINDA
 
Kentin neredeyse en hasarlı bölgesi çarşıların ve iş merkezlerinin bulunduğu Halep Caddesi. Dört bir taraftan süren yıkım çalışmaları sebebiyle cadde bir yıldır toz bulutu altında. 3 bin 670 binanın yıkıldığı depremlerde yaklaşık 22 bin işyerinin 19 binden fazlası ya yıkıldı ya da ağır hasar alarak kullanılamaz hale geldi. Kentin en işlek çarşıları olan Şire Pazarı, Kuyumcular Çarşısı, Kapalı Semt Pazarı, Bakırcılar Çarşısı, Peynirciler Pazarı, Tarihi Mısır Çarşısı, Ayakkabıcılar ve Giyimciler Çarşısı’ndan bazıları deprem anında çökerken, bazıları ise ağır hasar görmeleri nedeniyle sonradan yıkıldı.
 
ESNAFLAR: İŞ YOK
 
 
Uzun yıllardır Halep Caddesi’nde esnaflık yapan Ali Gönen, kentteki tablonun deprem felaketinden bu yana pek değişmemesinden şikâyetçi.
 
Gönen, bunu da “Durumu iyi olan esnaf arkadaşlarımızın hepsi gitti. Eskiden burası hep dükkandı. Her bir dükkan 4 trilyondu. Şimdi bir yol yok dünden beri elektrik yok ve sürekli elektrikler kesiliyor. Buraya gelen müşteriler hep tanıdık olduğu için geliyor. Örneğin bir arkadaşımız 3 bin TL’ye evde kalıyordu, kiracısı depremden sonra fiyatı 6 bine çıkardı. Eğer gücü yetseydi 10 bin yapardı. Şuan iş yok kimse kalmadı. Ailemle Topsöğüt Mahallesinde yaşıyoruz. Orada yakalandık depreme. O süreçte halktan başka kimseyi görmedik. Bir senedir doğru düzgün bir çivi bile çakılmadı” sözleriyle dile getirdi. 
 
AYLARDIR KONTEYNER BEKLEYEN 5 ESNAF 
 
Depremden dolayı dükkanı yıkılan esnaflar için AFAD’ın belirleyeceği alanlarda konteyner çarşılar kurulup esnafa burada yer tahsis edilecekti. İş yeri levhası, hasar tespit raporu gibi belgelerin yeterli olduğu bu başvurulardan bazı esnaflar yararlanamadı. Akpınar Mahallesinde bulunan Ayakkabıcılar Çarşısı’nın 5 esnafı bunlardan sadece bir kaçı. Tüm mercilere başvurmalarını rağmen kendilerine ne konteyner ne de iş yeri tahsis edilmediğini dile getiren esnaflar, kendi imkanları ile kurdukları çadırlarda satış yapmaya devam ediyor.
 
Esnaflardan Abuzer Parlak, “30 yıllık esnafız, halimiz ortada. Hala başvurduğumuz mercilerden cevap bekliyoruz” dedi. 
 
‘21 METREKAREYİ ÇOK GÖRÜYORLAR’
 
 
Depremden önce iki işyeri olduğunu söyleyen esnaf Aytaç Poyraz da, mağduriyetini şu sözlerle dile getirdi: “Depremden sonra bize 21 metrekarelik bir konteyner bile çok görüldü. Belediye Başkanı, kentin esnaflar odası başkanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü ve vali yardımcısı başta olmak birçok yetkili ile görüştüm. Biz kimsenin hakkına girmek istemiyoruz, ancak aylardır bir konteyner alamadık. İki inşaatın içerisine sıkıştık. Odaya kaydım var, çalışanlarımın hepsi sigortalı, çadırı kurduğum alan bana ait, bunların hepsini kentteki yetkililere bildirmeme rağmen bana konteyner vermediler. Koskoca Malatya’da bir kaç metrekarelik konteyneri çok görüyorlar. Gerçekten merak ediyorum acaba neden?” 
 
