Türkiye’nin Federe Kürdistan çetelesini tutan Osman: Erdoğan Erbil’i kendi toprağı olarak görüyor

img
HABER MERKEZİ - CPT çalışanı Kamaran Osman, “Türkiye’nin 42 üssü, 80 İHA/SİHA’sı bulunuyor. 116 sivil hayatını kaybetti, 148 köy boşaltıldı. Her gün 690 ton odun transfer ediyor. KDP’yle 50 yıllık sözleşme yapıldı. Erdoğan, Erbil’i kendi toprakları olarak görüyor” dedi. 
 
Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’nde yürüttüğü askeri, siyasi ve iktisadi faaliyetlerinin çetelesini tutan Hristiyan Arabulucular Takımı’nın (CPT) Süleymaniye ofisinden Kamaran Osman, 2015 yılından buyana tutukları kayıtların özetini Mezopotamya Ajansı’yla (MA) paylaştı. Türkiye’nin eylem ve faaliyetlerinin PKK’yi aştığını asıl amacın tüm Kürtler olduğunu verileriyle açıklık getirdi. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hükümetinin Hewlêr’i kendi toprağı olarak gördüğünü ve faaliyetlerinin de buna tekabül ettiğini ifade eden Osman, bölgede neler olup bittiğini gün gün, saat saat anlattı. “Federe Kürdistan’da ne oluyor” sorusunun cevabı için buyurun... 
 
Hristiyan Arabulucular Takımı’nı bize anlatır mısınız, kuruluşu, amacı ve misyonuna dair?
 
Hristiyan Arabulucular Takımı 1987 yılında Chicago'da kuruldu. Daha sonra gittikçe büyüdü. Şu anda Kolombiya, Kanada, Filistin ve Yunanistan'daki Midilli Adası ve Irak Kürdistanı'nda ofislerimiz var. Ben Irak Kürdistan'ı ofisindeyim. Süleymaniye merkezli çalışıyorum. Buradaki ofisi 2006 yılında açtık. O zamandan beri Irak Kürdistan'ındaki Türkiye bombalamaların ve saldırılarının çetelesini tutuyoruz. Kaç kişi hayatını kaybetti, kaç kişi yaralandı, bu kişilerin yaşları neydi, kaç köy boşaltıldı, kaç kişi yerinden edildi, saldırılar sonucu ne kadar alanda yangın çıktı, ne kadar zarar verdi, bu saldırıların yerel halk üzerindeki etkileri gibi şeylerin raporlarını tutuyoruz. Bunun dışında sivil aktivistler, insan hakları savunucuları, gazeteciler gibi baskı altındaki grupların haklarını savunuyoruz. Bu kişiler gözaltında ve cezaevinde işkence, kaçırılma gibi durumlara maruz kalıyorlar. Hapishanelerde onlarla görüşüp raporlar tutuyoruz. Aileleriyle dayanışma içinde oluyoruz. Toparlayacak olursak, bu bölgedeki şiddeti, barışa dönüştürmeye çalışıyoruz.
 
Türkiye'nin oradaki faaliyetleri nelerdir, ne istiyor, neden oraya yerleşmeye çalışıyor? 
 
 
 Türkiye bu sınır hattında 42 tane askeri üs ve bir askeri havaalanı kurdu. Kullandığı 80 adet insansız hava aracı var. 2015 yılının Ağustos ayından beri 116 sivil hayatını kaybetti. 148 köy tamamen boşaltıldı. Türkiye yalnızca PKK'yi değil, tüm Kürt halkını hedef alıyor.
 
