Meletî'de yıkım var inşa yok

img

MELETÎ - Depremde hasar gören her 3 binadan 1’inin yıkılacağı açıklanan Meletî’de, enkaz kaldırma çalışmaları tamamlanmadı. İnşaat Mühendisleri Odası Temsilcisi Bedir Özten, depremzedelere teslim edilen tek bir yapının dahi kayda geçmediğini söyledi. 

Mereş merkezli olarak 6 Şubat 2023’te yaşanan depremlerin en fazla can kaybı ve yıkıma yol yol açtığı kentlerden biri Meletî oldu. Özellikle 7.4’lük ikinci depremde çok büyük hasar gören kentte, resmi rakamlara göre bin 337 yurttaş yaşamını yitirirken, 6 bin 444 yurttaş da yaralandı. 
 
Kentin o dönemki valisi Hulusi Şahin, Temmuz 2023’te verdiği bir demecinde kentteki her 3 binadan 1’nin yıkılacağını açıkladı. Ağır hasarlı olup tehlike oluşturan binaların yıkım işlemleri kontrollü şekilde sürerken, enkaz kaldırma çalışmaları da devam ediyor. 
 
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise, Eylül 2023’te paylaştığı verilerde, toplam bina sayısının 171 bin 153 olduğu kentte yıkılmış durumda, acil yıkılacak ağır ve orta hasarlı bina sayısını 45 bin 668 olarak açıkladı. Yıkımı tamamlanan bina sayısını 3 bin 784 olarak paylaşan Gürkan, geriye kalan yapıların büyük çoğunluğunun yıkımının ise Aralık ayında tamamlanacağını kaydetti. Fakat depremin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen yıkım işlemlerinin büyük bölümü hala tamamlanmış değil. 
 
112 BİN 454 DEPREMZEDE KONTEYNERLERDE YAŞIYOR
 
Barınma sorununu konteynerlerle çözmeye çalışan depremzedeler, 74 farklı noktada kurulan konteyner kentlerde kalıyor. 112 bin 454 depremzede kurulan 28 bin 643 konteynerde yaşamlarını sürdürüyor. Bu yaşam ise hiç kolay değil. Isınma sorunun yanı sıra yağışlı havalarda içi su ile dolan konteynerlerin 5 metre aralıklarla kurulmuş olması nedeniyle depremzedeler perdelerini dahi açmaya çekiniyor. Yine bazı konteyner kentlerin kent merkezine uzak noktalara kurulmuş olması yüzünden buralarda kalan depremzedeler merkeze ulaşımda zorluk çekiyor. 
 
“Geçici barınma alanı” olarak nitelendirilen konteynerlerden çıkmak ise, yaşanan ekonomik kriz ve kentte neredeyse 5 katına çıkan kira ve konut fiyatları sebebiyle depremzedeler için pek mümkün görünmüyor.
 
103 BİN 19 KONUT İNŞA EDİLECEĞİ SÖYLENDİ
 
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kentte depremzedeler için 103 bin 19 konut inşa edileceğini açıklamıştı. 
 
Önceleri kent merkezinde bulunan pilot alanda oluşturulan inşaat projeleri, daha sonra Sıtmapınarı, Niyazi, Şifa, Şıkşık, Kavaklıbağ, Dabakhane, Hamidiye, İstiklal, Saray, İzzetiye, Halfettin, Akpınar, Kırçuval ve Sancaktar olmak üzere 14 mahalleye yayıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan yerinde dönüşüm ve yeniden inşa projesi Emlak Konut tarafından yürütülüyor. İnşa edilecek konutlar altlarında işyeri olmayacak şekilde zemin artı 3 ile zemin artı 4 kat olarak planlandı. Ayrıca inşa edilecek iş yerleri ise hak sahipliği ve yer esas alınarak yapılacak. 
 
Vali Ersin Yazıcı’nın yaptığı açıklamalara göre, yapımı tamamlanan 6 bin 100 afet konutu Şubat ayında depremzedelere teslim edilecek.
 
