Rapor: 2023'te Ege bölgesinde 515 kadın hak ihlaline maruz kaldı

  • kadın
  • 15:21 24 Şubat 2024
  • |
img
İZMİR - İHD İzmir Şubesi Kadın Meclisi, "2023 Yılı Ege Bölgesi Kadına Yönelik Hak İhlalleri Raporu"nda 515 kadının hak ihlaline maruz kaldığını belirtti. 
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Kadın Meclisi, “2023 Yılı Ege Bölgesi Kadına Yönelik Hak İhlalleri Raporu”nu dernek binasında düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı. Raporun Aydın, Afyon, Balıkesir, Muğla, Manisa, Uşak, Burdur, Isparta, Denizli, Kütahya ve İzmir illerini kapsadığı belirtilirken, basın metnini İHD İzmir Şube Eşbaşkanı Zilan Gümüş ve dernek yönetiminden Vetha Aydın okudu.
 
Kadınların her alanda şiddet gördüğünü belirten Zilan Gümüş, devlet şiddetine dikkat çekti: “Kadınlar bu alanda sürekli baskı ve şiddet görmüş, hatta fiziki şiddete varıncaya kadar tehdit edilmiş, ajanlaştırma dayatılmış, kadının kendini ifade edebilme, yaşam içinde var olma çabası elinden alınmaya çalışılmıştır. Ve yine yapılan başvurulardan anladığımız bu tip ajanlaştırma dayatmaları kadınları aile içinde ve aile ilişkilerinde zora sokmuş, yaşadığı devlet baskısı ve şiddetinden sonra ayrıca aile içinde de sıkıntılar yaşamış ve her anlamda şiddete maruz kalmıştır.” 
 
CEZAEVLERİNDE YAŞANAN HAK İHLALLERİ
 
Cezaevlerinden gelen mektuplardan yola çıkarak, ailelerin görüşmelerinden edilen bilgiler ve tahliye olan tutsakların başvurularından baskı ve yasakların arttığı bilgisini edindiklerini ifade eden Gümüş,  “Kadın mahpuslar, her gün onlarca ihlalle karşı karşıya bırakılmaya devam edilmiştir. Hapishanelerde; tecrit, işkence ve yaşam hakkı ihlalleri, hasta mahpusların tedavi ve sağlığa erişimine dair ihlaller, yaşı ilerlemiş mahpusların sağlığa erişimde yaşadığı ihlaller, koğuşların aşırı doluluğundan kaynaklı yaşanan sağlık sorunları ve psikolojik sorunlardan kaynaklı ihlaller, sebepsiz infaz yakmalardan kaynaklı ihlaller 2023 yılında da artarak devam etmiş. Tutuklamalar arttıkça hapishanelerdeki sorunlarda, yaşanan ihlallerde artarak devam etmiştir” diye konuştu.
 
'TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ SAĞLANMALI' 
 
Kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz, darp gibi hak ihlallerinin her geçen yıl artmaya devam ettiğini ifade eden Gümüş, yaşanan ihlallerin giderilmesine yönelik önerileri şu şekilde sıraladı: 
 
"*Toplumsal cinsiyet eşitliği her alanda derhal sağlanmalı. Mevcut Ceza hukuku kadını koruyacak şekilde düzenlenmeli. 6284 Sayılı Kanunu etkin bir şekilde uygulanmalı. Kadına yönelik şiddet konusunda 7/24 kadınlar tarafından ulaşılabilecek profesyonel kişiler ve kurumlar oluşturulmalı, telefona ulaşamayan kadınlar için alternatif yollar kurulmalı ve bunlar Türkçe, Kürtçe, Arapça, İngilizce gibi pek çok dili barındırmalı, işaret dili bilen personel bulunmalı. Mülteci kadınların güvenliği sağlanmalı ve mülteci kadınlara yönelik güçlendirici çalışmalar yapılmalı. Sığınaklar erişilebilir ve uluslararası standartlara uygun olmalı, 60 yaş üzerindeki kadınlar da sığınaklara kabul edilmeli. Sığınaklardan çıkan kadınlar için ekonomik ve sosyal yardımlar işlevsel olmalı.
 
