Cezaevlerinden son 6 yılda 103 cenaze çıktı: Veda hakkı bile tanınmadı

img
DİYARBAKIR - Yakınlarını dahi tanımayacak hale gelen hasta tutuklular ya ölüm eşiğinde tahliye ediliyor ya da cezaevinden tabutla çıkıyor. Son 6 yılda, "veda" hakkı bile tanınmayan bini aşkın tutukludan en az 103'ü yaşamını yitirdi.
 
Kimi görmüyor, kimi yürüyemiyor, kimi duymuyor, kimi eksik bir uzuvla yaşıyor, kimi ise dört duvar içindeki pencerenin diğer tarafında kendisine bakan yakınlarını dahi tanıyamıyor... Söz konusu kişiler, Türkiye cezaevlerinde ölüme mahkum edilen hasta tutuklular. Her geçen gün sağlık durumları ağırlaşmasına rağmen ya ölüm eşiğinde tahliye edilenler ya da cansız bedenleri tabutun içerisinde ailelerine teslim edilen hasta tutuklular. 
 
Koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde insan hakları ihlallerinin daha da arttığı cezaevlerinde hasta tutukluların sağlık durumu her geçen gün daha da kötüye gidiyor. İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) 2020 raporuna göre, şu an cezaevlerinde 604'ü ağır toplam bin 605 hasta tutuklu bulunuyor. Bunlardan 249'u kadın tutuklulardan oluşuyor. İHD’ye yapılmayan başvurular ve son bir yıldaki artış da göz önünde bulundurulduğunda, bu sayının daha yüksek olduğu düşünülüyor.
 
KALBİN BOMBA GİBİ... 
 
Birçoğu politik nedenlerle tutuklu olan ve ağırlaştırılmış hapis cezalarına çarptırılan tutuklular, çok sayıda hastalığa karşı yaşam mücadelesi veriyor. Kalp, tansiyon, kanser, kronik rahatsızlıklar, böbrek yetmezliği, şeker, unutkanlık, görme, yürüme, duyma, felç, psikolojik sorunlar... Bunlar tutukluların yaşadıkları sağlık sorunlarından sadece birkaçı. Tutuklular bir yandan bu hastalıklarla, diğer yandan cezaevlerinin kötü koşullarına karşı mücadele veriyor. 
 
Son süreçte neredeyse tüm sosyal aktivite hakları askıya alınan tutuklular, sağlığa erişimde de bir o kadar sorun yaşıyor. Revire ya da hastaneye götürülen tutuklara çoğu zaman kelepçeli bir şekilde tedavi edilmek isteniyor. Ya da "turp gibisin", "kalbin saatli bomba gibi" ve "soğuk su iyi gelir" denilerek, 5 dakika dahi sürmeyen muayyenin ardından dört duvar arasında geri gönderiliyor. Bu da yetmiyor hastaneden döndükten sonra iki hafta boyunca karantinada tek başına tutuluyor. 
 
'VEDA' HAKKINA ENGEL
 
Türkiye'nin de imzacısı olduğu kimi uluslararası sözleşmelere rağmen sağlığa erişimde sorun yaşayan tutuklular tüm bu yaşadıklarına rağmen ısrarla tahliye edilmiyor. Tutukluların tahliyesi ya hastaneye ya Adli Tıp Kurumu'na (ATK) ya da savcılıklara takılıyor. İki eli olmayan, görme yitisini yitiren, yürüyemez halde olan hasta tutuklular dahi birçok kez "cezaevinde kalamaz" raporlarına rağmen savcılıkların "toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmak" ya da "devlet güvenliğine tehdit" kararları gerekçe gösterilerek özgürlüklerine kavuşamıyor. İki eli olmayan ve KOAH hastası Ergin Aktaş ile 26 yıldır cezaevinde olan, yürüyemeyen, duymayan ve görmeyen 83 yaşındaki Mehmet Emin Özkan da bu tutuklardan sadece ikisi. Yargı ve hükümet yetkilileri, insan hakları örgütleri ve ailelerin "en azından veda hakkı tanınsın"  talebi karşısında kör, sağır ve dilsiz.  
 