Bu durumu yönelttiğimiz Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü ve Malatya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, konunun kendi yetki alanlarında olmadığını ifade ederek AFAD İl Müdürlüğü’ne yönlendirdi. 
 
VALİLİK GEREKÇESİ: KENTTE KONTEYNER ALANI YOK!
 
Ulaştığımız Malatya Valiliği yetkilileri de, konu hakkında şu açıklamada bulundu: "Malatya'da 20 bin esnaf mağdur. Mağdur olan esnaflar genellikle Akpınar ve çevresi, Niyazi Mısri ve Emeksiz Caddesinin alt ve üst tarafında bulunan esnaflar. İnşaatlar başlamış durumda, ancak Malatya'da 4 bin civarında konteyner var esnaf için. Bu anlamda ihtiyaç ve konteyner sayısında bir açıklık mevcut. Bunun da sebebi konteyner alanı bulunamaması. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve ilgili mülki idare yer bulunamadığından şahıslara veya valiliğin koyduğu konteynerlerin da inşaatlara engel olması sebebiyle konteyner gelmiyor. Olan konteynerler de valiliğin belirlediği ekiple tahliye usulüyle 33 merkezde bulunan konteyner çarşısında yer belirliyor. Esnaflar da buraya gelerek bu konteynerleri kullanıyorlar. Şuan yer olmaması sebebiyle Malatya'ya konteyner gelmiyor. SGK'nin yerine de bir çarşı yapılacaktı, ancak Bakanlık buna izin vermedi. Malatya'da merkezi alanlarda alan bulunamadığı için Belediye'ye ait miting alanı bile çarşıya çevrildi." 
 
TESLİM EDİLEN YAPI YOK
 
 
TMMOB’a bağlı İnşaat Mühendisleri Odası Meletî Temsilcisi Bedir Özten ise, deprem sürecinde yıllardır dönüştürülmesini bekledikleri yerlerin yıkıma uğradığını ifade etti. 
 
Kentte bir yıllık süreçte depremzedelere teslim edilen bir yapının kayda geçmediğini söyleyen Özten, “Barınma, eğitim, istihdam, sağlıksız ortam (yıkım, enkaz kaldırma, nakli ve depolamanın kurallara uygun yapılmamasından kaynaklı) sorunlarından dolayı kentin toplam nüfusun yaklaşık yüzde 20-25’i kenti terk etti. Bu problemlerin çözüm süreci uzadıkça kenti terk edenlerin sayısı da artmakta. Bu problemlerin hızlıca çözülebilmesi için sivil yapılaşmanın önü bir an önce açılmalı. Özellikle yerinde dönüşüm ve orta hasarlı binaların güçlendirilmesi sürecine başlanmalı, süratli bir şekilde yapılaşma tamamlanmalıdır. Kentimizde kalıcı çözümler henüz üretilemedi” dedi. 
 