*İntihar demek yerine kadınların neden ve kim/ler tarafından öldürüldüğü araştırmalı. Kolluk kuvvetlerinin keyfi bir şekilde caydırıcı ve yanlış bilgi vermesine yaptırım uygulanmalı. LGBT+ lara çalışma, barınma, yaşam alanları sağlanmalı, kolluk gücünün keyfi uygulamaları engellenmeli. Resmi kurum ve kuruluşların kadın ve LGBT+ lar ile ilgili nefret söylemleri ve ayrımcı söylemleri hakkında yasal girişimlerde bulunulmalı. Doğum kontrol yöntemleri ve kürtaj ücretsiz olmalı. Cinsel sağlık hizmetlerinde kadınlar hiçbir ayrımcılığa maruz kalmamalı. Bebek ve çocuk kreşleri ücretsiz ve erişilebilir olmalı. Yetkililer Kadınları güçlendirici politikalar uygulamalı, hayatın her alanında yaşanan hak ihlallerini Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini sağlayıcı politikalar ile gidermelidirler. Erkek egemen sistem kadın katillerini korumaktan vazgeçmeli, iyi hal indirimi, ceza indirimi yerine caydırıcı cezalar verilmeli. Cezasızlık politikasından vazgeçilmeli.
 
* Kayıtlara şüpheli kadın ölümü diye geçen her ölüm aydınlatılmalı etkin soruşturma yürütülmeli. Kadının çalışma alanında erkek egemen sistemin dayattığı baskıcı politikalardan vazgeçilmeli. Her kadın istediği ile evlenebilmeli, boşanmak isteyen kadının güvenliği sağlanmalı. Kadın nafaka talep edebilmeli, kazanılmış kadın haklarına saldırıdan vazgeçilmeli.
 
* Kadın kendi cinselliğini yaşama hakkına sahip olabilmeli. Her kadın istediği işte çalışabilmeli, sigortalı olma hakkına sahip olabilmeli, dini yaşama katılıp katılmamaya kendi karar verebilmeli.  Koğuş aramalarında eşyaları kırmak, tahrip etmek alınan elektronik eşyaların verilmemesi gibi uygulamalardan vazgeçilmeli. Hapishanelerde keyfi uygulamalar son verilmeli."
 
515 HAK İHLALİ
 
Daha sonra söz alan Fetva Aydın, çalışmaları sonucunda elde ettikleri hak ihlallerini şu şekilde sıraladı:
 
"*Kadın cinayeti 45, Kadın Cinayetinde Gözaltı 2, Kadın Cinayetinde Tutuklama 1, Öldürmeye Teşebbüs 13, Öldürmeye Teşebbüsten Gözaltı 4, Öldürmeye Teşebbüsten Tutuklama 1, Trans Birey Öldürmeye Teşebbüs Cezasızlık 1, Kadın Taciz 4, Kadın Tazici Yargılanan Fail Sayısı 6, Cinsel İstismar 2, Cinsel İstismar Sonucu Gözaltı 2, Cinsel İstismar Sonucu Tutuklama 3, Cinsel İstismar Sonucu Yargılama 1.
 