TABLO AĞIRLAŞIYOR
 
Kamuoyu ve insan hakları örgütlerinin baskısı üzerine tahliye edilen tutuklular ise kısa bir süre sonra yaşamını yitiriyor. Bunun son örneği kanser hastası 70 yaşındaki Mehmet Ali Çelebi. Tutuklu bulunduğu Sincan Cezaevi'nden 25 Ağustos'ta tahliye edilen Çelebi, 10 gün sonra tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. İHD’nin 2020 yılı raporuna göre, 16 ağır hasta tutuklu cezaevinde, 5’i de tahliyelerinden kısa bir süre sonra yaşamını yitirdi. Bu yılın ilk 3 ayında ise 2 ağır hasta tutuklu cezaevinde, 1’i de tahliye edildikten kısa bir süre sonra yaşamını yitirdi. Yine İHD'denin 2018 Mart ayı raporuna göre son 17 yılda 3 bin 500 hasta tutuklu yaşamını yitirdi. Ancak özellikle siyasal atmosferin sertleştiği 2015-2016 yılları sonrasına baktığımızda çok daha ağır bir tablo ortaya çıkıyor. 
 
2016'dan günümüze kadar derlediğimiz verilere göre ise, son 6 yılda en az 103 hasta tutuklu yaşamını yitirdi.  
 
Kiminin ardından tek bir fotoğraf karesi dahi bırakmadığı bazı tutuklular şöyle:  
 
MEHMET ALİ ÇELEBİ
 
Mehmet Ali Çelebi (70): 28 yıl cezaevinde tutuklu kaldı. Tedavisi için önce Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nden Sincan Cezaevi’ne sevk edildi. Çenesinden felç geçiren Çelebi, 25 ağustos 2021'de hastalıklarının ağırlaşması üzerine tahliye edildi. Kan kanseri ve böbrek yetmezliğinin yanı sıra çok sayıda hastalığı bulunan Çelebi, Başakşehir Çam Sakura Şehir Hastanesi’nde 4 Eylül'de yaşamını yitirdi. 
 
İSA GÜLTEKİN
 
İsa Gültekin (67): Malatya Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) yargılandı ve siyasi gerekçelerle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 28 yıllık tutukluğu süresince birçok farklı cezaevinde kaldı. Mersin Üniversitesi Hastanesi, Gültekin için “cezaevinde kalabilir” raporu düzenledi. Sağlık durumu kritik noktaya gelen Gültekin’in serbest bırakılması için hem aile bireyleri hem de insan hakları örgütleri birçok kez çağrı yaptı. Çağrılardan bir hafta sonra Gültekin, pankreas ve safra kesesinde bulunan tümörlerin bütün vücuduna yayılması sonucu sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine kaldırıldığı Tarsus Devlet Hastanesi’nde 22 Nisan’da yaşamını yitirdi.  
 
HADİ YALÇIN
 
Hadi Yalçın: Silopi ilçesinde 2016 yılında ilan edilen sokağa çıkma yasakları döneminde "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklandı. 2 yıl Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan Yalçın, ardından Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'ne sevk edildi. 15 yıla kadar hapsi istenen Yalçın'a mide kanseri teşhisi konuldu. Hastalığı nedeniyle mama ile beslenen Yalçın, "Cezaevinde kalamaz" raporuna rağmen tahliye edilmedi. Yalçın, tahliye edildikten 3 gün sonra, 8 Ocak 2021 tarihinde yaşamını yitirdi. 
 
HAYRETTİN YILMAZ
   
Hayrettin Yılmaz (65): Afyonkarahisar 1 No’lu T Tipi Cezaevi’nde tutulan Yılmaz, 14 Mart 2021'de cezaevinde yaşamını yitirdi. Yılmaz'ın, akciğer kanserinin yanı sıra, ülser, gastrit ve reflü gibi mide hastalıkları, tiroid bezinde nodül ve önemli diş sorunları bulunuyordu. Yılmaz, cezasının bir yılın altına düşmesine rağmen tahliye edilmediği ortaya çıkmıştı. 
 
NEBİ İLHAN
 
Nebi İlhan (74): Siyasi faaliyetleri nedeniyle 2018 yılında tutuklandı ve 6 yıl ceza aldı. Cezaevine girmeden önce 2 kez baypas ameliyatı geçirmiş ve  hem şeker hem de tansiyon hastalığı bulunuyordu. Siirt Devlet Hastanesi'nde bir ay tedavi gördükten sonra 11 Ocak 2020'de yaşamını yitirdi. 
 
