Gazeteci Öznur Değer tahliye edildi

img

MÊRDÎN – JINNEWS Haber Müdürü Öznur Değer, hakkında açılan davanın ilk duruşmasında tahliye edildi. 

Mêrdîn'in Qoser (Kızıltepe) ilçesinde ailesinin evine 7 Şubat'ta yapılan baskınla darp edilerek gözaltına alınan ve aynı gün "Zincirleme örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla tutuklanan JINNEWS Haber Müdürü Öznur Değer hakkında açılan davanın ilk duruşması görüldü. Mardin 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Erzincan Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutulan gazeteci Öznur Değer Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı, avukatları ise duruşmada hazır bulundu. Duruşmayı Öznur Değer'in ailesi, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), MLSA, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) temsilcileri ile gazeteciler izledi. 
 
Hakkındaki iddialara karşı Kürtçe savunma yapmak Öznur Değer'in talebine mahkeme heyeti, tercüman ücretinin kendisi tarafından karşılanması koşuluyla tercümanı hazırlayacaklarını belirtti. Bunun üzerine Öznur Değer, anadilinde savunma yapmanın bir maliyet karşılığında olamayacağını söyleyerek, tepki gösterdi. Ardından Kürtçe tercüman getirilerek, savunmaya geçildi. Kendi şahsında tüm kadınlar ve gazetecilerin yargılandığını söyleyen Öznur Değer, "Ben başlatılan soruşturma sürecinden bu yana bunun bir intikam dosyası olduğunu söylüyorum" dedi. 
 
Mahkeme Başkanı Öznur Değer'in savunmasına müdahale ederken, avukat Erdal Kuzu savunmaya müdahale edilemeyeceği hatırlatması yaptı. 
 
'CİNSİYETÇİ SÖYLEME KARŞI ÇIKTIM'
 
Ardından savunmasına devam eden Öznur Değer, kendisine cinsiyetçi söylemlerde bulunan polislerin "intikam operasyonu" gerçekleştirdiğini belirterek, "Bu dosya Midyat'ta yaşanan olaydır. İntikam söylemini Midyat ve Mardin Emniyeti için söyledim. Ben Cihan Bilgin'in taziyesine katıldım. Cihan Bilgin ve Nazım Daşdan şahsında tüm katledilen gazetecileri anıyorum. Ben o taziyeye, gazeteci sıfatıyla katıldım. TJA öncülüğünde orada yürüyüş yapıldı. Ben de o yürüyüşü gazeteci sıfatıyla takip ettim. Bir polis bana cinsiyetçi küfürlerde bulundu. Ben de yapılan bu duruma bir kadın olarak tepki gösterdim. Ben 5 yıldır bu mesleği yapıyorum, Türkiye'nin birçok kentinde çalıştım. Ben böylesi bir cinsiyetçi söyleme karşı geldim. Ben bu zamana kadar birçok taciz, tecavüz ve kadın-çocuk şiddetine yönelik haber yaptım ve bu durumlara karşı çıktım. Böylesi bir cinsiyetçi küfür kimden ve nereden gelirse gelsin ben karşı çıkarım. Bunun üniformalı olup olması fark etmiyor. Ama Üniformalı olmasaydı ben şuan burada olmazdım" diye konuştu. 
 
'HEDEF ALANLAR DIŞARIDA'
 
"Beni hedef alan kişilere karşı hukuki haklarımı kullandım, gerekli başvuruları yaptım. X'de 'Derin kuvvetler' adına bir hesap var, kim tarafından yönetildiğini bilmiyorum. Bu hesabın kimin tarafından kullanıldığını bilmek istiyorum" diyen Öznur Değer, "Çünkü bu hesap Midyat olayından sonra benim fotoğraflarımı paylaştı ve beni hedef aldı. Öldürmekle, tecavüz edilmekle tehdit edildim. Sarı torbaların fotoğrafları bana gönderilerek tehdit ediliyordum. Bu hesap hakkında Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundum. Bana küfür eden, tehdit edenler şuan dışarıda ama ben küfürlere karşı çıktığım için şuan tutukluyum" ifadelerini kullandı. 
 
Mahkeme başkanı Öznur Değer'in iddianameyi okumadığını iddia ederek, Öznur Değer'in iddianamesine eklenen Yeni Yaşam Gazetesi manşetlerini, JİNNEWS ve Mezopotamya Ajansı'nda (MA) çıkan haberler ile X hesabında yapmış olduğu paylaşımları okudu. 
 
