DERSİM - Dersim’de V.Y. adlı kadının, asker şiddetine maruz kalmasına ilişkin başlatılan soruşturmasında "fiili kısıtlama" uygulandığını söyleyen V. Y'nin avukatlarından Fatma Kalsen, emniyetin ise yaşanan olayı “Jandarma ile aramızda yaşanan iletişimsizlik” diye açıkladığını söyledi.
Dersim’in merkeze bağlı Ovacık yolu üzerinde “şüpheli” sıfatıyla V.Y. adlı kadının, Genel Bilgi Taraması (GBT) uygulamasından geçirildikten sonra beklediği otobüs durağından, 2 asker tarafından “canlı bomba” şüphesiyle yere yatırılarak başına silah dayandırılması ardından başlatılan soruşturma devam ediyor.
Olayın ardından Tunceli Valiliği, 2 askerin görevden alındığını duyurdu. V.Y.’nin avukatlarından ve Dersim Barosu Kadın Komisyonu üyesi Fatma Kalsen, soruşturma dosyası için "fiili kısıtlama" uygulandığını ve bu nedenle kendilerine bazı tutanakların verilmediğini söyledi.
"SİLAH DOĞRULTULUYOR"
V.Y.’nin yaşadığı Cumhuriyet Mahallesi’nden yaya olarak çarşı merkezine geldiğini belirten Kalsen, karayolunda üç sivil polis tarafından durdurulan V.Y.’ye GBT işlemi yapılarak, "Sizi terör olayına karışan bir kadına benzettik. Bu nedenle kimliğinizi istedik. Ancak sizinle ilgili bir sorun yok. Yolunuza devam edebilirsiniz" dediğini aktardı.
Kalsen, müvekkilinin yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: “Bunun üzerine V.Y., ‘başka bir sorun olmayacak değil mi’ diye sorunca polisler, ‘hayır herhangi bir sorun çıkmaz’ yanıtını verdiğini söyledi. GBT kontrolü sırasında polislerden biri V.Y’ye, ‘Siz dün Cumhuriyet Mahallesi’nde bir arkadaşınızla birlikte dolaşıyordunuz değil mi?’ diye sormuş. V.Y., evine dönmek için Cumhuriyet caddesi üzerinde bulunan otobüs durağına beklediği sırada iki jandarma V.Y’ye, silah doğrultarak ‘yere yat’ diye bağırıyor. V.Y., çığlık atarak yere yatığında, olaya tanık olan halk duruma tepki gösteriyor. Kimin tarafından edildiği bilinmese de havaya bir kez ateş ediliyor. V.Y., önce hastaneye ardından ise ifadesi alınmak üzere Tunceli Emniyeti’ne giderek şikayetçi oldu.”
İKİ GÖZALTI
Olaydan sonra çevredeki yurttaşlardan iki kişinin gözaltına alındığını aktaran Kalsen, “Emniyette tutulan bu kişilerden biri ile görüştük. Kendisi iddiaların gerçek olmadığını, tanık olarak çağrıldığı emniyette şüpheli muamelesi gördüğünü söyledi. Tanık sıfatıyla emniyete çağrılan kişilerin saatlerce emniyette tutulması da hukuka uygun bir durum değil. Bu 2 kişi daha sonra serbest bırakıldı” şeklinde konuştu.
'FİİLİ KISITLAMA' UYGULAMASI
Olaya dair savcılık tarafından başlatılan soruşturmada, “fiili kısıtlama” uygulandığını ifade eden Kalsen, ellerinde sadece ifade tutanaklarının olduğunu belirtti. Olay anında tutulan tutanak hakkında bilgi veren Kalsen, "Bu tutanakta jandarmanın emniyetle V.Y.’ye dönük müdahaleyi gerçekleştirileceklerine dair iletişim kurduğu geçiyor. Emniyetin ise müdahaleyi onaylamadığı yönünde tutanak tutulmuş. Tutanağı alamadığımız için bu bilgiyi de teyit edemedik. V.Y.’nin ‘canlı bomba’ olmadığı onaylandı. V.Y.’ye yönelik 10 dakika sonra travmaya yol açan bir olayın yaşatıldığı ortada. Bu yaşanan olay hayatın olağan akışına aykırı. Tüm bunları emniyete de ifade ettik. Bize jandarma ile aralarında bir iletişimsizliğin yaşandığını söylediler" diye konuştu.
Soruna yol açan bu olayın sorumlusunun devlet olduğunu söyleyen Kalsen, V.Y.’ye yaşatılanların kasıtlı olduğunu belirterek olayın takipçisi olacaklarını aktardı.