SABRİ KAYA
 
Sabri Kaya: Adana’nın Ceyhan ilçesinde 1998'de yaşanan bir olaya ilişkin 2000 yılında gözaltına alındı. Takipsizlik kararına rağmen bir itirafçının beyanları üzerine tekrar 2010'da gözaltına alındı ve müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 2 kez geçirdiği kalp ameliyatında kalp kapakçıkları değiştirildi. Kalp yetmezliği, ritim bozukluğu, şeker, midede gastritten ve ülserden kaynaklanan yaralar, astım, bronşit, kolesterol, tansiyon, kemik erimesi ve alzheimer gibi kronik rahatsızlıkları mevcuttu. 2013'te sağlık durumu nedeniyle infazı 3 ay durduruldu. İstanbul Adli Tıp Kurumu tarafından verilen "kronik hastalığı yoktur" raporuyla tekrardan tutuklanarak, cezaevine gönderildi. 11 Mayıs 2020'de kaldığı koğuşta bağırsak kanaması geçirdi. “Cezaevinde kalamaz” raporu verildikten sonra tahliye kararı verildi. Tahliye edildiği 21 Mayıs 2020'de yaşamını yitirdi. 
 
TAKİYETTİN ÖZKAHRAMAN
 
Takiyettin Özkahraman (75): Muş’un Malazgirt ilçesinde 2017 yılında tutuklanan emekli öğretmen Özkahraman, 18 Eylül 2020'de tutuklu bulunduğu Patnos L Tipi Cezaevi’nde fenalaşması üzerine ambulansla Patnos İlçe Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı, daha sonra Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Hastanesi’ne sevk edilerek, tedavi altına alındı. Özkahraman, solunum ve akciğer yetersizliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanenin yoğun bakım servisinde bir gün sonra 19 Eylül 2020'de yaşamını yitirdi. Yaşamını yitiren Özkahraman’ın kardeşi Sadullah Özkahraman, ağabeyinin tutuklanmadan önce herhangi bir rahatsızlığının bulunmadığını belirtti. Kardeş Özkahraman, ağabeyinin tahliye edilmesi için Adalet Bakanlığı’na 2 kez verdiği, ancak dilekçelerin yanıtsız kaldığını söyledi.
 
ALİ BOÇNAK
 
Ali Boçnak (76): Kars'ta 2009 yılında “KCK” adı altında yapılan operasyonlarda gözaltına alındı. Kürtçe mevlit okuduğu gerekçesiyle “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla tutuksuz yargılandı. Yargılama sonucunda 7 yıl 8 ay hapis cezası verilen ve 2013 yılında Yargıtay tarafından onanan Boçnak, 2017 yılında tutuklanarak Patnos L Tipi Cezaevi’ne konuldu. 3 yıl tutuklu kalan Boçnak, 24 Eylül 2020'de yaşamını yitirdi. Böbrek yetmezliği ve birçok hastalığı bulunan Boçnak’ın tahliye edilmesi için ATK’ye başvuru yapıldı. Ancak ATK, “Cezaevinde kalabilir” raporu verdi.  
 
ALİ HAYDAR YILDIZ
 
Ali Haydar Yıldız: Metris R Tipi Cezaevi'nde yatağa bağımlı tutuklu bulunuyordu. ATK'nin 2012 yılında "Sakatlık nedeniyle hayatını yalnız idame ettiremeyeceği, başkasının desteği ile bakımına muhtaç" olduğu yönünde raporuna rağmen "tahliyesi mümkün değildir" yönünde karar verildi. Ataş, Şubat 2019'da yaşamını yitirdi. 
 
MEHMET GÖK
 
Mehmet Gök (62): Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan Gök, Şubat 2019'da geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.
 
TAHİR ÇETİNKAYA
 
Tahir Çetinkaya (67): 2019 yılının başlarında tutuklandı. Van F Tipi Cezaevi’nde 2 ay kaldıktan sonra Sincan Cezaevi’ne gönderilen Çetinkaya'nın  beyninde tümör vardı. Geçirdiği felç sonrası bir bacağını kullanamadığı için bakıma muhtaç hale gelen Çetinkaya'nın infazının ertelenmesi için yapılan başvuru reddedildi. Çetinkaya,  2 Ağustos 2019'da tedavi gördüğü Ankara Şehir Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. 
 
