Xoy ve Urmiye: Halk İran rejiminden çok çekti

img
HABER MERKEZİ - Dağların arasından kıvrılan yolu geride bırakıyor ve geniş bir ovada sonbaharın renklerine bürünmüş bağ, bahçe ve tarlaların arasında yaklaşık 500 bin nüfusa sahip Azeri ve Kürtlerin bir arada yaşadığı Xoy kentine oradan da Urmiye'ye gidiyorum.
 
Xoy-Razi Sınır Kapısı'ndan geçtikten sonra Xoy'a giden bir taksiye biniyorum. Takside ön koltukta oturan ve Van'da işyeri bulunan Tebrizli bir Azeri, ülkedeki karışıklıktan söz ediyor ve güvenlik açısından dikkat etmem gerektiği noktasında uyarıda bulunuyor. Daha önce iki defa İran'ı ziyaret ettiğimi söylediğimde, "Bu defa farklı. Çok dikkatli olmalısınız. Geçen günlerde ülkede bulunan turistlerin gözaltına alındığını duymamışsınızdır sanırım" diyor ve yolculuk boyunca hem İran'daki gelişmeleri hem de kendimi korumam için neler yapmam gerektiğini anlatıyor: "Kalabalık ortamlardan uzak durun. Fotoğraf makinanızı boynunuzda taşımayın. Özellikle devlet dairelerinin bulunduğu noktalardan uzak durun ve sakın fotoğraf ve video çekmeyin. Sivil polis sayısında ciddi artış var, o yüzden insanlarla fazla konuşmamaya özen gösterin, yabancı olduğunuzu anladıklarında başınıza neler gelebileceğini tahmin edemezsiniz. Özellikle akşamları dışarıda dolaşmayın."
 
'İNSANLAR MUTSUZ'
 
Bir taraftan uyarılarını dinliyorum diğer taraftan da halkın neyi talep ettiğini ve niçin iki aydır sokaklarda olduğunu tanıştığım ilk İranlıdan öğrenmek istiyorum. Ekonomik kriz, hayat pahalılığı, İran parasının kaybettiği değeri, artan baskıları, dünyada yıpranan İranlı imajını ve Gaşt-e İrşad'ın (Rehber Devriyeleri) kadınlara yönelik hakaretlerini anlatıyor ve ekliyor: "İnsanlar mutsuz. İnsanlar açlığı, yoksulluğu bir dereceye kadar bir kenara bırakabilirler ama söz konusu insanın onuru oldu mu ölümü pahasına bile olsa vazgeçemiyor. Nitekim bu eylemlerde tüm tarafları birleştiren nokta da bu oldu. Bir kadının (Jîna Emînî) güya İslami kurallara göre örtünmediği için darp edilmesi ve bunun sonucunda yaşamını yitirmesi bardağı taşıran damla oldu." Bana telefon numarasını veren Tebrizli vatandaş, ihtiyacım olması durumunda kendisini arayabileceğimi söylüyor ve bana şans diliyor.
 
 
DUVARLARDAKİ YAZILAMALAR HEMEN SİLİNİYOR!
 
Dağların arasından kıvrılan ve genişletme çalışmaları devam eden yolu geride bırakıyor ve geniş bir ovada sonbaharın renklerine bürünmüş bağ, bahçe ve tarlaların arasında yaklaşık 500 bin nüfusa sahip Xoy kentine giriyorum. Kürt ve Azeri halklarının birlikte yaşadığı bu kentin kalbinin attığı Darvazeh Sangi'nin yanı başındaki antik Xoy Çarşısı’nı ziyaret ediyorum. Pazar kalabalık ve hayat normal gibi görünüyor ama ayaküstü konuşmalarda, gündemin yavaş yavaş bütün kentlere yayılan eylemler olduğuna tanık oluyorum. Kenti dolaşırken siyah boyalarla duvarlara yazılmış ve daha sonra üzeri çizilmiş ya da henüz silinmeye fırsat bulunamamış birkaç "Jin Jiyan Azadî", "Zen, Zendegî, Azadî", "Jîna Emînî", "Merg ber Diktatör (Diktatöre Ölüm)" yazılaması dikkati çekiyor. İran'daki eylemler yaklaşık iki ayı geride bırakmasına rağmen Xoy kentinde ufak tefek bir kaç gösteri dışında eylem olmadığını öğreniyorum. 
 