KADIN ÖLÜMLERİ
 
Kadın İntiharı 2, İntihara Teşebbüs 5, Trans Cinayeti 2, Kadın Cinayetinde Haksız Tahrik İndirimi       13, Kadın Yaralama 6, Kadın Yaralanasından Ceza Alan Fail  1, Kayıp Kadın 8, Şüpheli Kadın Ölümü  33, Şüpheli Kadın Ölümünden Tutuklu 7, Şüpheli Kadın Ölümünden Gözaltı 5, Şüpheli Kadın Ölümünde, Yargılanan 2 Kadına Darp 6, Kadına Darp Sonucu Tutuklama 1, Yabancı Uyruklu Kadın Ölümü 3, Yabancı Uyruklu Kadın Ölümünde Gözaltı 2, Yabancı Uyruklu Kadın Ölümünde Tutuklama 2,Yabancı Uyruklu Kadın Yaralanması 1,Yetersiz Koruma Kararı 2, Kadına Tecavüz  1, Kadın Tehdit   1, Haksız Tahrik İndirimi (Trans Cinayeti), Silahlı Saldırı 15, Silahlı Saldırı Sonucu Gözaltı 6, Silahlı Saldırı Sonucu Tutuklama 5, Silahlı Saldırı Sonucu Yargılanan Fail 1, Hapishanede Kadın Ölümü 1, Çalışma Yaşamında Cinsiyet Eşitsizliği 1,Aile Bireyi Tarafından Kadın Cinayeti 4, Aile Bireyi Tarafından Yaralanma 3, Zorla Fuhuşa Sürükleme 2, Erkeğe Ceza İndirimi 1, Şiddete Maruz Kalan Kadın  3, Şiddet Sonucu Ölüm  1, Kadına Şiddet Gözaltı 2,Kadına Şiddet Tutuklama 2, Susturulmaya Yönelik Rüşvet  1, Ölümle Tehdit 3, Tehdit Sonucu Mala Zarar 2.
 
KADINA ŞİDDET
 
Öz Savunmaya Ceza İndirimi Yapılmaması 1, Kadına Cinsel Saldırı 1, Kadın Ölümü/Tehdit/Saldırı Sonucu Açılan Dava/Soruşturma 5, Kamu Görevlisi Soruşturma 20, Ceza Alan Fail Sayısı 3, Tutuklama       3, Gözaltı 2, Soruşturma Açılan Fail Sayısı 3, (Cinayet) Korumanın Yetersizliği 3, Faillerin Yakalanması Konusunda Yeterli Çabanın Gösterilmemesi (Kadın Cinayeti) 11, (Yabancı Uyruklu) Fuhuşa Zorlanan Kadın Sayısı 88,Yabancı Uyruklu Kadınların Fuhuşa Zorlanması Sonucu Gözaltı 15, Yabancı Uyruklu Kadınların Fuhuşa Zorlanması Sonucu Tutuklama 8, Kadına Cinsel Kimliği Nedeniyle Basın Yoluyla Saldırı 1, Bulunduğu Konumu Kadın Tacizi Ve Ölümü İçin Kullanmada Cezasızlı 2, Siyasi Nedenlerle Kadın Tacizi 1, Özsavunma 1,Kundaklama 1, Kundaklama Sonucu Kadın Ölümü 1, Kundaklama Sonucu Tutuklama 1, Seçim Çalışmasında Saldırı 2, Kadın Sığınma Evinde Gıda Zehirlenmesi 5, İşçi Kadın Ölümü 1, İşçi Kadın Yaralı 1, Özel Hayata İlişkin Hakaret/İfşa Sonucu Yargılanan Fail 1.
 
CEZAEVLERİNDE YAŞANAN HAK İHLALLERİ
 
Çıplak Arama 2, Açlık Grevinde Olanlar 14, Açlık Grevinde Olanlara Vitamin Vs. Verilmemesi 2, İnfaz Yakma/Denetimli Serbestlik Hakkının Engellenmsi/Disiplin Cezası 7, İdari Gözlem Kurulunun Tarafsızlığı 1,Kurumlara/Mahkemeye Gönderilen Dilekçelerin Engellenmesi 6, Kürtçe Kitapların Teslim Edilmemesi/Geç Verilmesi 2, Kantide Satılan Malzeme Ve Gıdalara Fahiş Fiyat Uygulanması 1, Kantin İçin Yatırılan Paranın Kullanmasının Engellenmesi 1, Tek Kişilik Oda Da Tutma  2, İşkence/Kötü Muamele 1, Can Güvenliğinin Sağlanamaması 2, Hijyenik Ortamın Sağlanamaması 1.
 