CPT olarak sınırları takip ediyoruz. Türkiye burada bir güvenli bölge kurmaya çalıştığını iddia ediyor. Bu bölge Duhok'un Zaxo bölgesinden, Erbil'in (Hewlêr) Kelaşîn ve Sidekan bölgesine kadar uzanıyor. Türkiye bu sınır hattında 42 tane askeri üs ve bir askeri havaalanı kurdu. Burada Türkiye saldırıları genel olarak savaş uçakları ve top atışlarıyla gerçekleştiriliyor. Bunun dışında İHA ve SİHA'lar da kullanılıyor. Türkiye'nin bu bölgede kullandığı 80 adet insansız hava aracı var. Türkiye'de çözüm süreci bittiğinden beri bu bölgeye İHA ve SİHA'larla, bazen de helikopter ve savaş uçaklarıyla saldırıyor. 2015 yılının Ağustos ayından beri Türkiye’nin saldırılarında 116 sivil hayatını kaybetti. Bu insanlar çiftçiydi, köylüydü, öğrenciydi, esnaftı ve evlerinde otururken bombalandılar. Ağustos 2016'da tamamı sivil olan 139 kişi bu saldırılarda yaralandı ve binlerce insan yerinden edildi. 148 köy tamamen boşaltıldı. Örneğin 16 ailenin yaşamakta olduğu Nahla Vadisi'ndeki Hizankê köyünde şu an yalnızca bir aile kaldı. Bu gibi durumlardaki köylere boşaltılan köy değil, boşaltılmakta olan köy diyoruz, fakat bu durum henüz boşaltılmış köy statüsünde olmasalar bile, binlerce kişinin göçe zorlandığı gerçeğini değiştirmiyor. 
 
Buralarda binlerce insan öldürüldü veya yaralandı ve bunun için hiçbir tazminat almadılar. Hatta Türk yetkililer bu ölümlerin ve yaralanmaların sorumluluğunu da almadı. Yaptığı açıklamalarda hep PKK ile savaştıklarını söylediler. Bu doğru değil. Sivilleri de hedef alıyorlar. Örneğin Türkiye 17 Ağustos'ta Şengal'de bir hastaneye hava saldırısı gerçekleştirdi. Bu hastanede hem YBŞ’liler hem Irak ordusu mensupları hem de Kovid-19 hastaları tedavi ediliyordu. YBŞ Irak Ordusu'nun bir parçasıdır, PKK değildir. O gün o hastaneyi vurduklarında siviller ve sağlık çalışanları da hayatını kaybetti. 13 köylü Kovid tedavisi görüyordu. Bu yetmedi aynı hastaneyi bir kere daha vurdular. Mesela Süleymaniye’de genel olarak turistlerin gittiği Kanî Masî bölgesine 75 kilometre kala PKK'lilerin olduğu bir aracı takibe almıştı Türk Silahlı Kuvvetleri. Aracı sivil yerleşim bölgesine gelene kadar vurmadılar. Ne zaman ki araç dükkanların olduğu turistik bir bölgeye geldi o zaman vurdular. O araçtaki PKK'lileri vurdular ama o esnada o civarda olan, dükkanlardaki, yoldan geçen insanları da öldürdüler. Beş kişilik bir ailenin tamamı o saldırıda hayatını kaybetti. Benzeri şekilde 2019'da yine bir aracı SİHA ile vurdular. Fakat aracı tek başınayken değil, bir sivil aracın tam yanındayken vurdular. O saldırıda bir PKK komutanı öldürüldü ve yanı sıra diğer aracın içindekiler de öldürülmüş oldu. Burada, kurum olarak biz şu çıkarımda bulunuyoruz. Türkiye yalnızca PKK'yi hedef almıyor. Türkiye tüm Kürt halkını hedef alıyor. Silahlı olup olmamanız bir şey değiştirmiyor, Kürt olmanız yeterli. Türkiye'nin Pençe Şimşek operasyonundan beridir yaptığı, bu bölgedeki hakimiyet alanını genişletmek diyebiliriz. Bunun da adı işgaldir.
 
 Türkiye'nin bombardımanı sonucu binlerce dönüm arazi (köylülerin bostanları) ve ormanlık alanın yandığı biliniyor. Nerelerde ne kadar dönüm arazi ve ormanlık alan yandı?
 