 
Urmiye'ye giden taksilerin bulunduğu caddeye gelince bir fotoğraf çekmek istediğimde bir genç yanıma yaklaşarak, kentteki sessizlikten dem vururcasına "Bu ruhsuzların fotoğraflarını çekmekle zaman harcamayın" diyor. Salmas, Urmiye, havaalanı ve üniversiteyi gösteren tabelaların fotoğraflarını çektiğimi söylediğimde, "Onları çekmek, bu insanların fotoğrafını çekmekten daha kıymetli" diyor. Nedenini sormak istiyorum ama taksideyken yapılan uyarıları düşünüyor ve gülümsemekle yetiniyorum. 
 
HAYAT PAHALLILIĞI HEMEN GÖZE ÇARPIYOR
 
İran'da kentler arası yolculuklarda dilerseniz taksiyi tek başınıza kiralayabilirsiniz ya da zamanınız varsa dört yolcunun tamamlanmasını beklersiniz. Ben de iki yolcu bekleyen bir taksinin üçüncü yolcusu oluyorum ve dördüncü yolcu tamamlandığında hareket ediyoruz. Yaklaşık 130 kilometrelik yolculuk boyunca diğer üç yolcunun ailevi meseleleri dışında neredeyse başka bir mesele konuşulmuyor. Genç şoför Urmiye şehir merkezinde bizi indiriyor ve ben şehrin en kalabalık caddelerini arşınlıyorum. 
 
Velayeti Faqih Meydanı'na geliyorum. Tarihi Urmiye pazarının da bulunduğu ve Montezeri, Taleqani, 17 Şahrivar ve İmam caddelerinin kesiştiği bu nokta çok hareketli. Seyyar satıcılar, esnaf telaşla bir şeyler satmaya çalışıyor. Ancak halk düşen alım gücü ve hayat pahalılığı nedeniyle zorunlu ihtiyaçları olmadığı müddetçe elini cebine atamamaktan yakınıyor. Caddeleri dolaşırken başı açık öğrenciler ve kadınlar sadece benim dikkatimi çekmiyor. Dükkanlarının önünde oturan ya da ayaküstü sohbet eden kimi esnaf da gülümseyerek bu "cesur" öğrencileri ve kadınları izliyor. Tabi başını çevirip sinirli bakanlar da yok değil. 
 
 
'HALK YÖNETİCİLERDEN ÇOK ÇEKTİ'
 
Görüştüğüm bir devlet memuru, rejimin uygulamalarından şikayet ediyor ve ekliyor: "Yeraltı ve yer üstü kaynakları bakımından dünyanın sayılı zengin ülkeleri arasında yer alan ülkemizde halkın tamamı yoksulluktan kırılıyor. Ekonomik krizin yanı sıra Molla rejiminin hayatı yaşanılmaz kılan politikaları nedeniyle toplum bizar düşmüş durumda. Bakın hemen ileride Danişgede Caddesi var. Urmiye'nin zenginlerinin yaşadığı bölge. Urmiye gibi yaklaşık bir milyon nüfuslu bu kentin sadece bir caddesi durumu iyi olanlardan oluşuyor. Kentin geriye kalan neredeyse yüzde 95'i ise yoksul. Geniş bir ovaya sahip, bereketli toprakları olan, üzüm ve elma bağlarıyla etrafı sarılı bir şehir düşünün ki insanlar evlerine ekmek götürmekte zorlanıyor. Bu halk kafası hayatlarını dizayn etmekten başka bir işe çalışamayan yöneticilerden çok çekti ve hala çekiyor. Ve bunların bir an önce gitmesini istiyor." 
 
URMİYE'DE EYLEMLER NEDEN AZ?
 