Kitap Mektup Ve Gazete Engeli 3, İletişim Engeli 2, Tedavi Hakkının Engellenmesi 10,Hastanede Tedavinin Yapılmaması 2, Sosyal Faaliyet/Sohbet/Spor Hakkının Engellenmesi 3, Koğuş Kapasitesinin Üstünde Kalma 2,Koğuş (Sağlık Nedeniyle) Talebinin Redi 1, Hasta Mahpus 4, Hasta Mahpus Tahliyesinin Engellenmesi 1, Şüpheli Ölüm 1, Psikolojik Baskı 1, Tehdit Hakaret 2, Ters Kelepçe 1, Sevk Talebinin Red Edilmesi 1,Talebi Dışında Sevk /Sürgün 1, Temel İhtiyaçlarının Karşılanmaması 6, Havalandırma Yetersizliği/ Başka Mahpuslarla Havalandırmaya Çıkarma (Can Güvenliği Tehdidi) 3, Ayakta Sayım Dayatması 1, Koğuş Araması/ Eşyaların Tahrip Edilmesi 4."
 
'TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ SAĞLANMALI' 
 
Kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz, darp gibi hak ihlallerinin her geçen yıl artmaya devam ettiğini ifade eden Aydın, yaşanan ihlallerin giderilmesine yönelik öneriler şu şekilde belirtti:
 
"*Toplumsal cinsiyet eşitliği her alanda derhal sağlanmalı, Mevcut Ceza hukuku kadını koruyacak şekilde düzenlenmeli, 6284 Sayılı Kanunu etkin bir şekilde uygulanmal, Kadına yönelik şiddet konusunda 7/24 kadınlar tarafından ulaşılabilecek profesyonel kişiler ve kurumlar oluşturulmalı, telefona ulaşamayan kadınlar için alternatif yollar kurulmalı ve bunlar Türkçe, Kürtçe, Arapça, İngilizce gibi pek çok dili barındırmalı, işaret dili bilen personel bulunmalı. Mülteci kadınların güvenliği sağlanmalı ve mülteci kadınlara yönelik güçlendirici çalışmalar yapılmalı. Sığınaklar erişilebilir ve uluslararası standartlara uygun olmalı, 60 yaş üzerindeki kadınlar da sığınaklara kabul edilmeli. Sığınaklardan çıkan kadınlar için ekonomik ve sosyal yardımlar işlevsel olmalı. İntihar demek yerine kadınların neden ve kim/ler tarafından öldürüldüğü araştırmalı. Kolluk kuvvetlerinin keyfi bir şekilde caydırıcı ve yanlış bilgi vermesine yaptırım uygulanmalı. LGBT+ lara çalışma, barınma, yaşam alanları sağlanmalı, kolluk gücünün keyfi uygulamaları engellenmeli.
 
*Resmi kurum ve kuruluşların kadın ve LGBT+ lar ile ilgili nefret söylemleri ve ayrımcı söylemleri hakkında yasal girişimlerde bulunulmalı. Doğum kontrol yöntemleri ve kürtaj ücretsiz olmalı. Cinsel sağlık hizmetlerinde kadınlar hiçbir ayrımcılığa maruz kalmamalı, Bebek ve çocuk kreşleri ücretsiz ve erişilebilir olmalı, Yetkililer Kadınları güçlendirici politikalar uygulamalı, hayatın her alanında yaşanan hak ihlallerini Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini sağlayıcı politikalar ile gidermelidirler, Erkek egemen sistem kadın katillerini korumaktan vazgeçmeli, iyi hal indirimi, ceza indirimi yerine caydırıcı cezalar verilmeli. Cezasızlık politikasından vazgeçilmeli, Kayıtlara şüpheli kadın ölümü diye geçen her ölüm aydınlatılmalı etkin soruşturma yürütülmeli, Kadının çalışma alanında erkek egemen sistemin dayattığı baskıcı politikalardan vazgeçilmeli.
 