'PAYLAŞIMLARIM HABERDİR'
 
Öznur Değer, "Suç olarak gördüğünüz ve okuduğunuz paylaşımların yüzde 80'ni yayınlanan haberlerdir. Paylaşımlar bana aittir. 2022'de hakkımda soruşturma açıldı, yapmış olduğum paylaşımlardan kaynaklı. O soruşturmada takipsizlik kararı verildi. Ama bugün bu paylaşımlar iddianameye eklenmiş. Takipsizlik kararını kaldıran hakimlik, tutuklama kararımı veren hakimlik aynı. Bu da yaşanan hukuksuzluğu gösteriyor" diye konuştu. 
 
X hesabının daha önce bir kez çalındığını ifade eden Öznur Değer, kendi imkanlarıyla geri aldığını söyledi. Öznur Değer, gözaltına alındığı sırada yaşadığı işkenceyi anlatmak istemesi üzerine mahkeme heyeti, gerekli olmadığını söyledi. Öznur Değer, "Tutuklanmamın ardından adımı ağzına alan hakkında soruşturma başlatıldı. Annem başta olmak üzere, tutuklandığım için paylaşım yapan kişiler ve benim için açıklama yapan Şahmeran Kadın Platformu üyesi Mürvet Aslan hakkında soruşturma açıldı" dedi. 
 
Mahkeme başkanı Öznur'un anlattığı şeylerin tutanağa geçmesine gerek olmadığını belirtti. Bunun üzerine Öznur Değer'in avukatı Erdal Kuzu duruma tepki gösterdi. 
 
'SÜRECE TANIKLIK ETMEK İSTİYORUM'
 
Öznur Değer, son olarak şunları söyledi: "Müdahale edilmezse ben kısa tutacağım. Tarihi bir süreçten geçiyoruz. Ortadoğu başta olmak üzere tüm dünyayı etkileyecek bir süreç var. Bende böylesi bir tarihe tanıklık etmek istiyorum, emek vermek ve katkı sunmak istiyorum. Ben 5 yıldır barış için gazetecilik yapıyorum ve bundan sonra da öyle yapacağım" dedi. 
 
'PAYLAŞIMLAR İFADE ÖZGÜRLÜĞÜDÜR' 
 
Ardından Öznur Değer'in avukatı Ali Kahraman, savunma yaptı. Kahraman "Herkes diyor 'Öznur polisin küfrüne karşı çıkmasaydı, tutuklanma olmazdı' diye. İşte bundan kaynaklı Öznur 'intikam alınıyor' diyor. 2023'te yapılan bir paylaşımı 2022 yılında verilen takipsizlik kararını kaldırmaya gerekçe yapılıyor. Bu hukuka aykırıdır. Midyat'ta yaşanan olayda ise müvekkilim katledilen Nazım Daştan ve Cihan Bilgin'in taziyesi ve devamında yaşanan olayların haberini yaptığı ve bu haberleri paylaştığı, İmralı Heyeti'nin haberlerini yaptığı ve paylaştığı için yargılanıyor. Müvekkilimin paylaşımları propaganda içerikli değildir. Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez ve Seve Demir'le ilgili haber yapmak suç değildir. Toplumu bilgilendirmek içindir. Müvekkilim gazeteci sıfatıyla toplumu aydınlatmak istemiştir, A Haber gibi yapmamıştır. Yeni Yaşam Gazetesi manşetleri ve Cihan Bilgin ile Nazım Daştan'ın fotoğraflarını paylaşmak suç değildir. Müvekkilimin yaptığı ifade özgürlüğü kapsamındadır, beraat ve tahliyesini istiyorum" şeklinde konuştu. 
 
Öznur'un avukatı Berivan Orhan, "Çok yönlü bir adaletsizlikle karşı karşıyayız. Polisin yapmış olduğu ahlak dışı söyleme karşı çıktığı için soruşturma açılıp tutuklanmıştır. Müvekkilimin yapmış olduğu suç duyuruları sonuçsuz kalmıştır, müvekkilimin annesi hakkında da soruşturma açılmıştır. Müvekkilime işkence yapanlara değil, onun tutuklanmasına karşı çıkan ve açıklama yapan kişiler hakkında soruşturma başlatılmıştır. Bugün burada yapmış olduğumuz savunma özgürlük talebi olan tüm kadınlar içindir"  diye belirtti. 
 