HALEP CADDESİ TOZ DUMANI ALTINDA
 
Kentin neredeyse en hasarlı bölgesi çarşıların ve iş merkezlerinin bulunduğu Halep Caddesi. Dört bir taraftan süren yıkım çalışmaları sebebiyle cadde bir yıldır toz bulutu altında. 3 bin 670 binanın yıkıldığı depremlerde yaklaşık 22 bin işyerinin 19 binden fazlası ya yıkıldı ya da ağır hasar alarak kullanılamaz hale geldi. Kentin en işlek çarşıları olan Şire Pazarı, Kuyumcular Çarşısı, Kapalı Semt Pazarı, Bakırcılar Çarşısı, Peynirciler Pazarı, Tarihi Mısır Çarşısı, Ayakkabıcılar ve Giyimciler Çarşısı’ndan bazıları deprem anında çökerken, bazıları ise ağır hasar görmeleri nedeniyle sonradan yıkıldı.
 
ESNAFLAR: İŞ YOK
 
 
Uzun yıllardır Halep Caddesi’nde esnaflık yapan Ali Gönen, kentteki tablonun deprem felaketinden bu yana pek değişmemesinden şikâyetçi.
 
Gönen, bunu da “Durumu iyi olan esnaf arkadaşlarımızın hepsi gitti. Eskiden burası hep dükkandı. Her bir dükkan 4 trilyondu. Şimdi bir yol yok dünden beri elektrik yok ve sürekli elektrikler kesiliyor. Buraya gelen müşteriler hep tanıdık olduğu için geliyor. Örneğin bir arkadaşımız 3 bin TL’ye evde kalıyordu, kiracısı depremden sonra fiyatı 6 bine çıkardı. Eğer gücü yetseydi 10 bin yapardı. Şuan iş yok kimse kalmadı. Ailemle Topsöğüt Mahallesinde yaşıyoruz. Orada yakalandık depreme. O süreçte halktan başka kimseyi görmedik. Bir senedir doğru düzgün bir çivi bile çakılmadı” sözleriyle dile getirdi. 
 
AYLARDIR KONTEYNER BEKLEYEN 5 ESNAF 
 
Depremden dolayı dükkanı yıkılan esnaflar için AFAD’ın belirleyeceği alanlarda konteyner çarşılar kurulup esnafa burada yer tahsis edilecekti. İş yeri levhası, hasar tespit raporu gibi belgelerin yeterli olduğu bu başvurulardan bazı esnaflar yararlanamadı. Akpınar Mahallesinde bulunan Ayakkabıcılar Çarşısı’nın 5 esnafı bunlardan sadece bir kaçı. Tüm mercilere başvurmalarını rağmen kendilerine ne konteyner ne de iş yeri tahsis edilmediğini dile getiren esnaflar, kendi imkanları ile kurdukları çadırlarda satış yapmaya devam ediyor.
 
Esnaflardan Abuzer Parlak, “30 yıllık esnafız, halimiz ortada. Hala başvurduğumuz mercilerden cevap bekliyoruz” dedi. 
 
‘21 METREKAREYİ ÇOK GÖRÜYORLAR’
 
 
Depremden önce iki işyeri olduğunu söyleyen esnaf Aytaç Poyraz da, mağduriyetini şu sözlerle dile getirdi: “Depremden sonra bize 21 metrekarelik bir konteyner bile çok görüldü. Belediye Başkanı, kentin esnaflar odası başkanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü ve vali yardımcısı başta olmak birçok yetkili ile görüştüm. Biz kimsenin hakkına girmek istemiyoruz, ancak aylardır bir konteyner alamadık. İki inşaatın içerisine sıkıştık. Odaya kaydım var, çalışanlarımın hepsi sigortalı, çadırı kurduğum alan bana ait, bunların hepsini kentteki yetkililere bildirmeme rağmen bana konteyner vermediler. Koskoca Malatya’da bir kaç metrekarelik konteyneri çok görüyorlar. Gerçekten merak ediyorum acaba neden?” 
 