MA / Ceylan Şahinli 

Diğer başlıklar

12:54 TJA, DBP ve DEM Parti’den İnsan Hakları Haftası açıklaması
12:37 Antalya’da 'Geçinemiyoruz' mitingine katılım çağrısı
12:35 HTŞ’nin bir yıllık iktidarında kadınlar: Kaçırılma, katliam, cinsel şiddet
12:28 Barış Anneleri: Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü talep ediyoruz GÜNCELLENİYOR
12:18 Amed’de İnsan Hakları Haftası yürüyüşü yapılıyor
11:43 ÇHD’li avukat gözaltına alındı
11:39 Gar Katliamı anması: Savaş severliğinizi alt edeceğiz
10:57 MKG'nin Kasım raporu: Kadın gazetecilere baskılar sürüyor
10:54 İzBB işçilerinin eylemi 3'üncü gününde
10:23 Mahkeme durdurdu, bakanlık tekrar ÇED süreci başlattı
10:15 Araştırma: DEM Parti seçmeninin yüzde 97'si İmralı ziyaretinin sürmesini istiyor
10:04 Amed'de yoğun sis zor anlar yaşattı
10:00 Tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi: 18 yaralı
09:43 600 haneye ceza kesen DEDAŞ, hızını alamayıp sağlık ocağının da elektriğini kesti
09:29 Ermeni Meclisi Eşbaşkanı: Heval Apo'nun felsefesiyle kendimizi tanıdık
09:22 'Xwêfiroş'un yönetmeninden doğaya sahip çıkma çağrısı
09:21 Ayşe İnceyol'u kaçırarak tecavüz eden Oral aynı gece jandarmayla mesajlaşmış
09:19 'Eğitime ayrılan bütçe yanlış kullanılıyor'
09:13 Oscar adayı filmin yönetmeni: Amed Kürdistan'ın Cannes'ı olmalı
09:13 Fırat Acar’ın IFC adına hazırladığı sahte projeyle 30 milyon TL aldığı iddiası
09:11 DEM Parti 'Ekmek ve Barış' için Ankara'ya yürüyecek
09:06 Artemêt kadınların özgür ve ekolojik kenti oluyor
09:04 Dr. Yaviç: Hasta tutsakların durumu ATK’nin insafına bırakılmamalı
09:04 Basklı avukat Azurtza: Abdullah Öcalan'ın kilit kişi olduğunu anlamak gerekir
09:01 Panos'ta Girêsor, çöp tepesi oldu
09:00 10 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
08:45 Mısırlı akademisyen: Öcalan'ı özgür koşullarda Riha'da görmek isterim
08:33 Abdullah Öcalan’dan toplumsal sorunlara dair önemli mesajlar
09/12/2025
23:51 Qers’te kar yağışı: 17 köyün yolları kapandı
23:08 Meclis, AYM, Sayıştay, Adalet ve Dışişleri Bakanlığı'nın bütçeleri kabul edildi
22:45 KYK yurdunda öğrenciler tarihi geçmiş mantıdan zehirlendi
22:32 Süveyda’da 3 toplu mezar bulundu
21:16 İzBB işçilerinden meşaleli yürüyüş: Müzakere masası kuralım
21:01 Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Ersoy gözaltına alındı
20:33 Dêrazor’da operasyon: 3 DAİŞ'li yakalandı
20:22 Mülkiyeliler Birliği tiyatro gösterimi için salon vermedi
19:47 ÖHD'den Burdur Cezaevi için çağrı: Soruşturma başlatılsın
19:43 İşçilerin eylemi 133'üncü gününde
19:38 Amed Film Festivali'nde 14 film ve belgesel izleyicisiyle buluşturuldu
19:12 Sevilay Çelenk: Türkiye, Suriye Kürtlerinin kazanımlarını korumalı
19:08 Alevilere dönük katliamlar protesto edildi
18:39 Karşıyaka Emek ve Demokrasi Platformu: Savaşa değil barışa bütçe
17:52 DEM Partili Dilan Ayan: Barış ve demokratik toplum yasaları çıkarılmalı
17:45 Gazze’de ateşkese rağmen 70 çocuk katledildi
17:42 İsrail askerleri Kuneytra’da yurttaşlara ateş açtı
17:39 Torununa tecavüz eden erkek yine tutuklanmadı
17:36 Sakık’tan Fidan’a: Şam yerine kardeşlerimizin olduğu Rojava’ya gidin