MUHSİN KIZILKAN
 
Muhsin Kızılkan: Hatay İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Kızılkan, 24 Temmuz 2019'da kolon kanserinden kaynaklı yaşamını yitirdi. Kanser hastalığı nedeniyle 3 kez ameliyat geçirdi. Müebbet hapis cezası bulunan Kızılkan, Mart 2017'de tahliye edilmiş ancak 6 ay sonra yeniden cezaevine konulmuştu.
 
MUSTAFA AKYOL
 
Mustafa Akyol: Ağrı’da 2011 yılında tutuklanan ve “örgüt üyesi” suçlamasıyla 13 yıl 6 ay hapis cezası verilen ve Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu olan eski Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Ağrı İl Başkanı Akyol, 16 Eylül 2019 tarihinde yaşamını yitirdi. Akyol, tutuklu bulunduğu Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşamını yitirmeden bir hafta önce, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Parkinson ve kalp rahatsızlığı bulunan Akyol ile ilgili ATK ve AYM’ye yapılan başvurulara dönüş yapılmadı ve yaşamını yitirdi.
 
KİNYAS GÜLCAN
 
Kinyas Gülcan (59): 1993 yılında tutuklanarak, cezaevine konuldu. 10 yıl tutukluluk sürecinin ardından tahliye edilen Gülcan, 1 Eylül 2018’de bir kez daha “örgüte yardım etmek” iddiasıyla tutuklanarak cezaevine konuldu. Yargılama sonucunda 6 yıl 3 ay hapis cezası verilen Gülcan, 30 Eylül 2019 tarihinde enfeksiyon kaparak fenalaşması üzerine Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaşı Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. 6 gün boyunca yaşam mücadelesi veren Gülcan, 6 Ekim 2019 tarihinde yaşamını yitirdi. Gülcan’ın tahliye edilmesi için defalarca savcılığa başvuru yapıldı ancak tahliye edilmedi.
 
EMİNE ASLAN AYDOĞAN 
 
Emine Aslan Aydoğan (64): Halkların Demokratik Partisi (HDP) Viranşehir ilçe yöneticiliği yaptığı 2018 yılında, üzerinde gizli tanık ifadesi olduğu gerekçesi ile yargılandığı davadan "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla 8 yıl 7 ay hapis cezası aldı. Safra kesesi rahatsızlığı ve böbrek tümörü hastalıklarını bulunuyordu. Tahliye başvuruları reddedilirken, kaldırıldığı hastanede 3 Aralık 2019'da yaşamını yitirdi.  
 
CELAL ŞEKER
 
Celal Şeker: Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan yüzde 96 ağır özür raporu bulunan Şeker, 3 Şubat 2018'de kaldırıldığı Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. 19 Ocak günü cezaevinde geçirdiği kalp krizi sonrasında hastaneye sevk edilen Şeker, “Cezaevinde kalamaz” ve “yüzde 96 ağır özür” raporlarına rağmen tahliye edilmiyordu. 
 
İSMAİL ARSLAN
 
İsmail Arslan (66): 1993 yılında tutuklandı. 2016 yılında durumu ağırlaştığı için kısa bir süreliğine tahliye edildi. Sonrasında tekrardan cezaevine konuldu. 7 Nisan 2018'de Bandırma 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşamını yitirdi. Yıllardır solunum ve beslenme rahatsızlığı bulunan Arslan, İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) ağır hasta tutuklular listesinde bulunuyordu. Arslan’ın tahliye talepleri reddedilmişti. 
 
HALİME GÜLSU
 
Halime Gülsu: Mersin'de 20 Şubat'ta "Gülen Cemaati" soruşturması kapsamında gözaltına alındı ve sonrasında tutuklanarak Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi'nde gönderildi. Sistemik lupus eritematozus hastalığı bulunuyordu. İlaçları verilmemesi nedeniyle 28 Nisan 2018'de yaşamını yitirdi. 
 
