Öcalan'ın 'Kürdistan sömürgedir' tezinden PKK'nin kuruluşuna...

img

HABER MERKEZİ - Abdullah Öcalan'ın "Kürdistan sömürgedir" tespitiyle tarih sahnesine çıkan "Apocular", 1978'de PKK'yi kurdu. PKK'nin kuruluşu yeni bir dönemin başlangıcı oldu ve yarım asrı aşkın bir geleceğe yön verdi. 

Cumhuriyetin ilanının ardından Kürtler başta olmak üzere farklı halklar ve inançlara dönük tekçi politikalar derinleştirildi. Cumhuriyet 101'nci yılını geride bırakırken, tekçi politikaların yarattığı çatışmalar ve sorunlar hiç son bulmadı. Her direniş ve isyan kanla bastırıldı, "tehlike" olarak görülen devrimci örgüt ve yapılar her dönem iktidarların hedefinde oldu.  
 
Cumhuriyet tarihi boyunca öne çıkan sorunların başında Kürt sorunu geldi. Kürtlere dönük imha ve inkar politikaları hiç değişmedi. "Kürt anasını görmesin" politikalarına karşı direniş de kesintisiz bir şekilde devam etti. Koçgirî, Şêx Seîd, Agirî, Zîlan, Dêrsim; bu direnişlerden ve isyanlardan sadece birkaçı. Bu isyanların son halkası da Kürdistan İşçi Partisi, yani bir diğer adıyla PKK oldu. 
 
Abdullah Öcalan'ın 1973 Newrozu’nda Ankara’nın Çubuk Barajı'nda yaptığı 6 kişilik toplantıyla PKK'nin temellerini attı. Öcalan ve arkadaşları, 27 Kasım 1978'e Amed'in Licê ilçesinin Fis köyünde ise PKK'yi kurdu. 
 
PKK, dönemin hükümet yetkilileri tarafından "3-5 çapulcu, şaki, eşkiya" olarak nitelendirildi. İlk olarak 6 saat ömür biçildi, sonrasında bu saat 72'ye, ardından 1 haftaya çıktı. Ancak 6 saat ömür biçilen PKK, 47 yıldır varlığını sürdürüyor. 
 
PKK, 47 yıllık süreçte milyonlarca sempatizan topladı. Yaşanan çatışmalarda binlerce üyesini kaybetmesine rağmen her geçen gün daha da büyüdü. Etkisi ise Türkiye ve Kürdistan ile sınırlı kalmadı, tüm dünyaya yayıldı. 
 
Kürt sorununun çözümüne dair tarihi günlerin yaşandığı bugünlerde PKK'den önemli bir açıklama geldi. 
 
Abdullah Öcalan, 27 Şubat'ta yaptığı "Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı" ile PKK'nin kongresini toplamasını istedi. PKK, bunun üzerine 1 Mart'ta ateşkes ilan etti. PKK, 9 Mayıs'ta 12. Kongresi'ni topladığını, 12 Mayıs'ta ise kongrede alınan tarihi kararları açıkladı. 
 
PKK 12. Kongre sonuç bildirgesinde "Çalışmaları sonlandırdık" denildi. Açıklamada, kongrenin hayatını kaybeden PKK'nin öncü kadrolarından Ali Haydar Kaytan ve Rıza Altun'a atfedildiği belirtildi. 
 
Kaytan'ın 3 Temmuz 2018, Rıza Altun'un ise 25 Eylül 2019 tarihinde hayatını kaybettiği belirtildi. 
 
PKK'ye ve kurucusu Öcalan'ın yaşamına dair merak edilenleri 3 haber dizisinde topladık. Dosyamızın ilk bölümünde Öcalan'ın hayatı ve PKK'nin kuruluş sürecine dair kronolojik gelişmeleri aktaracağız;   
 
ÖCALAN'IN HAYATI 
 
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, 4 Nisan 1949 tarihinde Riha'nın Xelfetî (Halfeti) ilçesine bağlı Amara kırsal mahallesinde doğdu. Annesinin ismi Üveyş, babasının ismi Ömer’dir. 4'ü kız toplam 7 çocuklu ailenin 4'üncü çocuğu olarak dünyaya geldi. Çocukluğu Amara'da geçti. İlkokulu 1957-1962 yılları arasında Xelfetî'nin Cibin kırsal mahallesinde okudu. Ortaokulu 1962-65 yılları arasında Nizip’te, liseyi ise 1965-1969 yılları arasında Ankara Tapu Kadastro Meslek Lisesi’nde okudu. Köy ortamında dini ağırlıklı bir toplumsal kültür edinirken, soyalist fikirlerle Ankara Tapu Kadastro Meslek Lisesi’nde öğrenci iken tanıştı.
 