Evet, biz yakılan ormanları da takip ediyoruz. 2007'den bu yana 550 bin dönüm ormanlık alan Türkiye'nin bombardımanı sonucunda yandı. 2018'de ise ağaç kesimine başladılar ve bölgeyi ormansızlaştırmaya başladılar. Bu durumun yabancı medyanın gündemine girmesinden sonra artık o kadar da pervasızca davranmamaya başladılar ama kesim devam ediyor. Daha gizli bir şekilde devam ediyor. Çalışmalarımız sonucunda şu bilgiye ulaştık, mesela bu sene Mart ayının her günü, Türkiye Kürdistan bölgesinden sınırları içine 690 ton odun transfer etti. Tarım alanlarını da hedef aldılar. Buralarda yaşayan insanlar çiftçiydi. Bu saldırıların sonunda daha büyük şehirlere göç etmek zorunda kaldılar ve gittikleri yerde işsiz kaldılar. Aynı şekilde bu saldırıların sonucunda pek çok küçük ve büyük baş hayvan da hayatını kaybetti.
 
Köyü boşaltılan insanlar ne yapıyor, nereye yerleşti, geri dönüşleri mümkün mü? 
 
 
Kürdistan hükümeti yerlerinden edilenlere bir çadır dahi vermedi.  KDP’nin Türkiye ile çok yakın bağları var. 50 yıllık petrol sözleşmeleri var. Öldürülen insanları şehit ilan edip ailelerine yardım etmekle yükümlüler. Yaralıları tedavi etmekle yükümlüler. Ama bunların hiçbirini yapmıyorlar.  
 
Yerlerinden edilen, göçe zorlanan bu insanlar şehirlere gidip bir ev kiralamak zorunda kaldı. Çoğunluğu tarım ve hayvancılıkla uğraşan bu insanların tarlaları yakılmış, hayvanları öldürülmüştü. Kürdistan Yerel Hükümeti bu insanlara kalmaları için bir çadır dahi vermedi. Zaten şehirde yaşamaya alışık olmayan ve geçim kaynaklarını kaybeden bu insanlar, çok ciddi meblağlarda kiralar vermek zorunda kaldı. Çoğunluğu veremedi. Örneğin Pençe Şimşek operasyonu sonucunda Nisan ayında yerlerinden edilen pek çok aile yol kenarlarında, refüjlerde yatmak zorunda kaldı. Evleri tamamen yok edilmişti. Bazı insani yardım kuruluşları bu kişilere yiyecek yardımı yaptıysa da bu yardımlar yeterli olmadı. 
 
KDP köylülerin dönüşleri için bir şey yapıyor mu, sağladığı kolaylık var mı? 
 
Şu anda yönetimde bulunan Kürdistan Demokratik Partisi'nin (KDP) Türkiye ile çok yakın bağları var. 50 yıllık petrol sözleşmeleri var. Neden yardım etmediklerini sorduğunuz zaman Irak'ın egemenliğini korumanın Irak Federal Hükümeti'nin görevi olduğunu söylüyor ama Anayasa'ya göre Kürdistan Bölgesel Hükümeti'nin de böyle bir sorumluluğu var. İnsanlar yerlerinden edildiği zaman onlara en azından çadır, yiyecek, medikal yardım gibi şeyler sağlamakla yükümlüler. Öldürülen insanları şehit ilan edip ailelerine yardım etmekle yükümlüler. Yaralıları tedavi etmekle yükümlüler. Ama bunların hiçbirini yapmıyorlar. Kürdistan Bölgesel Hükümeti'nden çok şey istemiyoruz. Tek istediğimiz anayasaya uygun davranarak bu insanların sorumluluğunu üstlenmeleri, fakat bunu yapmıyorlar. Çünkü Türkiye hükümeti ile anlaşma ve ittifak içerisindeler. 
 
 Türkiye şu anda Federe Kürdistan sınırlarından içeriye kaç kilometre girmiş durumda?
 
Sidekan sınırından 35 km kadar içeri askeri üsler kurmuş durumda Türkiye. Bölgeden bölgeye değişiyor. Mesela Heftanin tarafında 15-20 km kadar içeri girdiler. Yine sınırdan 45 kilometre içeride Bamarne'de askeri havaalanı inşa ettiler. Tüm bombalamalar Irak-Türkiye arasındaki bölgede de gerçekleşmiyor. Daha dün Irak-İran arasında bir yeri bombaladı Türkiye. Yani kendi sınırlarından 200 kilometre uzağı bombaladılar. 28 kez bombaladılar burayı. PKK gerillalarını hedef almadılar söyledikleri gibi. O bölgede PKK yok. Köylülerin tarlaları var. Türkiye Kürt köylülerin tarlalarını vurdu. 28 kez. Bir evi vurdular. Bahçesiyle beraber. Vurdukları bölgede ibadethane de vardı. Orayı da vurdular. Yani bu savaşın hedefi salt PKK değil, bu çok açık.
 