KADINLAR TALEPLERİNİ ÖZGÜRCE DİLE GETİREBİLMELİ
 
*Her kadın istediği ile evlenebilmeli, boşanmak isteyen kadının güvenliği sağlanmalı, Kadın nafaka talep edebilmeli, kazanılmış kadın haklarına saldırıdan vazgeçilmeli, Kadın kendi cinselliğini yaşama hakkına sahip olabilmeli, Her kadın istediği işte çalışabilmeli, sigortalı olma hakkına sahip olabilmeli, dini yaşama katılıp katılmamaya kendi karar verebilmeli, Çalışma yaşamında ücret gelirlerinde cinsiyet eşitliği gözetilmeli, Kendisinin rıza göstermediği herhangi bir cinsel davranışa zorlanmamalı. Ekonomik kaynaklar ve para kadın üzerinde bir yaptırım ve kontrol aracı olarak kullanılmamalı, Parti ve kadın kuruluşlarında çalışma yapan kadınlar üzerindeki devlet baskısına son verilmeli, (Ajanlaştırma gibi) kadınlar hayatın her alanında özgürce taleplerini dile getirebilmeli, 
 
CEZAEVLERİ
 
*Hapishanelerde çocukları ile kalan kadınlara sağlıklı çocuk gelişimine uygun ortamlar yaratılmalı,  Hapishanelerdeki kadın mahpuslara uygulanan ayrımcı uygulamalara son verilmeli, Hastanede kelepçeli muayene dayatmasından vazgeçilmeli, Koğuş aramalarında eşyaları kırmak, tahrip etmek alınan elektronik eşyaların verilmemesi gibi uygulamalardan vazgeçilmeli, Hapishanelerde keyfi uygulamalar son verilmeli, Hapishanelerde kadın mahpusların hijyen talepleri karşılanmalı, Hapishanelerde posta, ısınma, aydınlanma ücretlerine yapılan fahiş ücret politikasından vazgeçilmeli, haberleşmeleri sağlanmalı, Koğuşlardaki mahpus sayıları normalleşmeli, aşırı doluluktan vazgeçilmeli, Keyfi uygulamalar ile infaz yakılmasından vazgeçilmeli. Hapishanelerdeki mahpusların hakkı olan telefon görüşmeleri ve görüntülü görüşmeler engellenmemeli, Hapishanelerde sosyal aktivitelerin engellenmesinden vazgeçilmelidir."
 