Öcalan, Riha ve Ankara'nın ardından 1969 yılının yaz aylarında Amed'e geldi ve 1970 yılının güz ayına kadar burada tapu kadastro memurluğu yaptı. Amed'deki süreç Öcalan için dönüm noktalarından birisi oldu. Kürtlerin özgürlüğüne dair fikirlerle burada tanıştı. 
 
Amed'in ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazandı ve 1 yıl okudu. Devrimci Doğu Kültür Ocakları'na (DDKO) üye oldu ve faaliyetlerine katıldı. Türkiye Halk Kurtuluş Parti/Cephesi (THKPC) önderlerinden Mahir Çayan ve arkadaşlarından etkilendi. 
 
Abdullah Öcalan, 14 Ekim 2013 tarihinde İmralı Cezaevi'nde yaptığı görüşmede Çayan'a olan sempatizanlığını şu sözlerle anlattı: "Mahir kendi kaderlerini özgürce tayin hakkını savunurdu. Onun bana verdiği ivme ile mücadeleye başladım. 40 yıldır onun çizgisindeyim ve bugüne geldim. Ben bu emaneti Mahir Çayan’dan aldım, onlara devrediyorum."
 
12 Mart 1971'de yaşanan askeri darbenin ardından Genelkurmay Başkanlığı tarafından muhtıra verildi ve Süleyman Demirel hükümeti düşürüldü. CHP Milletvekili Nihat Erim başbakanlığında teknokratlardan oluşan özel bir hükümet kuruldu. Kurulan hükümet, sosyalist, demokrat ve özgürlükçü güçlere dönük “Balyoz Harekatı" adı altında bir programa girişti. 
 
Darbenin yaşandığı süreçte Öcalan da İstanbul’da öğrenciydi. Öcalan, gerekli not ortalamasına ulaşarak yatay geçiş hakkını kullandı ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne geçiş yaptı. Böylece 2 yıl aradan sonra yeniden Ankara'ya geçti.
 
O dönem Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu'nun (THKO) öncüleri olan ve daha sonra "Üç Fidan" olarak simgeleşen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilmeleri gündemdeydi. Çayan ve 9 arkadaşı, Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilmesini önlemek üzere müzakere yürütmek amacıyla 3 yabancı teknisyeni alıkoydu. Çayan ve arkadaşları, 30 Mart 1972 tarihinde Tokat-Niksar’a bağlı Kızıldere köyünde katledildi. Ertuğrul Kürkçü ise kurtuldu ve yakalandı.
 
7 Nisan 1972'de Kızıldere'de yaşanan katliama karşı siyasal bilgiler fakültesinde boykot yapıldı ve bildiri dağıtıldı. Öcalan da yapılan eyleme öncülük eden isimlerden oldu. Öcalan eylem sırasında yakalandı ve tutuklanarak Mamak Cezaevi'ne konuldu. Öcalan cezaevindeyken 6 Mayıs 1972'de "Üç Fidan" Ankara'da idam edildi. 
 
Öcalan, yaklaşık 7 ay cezaevinde kaldıktan sonra 24 Ekim 1972'de "delil yetersizliği" gerekçesiyle tahliye edildi. Cezaevinden çıkarken Sadri adlı Karadenizli bir arkadaşının tavsiyesi ve adres vermesi üzerine Haki Karer ve Kemal Pir’in kaldığı Emek-Bahçelievler arasındaki öğrenci evine gitti. 
 
Öcalan, bu evde yaklaşık 2 yıl kaldı ve çalıştı. Sonrasında da bir daha hiç ayrılmadılar. 
 
Kemal Pir, Öcalan'ın eve gelişini daha sonra şu sözlerle anlatacaktı: "İlk gün geldi, misafir olarak kalma talebinde bulundu, ikinci günden itibaren ev sahibi haline gelerek bize talimat vermeye başladı." 
 
Öcalan da Kemal Pir için “Benim gizli ruhum gibiydi" diyecekti. Öcalan, Pir ve Karer ile kurduğu yoldaşlığı ise "Biz eskiden yoldaşlarla o kadar uzun uzadıya oturup tartışmazdık, birbirimizin gözüne baktık mı ne söylemek istediğimizi anlar ve o temelde göreve giderdik" şeklinde anlatacaktı. 
 
Partiya Karkerên Kurdistan-Kürdistan İşçi Partisi (PKK), bu süreci "Birinci Önderliksel Doğuş" olarak değerlendiriyor. Öcalan, "Kürdistan sömürgedir" tespitini de ilk olarak bu dönemde Haki Karar'e açıkladı. 
 