PKK’nin olmadığı bir bölgenin bombalanmasının amacı nedir? 
 
 Türkiye Irak Kürdistanı'nı işgal etmek için bir fırsat arıyor. Zaten Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Erbil'i kendi toprakları olarak görüyor. Misak-ı Milli sınırlarını yeniden tesis etmeyi amaçlıyor kendi Yeni Osmanlı rüyası içinde.  
 
Bizim bizzat alanda gördüğümüz şudur. Türkiye Irak Kürdistanı'nı işgal etmek için bir fırsat arıyor. Zaten bir süredir Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın beyanlarına bakarsanız da göreceksiniz, amacını gizlemiyor. Zira kendisi Erbil'i kendi toprakları olarak görüyor. Türkiye sınırları içinde görüyor. Misak-ı Milli sınırlarını yeniden tesis etmeyi amaçlıyor kendi Yeni Osmanlı rüyası içinde.  
 
En son hastanenin bombalanmasına geri dönecek olursak, bu bir savaş suçu değil mi? Uluslararası anlaşmalar bu konuda ne diyor? 
 
Cenevre Anlaşması ve pek çok uluslararası anlaşmaya göre, hastane bombalamak bir savaş suçudur. İlk defa da yapmıyor bunu Türkiye. Geçen sene de oldu, daha öncesinde de. Geçen sene Türkiye tarafından vurulan hastane 3 civar köye hizmet veriyordu ve yenilenmesi mümkün olmadı. Yerle yeksan olmuştu. Pençe Şimşek operasyonunda Berwarî Balla bölgesinde iki okul vuruldu. Onlar da tekrar açılamadı. Bütün bunlar tüm uluslararası anlaşmalara göre savaş suçudur. Yaralı bir düşman askerini bile tedavi etmek zorundasın. Uluslararası anlaşmalar bunu söylüyor. 
 
Türkiye’ye nasıl bir çağrıda bulunmak istiyorsunuz? 
 
Ortadoğu savaş sürerken, Ortadoğu stabil hale gelemez. Savaş hiçbir sorunu çözmez, sorun yaratır. Türkiye devleti ve PKK, 40 yıldır savaşta. Bizim çağrımız yeni bir barış sürecinin başlamasıdır. Türkiye'ye başka devletleri işgal etmemesi gerektiğini tekrar etmek istiyoruz. Bu hiçbir amaca hizmet etmez. Bu şekilde Ortadoğu'nun stabil kalması mümkün değil. 
 