Ardından söz alan Öznur Değer'in avukatı Erdal Kuzu, "Paylaşımların tamamı haber ajansı ve gazete haberleridir. Müvekkilim cinsiyetçi söylemelere karşı çıktığı için hakkında dava açıldı. Sosyal medya zorlamasıyla hakkında soruşturma açılmış ve yarılanma konusu olmuştur. Bu da Türkiye'de ki yargılama sistemi doğru değildir. Müvekkilim gözaltına alındığı sırada gördüğü işkenceyi dava konusu olması olarak görmemenizi anlayamıyoruz. Bir yumuşama süreci yaşanıyor. Kürt, Türk'ü anlıyor, Türk, Kürt'ü anlıyor. Ama mahkemelerde değişen bir durum yok. Öznur, çatışmalı bir sürecin gazetecisiydi, şimdi de barış sürecine gazeteci olarak tanıklık yapmak istiyor. Müvekkilimin sizin zamanınızı çalma gibi bir derdi yok. Tutukluluk süresi göz önünde bulundurularak tahliye edilmesini talep ediyorum" diye konuştu. 
 
SAVCI CEZA İSTEDİ
 
Savcılık vermiş olduğu mütalaada Öznur Değer'e "örgüt propagandası" iddiasıyla ceza verilerek, tahliye edilmesini talep etti. 
 
TAHLİYE EDİLDİ
 
Mahkeme başkanı, Öznur Değer'in tahliye edilmesine, hakkında yurtdışı yasağı ve adli kontrol şartı konulmasına karar vererek, duruşmayı 21 Ekim' e erteledi.
 