Diğer başlıklar

16:46 İran’da bir tutsak dudaklarını dikerek açlık grevine başladı
15:55 PFDK 224 futbolcu ve 24 hakeme daha bahis cezası verdi
15:33 Ahmet Özer’den DEM Parti’ye ziyaret: Süreç tarihidir
15:01 Agirî’de görkemli halk buluşması: Sürecin yol haritası manifestodur
14:45 HPG'li Hacı Başaran'ın taziyesine kitlesel ziyaret
14:43 Sağlıkçılar ısrarlı: Eziyet yönetmeliği geri çekilsin
14:37 İHD’den tutsaklara dayanışma kartı
14:36 Berfin Nûrhaq ve Sema Roza İzmir'de anıldı
14:14 ‘İnsan hakları savunucusu Suna Bilgin tahliye edilsin’
14:03 Cezaevi raporu: Kelepçeli muayene, ağız içi arama, ilaç verilmemesi, tehdit
14:02 Mali Müşavirlerden yetkilerinin devredilmesine tepki
13:45 Komünal çalışmanın ürünü Ronahî Halkevi açıldı
13:43 Bozan'dan kelepçeli tedaiye tepki: İşkence ve kötü muameledir
13:20 5 gazetecinin adli kontrol tedbiri kaldırıldı
12:47 DEM Parti İmralı Heyeti ile AKP görüşmesinin tarihi belli oldu
12:40 ‘Umut ve özgürlük’ mitingi düzenlenecek
11:56 Sancar: Gündemimizde olan barış yasasıdır
Davutoğlu: Türkiye içindeki yasal düzenlemeler süratle yapılmalı YENİLENDİ
11:55 İşçilerin eylemleri 9'uncu gününde
11:54 İstanbul'da ev baskınlarında 12 kişi gözaltına alındı
11:32 Ayşe Şan Amed'de çeşitli etkinliklerle anılacak
11:01 DEM Parti ve AKP milletvekilleri Wan’ın sorunları için bir araya geldi
10:26 Bir mezar hasreti: Nazım ve Cihan'ın köşesi
10:19 İmralı Heyeti ile Gelecek Partisi görüşmesi başladı
09:41 Aykol tutsakların sesi olmaya devam ediyor: Hücre cezasından beraat etti ama tahliyesi engellendi
09:36 İlçeden geçen uluslararası yol tehlike saçıyor
09:35 Kayyımın bitmeyen 12 milyon TL'lik mezbahası!
09:26 Rojhilat Aksoy: Festivalde komün ruhu oluştu
09:25 Nazım'ın gülüşünde devrim gizliydi
09:25 Doğa talanına karşın palamut ekimi
09:19 Sait Yıldırım’ın tahliyesi ‘örgütsel’ konuştuğu iddiasıyla engellendi
09:17 Çilek üreticileri: İthalat durdurulmazsa üretici ayakta kalamaz
09:14 Şiddet uygulayan zabıtalar mağdur, kendisi şüpheli oldu
09:11 Kooperatifçilikle geçinen köyde 92 yıldır tiyatro sahnesi kuruluyor
09:08 Aydın'dan çağrı: Bütçe halka ayrılsın
09:04 Türkiye hangi ‘özerklik’ maddelerinde çekimser?
09:02 2025 Ekoloji Karnesi: Dünya yok oluşa gidiyor
09:00 16 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
08:17 Meteoroloji'den sağanak ve kar yağışı uyarısı
08:07 GAİN'e operasyon: Şirket yetkilileri gözaltında, TMSF kayyım olarak atandı
15/12/2025
23:41 BES-AR: Asgari ücretle insanca yaşam mümkün değil
23:36 Buğday silosunun altında kalan işçi hayatını kaybetti
21:52 Tom Barrack ile Netanyahu görüştü
21:07 Xarpêt’ta iş cinayeti
21:04 Paramiliter grupların işkence ettiği Efrînli hayatını kaybetti
21:01 Wan’da engellilerle atölye çalışması
20:58 Erciyes Üniversitesi’nde bir kadın katledilmek istendi
20:34 ATK raporlarının kadın davalarındaki rolü: Asıl sorun sistemde
20:15 Gülderen Varlı: Kayyımların usulsüzlükleri Şam'a kadar yol olur
20:04 DEM Partili Uçar: Norm dışı devlet hala devrede
19:57 Sel sonrası Endonezya’dan 'orman ruhsatı' hamlesi