SELAHATTİN AYTEK
 
Selahattin Aytek: 2005 yılında "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklanarak Diyarbakır D Tip Cezaevi'ne konuldu. Bir yıl sonra tahliye edildi. 2008'de cezasının kesinleşmesi üzerine yeniden tutuklandı. 2010 yılında Muş E Tipi Kapalı Cezaevi'ne sevk edildi. Burada bel ve boyun fıtığı teşhisi konulup, bir süre ilaç tedavisi uygulandı. Kendi ihtiyaçlarını dahi tek başına karşılayamayacak duruma geldi. Yatalak hamlesine rağmen ceza ertelenmesiyle yapılan başvurular sonucu ancak 2015 yılında tahliye edildi. Aytek, 6 Ağustos 2018'de tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. 
 
HÜSEYİN İDİĞ
 
Hüseyin İdiğ (60): 26 yıl tutuklu kaldı. Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nden 2018'de yaşadıkları sağlık sorunları nedeniyle infazı ertelenerek tahliye edildi. 12 Temmuz 2021'de yaşamını yitirdi.  
 
KOÇER ÖZDAL
 
Koçer Özdal: 2014 yılında tutuklandı. 2018 yılının Temmuz ayında Ankara Numune Hastanesi’nde tedavi görmeye başladı. Özdal, yatağa kelepçeli halde tedavi gördüğü 27 Ağustos 2018'de yaşamını yitirdi. 
 
BURHAN KARATAY
 
Burhan Karatay (67): 2014 yılında "örgüt üyesi olmak iddiasıyla tutuklandı. 7 Kasım 2018'de tutuklu bulunduğu Giresun E Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi. Yüksek tansiyon hastası ve dört kez anjiyo olmasına rağmen tahliye edilmedi.  
 
İBRAHİM AKBABA
 
İbrahim Akbaba (70): 2017 yıllında sonuna doğru tutuklandı. Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan Akbaba'nın yüzde 90 engelli raporu bulunuyordu. İleri derecede diyabet hastası olan Akbaba, daha önce açık kalp ameliyatı geçirmiş ve yine hastalığı nedeniyle bir bacağı kesilmişti. Yüzde 90 engelli raporu bulunan Akbaba, 28 Aralık 2018'de Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile ifade verdiği sırada kalp krizi geçirdi. Mardin 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada kalp krizi geçiren Akbaba, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.  ayı olan geçtiğimiz Mart ayında ilk kez hakim karşısına çıkan Akbaba ve sonrasında görülen diğer iki duruşmada da ilerlemiş yaşına, hastalıkları ve engelli raporuna rağmen tahliye edilmedi. Akbaba hakkında kalp krizi geçirdiği duruşmada tahliye kararı verildi. 
 
MEHMET YILDIZBAKAN 
 
Mehmet Yıldızbakan (65): İskenderun M Tipi Cezaevi’nde tahliye edileceği gün, 27 Mart 2017'de yaşamını yitirdi. Yıldızbakan’ın cezaevinde tutulan eşi ve çocukları ile yakınlarının cenaze törenine katılmasına izin verilmedi.  
 
AHMET BAYAR
 
Ahmet Bayar (52): Diyarbakır’da 15 Şubat 2011 tarihinde bir protesto gösterisine katıldığı için “Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” iddiasıyla hakkında açılan davada cezası onaylanan akciğer kanseri hastası Bayar, 31 Mart'ta tutuklanarak cezaevine konuldu. 5 ay boyunca Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Bayar, şuurunu kaybedince ailesinin 22 Ağustos 2017'de cezaevi önünde oturma ve açlık grevi eylemi başlatması üzerine tahliye edildi. Bayar, tedavisi geciktiği için 24 Ekim 2017'de yaşamını yitirdi. 
 
ABDURRAHMAN ŞEN 
 
Abrurrahman Şen (62): Antalya'nın Alanya ilçesinde 2017'de gözaltına alınan ve "örgüte yardım ve yataklık etmek" iddiasıyla tutuklanarak Alanya L Tipi Kapalı Cezaevi'ne konulan şeker hastası Şen, aynı yılın 1 Aralık'ın da yaşamını yitirdi. 23 Kasım'da cezaevindeyken durumu fenalaşan Şen, Alanya Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Burada yaklaşık bir hafta elleri kelepçeli bir şekilde tedavi gören Şen, tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi. 
 
