ANTALYA – Rojin Kabaiş’in ölümünün “intihar” diye kapatılmak istendiğini söyleyen Derya Polat, delillerin karartıldığını ve sürecin kurumsal suskunluğa terk edildiğini kaydetti.
Antalya Kadın Platformu, 27 Eylül 2024’te kaybolmasının ardından şüpheli şekilde yaşamını yitiren Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisi Rojin Kabaiş için Attalos Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. “Rojin Kabaiş isyanımızdır. #RojinİçinEylemdeyiz” pankartının açıldığı açıklamada basın metnini platform adına Derya Polat okudu.
Rojin’in ölümüne dair sürecin karanlıkta bırakılmak istendiğini belirten Derya Polat, otopsinin 27 gün yapılmadığını, darp izlerinin rapora yansıtılmadığını ve bedeninden iki farklı DNA çıkmasına rağmen dosyanın “intihar” denilerek kapatılmaya çalışıldığını dile getirdi.
‘ETKİN BİR SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMEDİ’
Kamuoyunun bilme hakkının engellenmesinin yalnızca adli değil aynı zamanda siyasi bir tercih olduğunu söyleyen Derya Polat, dosyanın bu haliyle kurumsal bir suskunluğa terk edildiğini kaydederek, “Her kadın cinayetinde yapıldığı gibi yine etkin bir soruşturma yürütülmedi, deliller karartıldı, failler aklandı. Biz kadın dayanışmasıyla, kadın örgütlenmesini büyüterek sağlayamadığınız adalet olacağız. Her yerden haykıracağız. Karanlığa boğmaktan istediğiniz her kadın için gerekirse sokakları yakacak; kadın özgürlük mücadelemizi büyüteceğiz. Bizler yaşamak ve yaşatmak için örgütlülüğümüzü büyüteceğiz. Bizler biliyoruz ki yaşamı bu kadar seven kadınlar intihar etmiyor, erkekler tarafından katlediliyor. Uygulanmaya çalışılan bu özel savaş politikaları sonucu genç kadınlar kaybediliyor, kendilerine tehdit olarak gördükleri örgütlü kadınları her alandan uzaklaştırmaya çalışıp seslerini çıkaramadıkları noktaya getirmek istiyorlar” ifadelerini kullandı.