Bu durumu yönelttiğimiz Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü ve Malatya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, konunun kendi yetki alanlarında olmadığını ifade ederek AFAD İl Müdürlüğü’ne yönlendirdi. 
 
VALİLİK GEREKÇESİ: KENTTE KONTEYNER ALANI YOK!
 
Ulaştığımız Malatya Valiliği yetkilileri de, konu hakkında şu açıklamada bulundu: "Malatya'da 20 bin esnaf mağdur. Mağdur olan esnaflar genellikle Akpınar ve çevresi, Niyazi Mısri ve Emeksiz Caddesinin alt ve üst tarafında bulunan esnaflar. İnşaatlar başlamış durumda, ancak Malatya'da 4 bin civarında konteyner var esnaf için. Bu anlamda ihtiyaç ve konteyner sayısında bir açıklık mevcut. Bunun da sebebi konteyner alanı bulunamaması. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve ilgili mülki idare yer bulunamadığından şahıslara veya valiliğin koyduğu konteynerlerin da inşaatlara engel olması sebebiyle konteyner gelmiyor. Olan konteynerler de valiliğin belirlediği ekiple tahliye usulüyle 33 merkezde bulunan konteyner çarşısında yer belirliyor. Esnaflar da buraya gelerek bu konteynerleri kullanıyorlar. Şuan yer olmaması sebebiyle Malatya'ya konteyner gelmiyor. SGK'nin yerine de bir çarşı yapılacaktı, ancak Bakanlık buna izin vermedi. Malatya'da merkezi alanlarda alan bulunamadığı için Belediye'ye ait miting alanı bile çarşıya çevrildi." 
 
TESLİM EDİLEN YAPI YOK
 
 
TMMOB’a bağlı İnşaat Mühendisleri Odası Meletî Temsilcisi Bedir Özten ise, deprem sürecinde yıllardır dönüştürülmesini bekledikleri yerlerin yıkıma uğradığını ifade etti. 
 
Kentte bir yıllık süreçte depremzedelere teslim edilen bir yapının kayda geçmediğini söyleyen Özten, “Barınma, eğitim, istihdam, sağlıksız ortam (yıkım, enkaz kaldırma, nakli ve depolamanın kurallara uygun yapılmamasından kaynaklı) sorunlarından dolayı kentin toplam nüfusun yaklaşık yüzde 20-25’i kenti terk etti. Bu problemlerin çözüm süreci uzadıkça kenti terk edenlerin sayısı da artmakta. Bu problemlerin hızlıca çözülebilmesi için sivil yapılaşmanın önü bir an önce açılmalı. Özellikle yerinde dönüşüm ve orta hasarlı binaların güçlendirilmesi sürecine başlanmalı, süratli bir şekilde yapılaşma tamamlanmalıdır. Kentimizde kalıcı çözümler henüz üretilemedi” dedi. 
 