19:48 Rojava Kadın Platformu’ndan sel mağdurları için yardım çağrısı
19:43 DEM Parti milletvekilleri: Asker ve polisler çetelerle işbirliği yapıyor
19:33 Sevcan Demir'i katleden faile ağırlaştırılmış müebbet istendi
19:25 Erdoğan: Ayrıştırıcı söylemlere izin vermeyeceğiz
18:15 İran'da 1’i çocuk 4 Kürt yurttaş gözaltına alındı
18:08 Suudi Arabistan’da 340 kişi idam edildi
18:04 Okul müdürü, öğrenciyi darp etti
18:00 Adana Kadın Platformu: Meclis’teki çocuk istismarının üstü örtülmesin
17:15 İsrail saldırılarında 70 bin 665 kişi hayatını kaybetti
17:09 Sincan Cezaevi'ndeki şüpheli ölüm için soruşturma talebi
17:06 Siyasi tutsaklara üzerinde ‘İtirafçı sol terör örgütü’ yazılı kimlik dayatması
17:04 Adalet Bakanlığı önünden seslendiler: Hakan Tosun’a ne oldu?
17:00 Arkaş: Demokratik cumhuriyete entegreye varız
16:44 Kayyım müdürünün ‘para’ dağıttığı görüntüler için Bakanlığa çağrı
16:28 KAYY-DER'den 'Gaxand Gecesi'
15:51 Gazeteci Aykol'a bir kez daha kan takviyesi yapıldı
15:49 Tülay Hatimoğulları: Yasal düzenlemeler bir an önce yapılmalı
15:32 'Umut hakkı mutlaka güvenceye kavuşturulmalı'
15:12 Wan’daki halk buluşmasına binler katıldı: Mücadelemiz Önder Apo’nun fiziki özgürlüğüyle sonuçlanacak
15:00 Berfîn Nûrhaq ve Sema Roza Mêrdîn ve Amed'de anıldı
14:12 Kazanhan'ı katleden polis 11 yıldır yakalanamıyor
14:00 5 No'lu'daki katliam ve işkencelerle yüzleşme çağrısı
12:37 Hatay'da 4.2 büyüklüğünde deprem
12:35 Aykol’a mektup: Bizim dünyamızda en çok sen varsın
12:20 'Silahların susması başlangıçtır, hedef pozitif barış'
11:52 İmralı Heyeti, Davutoğlu ile görüşecek
11:37 BİSAM Raporu: Yoksulluk sınırı 94 bin 393 lira
11:30 DEM Parti İmralı Heyeti ile Özel görüşmesi ertelendi
11:25 İnşaat çalışanı artı, sanayininki düştü
11:00 Gazeteci Kurt'un tahliyesinin ertelenmesi kararına itiraz reddedildi
10:32 Nazım Daşdan ve Cihan Bilgin anılacak
10:27 Ekmek ve barış için yürüyenler: Savaşa değil, barışa yatırım yapılsın
09:32 Avustralya'daki silahlı saldırıda ölü sayısı 15'e yükseldi
09:07 Prof. Jorge Riechmann: Abdullah Öcalan’ın adımları yeni barış yolları açtı
09:05 Kirli havadan 230 kişi ölmüştü: Nedeni doğa talanıdır, dur denilmeli
09:04 Halkın süreçten ortak beklentisi: Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü
09:01 Barış Anneleri: Abdullah Öcalan halkıyla beraber olmalı
09:00 15 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
08:55 Serhat Bölgesi yağışlara teslim: Sıcaklıklar 4 derece düşüyor
08:36 Xwebûn Gazetesi’nin yeni sayısı ‘Licê’de özel savaş' manşetiyle çıktı
14/12/2025
23:56 İdlib'de Geçiş Hükümeti devriyesine saldırı: 4 ölü
23:18 Osmaniye’de kaza: 3 kişi hayatın kaybetti
21:31 3. Amed Uluslararası Film Festivali ödüllerle son buldu
21:02 Tom Barrack: Suriye'deki saldırı karşılıksız kalmayacak
20:55 Gazeteci Osman Çaklı serbest bırakıldı
20:46 Belediye Başkanı Gülşah Durbay hayatını kaybetti
20:22 Wan’da müzik festivalinde renkli görüntüler
20:08 Yaşamını yitiren Karabaş için anma
20:05 Kaldıraç'tan Eroğlu ve Akdoğdu için anma
18:23 'Demokrasiye sahip çıkıp, sürecin önemini bilmeliyiz'