17:18 Çanakkale'de bir kadın katledildi
16:43 Serap Avcı cezaevi önünde alkışlarla karşıladı
16:15 Dêrsim'de 4.2 şiddetinde deprem
15:56 Öz savunmada bulunan Serap Avcı için tahliye kararı
15:39 Haber telif hakkının 'örgüte yardım' olarak değerlendirildiği dava görüldü
14:56 Fotoğraftaki kişi iddiasına beraat
14:47 Wan'da Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu ve GABB kadınlar ile bir araya geldi
14:35 Rojbin Sönmez anıldı
14:28 Gelecek Partili Torun: Suriye'de kalıcı çözümün anahtarı kapsayıcı diplomasidir
14:27 'Türk'ün gücünü göreceksin, denilerek tutsağa işkence yapıldı'
14:19 Ayla Akat Ata’nın yargılandığı davada mütalaa hazırlanacak
14:16 Şırnak Adliyesi'nde intihar girişimi
14:12 Hukuk örgütleri Riha'daki cezaevlerindeki ihlalleri açıkladı
13:43 Patron işkencesinde 4 kişiye hapis cezası
13:13 Dêrsim’de kampüsün kamu kurumlarına açılmasına tepki
13:09 HDK soruşturmasında sanatçı Pınar Aydınlar'a hapis cezası verildi
13:05 Partiler ‘çözüm’ raporlarını Meclis’e sunacak
12:11 QSD’den Şam’a: Barışı bozan girişimlere karşılık verilecektir
12:09 Yasadışı bahis soruşturmasında 20 gözaltı
12:07 Hevsel ve On Gözlü Köprü'deki işgal gündemiyle toplantı
11:13 Dilan ve ‘komünün çocuğu’
10:28 Kayyıma gerekçe yapılan davadan beraat eden eşbaşkandan göreve iade başvurusu
10:11 İşçiler, işe iade kararını uygulamayan İzmir Belediyesi'ni protesto etti
10:02 Bahisten Fenerbahçe’nin kaptanının da aralarında olduğu 20 kişiye tutuklama
09:44 Suriye bölünmesin ama Halep benim olsun!
09:33 Akademisyen Lemkow: Abdullah Öcalan'a katılıyorum
09:25 Irmak: Ortak dil festivallerde yakalanır
09:23 KYK'de öğrenciler dinci yapılara yönlendiriliyor
09:21 ‘Erkek-devlet şiddetine karşı birbirimizin güvencesiyiz’
09:20 'Abdullah Öcalan bizi yepyeni bir sosyalizm tartışmasına davet ediyor'
09:19 Licê’de kadınlardan ortak mücadele çağrısı
09:16 İHD Antalya Eşbaşkanı: Abdullah Öcalan’ın koşulları düzeltilmeli
09:10 Agirî Belediyesi bir yılda kentin çehresini değiştirdi
09:06 Ekolojist Özdemir: Toplumsal ve ekolojik adalet yan yana gelmeli
09:01 Hîlala Zêrîn çarpıtılan tarihe sanatla ışık tutuyor
09:00 09 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
08:26 Wan, Şirnex, Sêrt ve Colemêrg için sarı kodlu uyarı
08/12/2025
23:14 Hesekê'de Orkêş Müzik Festivali başladı
22:49 Wan'da oteldeki yangın kontrol altına alındı
22:05 KESK’ten 30’uncu yıl etkinlikleri
22:03 Öğrencilerden Eskişehir Kurdî Topluluğu'na destek
22:00 Amed'de festival ikinci gününde: Hafızaya kazınan konular beyaz perdede
21:46 Wan'da otel yangını
20:59 DEM Parti'den Selvi'ye: Süreci sabote edenleri başka yerde ara
20:46 Özel'den 'Suriye Kürtleri' mesajı: Huzur içinde olmaları Türkiye’ye güvencedir
19:50 Bahis soruşturması: Kaptan ve futbolcular hakkında tutuklama talebi
19:13 Bahçeli'den eş genel başkanlara 'tebrik'
19:01 AB'den iltica başvurusu reddedilenler hakkında yeni kararlar
18:11 DEM Partililerden 'bütçe' çağrısı
17:56 Japonya’da 7.2 büyüklüğünde deprem: Tsunami uyarısı yapıldı
17:50 Bakırhan'dan 'yerel yönetim' çağrısı: Mahalledeki sorunu Ankara'da çözemezsiniz