MA / Ceylan Şahinli 

Diğer başlıklar

25/12/2025
23:55 Selim Sadak’ın hayati riski sürüyor
23:17 Erdîş’te yangın: 15 kişi hastaneye kaldırıldı
23:13 Wan’da kavgada bir kişi hayatını kaybetti
21:34 Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê’de abluka sürüyor
21:25 Asgari ücrete tepki: Geçim artık imkansız
20:56 Boş dairede bir kadın hayatını yitirmiş halde bulundu
20:17 Pulur’da Gaxan kutlandı
20:12 Aralık ayı katliamları yürüyüşle protesto edildi
19:37 Minbic’te 1 çocuk katledildi
19:35 İsrail Lübnan’da aracı hedef aldı: 2 ölü
18:54 DEM Parti İzmir Kadın Meclisi: Leyla Zana onurumuzdur
18:41 Geçiş hükümetine bağlı gruplar bir çocuğu katletti
17:35 Mazlum Alas'ın taziyesine kitlesel ziyaret
17:14 İran Kürt yurttaşa idam cezası verdi
16:47 Gazeteci Aykol'un tedavisi sürüyor
16:40 Emeklilerden iktidar protestosu: Bu iktidar sermayenin iktidarıdır
16:38 Nihal Ay'ın taziyesine kitlesel ziyaret
15:33 Pêrtag Belediyesi, GES kurulması için 350 dönümlük araziyi kiraya verdi
15:20 Mazlum Ebdî: Entegrasyon noktasında ortak anlayışa varılmıştır
15:04 MED TUHAD-FED: İstasyon Meydanı'nı barış meydanı yapalım
14:45 Sudan’da 73 kadın ve 29 kız çocuğu alıkonuldu
14:44 'Ajanlaştırma baskısına' karşı mücadele vurgusu
14:36 Ayşegül Doğan: Türkiye Suriye’de yapıcı rol oynamalı
13:36 İslami Araştırmalar Federasyonu eşbaşkanları seçildi
12:46 Eğitim Sen: Şiddeti çözmek uzun vadeli eğitim politikalarıyla mümkün
12:12 DEM Parti'den Leyla Zana'ya yönelik saldırılara karşı suç duyurusu
12:10 Mêrdîn'de Süryaniler ‘Doğuş Bayramı’nı kutladı
11:47 Wan'lı yurttaşlar: Devlet adım atsın
11:35 Libya heyetini taşıyan jete ilişkin yeni detaylar
11:16 Abdullah Öcalan: Demokratik İslam, Medine Vesikası’nın ruhuna dönmektir
11:09 Fenerbahçe Başkanı Saran adliyeye sevk edildi
11:00 Tülay Hatimoğulları: Kürt meselesi herkesin yüzleşmesi gereken bir meseledir
10:48 Riha’da ‘Umut ve Özgürlük’ mitingine çağrı
10:32 70 yaşındaki gazeteci 70 gündür direniyor
09:37 Kadınlara 4 Ocak çağrısı: Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü haykıralım
09:30 Kriz, toplumsal çöküş ve direniş: Zibechi'den alternatif bir dünya okuması
09:28 Ercan Yılmaz: Meclis’e sunulan raporlar meseleyi çözme noktasında eksik
09:23 Bastonuyla açtığı çukurlara ‘umut tohumlarını’ ekti
09:21 Ekonomist Döğüş: Asgari ücret yoksulluk sınırına göre tanımlanmalı
09:19 'Cezaevlerinde sürece provokasyon' uyarısı
09:17 Kadın balıkçılar 120 gündür balık çiftliği nöbetinde
09:09 Hastanedeki ‘hukuksuzluğa’ dava açacak savcı arıyor!
09:06 GABB Eşbaşkanı Neslihan Şedal: Yerele yetki ülkeyi bölmez, bütünleştirir
09:02 İran ve Rojhilat'ta 2025: Tarihi bir kırılma yılı oldu
09:00 25 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
08:37 Meteoroloji'den çok sayıda il için uyarı
24/12/2025
23:53 Paris'te katledilenler anıldı: Avrupa gerçeği açığa çıkarsın
22:47 Nijerya’da camide patlama
20:46 Kadın Emeği Almanağı'nın sergisi düzenlendi
20:27 Sadettin Saran tekrar gözaltına alındı
19:42 QSD: 6 DAİŞ’li yakalandı, bomba yüklü araç etkisiz hale getirildi