Kendisi de Azeri olan ve Urmiye'de Azeri ile Kürtlerin bir arada yaşadığını, her iki halkın da birbirlerinin dilini bildiğini ve hoşgörü içerisinde yaşadığını söyleyen devlet memuruna son iki aydır süren eylemleri soruyorum. Batı Azerbaycan Eyaleti'nin yönetim merkezi olmasına ve birçok üniversitesi bulunmasına rağmen Kürdistan eyaletindeki kadar aktif eylemlerin gelişmediğine işaret eden memur, "Küçük çaplı birkaç eylem oldu. Ancak burası yönetim merkezi olduğu için silahlı ve silahsız rejim güçlerinin yoğun olduğu bir kent. Baskı çok fazla ve her meydanda, caddede sürekli devriye gezen polisler, motorlu ekipler var. Yine ev baskınlarıyla gözaltına alınanlar, tutuklananlar çok oluyor. Buna rağmen son günlerde özellikle akşamları sokağa çıkanların olduğunu biliyoruz, duyuyoruz" diyor.   
 
DÖVİZ DE TELEFON HATTI DA SORUN 
 
Caddeleri dolaşınca devlet memurunun dediği gibi uzun namlulu silahlarla motorize ekiplerinin ve polislerin caddelerdeki mevcudiyeti dikkatimi çekiyor. Tümen alabilmek için girdiğim dört döviz bürosundan da "Tümen yok" yanıtını alıyorum. Nedenini sorduğumda bir doların neredeyse 35 bin tümeni bulduğunu ve kurdaki değişim nedeniyle sarrafların satış yapmadığını öğreniyorum. Yanımdaki doları bozduramadan önceki gezilerimden kalan tümeni idareli kullanmak istiyorum ve bir telefon hattı satın almak için Post Bank'ın yolunu tutuyorum. İran'da telefon hatları resmi olan Post Banklarda satılıyor. Her biri farklı caddelerde bulunan dört Post Bank'tan da elim boş çıkıyorum. Telefon hattı almak istediğimi söylediğimde kimliğimi isteyen görevlilere pasaportumu uzatıyorum. Pasaportu gördükleri gibi "Hat bitti" ya da "Hat veremiyoruz" yanıtını alıyorum. Nedenini sorduğumda da herhangi bir yanıt alamıyorum. 
 
Seyahatimin üçüncü günü kaldığım otelin lobisinden bir çalışanın refakatinde son bir defa telefon hattı almak için şansımı zorluyorum. Gittiğim Post Bank'ta otel görevlisi tanındığı için ret yanıtını almadım. Görevli pasaportumu alıp işlemleri girdikten sonra bilgisayar ekranındaki bir uyarı üzerine işlemime devam edemediğini ve hat veremeyeceğini söyleyince, telefon hattı alma umudumu tamamen yitiriyorum. 
 
GÖZALTINA ALINANLAR URMİYE'YE GETİRİLİYOR
 
Oradan ayrılıp sokakları dolaşıyorum. Tıpkı Xoy'da olduğu gibi burada da duvarlarda benzer sloganlar yazılmış, görüşmek istediğim kaynaklarıma da ulaşamayınca soluğu kentin ve hatta İran'ın en büyük Doğal Tarih Müzesi'nde ardından da Urmiye Müzesi'nde alıyorum. 
 
Batı Azerbaycan Eyaleti'nin yönetim merkezi olduğu için Bokan, Mahabad, Salmas, Piranşar, Serdeşt gibi kentlerde gözaltına alınanların getirilip sorgulandığı Urmiye'deki gezimin ardından Rojhilat'taki eylemlerin önemli merkezlerinden biri olan ve şu ana kadar ondan fazla kişinin yaşamını yitirdiği Mahabad'a doğru yola çıkıyorum. 
 
Yazı Dizisi -1 Rojhilat ve İran'dayım...
 