1973: ÇUBUK BARAJI'NDAKİ TOPLANTI 
 
Öcalan, günümüzde "29. Kürt İsyanı" olarak nitelendirilen PKK'nin temellerini ise 1973 yılında attı. Öcalan, 1973 Newrozu sürecinde Ankara’nın Çubuk Barajı'nda yaptığı toplantı ile PKK temellerini attı. Toplantıda, Öcalan'ın yanı sıra Ali Haydar Kaytan, Dêrsimli Musa Erdoğan, Curnê Reşli (Riha/Hilvan) Mustafa Aksakal, Elezîzli Halil Aslan ve Gimgimli (Mûş/Varto) İsmail Bingöl yer aldı. 
 
Öcalan, "Kürdistan sömürgedir" tezini bu toplantıda da dile getirerek, ilk grup çalışmasını başlattı. Aynı yıl içerisinde "Kürdistanî" bir grup olarak yüksek öğrenim gençliği içinde propaganda çalışması yürütüldü. Ali Haydar Kaytan dışındakiler daha sonra gruptan tek tek koptu.
 
18 MAYIS 1973
 
Dêrsim’de yaralı olarak yakalanan Türkiye Komünist Partisi Marksist-Leninist (TKP-ML) önderi İbrahim Kaypakkaya, Amed'de işkence ile katledildi. Öcalan, bu süreçte Ankara’da grup örgütleme çalışması yürütüyordu. 
 
OCAK-NİSAN 1974
 
14 Ekim 1973 seçiminde birinci parti olan CHP, Necmettin Erbakan önderliğindeki MSP ile koalisyon hükümeti kurarak, 12 Mart askeri darbesinin tutukladığı siyasi tutsaklar için genel af çıkardı. Çok sayıda devrimci kadro ve örgüt yöneticisi de böylece tahliye edildi. Bu durum, devrimci örgütlerin yeniden canlanmasını sağladı. 
 
Yürütülen tartışmalar ve gerçekleştirilen konferans düzeyindeki toplantı sonucunda 8 Nisan 1974 tarihinde ortak bir programa ve yönetmenliğe ulaşıldı. Ortak bir yönetim belirlendi. Resmi olarak 1974 yılı başında Türkiye Sosyalist İşçi Partisi (TSİP) gençliği tarafından kurulmuş olan Ankara Demokratik Yüksek Öğrenim Derneği (ADYÖD)’nde çalışmaları yürütme esas alındı. 
 
Öcalan söz konusu çalışmalara öncülük etti. Haki Karer de dernek yönetiminde yer aldı. 
 
1 EKİM 1974
 
ADYÖD çalışmalarında yer alan devrimciler, Ankara'da üniversitelerin açılmasıyla birlikte 10 binden fazla bildiri dağıttı. Bildiri dağıtan devrimci gençlerle ile ırkçı gruplar arasında çatışmalar patlak verdi. Öcalan, üniversite açılışında kendisine düşen görevi "başarıyla" yerine getirirken, diğer dernek yöneticileri özeleştiri verdi.
 
4 ARALIK 1974
 
Dönemin hükümetinin kararıyla ADYÖD'e polis baskını düzenlendi ve dernek kapatıldı. Dernekte bulunan 162 genç, 3 gün emniyette gözaltında tutulduktan sonra tutuklanıp bir hafta süreyle Mamak Cezaevine kondu. Tutuklananlar arasında Öcalan ile Ali Haydar Kaytan da bulunuyordu. 
 
10 OCAK 1975
 
Kapatılan ADYÖD’ün yerine Ankara Yüksek Öğrenim Derneği (AYÖD) kuruldu. AYÖD yönetiminde delege çokluğuna dayanarak sadece “Devrimci Yol Dergisi” grubu yer aldı. Öcalan, bu durumu eleştirerek, dernek çalışmalarına katılmadı ve 1975 yılı boyunca Ankara yüksek öğrenim gençliği içinde kendi grup çalışmalarını yürüttü. 
 
Teorik araştırma, eğitim, toplantı ve propaganda temelinde yürütülen bu çalışmalar sonrası yeni bir grup ortaya çıktı. Bu grup kendisini "Kürdistan Devrimcileri" olarak adlandırdı. Diğer örgütler ise, bu grubu "Apocular" olarak adlandırdı. 
 
Grup, aynı zamanda PKK’nin ilk ideolojik grup halini oluşturdu. 
 
6 MART 1975
 
İran ve Irak, ABD’nin de onayıyla Cezayir’de aralarındaki savaşı sona erdiren bir anlaşma yaptı. Irak yönetiminin verdiği tavizler karşılığında İran devleti de KDP’ye verdiği desteği kesti. Bunun üzerine Mustafa Barzani yönetimi İran’a çekildi. Celal Talabani ve arkadaşları ise YNK’yi kurdu. Ancak Federe Kürdistan Bölgesi'nde kalamayan YNK, 1976-77 sürecinde Botan bölgesi üzerinden Suriye’ye geçmeye çalıştı.
 