17:20 Tülay Hatimoğulları: Suriye'nin tek çaresi adem-i merkeziyetçiliktir
17:20 Gazze'ye saldırılarda 5 kişi daha hayatını kaybetti
16:19 DEM Parti’den bütçeye şerh: Sürece duyarsız bir şekilde hazırlanmıştır
16:03 ‘Büyüyen sadece yoksulluk, sefalet ve açlıktır’
16:02 Tutsaklara 'Mahabad' ve 'Kürdistan' cezası
15:32 Gazeteci Aykol'un tedavisi devam ediyor
14:46 ‘Sağlık emekçileri yalnız değildir’
14:46 Elkê'de yol kiralanan iş makinesi ile açtırıldı
14:20 Pirsûs'ta şüpheli kadın ölümü
13:46 Antalya’da 5.2 büyüklüğünde deprem
13:42 Belediyeden On Gözlü Köprü açıklaması
13:18 Kurtulmuş'tan süreç açıklaması: Bu bir devlet projesidir
13:11 EMEP 'halktan yana bir bütçe' için 15 acil düzenleme önerdi
13:10 'Çözüm süreci'ni bitiren olayda polisin parmak izi dosyaya eklendi
11:51 Kağanarslan: Abdullah Öcalan'ın sosyalizm tartışmasındaki fikirleri ufuk açıcı
11:17 İzBB işçileri 'emekleri' için çıplak ayaklarla yürüdü
11:12 Prof. Norman Paech: Ulus-devlet geleceğin modeli değildir
11:05 Elkê'de heyelan: Karayolları kiralık iş makinesi arıyor!
11:02 Abdullah Öcalan’ın ışığı 11 bin kilometrelik yolları arşınlattı
10:55 Veysi Aktaş'tan eleştirilere yanıt: Türkiye solunun kendini yenilemesine ihtiyaç var
09:57 JINNEWS’in Kasım ayı şiddet çetelesi: 23 kadın ve 3 çocuk katledildi
09:23 ‘Uyuşturucu ve fuhuşa karşı birlikte çözüm bulabiliriz’
09:18 Sri Lanka’da afet: 627 ölü
09:15 Hasta tutsak raporu: Çelişki, eksik tanı, yer verilmeyen hastalıklar
09:14 Akademisyen Orhan: Pozitif barış inşası için entegrasyon yasaları yapılmalı
09:12 Mele Dunayserî: Müzakerede koşullar eşit olmalı
09:10 ‘MESEM’ler eğitim değil sömürü yerleri’
09:02 'Kapitalizm büyüme hırsıyla su kaynaklarını yok ediyor'
09:00 'DAİŞ emiri' Hemo'nun hikayesi
09:00 08 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
08:01 Çok sayıda kent için sağanak ve kuvvetli rüzgar uyarısı
07/12/2025
23:48 Muğla'da 11 mahalle karantinaya alındı
22:55 Wan'da 4.6 büyüklüğünde deprem
21:32 DEM Parti'den Kumluca’da şölen
20:53 Amed Film Festivali, Barış ve Demokratik Toplum Süreci’ne adandı
20:02 Wan’da şüpheli ölüm
19:58 Colemêrg’te heyelan
19:40 Uluslararası Savaş Karşıtı Film Festivali ödülleri sahiplerine verildi
19:24 Eskişehir’de Kürtçe'ye engel
19:08 Mazlum Ebdî: Şara’dan gerçek bir değişim görmemiz gerekiyor
18:17 PYD: Yeni Suriye’nin kurulması ademi merkeziyetçilikle mümkün
17:54 Konferans sona erdi: Öcalan’ın sözlerinin gücünü ülkemize götürmek için geldik
17:42 10 yaşındaki çocuk gömüldüğü topraktan yaralı çıkarıldı
17:40 İsrail'in saldırıları sürüyor: 70 bin 360 kişi katledildi
16:37 Gazeteci Aykol'un tedavisi devam ediyor
16:27 Anavarza Kültür ve Sanat Derneği açıldı
16:18 Haydar Ergül: O ışık Öcalan'ın kendisidir
16:07 Marksist John Hollaway: Abdullah Öcalan’ın yaktığı ışık beni buraya getirdi
15:47 İzmir'de asgari ücret ve bütçe tepkisi
15:15 Nobel Ödüllü Shirin Ebadi: Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü sürecin temel koşuludur
15:12 Macaristan Başbakanı Orban yarın Türkiye'ye geliyor
14:59 Dil kurumlarından çocuklara alfabe öğretme etkinliği