18:12 Gazeteci Aykol iki aydır yoğun bakımda
17:44 Antalya’da 'Geçinemiyoruz' mitingi: Bu bütçe emeğin değil sermayenin
17:40 Polis, buluşma ardından posterlere el koydu
17:35 Asgari Ücret İnisiyatifi: Asgari ücret yılda dört kez güncellenmeli
17:03 ‘Mısır Koçanlarını Kızartan Koku’ kitabının imza etkinliği düzenlendi
16:46 DBP Eş Genel Başkanı Bayındır: Kürtlerin özgürlüğü çok yakındır
16:19 Mûş'ta halk buluşması: Süreci başarıya ulaştıracağız
16:03 Yanan bölgede 5 bin palamut ekildi
15:52 3’üncü Amed Film Festivali film gösterimleriyle sürüyor
15:51 Mersin’de bağımlılıkla mücadele atölyesi
14:56 'Ekmek ve Barış' yürüyüşçüleri Ankara’da: Savaşa değil halka, emekçiye bütçe
14:48 Sokağa çıkma yasaklarında yaşamını yitirenler anıldı
14:36 'Komün ve meclisler ekmek ve su kadar gereklidir'
14:08 Cizîr ve Êlih'te kurulan taziyelere kitlesel ziyaret
14:05 Ömer Öcalan: Önder Apo 'Her evde Kürtçe konuşulmalı' diyor
13:41 Avustralya’da silahlı saldırı: En az 10 ölü
13:36 Ailesinden 4 kişiyi kaybeden tutsak Rukiye Fidan taziyeye götürüldü
13:26 'Uyuşturucu ve fuhşa karşı birlikte mücadele edecek, birlikte kazanacağız'
13:15 AB ve HRW’den İran’a Nergîs Muhammedi için çağrı
11:56 Pervin Buldan: Yasal düzenlemeleri yapma zamanı
11:42 Taliban eğitimcileri tutukladı
11:18 'Şam'la uzlaşı sağlamaya çalışıyoruz, Türkiye müdahale ediyor'
10:58 Roboskî'de şüpheli ölüm
10:54 Bayındır: AKP'nin raporu cesur ve kararlı adımlardan uzak
10:05 Jin dergi yeni sayısında ‘kadın mücadelesine’ odaklandı
09:40 Karadeniz ve Marmara için yağış uyarısı
09:36 İtalyan akademisyen: Kürtlerin barış isteğini büyük umutla destekliyorum
09:31 ABD’de üniversitede silahlı saldırı: En az 2 ölü
09:06 EPSU Temsilcisi Centellas: İşçi hareketi ve sendikalar süreçte rol üstlenmeli
09:05 Öğrencilerden Kürtçe eğitim komünü
09:04 ‘Cezaevleri sürecin samimiyet testidir’
09:03 7 kadın bir araya gelerek kapanma noktasına gelen kooperatifi yeniden üretime geçirdi
09:01 32 yıldır yasaklı köylerine yılda bir kez gidebiliyorlar: PKK gerekçeniz de kalmadı
09:00 'Türk'ün gücünü göreceksin' işkencesi: Tutsakları yıldırma politikasıdır
09:00 14 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
13/12/2025
23:59 Trump’tan ABD'li askerlere yapılan saldırıya ilişkin açıklama
23:55 Gazeteci Osman Çaklı gözaltına alındı
23:52 Endonezya’da bini aşkın kişi yaşamını yitirdi
22:58 Sağlık ve Enerji Bakanlığı bütçeleri kabul edildi
21:13 Amedspor lider oldu
20:53 Türmen: Süreç yeni bir Türkiye’nin kurulmasına sebep olabilir
20:29 ‘Ekmek ve barış için bütçe' yürüyüşü: Savaşa değil emekçiye bütçe
20:18 Amed Film Festivali'ne 7'inci gününde yoğun ilgi
20:15 İsrail Gazze’de araç hedef aldı: 4 kişi hayatını kaybetti
20:12 Silopiya'da halk buluşması: Demokratik toplumu inşa etmeliyiz
20:08 Mêrdîn’de ‘Dargeçit’ belgeselinin gösterimi
20:04 Meclis'teki taciz soruşturmasında tutuklu sayısı 4’e çıktı
20:02 Sudan Kadınlar Birliği: Savaşa karşı barış, derhal ateşkes
19:29 DAİŞ Uluslararası Koalisyonu hedef adı: 3 kişi hayatını kaybetti
19:24 Amedspor maçı öncesi coşku