Bu süreçte Öcalan'ın grup örgütleme çalışmaları aralıksız bir şekilde devam ediyordu. Öcalan, Federe Kürdistan Bölgesi'ndeki durumuna karşı da 1975 yılı boyunca Kürdistan'daki bütün örgüt ve grupların yönetimleriyle görüşmeler yaparak, "Ortak bir cephe temelinde örgütlenme ve çalışma" önerisinde bulundu. Ancak bu öneri bütün örgüt ve gruplar tarafından reddedildi. 
 
"Apocu" grup, bunun üzerine "partileştirme" amacıyla "ülkeye dönüş" sürecini geliştirdi.
 
OCAK 1976
 
Öcalan, Ankara Dikmen’de Sêwereglî (Siverek) öğrencilerin kaldığı bir evde yıl sonu çalışmaları değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantıya 20 civarında kişi katıldı. Bu toplantıda "Ankara’daki çalışmaların sonuç verdiği" değerlendirmesi yapıldı ve "Devrimci birikimin Kürdistan’a taşırılması" kararı alındı. 
 
Haki Karer ve Kamer Özkan da Öcalan’ın yardımcıları olarak görevlendirildi. Böylece "Apocu" grup 3 kişiden oluşan bir birim tarafından koordine edilecekti.
 
18 MAYIS 1976
 
Hacettepe Üniversitesi'nde öğrenci olan grubun sempatizanı Fevzi Aslansoy, üniversite yakınlarında faşist bir grubun saldırısı sonucu hayatını kaybetti. Aslansoy'un cenazesi Öcalan tarafından memleketi olan Pirsûs'a (Suruç) götürüldü ve 10 bin kişinin katıldığı büyük bir cenaze töreni yapıldı. Törende ilk kez “Kahrolsun sömürgecilik” ve “Yaşasın bağımsızlık” sloganları atıldı. 
 
Törene katılanlar ile askerler arasında çatışma yaşandı. Bu cenaze töreni Öcalan etrafında bir araya gelen grubun Kürdistan’daki ilk kitle eylemi oldu. Eylem, çevrede yoğun propaganda etkisi yaptı. Mehmet Hayri Durmuş, Kemal Pir ve Mustafa Gezgör'ün de aralarında olduğu 40 kişi tutuklanarak Diyarbakır Cezaevi'ne konuldu. 
 
Tutuklanan isimler, cezaevini de propaganda alanına haline getirdi. 
 
3 TEMMUZ 1976
 
Ankara’nın Tuzluçayır semtinde guruba katılan Ali Doğan Yıldırım, bir kaza sonucu yaşamını yitirdi. Cenazesi Dêrsim'e götürüldü. Yıldırım, gurubun "ilk şehidi" olarak kabul edildi. 
 
31 ARALIK 1976 - 1 OCAK 1977
 
"Pilot" Necati Kaya’nın Ankara Dikimevi semtindeki evinde "yıl sonu faaliyet değerlendirme toplantısı" yapıldı. Öcalan, toplantıyı bizzat yönetti. 
 
7 MART 1977
 
Dêrsim’de "Apocu" gruba katılan orta öğrenim öğrencisi Aydın Gül, “Halkın Kurtuluşu” adlı grubun üyelerinin saldırısı üzerine hayatını kaybetti. 
 
MART-MAYIS 1977
 
Öcalan, 12 Mart'ta Ankara Mimar ve Mühendisler Birliği’nden başlayarak Kürdistan’ın birçok kentinde "kadro toplantılarına" başladı. Elezîz, Dêrsim, Çewlîg, Amed, Riha, Dîlok ve Serhat bölgesinin birçok kentinde toplantılar alındı. Her toplantıya 50-80 arasında kişi katıldı. Öcalan, en son Mayıs ayının ilk haftasında Dîlok'ta büyük bir toplantı yaptıktan sonra Ankara’ya döndü.
 
1 MAYIS 1977
 
İstanbul Taksim’de Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) düzenlediği kutlamalara dönük saldırıda 34 kişi katledildi, yüzlerce kişi de yaralandı. Bu katliamı düzenleyen kişiler arasında, daha sonra Haki Karer'i öldüren Alaattin Kapan’ın da bulunduğu ortaya çıktı. 
 