19:37 Şehitler Mağarası’nda 33 yıl sonra ilk anma
19:29 KHK eyleminde asgari ücret tepkisi
19:23 Asgari ücret protestosu: Bu sömürü düzenine mahkum değiliz
19:19 CHP’li Alp’ten CHP’li Dikbayır’a: Kürtlerin inkarı çoktan tarih oldu
19:13 11’inci Yargı Paketi itirazlara rağmen kabul edildi
19:08 Gülistan Kılıç Koçyiğit'ten siyasi tutsakların kapsam dışı bırakılmasına tepki
18:34 7,5 aylık bebeğin darp edildiği ortaya çıktı
18:30 Aralık ayı açlık sınırı 30 bin 665 lira
18:27 Mereş Katliamı anması: Yüzleşmeden barış olmaz
18:19 Netayahu’dan Gazze’ye saldırı tehdidi
18:16 Depremde can kayıplarında sorumluluğu olanlara tahliye yok
18:08 11'inci Yargı Paketi görüşmeleri: 'Kürtler annesini görmesin' paketidir
17:38 Zonguldak'ta 2 kadın katledildi
17:31 Okul bahçesinde araç çarpan çocuk yaşamını yitirdi
17:14 Geçiş hükümeti ateşkesi ihlal ediyor
17:01 Şam’a bağlı güçlerin Halep’te katlettiği kadın son yolculuğuna uğurlandı
16:48 Sidar Amed'in yaşamını yitirdiği açıklandı
16:35 Erdoğan'dan CHP'ye rapor eleştirisi: Çözüme dair hiçbir reçeteleri yok
16:18 ABD’den Venezuela’ya askeri müdahale hazırlıkları: Kuşatma sürüyor
16:17 Gülistan Kılıç Koçyiğit: Rapor barışın hukuksal altyapısını oluşturmalı
16:15 Gazeteci Aykol'un sağlık durumunda değişiklik yok
16:02 Kurtulmuş’tan ‘süreç’ uyarısı: Türkiye kuşatılmaya çalışılıyor, çok vaktimiz kalmadı
15:57 Hakan Fidan Hamas Heyeti ile görüştü
14:47 Tahliyesi 15 ay ertelenen tutsağın durumu Meclis gündemine girdi
14:29 Rapor: Pişmanlık dayatması ve süreç sorularıyla tahliyeler erteleniyor
14:19 Panos'da taziyeye kitlesel ziyaret
14:12 Asgari ücret 'zammı' protestosunda ortak mücadele çağrısı
13:35 Meclis Komisyonu’nun çalışma süresi 2 ay uzatıldı
13:27 Ev baskınında Kürtçe konuşan anne darp edildi
13:08 Kürt Sanatçılar Birliği'nden 'Umut ve Özgürlük' mitingine çağrı
11:59 Şirnex'ta ev baskınları: 3 gözaltı
11:46 Alman Sosyolog Treiber: ‘Demokratik entegrasyon’ ilkesi nesnel koşullara uygundur
11:30 AYM’den tutsakların görüşmelerinin kaydedilmesine ihlal kararı
11:26 Komisyon çalışma süresinin uzatılması için toplandı
11:07 Libya heyetini taşıyan uçağın ses kayıt cihazına ulaşıldı
11:04 Kürtçe savunmaya engel: Mahkememde Türkçe konuşacaksınız!
11:01 'Umut ve Özgürlük mitingi demokratik çözümünün başlangıcı olacak'
10:40 Aldar Xelîl: HTŞ, BAAS rejiminin farklı bir versiyonudur
10:36 DEM Parti MYK toplandı
10:13 Döviz güne nasıl başladı?
09:53 Uyuşturucu operasyonu genişletildi: 22 kişi hakkında gözaltı kararı
09:49 Suriye belirsizlikle 2026 yılını karşılıyor
09:37 Fenerbahçe Başkanı Saran’ın uyuşturucu testi pozitif çıktı
09:35 Asgari ücreti protesto ederken gözaltına alınan gençler serbest
09:21 Verilmeyen suyun faturası yüksek kesildi!
09:20 Mehmet Altan: Siyaset demokratikleşmeden sorunlar çözülmez
09:17 Gülcan Kaçmaz Sayyiğit: Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü sağlanmalı
09:02 Gençler 'sosyalist toplumda gençliğin rolünü' tartışacak
09:00 24 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
08:59 ‘Düşen’ uçakta Libya Genelkurmay Başkanı dahil 8 kişi öldü