MA / Zelal Fidan

Diğer başlıklar

14:56 'Ekmek ve Barış' yürüyüşçüleri Ankara’da: Savaşa değil halka, emekçiye bütçe
14:48 Sokağa çıkma yasaklarında yaşamını yitirenler anıldı
14:36 'Komün ve meclisler ekmek ve su kadar gereklidir'
14:08 Cizîr ve Êlih'te kurulan taziyelere kitlesel ziyaret YENİLENDİ
14:05 Ömer Öcalan: Önder Apo 'Her evde Kürtçe konuşulmalı' diyor
13:41 Avustralya’da silahlı saldırı: En az 10 ölü
13:36 Ailesinden 4 kişiyi kaybeden tutsak Rukiye Fidan taziyeye götürüldü
13:26 'Uyuşturucu ve fuhşa karşı birlikte mücadele edecek, birlikte kazanacağız' YENİLENDİ
13:15 AB ve HRW’den İran’a Nergîs Muhammedi için çağrı
11:56 Pervin Buldan: Yasal düzenlemeleri yapma zamanı
11:42 Taliban eğitimcileri tutukladı
11:18 'Şam'la uzlaşı sağlamaya çalışıyoruz, Türkiye müdahale ediyor'
10:58 Roboskî'de şüpheli ölüm
10:54 Bayındır: AKP'nin raporu cesur ve kararlı adımlardan uzak
10:05 Jin dergi yeni sayısında ‘kadın mücadelesine’ odaklandı
09:40 Karadeniz ve Marmara için yağış uyarısı
09:36 İtalyan akademisyen: Kürtlerin barış isteğini büyük umutla destekliyorum
09:31 ABD’de üniversitede silahlı saldırı: En az 2 ölü
09:06 EPSU Temsilcisi Centellas: İşçi hareketi ve sendikalar süreçte rol üstlenmeli
09:05 Öğrencilerden Kürtçe eğitim komünü
09:04 ‘Cezaevleri sürecin samimiyet testidir’
09:03 7 kadın bir araya gelerek kapanma noktasına gelen kooperatifi yeniden üretime geçirdi
09:01 32 yıldır yasaklı köylerine yılda bir kez gidebiliyorlar: PKK gerekçeniz de kalmadı
09:00 'Türk'ün gücünü göreceksin' işkencesi: Tutsakları yıldırma politikasıdır
09:00 14 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
13/12/2025
23:59 Trump’tan ABD'li askerlere yapılan saldırıya ilişkin açıklama
23:55 Gazeteci Osman Çaklı gözaltına alındı
23:52 Endonezya’da bini aşkın kişi yaşamını yitirdi
22:58 Sağlık ve Enerji Bakanlığı bütçeleri kabul edildi
21:13 Amedspor lider oldu
20:53 Türmen: Süreç yeni bir Türkiye’nin kurulmasına sebep olabilir
20:29 ‘Ekmek ve barış için bütçe' yürüyüşü: Savaşa değil emekçiye bütçe
20:18 Amed Film Festivali'ne 7'inci gününde yoğun ilgi
20:15 İsrail Gazze’de araç hedef aldı: 4 kişi hayatını kaybetti
20:12 Silopiya'da halk buluşması: Demokratik toplumu inşa etmeliyiz
20:08 Mêrdîn’de ‘Dargeçit’ belgeselinin gösterimi
20:04 Meclis'teki taciz soruşturmasında tutuklu sayısı 4’e çıktı
20:02 Sudan Kadınlar Birliği: Savaşa karşı barış, derhal ateşkes
19:29 DAİŞ Uluslararası Koalisyonu hedef adı: 3 kişi hayatını kaybetti
19:24 Amedspor maçı öncesi coşku
19:19 ABD’li petrol şirketine mahkemeden iptal kararı
18:08 Suriye Demokratik Meclisi 10’uncu yılını kutladı
18:04 DEM Partili vekiller: Yıkım ve işgal mantığı ile hareket ediliyor
18:00 PYD: Özerk Yönetim demokratik inşa için eşsiz bir model
17:55 ‘Çocuklar barışın öznesi olmalı’
17:27 Çewlîg'de halk buluşması: Umut hakkı uygulansın
17:20 ‘Ekmek ve barış için bütçesi’ yürüyüşü: Savaş bütçesine karşı barış bütçesi talebi
17:17 MHP raporunda ‘Umut hakkı’ da Kürtlerin anayasal tanınması hakkı da yok!
17:14 ‘Anılarına bağlı kalacağız’
17:12 Aile yılı modeline karşı Özgür eş yaşam modeli
16:48 CHP’li Konuralp: İmralı’ya gitmeme kararı aldık ama gidilmesini de yanlış görmedik