18 MAYIS 1977
 
Ordu’nun Ulubey ilçesinde doğan ve Öcalan’ın “Benim gizli ruhum gibiydi” dediği Karer, Dîlok'ta “Stêrka Sor” adlı grubun planlı saldırısında hayatını kaybetti. Haziran başında Mustafa Karasu’nun Tuzluçayır’da kaldığı ev polis tarafından basıldı. Kemal Pir, 3 Haziran'da Ankara’da silahla yakalandı. 
 
"Apocu" grup, gelişmeler üzerine çalışmalarını "öz savunma" temelinde yürütmeyi kararlaştırdı. Öcalan, Karer'e dönük saldırıyı “Başımızdan kaynar sular dökülmüş gibi hissettik” şeklinde değerlendirecekti. Öcalan, Karer’in hedef alınmasının ardından partileşme sürecini başlattı. 1-11 Eylül arasında Öcalan, Dîlok'un Hoşgör Mahallesi'nde “Program Taslağını” yazdı.
 
21-22 KASIM 1977
 
Amed’te "Program Taslağının" ve örgütlenme sorunlarının tartışıldığı bir toplantı yapıldı. 20 civarında kişi toplantıya katıldı. Öcalan, örgütlenme çalışmalarının "partileşme" yönünde geliştirilmesi gerktiğini kaydetti. Şahin Dönmez ise, gençlik örgütlülüğü düzeyinde çalışmaların sürdürülmesini savundu. Mazlum Doğan ve diğer bazı isimler de Öcalan'ın görüşünü destekledi. 
 
NİSAN 1978
 
Elezîz'de benzer bir toplantı yapıldı. Bu toplantıda "partileşme" çalışmaları öne çıktı. Partinin yayın organı olarak “Serxwebûn” dergisinin illegal bir biçimde çıkartılması amacıyla bir “Yayın Kurulu” görevlendirildi. Serxwebûn’un ilk sayısı Ekim ayı başında çıkartıldı. İlk sayıda "Kürdistan Devriminin Yolu Manifestosu" yayınlandı.
 
15-22 MAYIS 1978
 
Söz konusu tarihlerde Karer'in anısına “Eylem Haftası” ilan edildi. Öcalan, “Haki Karer’in Anısına” başlıklı broşürü kaleme aldı ve bu broşür redakte edilip genişletilerek tüm örgüt yapısına dağıtıldı. Serhat bölgesinden İstanbul’a kadar her alanda afişler asıldı, pullamalar yapıldı, bildiriler dağıtıldı. Çalışmalarda yer alanlar bazı yerlerde polisin bazı yerlerde ırkçı grupların saldırısına maruz kaldı. 
 
19 MAYIS 1978
 
Curnê Reş ilçesinde afişleme yapan gruba yönelik "Süleymanlar" adlı grubun saldırısı gerçekleşti. Curnê Reş'teki gençlik çalışmalarının öncülüğünü yapan Halil Çavgun, söz konusu saldırıda hayatını kaybetti. MHP'nin kenti ele geçirme hedefine karşı Curnê Reş'te "Apocu" grubun 6 ay devam eden eylemleri başladı. Eylemler, 27 Kasım'da "Süleymanlar" grubunun teslim olmasıyla sonlandı. 
 
24 MAYIS 1978
 
Öcalan, Kesire Yıldırım ile resmi nikah kıyarak, evlendi. Öcalan, söz konusu ilişkiyi "duygusallık yanında ilk katılan bir kadına güç verme, Kuzey-Güney birliği, Alevi-Sünnî toplumlar ilişkisi" gibi anlamlarla ifade etti. Başlangıçta Kesire Yıldırım ve ailesi karşı olsa da daha sonra ilişkiden yana tutum takındılar.
 
TEMMUZ 1978
 
Öcalan, Amed'in Şehitlik semtindeki bir evde “Kürdistan Devriminin Yolu” başlıklı manifestoyu yazdı. Söz konusu manifestoda “Ajanlaşmış yapı, kurum ve kişilere karşı devrimci şiddet temelinde mücadele" öne çıktı. 
 
11 AĞUSTOS 1978
 
Kemal Pir, Mereş'in Bazarcix (Pazarcık) ilçesinin Narlı beldesinde yakalanarak tutuklandı.
 
26-27 KASIM 1978
 
Amed’in Licê ilçesine bağlı Fis kırsal mahallesinde PKK'nin kuruluş kongresi yapıldı. Kongreye, davet edilen 25 delegeden 22’si katıldı. Mehmet Karasungur’un başında olduğu Hilvan delegasyonu, "çalışmalardan" kaynaklı kongreye katılmadı. Kongrede 2 kadın delege yer aldı. Kongrede Öcalan’ın yazdığı program, tüzük ve manifesto kabul edildi. Süreci ve gündemdeki konular değerlendirildi.
 