 
Yarın: Mahabad'da halk geri adım atmıyor
 
MA / Abdurrahman Gök

Diğer başlıklar

21/10/2024
23:17 Narin soruşturmasında 4 kişiye ağırlaştırılmış müebbet istemi
21:29 Cizîr’de şüpheli ölüm
21:04 Lübnan’dan İsrail'e roket saldırısı
20:26 Cigerxwîn 40'ıncı yıl dönümünde anıldı
19:40 Federe Kürdistan Bölgesi Parlamento seçim sonuçları açıklandı
19:32 Bayındır: Kürtler büyük direniyor
19:08 ‘Sağlığın piyasallaşması bebek ölümlerine neden oldu’
18:24 Adana’da 3 kadın katledildi
17:10 Kuşçu'yu katleden Erat’a ağırlaştırılmış müebbet
16:13 Hezex'te arazi kavgası: 1 ölü
15:25 ‘Özgürlük’ mitingi engeline dair suç duyurusu
15:24 Asistan hekimler iş bıraktı
15:03 Demirtaş: Temel sorunların çözümünde siyaset rol üstlenmeli
14:51 Şems Seçim İzleme Ağı: Oy gizliliği ihlal edildi
14:45 500 isimden gazetecilere verilen cezanın iptali için mektup
14:32 Özel: Sorunu çözeceksek tüm aktörler kıymetlidir
14:12 Êzidîlerin başlattığı ‘özgürlük’ kampanyası 1 yılını doldurdu
14:05 Kırşehir Cezaevi’ndeki ihlaller Meclis gündeminde
14:02 Tarlabaşı Toplum Merkezi’nin kapatma davası ertelendi
13:31 Emeklilerden hükümete: Geçinemiyoruz haberiniz var mı?
13:26 Güzeldere geçidinde kar yağışı
13:25 TJA’dan ‘Yenidoğan Çetesi’ açıklaması
11:57 Demirtaş'tan çağrı metni: Kadınların çığlığını duyuyoruz
11:44 Temizer’in ön otopsi raporu belli oldu
11:40 Basın örgütlerinden DFG Eşbaşkanı Müftüoğlu’nun karar duruşmasına çağrı
11:35 Mêrdîn'de gözaltına alınanlar serbest
11:12 AK’ye mektup kampanyası: İmralı’daki işkence için adım atın
11:05 Tarımsal girdi fiyatları 1 yılda yüzde 33,25 arttı
10:19 Federe Kürdistan Bölgesi seçim sonuçları
10:09 DEM Parti: Sağlık Bakanı derhal istifa etmeli
09:48 ‘Alimler, Analar ve Pirler’ buluşması: Çürümeye dur demeli
09:44 Ölmüş hayvanları barınağa bırakanlar hakkında suç duyurusu
09:43 'Bombalı kumpas' soruşturmasında takipsizlik kararı
09:13 ‘Tarafsızlara’ geçmeyi reddeden 30 yıllık tutsağın tahliyesine engel
09:02 Wan’daki yurttaşlar: Muhatap Abdullah Öcalan’dır
09:02 'Samimi bir çözüm isteniyorsa İmralı'nın kapıları açılmalı'
09:02 Miks 6 ay süren kışa hazırlanıyor
09:00 Birçok kent için kuvvetli yağış uyarısı
09:00 21 EKİM 2024 GÜNDEMİ
08:33 Fethullah Gülen öldü
08:32 Xwebûn 'Çözüm İmralı'da' manşetiyle çıktı
20/10/2024
23:20 İsrail'in Lübnan'a saldırılarında 2 bin 464 kişi öldü
22:40 Ömer Öcalan: İmralı için neden hukuk uygulanmıyor?
21:21 Federe Kürdistan'da seçime katılım oranı yüzde 64
21:13 Hilar Tarih Kültür ve Gastronomi Şöleni konserle son buldu
20:53 Mêrdîn’de mahsere şenliği
19:49 Baroların seçim sonuçları
19:41 Tahliye edilen Karataş'tan tutsaklar için mücadele çağrısı
19:31 ‘İnançları kullanan iktidara karşı birlikteliğe ihtiyaç var’
19:14 Demirtaş, ziyaret öncesi Özel'e çağrı metni verecek
19:00 Fernas direnişinde anlaşma sağlandı
18:52 Adana'da Öz ve Demir aileleri barıştırıldı
18:33 İstanbul Barosu'da 22 yılın ardından değişim: Yeni başkan Kaboğlu
18:27 Pirsûs Belediyesi'nden istismar semineri
18:15 Federe Kürdistan'da oy verme işlemi tamamlandı
18:07 Kürtçe Kitap fuarı sona erdi
17:14 Cegerxwîn, şiirleri ile anıldı