16:38 Tiryaki: Yerelde güçlü demokrasi olursa ülke güçlenir
16:08 Mazlum Ebdî: 10 Mart antlaşmasını uygulamaya kararlıyız
16:01 TTB’den ‘Sağlık İçin Barış ve Demokrasi Çalıştayı’
15:32 Aykol'a cezaevinden mektup: Temennimiz her şeyin sizden yana olmasıdır
15:26 Bütçe yürüyüşçüleri tarım işçileri ve çiftçilerle buluştu
15:18 Yoğun bakımda tutulan Aykol için ziyaretler sürüyor
15:10 YJA Star’lı İnci Sümbül anıldı
14:51 Hasta tutsaklar Erişmiş ve Gören’in tahliyesi istendi
14:49 Emekliler: Sefalete teslim olmayacağız
14:21 İnsan zinciri oluşturarak barış talep ettiler
14:15 Erdoğan’dan ‘sivil ve özgürlükçü’ anayasa vaadi
14:12 KHK’liler: Hukuksuzluklar son bulsun
14:10 'Meclis’teki tecavüzün sorumlularını yargılayın’
14:03 Kayıp yakınları beş kentte adalet talep etti
13:13 Dilovası'ndaki işçi cinayetinin iddianamesi hazırlandı
13:00 Cumartesi Anneleri Demir ve Akipa için adalet istedi
12:56 Nergis Muhammedi gözaltına alındı
12:26 Barış Annesi Bahar Çaltu yaşamını yitirdi
12:25 Fabrikadaki denetimde 9 ton şekerleme imha edildi
12:19 Şirnex’ta halk buluşması: Kürt halkı özgürlüğüne ilk defa bu kadar yakın
12:15 Bahçeli ile görüşen Özer: Türkiye bu sorunu demokrasi içinde çözmeli
11:52 'Ekmek ve barış için bütçe' yürüyüşü ikinci gününde: Talepler Ankara'ya iletilecek
10:50 Êlihlilerin öncelikli talebi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü
09:44 Taciz mesajlarıyla gündeme gelen okulun müdürü açığa alındı
09:42 Licê’deki yürüyüşe çağrı
09:41 Bütçe yürüyüşçülerini karşılayan yurttaşlar: Barış olmadan ekmek olmaz
09:38 5 kent için sarı kodlu uyarı
09:19 ‘Abdullah Öcalan özgür olmadan barışın önü açılmaz’
09:18 Din alimleri: Bundan sonraki adım Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü olmalı
09:15 Rojin Kabaiş dosyası için özel bir üniversite tarafından rapor hazırlanıyor
09:13 Nilüfer Şahin: Özgünlük değerleriyle örülü yaşam siz izin vermedikçe elinizden alınamaz
09:10 YNK Temsilcisi Xelanî: Ulusal birlik zafere götürür
09:09 Sûr'da sahiplerine verilmeyen evler fuhuş, uyuşturucu mekanı oldu
09:06 Amerikalı Filozof Todd May: Tüm taraflar bu fırsatı değerlendirmeli
09:04 Sinemaseverler: Festivalller sayesinde Kürtçe filmlerle buluşabildik
09:03 Kete: Komisyonun İmralı görüşmesiyle devlet muhatabını resmileştirdi
09:02 Nitelikli ve yeterli gıdaya ulaşmak insan hakkıdır: Bu ücretsiz sağlanmalı
09:01 Cizîr’deki 79 günlük yasağın tanığı: Barışın toplumsallaşması için geçmişle yüzleşilmeli
09:00 13 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
12/12/2025
23:20 Maden ocağında 5 işçi gazdan etkilendi
21:46 Yürüyüş Mersin'e ulaştı: Ekmek ve barış istiyoruz
21:38 DEM Parti İmralı Heyeti ile Özel görüşecek
21:12 Epstein albümünden Trump’ın yeni fotoğrafları paylaşıldı
20:59 Türkiye'den giden gemiye Rusya saldırdı
20:54 Riha'dan seslendiler: Talepleri çuvallarla Meclis'e taşıyacağız
20:45 Dêrsim’de kadınlar barışı konuştu
20:37 Sonay Bayramoğlu: Belediyeler kent yönetimi olmaktan çıktı
20:33 ODTÜ'de tecavüz failinin yurtta barındırılmasına karşı protesto
19:50 Asgari Ücret İnisiyatifi: Ücreti emekçiler belirlesin
19:44 Özel ve 6 milletvekillinin dokunulmazlıkların kaldırılması istemiyle fezleke
19:35 Yürüyüşün Ege kolu: Bütçe halka ayrılsın