Öcalan, Genel Sekreter; Mehmet Karasungur ve Şahin Dönmez ise yardımcıları olarak seçildi. Merkez Yürütme Kurulu da belirlendi. Tüzükçe belirlenen 7 kişilik Merkez Komite’nin 4 üyesi, seçme yetki ve görevini Öcalan’a verdi. 
 
Kongreye katılan isimler şunlar oldu: Abdullah Öcalan, Mazlum Doğan, Mehmet Hayri Durmuş, Sakine Cansız, Seyfettin Zoğurlu, Ali Haydar Kaytan, Cemil Bayık, Duran Kalkan, Abdullah Kumral, Kesire Yıldırım, Hüseyin Topgüder, Mehmet Cahit Şener, Baki Karer, Resul Altınok, Ali Çetiner, Ferzende Tağaç, Suphi Karakuş, Şahin Dönmez, Mehmet Turan, Ali Gündüz, Faruk Özdemir ve Abbas Göktaş.
 
Yarın: PKK'nin ilk silahlı eyleminden komploya kadarki süreç
 
MA / Azad Altay

Diğer başlıklar

11:16 İmralı Heyeti ile Adalet Bakanı Tunç görüşmesi başladı
11:10 Şile Belediye Başkanı görevden uzaklaştırıldı
10:22 Beylikdüzü Belediye Başkanı ATK’ye sevk edildi
09:52 Holloway: Kürt hareketinin her adımı dünya halkları için bir umut ışığı
09:49 Silahını imha eden Aydın'ın ağabeyi: Aramızda görmek istiyoruz
09:16 Manisa'da orman yangını
09:12 ‘Her ay 262 bin kişi bankada yasal takibe düşüyor’
09:10 Eğitim Sen: Anadilde eğitim için 'barış müfredatı' gerekli
09:08 TTB 'Barış İzleme ve Sağlık Çalışma Grubu' kuracak
09:07 Agirî’de 100'ü aşkın buluşma: Halk yasal düzenleme bekliyor
09:06 Zırhlı araçla katledilen Miroğlu davasında bakanlık 'izni' bekleniyor
09:03 Tarihi törene şahitlik etti: Devlete değil, kendimize güvenelim
09:00 16 TEMMUZ 2025 GÜNDEMİ
08:56 DEM Parti: Dürzilere yönelik saldırıları kınıyoruz
08:53 ‘Öcalan’la görüşmek istiyorum’ kampanyasına Arjantin’den destek
08:34 Zaxo'da petrol sahasına saldırı
08:15 Birçok kentte yangın: Yerleşim yerleri tehdit altında
15/07/2025
23:11 ‘Demokratik Halk Buluşmaları’ sürüyor
21:33 Barrack: Süveyda'daki çatışmalar endişe verici
21:01 Süleymaniye’de ‘Kürt Kadınlarının Dünü ve Bugünü’ paneli
20:42 Sabahat Tuncel: Mücadele bitmiyor, araçları değişiyor
20:21 Kadınlardan polis şiddetine karşı açıklama: Gerçek bir barışta ısrarcıyız
20:01 Çanakkale’de yangın nedeniyle 3 köy boşaltıldı
18:52 Sosyal Bilim Akademisi çalışmalarına başladı
18:44 Parmağı kırılan tutsağa 7 ay sonraya randevu verildi
18:42 İmralı'ya gidecek heyet belirlenecek, koordinasyon kurulacak
18:21 Kürtçeye dönük saldırı birçok kentte protesto edildi
18:09 Gazi Yaşargil Hastanesi’nde bir haftadır klimalar bozuk
18:01 Eskişehir'de maden yasasına karşı yaşam nöbeti
17:56 3 tutsak idam edilme riskiyle karşı karşıya
17:38 Süveyda’da 116 kişi yaşamını yitirdi
16:49 Çiğdem Kılıçgün Uçar: Aleviler bu sürecin kalbindedir
16:38 Ayşegül Doğan: Muhalefet de iktidar da sürece sorumlulukla yaklaşmalı
16:04 Bekaa bombalandı
15:56 TTB'den sürece dair 4 acil talep
15:26 İsrail'den Süveyda'ya hava saldırısı
14:43 Yangınlar nedeniyle Gediz Elektrik hakkında suç duyurusu
14:40 Keprê Yaylası’nda ‘Demokratik Toplum’ buluşması
13:34 Şam'dan Süveyda açıklaması: Ateşkes ilan edildi
13:27 Kürtçe müzik dinleyen ailenin darp edilmesine ilişkin Meclis Araştırması istemi
13:23 Dürzi Ruhani lider: Adımıza yapılan açıklama irademizi yansıtmıyor