08:34 ‘Değerli kağıtlara’ yüzde 19 zam
23/12/2025
23:59 Halep’de ki saldırılar Winterthur’da protesto edildi
23:53 Libya heyetini taşıyan jetin enkazına ulaşıldı
22:22 Fidan konuşurken basın toplantısı bitirildi
22:16 Libya Genelkurmay Başkanı'nın olduğu jet ile bağlantı kesildi
21:44 'Asgari ücret 28 bin, sarayın günlük harcaması 58 milyon lira'
21:09 QSD'den DAİŞ operasyonu: 3'ü öldürüldü, 5'i yakalandı
21:06 Asgari ücreti protesto eden gençlere gözaltı
21:02 Depremzedeler yargı paketi geçmeden nöbeti bitirmeyecek
19:53 Kayyımın işten çıkardığı 223 işçi: Direnişimizi büyüteceğiz
18:48 2026 asgari ücreti belli oldu!
18:27 Mereş Katliamı anması: Faillerle yüzleşme sağlanmadı
18:25 İsrail Lübnan komutanını öldürdü
18:23 Özgürlük İçin Sanat İnisiyatifi’nden Koma Amed açıklaması
18:21 Demokratik Modernite davası ertelendi
18:18 Belgin Kanat 12 yıl sonra tahliye edildi
17:57 Gazze’de 70 bin 942 kişi katledildi
17:45 DİSK'in asgari ücret yürüyüşü Ankara'ya vardı
17:40 İsrail’de Alman kadın aktiviste cinsel saldırı
17:26 Esad'dan kalan cezaevleri hala kullanılıyor
17:09 AKP ve MHP’den 11’inci Yargı Paketi’nde geri adım
17:06 İktidar ve işveren temsilcileri asgari ücret için 3’ün kez toplanacak
17:03 Mezopotamya İslami Araştırmalar Federasyonu kongresine çağrı
17:01 Kurtulmuş, Meclis grubu olmayan partilerin komisyon üyeleriyle görüştü
16:05 Depremzedeler: Bu suçlar kamu vicdanından muaf tutulamaz
15:48 Kuyumcu cinayetinde 7 kişi tutuklandı
15:41 Adana'da Barış Anneleri Derneği açıldı
15:39 HPG'li Polat'ın taziyesine kitlesel ziyaret
15:35 Hekimler, hekim ve asistan hekimlerin sorunlarına çözüm istedi
15:04 Mahkeme Gar Katliamı davasında şüpheli polisler için bilgi istedi
14:21 Özel YSK Başkanı Yener ile görüştü
14:19 Adalet Bakanı: Heyet ile atılacak adımları konuştuk
13:56 DEM Parti'li Hamdiye Kırıcı yaşamını yitirdi
13:46 DEM Parti’li Yaşar Demir için mevlit verildi
13:36 Mesut Seviktek ve İsa Oran mezarı başında anıldı
13:27 Buldan: Siyasi partilerin ortak mutabakatı önemli
Sancar: Sürecin hukuksal güvencelere ihtiyacı var
13:21 ‘Demokratik inşa için Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü sağlanmalı’
13:09 Sivil toplum örgütleri süreci tartışacak
12:33 İmralı Heyeti ile Kurtulmuş görüşmesi başladı
12:17 Meclis Komisyonu çalışmaları uzatmak üzere bir araya gelecek
12:08 Sancar: Bakanlığın düzenlemelerle ilgili kapsamlı bir hazırlığı var
Buldan: Cezaevlerini, tahliye engellerini konuştuk, bizimle aynı fikirde
10:30 DEM Parti İmralı Heyeti ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un görüşmesi başladı
10:05 Amedspor ırkçı saldırı için hukuki süreç başlatacak
09:25 Tarih, özgürlük ve poetika bağlamında Arjen Arî
09:21 Cezaevi Savcısı’ndan tutsaklara: Yasa değişse de ‘iyi hal’ kriteri var oldukça sizi bırakmam!
09:20 Sağlıkçılar: Ticarileşen sağlık sisteminin alternatifi 'komün' modelidir
09:19 Şile Belediyesi soruşturması: 22 kişi gözaltına alındı
09:16 Irak ve Kürdistan hükümetinin bir yılı: Toplumda çoklu çöküş
09:14 Kuzey ve Doğu Suriye'nin en kalabalık kenti nasıl yönetiliyor?