19:28 223 işçinin direnişi sürüyor: Barış olmadan emek korunmaz
19:25 Bakırhan: Bütçe, savaşa değil emekçiye harcansın diye yola çıktık
19:15 Erzirom’da ‘Ekmek ve barış için bütçe’ şiarıyla açıklama
18:59 Neslihan Şedal: Eşbaşkanlık sistemi ile dünyaya öncülük ettik
18:54 Amed film festivalinde 18 film ve belgesel gösterildi
18:31 Cizîr'de Barış ve Demokratik Toplum buluşması
18:23 Bütçe görüşmeleri: Dillerin yaşatılması için tek bir kuruş dahi ayrılmadı
17:49 İHD: İç Anadolu bölgesi cezaevlerinde 335 ağır hasta tutsak bulunuyor
17:44 Kocaeli’de 7 işçinin yaşamını yitirdiği bina yıkıldı
17:38 UNICEF: Gazze’de 2 çocuk soğuktan hayatını kaybetti
17:35 Ahmet Özer: Sürecin toplumsallaşması için adımlar atılmalı
17:30 Meclis'teki istismar soruşturmasında 4 kişi hakkında gözaltı kararı
17:27 Temelli: Hangi füze karnımızı doyuracak?
17:20 İHD'den tutsaklara yeni yıl dayanışma kartı
17:16 Gazeteci Aykol'a PEG işlemi uygulandı
17:13 Beritan Güneş Altın: Bütçede uyuşturucu ile mücadeleye ayrılan pay 0,02
17:04 Ailesinden 4 kişiyi kaybeden tutsağın taziyeye gelmesi için 200 bin TL istendi
17:02 DEM Parti’nin ‘çözüm’ raporunda neler var?
16:31 Çetin Arkaş: Kalıcı barış için bir zihniyet dönüşümüne ihtiyaç var
16:22 Yüksel Genç: Halk süreç konusunda ciddi anlamda temkinli
16:17 Bakanlık önünde 'asgari ücret' protestosu
16:11 Putin ve Erdoğan görüşmesinde Ukrayna konusu ele alındı
15:46 Şirnex'ta koruculardan pezkovî katliamı
15:45 Karadeniz madenleri Yıldız Holdinge veriliyor
15:40 Agirî Belediyesi, itfaiye binasının açılışını yaptı
15:32 Amed'de petrol için verilen 'ÇED gerekli değil' kararı iptal edildi
15:29 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını gerçekleştirdi
15:10 Colemêrg'te yüksek faturalar protesto edildi
14:58 Rapor: Bin kadından yalnızca 1’i adli yardıma erişiyor
14:45 Pervin Buldan: Barış Yasası olmalı
Devlet Bahçeli: Pervin hanımın her cümlesine imzamı atarım
14:37 Çukurova'da 'Ekmek ve Barış için Bütçe' yürüyüşü: Bütçe barışa aktarılsın
14:26 Cizîrê Kantonu Belediye Birliği Başkanı: Rojava'da kararlar komünlerde alınıyor
14:19 Cezaevi raporu: İnfaz erteleme ve işkence uygulamaları artarak sürüyor
14:08 DEM Parti İmralı Heyeti ile Bahçeli görüşmesi başladı
13:17 Duran Kalkan: Bu sürece katılmayan kaybeder
13:16 Ankara’da toplu taşımaya yüzde 35 zam
13:13 'Barış için yerel yönetimlerin özerkliği desteklenmelidir'
13:03 Emek ve Barış için Bütçe: Ekmek ve barış hakkına ulaşmak zorundayız
12:43 Babacan: Sürecin en büyük eksikliği Erdoğan'ın kamuoyunu bilgilendirmemesi
DEM Parti Heyeti: Yasal düzenlemeler barışı katkı sunmalı
12:30 Mêrdîn’deki kazada ölen Fidan ailesinin 4 ferdi defnedildi
12:10 Mêrdîn’de genç kadına tecavüz eden 2 kişi tutuklandı
12:09 ‘Güvenlik’ gerekçesiyle kapatılan yol kontrol noktası kurularak açıldı
11:52 İmralı Heyeti Ali Babacan’la bir araya geldi
11:47 Tuncer Bakırhan: Hepinizi mücadeleye çağırıyoruz
11:27 Diyarbakır Valiliğinden konsolosluklarla görüşmeyi kısıtlayan karar
11:03 Gülistan Sönük: Demokratik toplumu kurmak hepimizin görevi
10:57 Tülay Hatimoğulları: Savaşa ayrılan bütçeye ‘hayır’ diyeceğiz
10:39 ‘Kalıcı barış için temel hak ve özgürlükler inşa edilmeli’