12:39 Sudan’da bir köye dönük saldırıda 48 sivil katledildi
12:37 Kürtçe müzik dinleyen ailenin darp edilmesi protesto edildi
12:12 Şam güçleri Süveyda’ya girmeye başladı: Yasak ilan edildi
11:17 Meteorolojiden sağanak yağış ve fırtına uyarısı
11:12 DEM Parti tarihi tören gündemiyle toplandı
10:53 Manisa ve Balıkesir'deki yangınlar söndürüldü
10:50 İsviçreli siyasetçi Pagani: Süreç için uluslararası kamuoyu sorumluluk almalı
10:48 RTÜK'ten ceza gerekçesi: Güvenlik ve kamu düzeni
10:26 Semsûr'da orman yangını
10:02 İki ayrı soruşturma kapsamında 69 ilde gözaltılar
09:34 Hastaneden tıbbi malzemenin çalınma görüntülerine MA ulaştı
09:28 Ekolojistler: Doğaya saldırıların durması için bu süreç bir fırsat
09:23 SOLDEP, Barış ve Demokrasi Komisyonu kuracak
09:21 Wan Baro Başkanı Özaraz: Adalet Bakanlığı’na Öcalan’la görüşme talebimiz olacak
09:19 Kürtçe müzik dinlediği için darp edildi: Polisler ‘teröristsiniz’ diye bağırdı
09:18 Hasta tutsağın koğuş talebine 'temsilci' engeli
09:15 Gazeteci Ammar: Özerk Yönetim, Şam’ı yönetmeye hazır
09:11 ÖHD’li Nagehan Avçil: ‘Umut hakkı’nın tanınması sürece katkı sağlar
09:10 Newala Qesaba betona gömülmek isteniyor
09:09 Hukukçu Margaret Owen: Öcalan'ın özgürlüğü şart
09:08 Sit alanındaki sanayi inşaatı itirazlara rağmen sürüyor
09:07 Töreni takip eden Mızrak: Yasal düzenlemeler hızla hayata geçmeli
09:04 Barrack'ın açıklaması ABD, İngiltere, İsrail'in Ortadoğu planını deşifre ediyor
09:03 PJAK görüşmesini anlattı: Özgürlük ulusal birlikle mümkün
09:00 15 TEMMUZ 2025 GÜNDEMİ
14/07/2025
23:20 'Demokratik Toplum Buluşmaları’ sürüyor
22:40 ODTÜ’de '33 Düş Yolcusu' yürüyüşü: 33’ler yaşıyor
22:07 Tülay Hatimoğulları’ndan ‘ittifak’ iddialarına yanıt: Kesinlikle böyle bir şey yok
20:15 BM raporu: Türkiye'nin yüzde 88'i çölleşme riskiyle karşı karşıya
19:21 Kürtçe müzik nedeniyle darp edilenler için açıklama
18:29 İsrail ordusu Süveyde’de Suriye tanklarını bombaladı
18:13 KDP-YNK toplantısı sona erdi
18:04 KESK’ten işten atılan işçilere ziyaret
17:42 DEM Parti İmralı Heyeti Adalet Bakanı ile görüşecek
17:19 Muhittin Böcek hastaneye kaldırıldı
16:53 Licê kırsalında yangın
16:48 14 Temmuz direnişçileri birçok kentte anıldı
16:40 Adliye nezaretinde tutsağa asker şiddeti
16:38 DEM Parti İmralı Heyeti’nden ‘görüşme notu’ açıklaması
16:29 Kürtçe şarkı gerekçesiyle şiddet uygulayan polisler hakkında İHİK’e başvuru
16:05 DBP: Kürtçe şarkı dinleyen aileyi darp eden polisler açığa alınmalı
15:57 Kongra Star: Suriye’nin teminatı demokratik adem-i merkeziyetçiliktir
15:36 Polis şiddetine maruz kalan avukattan suç duyurusu
15:19 Ahmet Özer’e ‘kent uzlaşısı’ davasından tahliye
15:12 Metro Merkezi: 6 ayda 100 kişi gözaltına alındı
14:34 Kürtçe şarkı dinledikleri için darp edilen 3 kişiye tutuklama talebi
14:17 KESK 30 ilde sahaya iniyor
14:05 MEBYA-DER Şirnex’te yeni yönetimini belirledi
13:31 Türkiye 'kötü enflasyon' sıralamasında dünya 6’ncısı
13:14 595 bin genç eğitim ve iş bulma umuduyla göç etti
12:50 QSD: Süveyda'da derhal ateşkes sağlanmalı
12:18 Kanser tedavisi gören gazeteci hayatını kaybetti