KEMAL AVCI
 
Kemal Avcı: Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nden 2013 yılında tahliye edildikten sonra Nisan 2016 tarihinde “Örgüt propagandası yapma” ve “Örgüt üyesi olma” iddialarıyla verilen 12 yıllık hapis cezasının Yargıtay tarafından onanması ile tekrar tutuklanarak Silivri 2 No’lu L Tipi Cezaevi’ne gönderildi. Mide kanseri olan Avcı, başvuru üzerine savcılık tarafından cezası ertelenerek 11 Temmuz 2016 tarihinde tahliye edildi. Avcı, 7 Temmuz 2017'de tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.    
 
MA / Gökhan Altay

Diğer başlıklar

28/04/2024
21:18 Gazze’de yaşamını yitirenlerin sayısı 34 bin 454’e yükseldi
19:44 Jîna Emînî’nin annesinden idam cezasına tepki
19:36 ODTÜ'lülerin nöbet eylemi 5’inci gününde
19:20 Kuzey ve Doğu Suriye’ye saldırı: 2 kişi yaralandı
17:41 Êlih’te uçurtma etkinliği
17:25 Amedliler 'şampiyonluğu' kutluyor - YENİLENDİ
17:18 Polis şiddetini görüntüleyen gazeteci gözaltına alındı
16:53 Şampiyon Amedspor!
15:47 HDK: Taksim'i kazanma mücadelesine güç verelim
15:46 Êlih’teki 1 Mayıs mitingine çağrı: Barışı ve kardeşliği savunalım
15:34 'Hüda Kaya’ya özgürlük' çağrısı
15:28 AKP iktidarında 32 bin 478 işçi yaşamını yitirdi
15:04 Amedspor’un kritik Somaspor maçı başladı
14:45 Amediyê kırsalı bombalandı
14:21 Katliamın 148'inci ayında Roboskî için adalet talebi
14:19 30 yıl sonra memleketinde karşılandı
14:13 Beşiktaş’ta zincirleme kaza
14:03 1 Mayıs 1977'te katledilen işçiler anıldı
13:22 Ayvacık GGM raporunda işkence ve tecavüz iddiaları
13:19 Sûr'da Paskalya Bayramı ayini
11:38 Seçmenler 'seçimlere katılmama nedeni' sorusunu yanıtladı
10:48 Hatimoğulları: Kayyımcı anlayışı püskürttük
10:44 16 müzik grubundan yeni albüm
10:17 Tutuklanan gazetecilere destek: Özgür Basın geleneğinde ısrar sürecek
10:03 Hep aynı terane: Kürt gazetecilere 'basın yapılanması' suçlaması
09:20 Jin dergi 1 Mayıs manşetiyle çıktı
09:18 Tutuklanan gazeteciler: Biz değil, gazetecilik yargılandı
09:17 Sağlıkçılar ‘insanca bir yaşam’ talebiyle 1 Mayıs’ta olacak
09:16 Yaşamını yitiren HPG'lilerin ailelerine tazminat davası
09:15 Yurttaşlar uyuşturucu kullanımına karşı çözüm bekliyor
09:14 Tutsaklar ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ eyleminde
09:14 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 187 gündür haber yok
09:13 Eylemdeki tutsaklar her hafta 'özgürlük' taleplerini bakanlığa iletiyor
09:12 'Bilûra Nişo' Los Angeles Film Festivali'nde gösterilecek
09:11 Wan’daki 1 Mayıs’ta savaş politikalarına dikkat çekilecek
09:06 Tarihi çarşıda esnaf da yurttaş da dertli
09:04 Tecrit sürüyor krizler büyüyor
09:00 28 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
27/04/2024
22:07 Semsûr’da polisler arasında silahlı çatışma: 2 ölü
21:27 Muhabirimiz Dal çıplak aramaya maruz kaldı
21:13 DEM Parti’den ODTÜ'lülere dayanışma ziyareti
21:04 MEB’in okul öncesi taslağından ‘milli kültür, ‘aile kurumu’ ve ‘eşarp’ çıktı
20:37 Keskin: Üniformalıların karıştığı bin davadan sadece birine ceza verildi