Diğer başlıklar

10:50 Antalya'da 3 tutsağın tahliyesi ertelendi
10:45 Google hizmetleri çöktü
10:44 'Sincar davasında faili aklayıcı bir süreç işletiliyor'
10:40 Gazeteci Berekat: Özerk Yönetimsiz ne inşa olur ne de toprak bütünlüğü
10:25 Hesekê'de 4.3 büyüklüğünde deprem
10:13 Wan'da gençler şölende buluşacak
09:45 BAE'den İsrail'e uyarı: Batı Şeria'nın ilhakı kırmızı çizgidir
09:17 Tuzluçayır'da 'demokratik toplum' şöleni düzenlenecek
09:14 Rakka'da 5 DAİŞ’li yakalandı
09:04 Çocuklarının mezar taşı kaldırtılmıştı: Bu zulümdür
09:03 Cengiz Holding'in madenine karşı imza kampanyası
09:02 DEDAŞ yasağa rağmen okul bahçesine trafo kurdu
09:01 Tahliyeden 7 ay sonra yaşamını yitirdi: Öldürdükten sonra bıraktılar
09:00 04 EYLÜL 2025 GÜNDEMİ
03/09/2025
23:36 Yıldırım isabet eden baba ve oğlu hayatını kaybetti
23:24 Şam’ın Mezze Semti’nde patlama
22:56 Portekiz'de tramvay raydan çıktı: 15 ölü
22:52 İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ercan Kayhan öldürüldü
21:14 DAİŞ, Pakistan’daki patlamayı üstlendi
21:07 Kadın katliamlarına karşı yürüyüş: Erkek egemen sistemi yıkacağız
20:26 Kobanê'de su istasyonu bombalandı
20:18 İsrail, Lübnan'a saldırdı
19:33 'Ağaçların kesilmesi toplumsal ve kültürel yıkımdır'
19:23 223 işçi direnişte: Sendikalar hakkımıza saldırı durdurulsun
18:42 DEM Parti heyetinden CHP'ye dayanışma ziyareti
18:12 CHP'ye kayyım atanmasına tepki: Darbedir
18:06 TUAD ve ÖHD’lilerin davası: Beraat kararı demokratikleşmeye katkı sağlar
17:54 DBP ile DEM Parti'den ırkçı saldırıya uğrayan işçiye ziyaret
17:22 Mehmet Salih Süer için aile evinde taziye kuruldu
17:18 CHP, kayyıma itiraz etti
16:35 Tutsak Karak oğlunun taziyesinde kelepçeyle bekletildi
16:11 ‘Devlete, AKP’ye değil, Sayın Öcalan’a bakacağız’
15:45 Bakanlığa Hatice Onaran’ı serbest bırakın mektubu
15:04 Tahliyeleri ertelenen 30 yıllık 6 tutsak hakkında tahliye kararı
14:52 Dumlu 1 No’lu Cezaevi’nde tutsaklar açlık grevine girecek
14:32 Emekçilerden memur zammına tepki
14:22 YJA Star’lı Fatma Kaya’nın taziyesine kitlesel ziyaret
14:13 Toplu tahliye ertelemesi Meclis gündeminde
13:56 Bakırhan’dan tehditlere yanıt
12:57 İnsan Hakları Örgütü gazeteciye saldırıyı kınadı
12:36 ‘CHP il yönetiminin görevden alınması hukuksuzluktur’
12:29 KESK bakanlık önünde seslendi: KHK’lileri işlerine iade edin
12:10 CHP 81 il başkanını İstanbul'a çağırdı
11:55 Dengbêj Silêmanê Şirnexî yaşamını yitirdi
10:55 Dêrgul'de gözaltına alınan genç serbest bırakıldı
10:49 Besta’da yangın söndürüldü
10:44 TÜİK’in enflasyonu hesabı yine düşük çıktı
10:00 ENAG: Ağustos’ta enflasyon yüzde 3,23 arttı
09:57 CHP’li Avcılar ve Beşiktaş belediyelerine operasyon
09:42 BM, İran’ı derhal idamları durdurmaya çağırdı
09:27 Metris Cezaevi'nde darp ve ölüm tehdidi
09:03 Sincar'ın katledilmesinin 32'nci yılı: Büyük bir sorumluluk bıraktı
09:02 Amed Baro Başkanı: Yerel yönetimler güçlendirilmeli, eşit yurttaşlık olmalı
09:00 03 AĞUSTOS 2025 GÜNDEMİ
08:45 10 ilde sağanak yağış beklentisi
08:41 Kayyım tepkileri dinlemedi, ağaç kıyımı yeniden başladı
02/09/2025
23:30 Êlih'in en işlek caddesinde ağaç kıyımı
23:07 Silêmanî Valisi, Hêmin Mamend’e yönelik saldırıyı kınadı
22:31 Dêrgul'de bir genç gözaltına alındı
22:01 Ölümü aydınlatılmayan Sezay Koçak anıldı
21:28 BM: Gazze'de zorla yerinden edilenlerin sayısı 76 bini geçti
21:23 Abdullah Öcalan: Suriye ve Rojava kırmızı çizgimizdir
21:18 DFG: Hêmin Mamend'e yönelik saldırı açığa çıkarılsın
20:52 Gazeteci Hêmin Mamend silahlı saldırıda yaralandı
20:08 Tunç'tan 'Özgür Çelik' açıklaması: İhtiyati tedbir niteliğinde
19:52 Bahçeli'den Kuzey ve Doğu Suriye'ye saldırı tehdidi
19:14 İşten çıkarılan işçilerin eylemi devam ediyor
18:21 Polisin 1 Eylül yürüyüşüne saldırısı protesto edildi
18:15 DEM Parti'den CHP il yönetiminin görevden alınmasına tepki
17:52 CHP MYK olağanüstü toplandı
17:39 İran rejimi 39 tutukluyu idam etti
17:31 ABD’li yetkiliden Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê’ye ziyaret
17:25 Licik davası Kasım'a ertelendi
16:55 ÖHD ve TUAD duruşmasına yarın devam edilecek
16:50 Bedlîs İl Genel Meclis'i AKP'den DEM Parti’ye geçti
16:08 Görevden alınan Çelik'ten açıklama