12:05 KDP ve YNK arasında üst düzey toplantı
11:57 Şebnem Korur Fincancı: Meclis'te kurulacak komisyonda STÖ'ler de olmalı
11:33 Ölen asker için verilen tazminat HPG’lilerin ailelerinden istendi
10:35 Süveyda’da çatışma: 37 ölü
10:32 İngiltere'de Palestine Action'a yasak: Haksız bir yasa çıkarıldı
10:19 Endonezya'da 6.7 büyükliğünde deprem
09:14 İzmir'de yangın karayoluna ulaştı
09:02 Cilbiya ve Biliga'da günde 270 ton ağaç kesiliyor
09:01 Pirsûs’ta yaralandı, adalet mücadelesinde tutuklandı
09:01 DBP, DEVA, SAADET: Komisyon ve hukuki adım süreci uzatılmamalı
09:00 Wanlılardan devlete çağrı: Söz değil resmiyet bekliyoruz
09:00 14 TEMMUZ 2025 GÜNDEMİ
09:00 İmralı Heyeti'nin Özel ve Bahçeli ile görüşme tarihi belli oldu
08:18 ‘Demokratik Toplum’ buluşmasında halkın önerileri alındı
08:10 Şile Belediye Başkanı tutuklandı
13/07/2025
22:17 DEM Parti’den 4 kentte halk buluşmaları
21:38 14 Temmuz direnişçileri anıldı: Mücadele devam ediyor
21:08 Alçiçek 16 yıl sonra memleketinde karşılandı
20:37 Dîlok'ta Pirsûs anması
20:27 Özerk Yönetim’den Şam yönetimi ile görüşmelere ilişkin açıklama
19:47 TJA ve DEM Parti’den İzmir’de kadın atölyesi
19:39 İzmir Urla’da ormanlık alanda yangın
19:25 Meteorolojiden ‘sıcak hava dalgası’ uyarısı
18:41 İsrail’in saldırılarında 24 saatte 139 Filistinli ölü
18:02 Erdoğan: Yeni dönem tüm siyasi aktörlere mesuliyetler yüklüyor
17:42 Mêzgêr’de orman yangını
17:32 MHP’li Yıldız’dan ‘Kürt-Türk kardeşliği’ vurgusu
17:26 ‘14 Temmuz Demokratik toplumun kıvılcımı oldu’
17:01 Kadınlar doğalarını korumak için kepçelerin önünü kesti
16:50 Hesendîn’de madene karşı direniş sürüyor
16:16 İspanya Ahmet Dikmen’i tutukladı: Türkiye’ye iade riski var
16:08 Pirsûs Katliamı’nda yaşamını yitirenler anılacak
15:48 ‘Aleviler ve Kürtler inkara karşı direndi’
15:48 Zîlan’da katledilenler anıldı
15:43 Balıkesir'de orman yangını
15:31 Tiloran Yaylası’nda ‘Demokratik Toplum’ buluşması
15:26 Qazî Mihemed Müze ve Kültür Evi açıldı
15:03 AATUHAY-DER kongresini gerçekleştirdi
14:32 Çelik Erdoğan’ın sözlerine açıklık getirdi
14:07 Tetwan Belediye Eşbaşkanları: Kürt kültürü çalışmalarımız sürecek
13:34 Gimgim’de aşure pay edildi
13:03 İran medyası: Pezeşkiyan İsrail saldırısında yaralandı
12:23 Zilan Katliamı ile yüzleşme çağrısı
12:20 TRT yönetimine yeni atamalar
12:07 Ankara’da yangın: Biri bebek 3 kişi öldü
12:01 Kartalkaya davasında 4 kişi hakkında karar
11:43 Şile Belediyesi soruşturmasında gözaltındakiler adliyeye sevk edildi
11:22 Zwanenberg’den Öcalan’ın çağrısına destek
11:03 Töreni izleyen Agirî Baro Başkanı: Bundan sonra devlet sorumluluk almalı
09:31 Jin derginin 124’üncü sayısı çıktı
09:30 Gülistan Kılıç Koçyiğit: Barışı inşa etme görevi hepimizde
09:25 Hesendîn’de maden arayan şirketin ‘ÇED’ raporu ortada yok!
09:22 ‘Sayın Öcalan'ın çizdiği yol haritasına güveniyoruz’
09:21 İki çocuğu PKK'ye katıldı: Hepimizin omuzlarına büyük yük düşüyor
09:19 Êlih'te 25 bin kişiye 'Barış ve Demokratik Toplum Süreci' anlatıldı
09:18 Amedli yurttaşlar: Özgürlük ve eşitlik istiyoruz
09:17 14 Temmuz direnişinin tanıkları: O dönemin ruhu bugünleri belirledi