20:00 Mandela’nın X hesabı askıya alındı
19:52 Ogasawara Adaları açıklarında 6.9 büyüklüğünde deprem
17:29 Batman Petrolspor şampiyon oldu
17:24 Mersin’de kadınlardan ‘eşitlik için dans et’ festivali
16:11 Amed Tabip Odası Genel Kurulu: İyi hekimlik yapmaya devam edeceğiz
16:02 ‘Büyük Savunma Mitingi’nde tecrit vurgusu
15:18 Hasta tutsaklar Hatice Yıldız ve Nazım Çağlak’ın tahliyesi istendi
14:59 Mersin’de yeşil alanın ranta açılmasına tepki
14:51 GGC Genel Kurulu’nda Bozarslan yeniden seçildi
14:35 İHD: Makbule Özer’in yaşamı tehdit altında
14:34 Elîh'teki bölge mitingine çağrı
14:32 ‘Gazeteciler Türkiye’nin savaş politikası nedeniyle tutuklandı’
14:25 KHK eyleminde yaşamını yitirdikten sonra işe iade edilen Çoban anıldı
14:17 Kayıp yakınları Kavak, Yılmaz ve Özdel için adalet istedi
14:01 ÖHD ve MED TUHAD-FED'den 'Cezaevleri Hak İhlalleri Raporu'
13:42 DFG ve MKG: Kürt sorunu ve tecrit haberi yapmak suç değil
13:27 Siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinden çağrı: İmralı tecridini kaldırın
13:23 43 yıl önce gözaltında kaybettirilen Yedigöl’ün akıbeti soruldu
13:15 Yoksulluk sınırı 58 bin TL’ye yükseldi
12:29 Doktor ve hemşirelere operasyon: 38 gözaltı
12:19 ‘Asgari ücrete 3 ayda bir zam’ önerisi
11:25 Wan’a gönderilen mülteciler Antalya GGM’deki şiddeti anlattı
10:35 Parti kapatma ve kayyım tehditlerine yanıt: Halklarımız buna izin vermez
10:29 Colemêrg’teki madene karşı eylem 5’inci gününde: Coğrafyamızdan gitsinler
10:18 ‘İnfaz’ oyununa izleyiciden tam not
10:14 EFJ'den TV'lere baskın açıklaması
09:30 Lokanta ve kafelere KDV zammı
09:23 30 yıllık tutsak: Özgür bir yaşam için mücadelem devam edecek
09:14 Cezaevlerinde ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ eylemi sürüyor
09:14 Gazeteci Ahmet’ten 186 gündür haber yok
09:12 Geçinemeyen yurttaşlar: İktidar değişirse belki nefes alırız
09:09 ‘Kürt halkı saldırılara karşı tiyatroyu sahiplendi’
09:06 Êlih’teki 1 Mayıs bölge mitingine çağrı
09:05 Egîdê Cimo öğrencileri enstrüman desteği bekliyor
09:03 İHD Wan Şube Eşbaşkanı: Tutsakların talebi toplumsal barışa katkı sunacak
09:00 Kadınlar 1 Mayıs’ta ‘Haklarımız için buradayız, güçlüyüz’ diyecek
09:00 Polis şiddetine uğrayanlara soruşturma!
09:00 Peköz: AKP, askeri operasyonlara değil demokratikleşmeye yönelmelidir
09:00 27 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
08:54 İstanbul’da şüpheli kadın ölümü
08:14 Erzîngan'da deprem
26/04/2024
23:55 Tutuklanan Aslan'dan mesaj: Yazmaya devam edeceğiz
23:28 3 gazeteci tutuklandı
23:23 CHP’li Tanal’den Enerji Bakanlığı önünde oturma eylemi
23:18 'Celadet Ali Bedir-Xan’a saygı' gecesine büyük ilgi
22:13 Katalonya Muzik Grubu ve Aryen Kom’dan konser
21:47 Hatay’da 27 mahalle karantinaya alındı
21:20 Gazetecilerin hakimlik ifadeleri başladı
20:56 ODTÜ'de ‘kayyım rektör'ün yasağına karşı nöbet eylemi
20:24 Doğan’dan Adalet Bakanı’na: Aba altından sopa göstermeyin, kayyım rejimi sandığa gömüldü
19:59 ‘İzmir'in Çernobil'inde nükleer tepkisi
19:24 Cizîr’de, Celadet Ali Bedirxan’ın doğum günü kutlandı
