‘Kürt halkı saldırılara karşı tiyatroyu sahiplendi’

AMED - Kültür-sanata yönelik yasak ve saldırılara karşı halkın büyük bir sahiplenme gösterdiğini belirten tiyatrocu Özcan Ateş, Amed Tiyatro Festivali’ne de 10 gün boyunca ilgi ve alakanın yoğun olduğunu söyledi. Rojhilatlı tiyatrocu Perwîz Ehmedî de, festivallerin önemine değindi. 
 
Amed Şehir Tiyatrosu öncülüğünde 18 Nisan’da, “Bi hebûna xwe, bi xwebûna xwe /Varlığınla, kimliğinle"  şiarıyla başlayan 9'uncu Amed Tiyatro Festivali’nde son gün. 5’i Türkçe, 14’ü Kürtçe olmak üzere 19 tiyatro oyununun sahnelendiği festival, 10 gün boyunca tiyatroseverler tarafından büyük bir ilgiyle takip edildi.
 
Amed Şehir Tiyatrosu oyuncularından Özcan Ateş ile festivalde sergilenen “Odîp” isimli oyunun yönetmeni Rojhîlatlı Perwîz Ehmedî, Kürt tiyatrosuna dair değerlendirmelerde bulundu.
 
YASAKLARA KARŞI MÜCADELE
 
Festivale güçlü bir katılım ve alakanın olduğunu belirten Özcan Ateş, Kürt tiyatrosunun gelişebilmesi için bu tür festivallerin önemine değindi. Kürt sanatı ve kültürüne karşı her dönem yasaklamaların olduğunu dile getiren Ateş, ancak özellikle son iki sene de bu yasakların daha da arttığına dikkat çekti. Kürt kurumlarının bu yasaklara karşı büyük bir emek verdiğini ifade eden Ateş, “Varlığınla, kimliğinle” şiarını bu yüzden seçtiklerini belirtti. Ateş, her türlü saldırıya karşı kendi renkleriyle, kendi topraklarında Kürt kültürünü savunmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.
 
Oyuncu Özcan Ateş
 
HALK SAHİPLENDİ 
 
Sanatın büyük bir gücü olduğunu vurgulayan Ateş, şunları belirtti: “Sahip çıkıldığı zaman hem halk hem de sanat başka bir seviyeye ulaşıyor. Kürtçe tiyatroya ilk başladığımızda izleyicileri yoktu. Sonradan izleyicilerini oluşturdu. Şimdi o izleyiciler gelip, beğenmedikleri bir iş olduğunda rahatlıkla eleştirebiliyorlar. Böylece sanat ve izleyici birbirini tamamlıyor.”
 
Kültür-sanat kurumlarının kayyımdan sonra kendilerine özel yerler tutmak zorunda kaldığını hatırlatan Ateş, “O zaman ciddi bir dayanışma ortaya çıktı. Güçlü bir halk sahiplenmesi oldu. Birçok kurum açıldı. Örneğin; MA Müzik bir yerdeydi, halkın öncülüğüyle 3’üncü yer açıldı. Amed Şehir Tiyatrosu da küçük bir yerde başladı, sonra 3 katlı daha büyük bir yer oluşturdu. Bu da halkın sahiplenmesiyle oldu” dedi. 
 
İZLEYECİNİN İLGİSİ 
 
Yasaklanan oyunların da festivalde yer aldığını söyleyen Ateş, “Çünkü o yasaklar keyfi yasaklardı. Her hangi bir yerde, vali ve kaymakam rahatlıkla bir oyunu yasaklayabiliyor. Ancak kanunda böyle bir şey yok.  O yasaklanan oyunların çoğu da dünya klasikleriydi. Birçok yerde Türkçe oynanıyor ve her hangi bir sorun olmuyor. Ancak Kürtçe çeviri problem oluyor” diyerek, tepki gösterdi. Ateş, izleyicinin en fazla ilgili gösterdiği oyunların ise “yasaklı oyunlar” olduğunu dile getirdi. 
 
Amed Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyımın sadece müzik ve tiyatroya değil, birçok şeye yasak getirdiğini anımsatan Ateş, “Sokakların, yolların isimleri değiştirildi. Doğrusu büyük bir tahribata neden oldular. Ancak Kürt tiyatrocular yasaklamalara karşı çalışma yürüttü ve seyircilerle buluşmaya devam etti. Bundan sonra da böyle olacak. Onlar ne kadar saldırdıysa Kürt tiyatrosu büyüdü. Bundan sonra da Kürt sanatçılar mücadelesinden vazgeçmeyecek. Ne kadar zorluk varsa ona karşı büyük bir emek ve sahiplenme de var” ifadelerini kullandı.
 
'FESTİVALLER KATKI SAĞLIYOR'
 
Yönetmen Perwîz Ehmedî 
 
Tiyatrocu Perwîz Ehmedî ise Rojhilat’taki tiyatroya dair aktarımlarda bulundu. Rojhilat’ta son yıllarda tiyatronun geliştiğini belirten Ehmedî, tiyatronun form ve içerik yönüyle gittikçe güçlendiğini söyledi. “Amed Tiyatro Festivali” gibi festivallerin tiyatronun gelişimine büyük katkı sağladığını dile getiren Ehmedî, festivaller aracılığıyla iletişim kurduklarını böylece tiyatronun sorunlarını gördüklerini ve sorunları birlikte çözüme kavuşturabildiklerini dile getirdi. Sorunların çözüme kavuşturulmasıyla aydınlık bir geleceğe doğru gideceklerinin altını çizen EhmedÎ, “Şimdi ortaya çıkan bir bağ var. Bu bağı görünür hale, tecrübeleri ise bir araya getirebilirsek, tiyatromuz daha iyi bir dereceye gelecektir” diye kaydetti.
 
MA / Rukiye Adıgüzel- Bazid Evren