15:39 CHP İstanbul İl Kongresi iptal edildi
15:21 Silêmaniye’de patlama: 1 ölü
14:19 DBP aileler arasındaki husumeti sonlandırdı
14:05 Kurtderesi'nde 'acele kamulaştırma' talanı
13:58 Hesekê-Şeddadê yolunda kaza: 12 ölü
13:02 Af Örgütü: Süveyda’da 46 Dürzi infaz edildi
12:08 Besta'da yangın
12:06 Ermeni mezarlığında kemikler dışarıda!
11:49 Afganistan'da depremin bilançosu ağırlaşıyor
11:20 MKG Ağustos raporu: 5 kadın gazeteci tutuklu
11:19 Özgür Basın Günü konserle kutlanacak
10:51 1 milyon 264 bin 506 alan adı ve web sitesine sansür
10:16 Gazetecilik ödülleri yarışmaları için başvurular sürüyor
09:36 Sudan'da heyelan: 1 köy haritadan silindi, bini aşkın ölü
09:33 1 Eylül’e katılanlar: Öcalan özgür olmalı
09:20 Afganistan'da ölü sayısı 800'ü aştı
09:02 Riha Baro Başkanı: Eşit yurttaşlık temelinde bir anayasa gerekiyor
09:01 Acar hakkında yeni şikayet: 1 milyon dolarım gitti
09:01 30 yıl sonra yeniden köyünde: Geri dönüşler için çalışma yapılmalı
09:00 02 EYLÜL 2025 GÜNDEMİ
08:48 İSTOÇ'ta yangın
01/09/2025
23:47 Akdeniz’de 1 Eylül: Artık somut adım zamanı
22:53 QSD, üst düzey bir DAİŞ'liyi yakaladığını duyurdu
22:43 Wan'da barış yürüyüşü: Komisyon İmralı'ya gitsin
22:08 Ambargo altındaki Mexmurlu çocuklardan resim sergisi
22:02 Kuzey ve Doğu Suriye: Barışın adresi İmralı
21:51 Mexmûr halkı, 1 Eylül’de Abdullah Öcalan için yürüdü
20:10 Tülay Hatimoğulları: Ezberleri bozalım, cesur olalım, somut adım atalım
20:01 Hasan Uzun’un taziyesine kitlesel ziyaret
19:42 Kadınlar barışı konuştu: Komisyon Öcalan'la görüşsün
19:30 1 Eylül eylemlerinde Öcalan'ın özgürlüğü talebi yükseldi
18:53 Amed’de 1 Eylül yürüyüşünde Öcalan’ın dev posteri açıldı
18:08 Amed'de onbinler yürüdü: Özgürlüğe yakınız
18:06 Bakırhan ve Özel ile 4 milletvekili hakkında fezleke
17:07 Taziyeyi engelleme girişimine tepki: Yas hakkını engelleyenler savaş isteyenlerdir
16:04 İHD kurucularından Didar Şensoy anıldı
15:58 Amed’de şüpheli ölüm
15:00 İstanbul Barosu adli yılı pankartla anlattı: Kara yıl
14:46 Şirnex'te kömür sahasında yangın
14:27 Bakur Kürt Kadın Birliği Platformu'ndan 1 Eylül mesajı
14:01 Amed’de çocukların yaşadığı ihlaller Meclis'e taşındı
13:43 1 Eylül etkinlikleri: Çözüm için ısrarcı ve cesur olunmalı
13:32 Barolardan adli yıl açıklaması: Bağımsız yargı ve sürece dair adım atın
13:11 Açlık grevindeki Grup Yorum üyesi 42 kilograma düştü
12:57 Trump’ın Gazze planı: 10 yıllık ABD vesayeti
12:34 Darfour’da hava saldırıları: En az 19 ölü
12:19 Amed Barosu'ndan Cumhuriyet hakkında suç duyurusu
12:12 TJA: Kalıcı, onurlu ve eşit bir barışın takipçisi olacağız
12:05 DFG: Baskılar sürüyor, 33 gazeteci cezaevinde
12:04 Öcalan: Bütün Kürtleri demokratik zeminde birlik olmaya çağırıyorum
11:33 Siyasetçilerin 'barış' çağrılarında eşitlik ve özgürlük vurgusu
10:59 Wan sokakları: Barış adıyla başka yollara başvurulmamalı, devlet adım atmalı
10:58 AYM'den Rabia Naz Vatan kararı
10:44 Afganistan depreminde ölü sayısı 622'ye yükseldi
10:34 Fransız psikanalist Roudinesco: Öcalan’ın çağrısını destekliyorum
10:13 Gazze’de katledilen gazeteciler için küresel dayanışma
10:04 1 Eylül mesajları: Savaşa karşı barış talebinde birleşelim
09:36 İsrail ‘Batı Şeria’yı işgal etme kararı aldı
09:29 Tişrîn Barajı çevresi bir kez daha bombalandı
09:15 Barış akademisyeni Demirer'den süreç değerlendirmesi: Hepimize görevler düşüyor
09:04 Riha mitinginde öne çıkan talepler: Eşitlik ve özgürlük
09:04 ÖHD'li Gökdemir: Kürtçeye statü tanınmalı, gerekli kanunlar düzenlenmeli
09:03 'Kürt kültürü ve dili anayasal güvenceye alınsın'
09:01 01 EYLÜL 2025 GÜNDEMİ
08:50 Kanada Beluc Kongresi kuruldu
08:44 Afganistan’da deprem: En az 250 kişi yaşamını yitirdi
31/08/2025
23:25 İsrail 247 gazeteciyi katletti
22:17 İsrail: Hamas Sözcüsü Ebu Ubeyde öldürüldü
22:12 Tülay Hatimoğulları: Komisyon Öcalan ile acil görüşmeli
21:36 BM’den İran’a Şerife Muhammedî mektubu
21:30 1 Eylül etkinlikleri: Demokrasisiz barış olmaz
19:59 Bakırhan: Öcalan'ı bu saatten sonra 12 metrekareye sıkıştıramazsınız
19:34 ‘Suriye sahil kentlerine insani yardım koridoru açılsın'
19:30 Ayla Aka Ata: İmralı'da tecrit olduğunda barış olmaz