18:23 Emine Şenyaşar 87 gündür Adalet Bakanlığı önünde
18:16 Tecavüz failine ‘iyi hal’ indirimi
17:03 Serbest bırakılan gazeteciler: Hakikati gerçekle buluşturduğumuz sürece müthiş kazanacağız
16:20 Gümüşhane'de yaylada açılmak istenen maden ocağına onay
16:00 Başhekim SES üyelerini hastaneden çıkarttırdı!
15:45 Tutuklamaya sevk kararı avukatlara verilmedi
14:57 Hakları için eylem yapan işçiler gözaltına alındı
14:37 İşte Amed kayyımının devrettiği taşınmazlar
14:33 3 gazeteci hakkında tutuklama istemi
14:24 Agrobay işçilerinin davası ertelendi
14:13 Cizîr'de 19 kişi gözaltına alındı
13:35 'Kürt iş insanlarının infazının MGK kararıyla olduğu tescillendi'
13:32 Katledilen 9 yaşındaki Gina'nın davası görüldü
13:10 İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı davasında karar
12:43 Şakran Cezaevi'nde tutsaklara hücre cezası
12:32 TJA: 1 Mayıs’ta tecride karşı alanlarda olacağız
12:28 'MİT' yalanıyla okulda tecavüz davasında verilen cezalar onandı
11:49 Amed Büyükşehir Belediyesi'nin borcu belli oldu
11:33 Efrîn’de 2 yurttaş kaçırıldı
11:03 Ailelerden İmralı için görüşme başvurusu
10:54 Gazetecilere yaptıkları haberleri soruldu
10:47 Gözaltındaki gazeteciler adliyeye getirildi
10:14 Colemêrg'te madene karşı eylem 4'üncü gününde
09:24 Gever'de askeri operasyon
09:24 Riha’da ev baskınları
09:15 45 gündür yanıt arayan soru: Ali Veli nerede?
09:14 İnşaat işçileri 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nda olacak
09:01 81 yaşındaki hasta tutsak ATK’ye kelepçeli sevk edildi
09:01 Gazeteci Altan: Tazelenme ve demokratikleşme için mutabakat lazım
09:00 Tutsaklar ‘özgürlük’ eyleminde
09:00 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 185 gündür haber yok
09:00 Mali müşavirler ekonomik krizle boğuşuyor
09:00 Çernobil 38'inci yılında: Sıra Sinop’ta!
09:00 YNK’li Herkî: Türkiye ile işbirliği Irak'a zarar verir
09:00 2 ilde bölgesel 1 Mayıs kutlamaları yapılacak
09:00 ATK raporları: Tecrit koşullarına 'tıbbi meşruluk' kazandırıyor
09:00 26 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
25/04/2024
23:08 Qoser'de gözaltına alınan 30 kişi serbest
22:17 CPT Başkanı bu sefer topu AİHM’e attı
21:24 Amed Tiyatro Festivali 8’inci gününde
20:47 Mêrdîn'de su şebekesi yine patladı
20:35 Belçika temsilciliğinde Özgür Basına yönelik baskınlara ilişkin görüşme
19:59 Özgür Basına yönelik saldırılar Ege'de protesto edildi
19:07 Colemêrg’te 4 genç tahliye edildi
18:45 Ankara’da bir fabrikada yangın
18:40 İstanbul’da bir kadın katledildi
18:24 DEM Parti Êlih İl Eşbaşkanı serbest bırakıldı
17:39 ODTÜ’lüler ‘Devrim Yürüyüşü’nde ısrarcı: Direnişi büyüteceğiz
17:18 Sarıyer’de öğretmene şiddet
17:01 DEM Parti’den Şenyaşar'a destek: Bu talep hepimizin vicdanına sesleniyor
16:54 Gazetecilerin emniyet ifadeleri tamamlandı: Basın toplantısına neden katıldın?
16:29 DEM Parti Êlih İl Eşbaşkanı gözaltına alındı
16:15 Savcı Emine Şenyaşar hakkında açılan davanın reddini talep etti
16:04 IFFCO işçileri için açıklama
15:46 İnşaat işçileri hakları için eylem başlattı