17:07 Pîran'da madenin yarattığı tahribat incelendi
17:00 Kadınlar Rojin Kabaiş için yürüdü
16:46 Aileleri polis tarafından aranan öğrenciler: ‘Suç’ işlemeye devam edeceğiz
16:29 İşçi Emekçi Birliği’nden miting: Gücümüzü örgütleyelim, direnişi büyütelim
15:59 Mêrdîn’deki sokağa çıkma yasağı sonlandırıldı: 4 gözaltı
15:46 Eyn İsa’ya saldırı: 3 çocuk katledildi
15:45 YNK Seçim Sorumlusu: KDP'liler halka baskı uyguluyor
15:35 Kaboğlu: Demokratik Cumhuriyet borcumuzdur
15:29 Şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren tutsak Temizer'in taziyesine ziyaret
15:27 Tarih ve Gastronomi Şöleni’nde yöresel sunumlar yapıldı
14:03 ‘Alimler, Analar ve Pirler Buluşması’: Ahlaklı toplum vicdanda başlar
13:48 Çocuklar için 'sokakta spor ve müzik' etkinliği
13:08 Avukatlardan meslektaşlarına oy kullanma çağrısı
13:07 Gazeteci Gök ve Müftüoğlu’nun duruşmalarına çağrı
12:49 Meclis'te bütçe maratonu başlıyor
12:43 Kerboran’da şüpheli çocuk ölümü
12:37 Federe Kürdistan’da sandık çağrısı: Değişime ihtiyaç var
12:30 DBP İstanbul’da örgütlenmeyi tartıştı: Mahalle, mahalle örgütleneceğiz
12:07 KDP Türkiye’den getirdiği sahte seçmene oy kullandırıyor
11:21 'Yenidoğan Çetesi' iddianamesi: Bebeği narkotik ilaçla uyutmuşlar
10:44 Muğla'da orman yangını devam ediyor
10:43 Mesrur Barzani’den Türkiye itirafı
10:38 Türkoğlu: Barış ‘jin, jiyan, azadî’ felsefesi ile yüzleşmekle olur
10:11 Kılıçdaroğlu hakkında ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ soruşturması
10:06 Anneler: Barış için Sayın Öcalan ile görüşülmeli
09:43 Tahliye olan yazarlar: Dilin gelişmesi için daha çok üreteceğiz
09:42 Şenyaşar ailesi 6 yıl 4 ay sonra taziye kuracak
09:09 Kadınlar kendilerini güvende hissetmiyor: Özsavunma şart
09:08 30 yıllık geçim kaynağı: Arıcılık
09:08 Tutsaklara ağız içi arama ve kelepçeli muayene dayatması
09:07 Ortadoğu'da savaş tırmanıyor: Kürtlerin ne yapacağı önemli
09:05 Kadınlar: Mücadele ortak bir paydada yürütülmeli
09:05 'Türk bayraklı bikini' paylaştın soruşturması
09:00 20 EKİM 2024 GÜNDEMİ
08:39 Dîlok Barosu kurulunda tecrit tepkisine saldırı girişimi
08:14 Mêrdîn’de 2 mahallede sokağa çıkma yasağı ve baskın
08:03 Federe Kürdistan’da parlamento seçimleri başladı
19/10/2024
23:33 Gever'de şüpheli kadın ölümü
22:44 Tahliye olacağı gün yaşamını yitiren tutsak Temizer toprağa verildi
21:34 İzmir Barosu genel kurulunda 'jin, jiyan, azadî' sloganı
21:06 Kadınlar: 25 Kasım'da Tünel Meydanı’nda buluşalım
20:27 Şehba köylerine obüslü saldırı
19:45 Kadınlar ‘Kendime Mektup’ kitabının söyleşisinde buluştu
19:40 Kültürel Soykırım panelinde 'örgütlenme' vurgusu
19:19 Kaboğlu: Adil yargılanma hakkını korumakla yükümlüyüz
19:08 Şüpheli ölen tutsağın babası: Bırakılması gerekirken kelepçeleyip götürdüler
18:47 Hediye Kalkan’ın yorumuyla 'Bilbilo'
18:33 ‘Özgürlüğe ses ver’ eylemi: Direne direne kazanacağız
18:20 Şamîran Kadın Yaşam Merkezi açıldı
18:09 Tuncel: 13 Ekim'de verilen 'özgürlük' mesajı iyi görülmeli
17:47 Erdoğan ve Scholz savunma sanayini görüştü
16:45 Tahliye kararı verildiği gün şüpheli şekilde yaşamını yitirdi
16:38 YNK özel oylamada 70 bin oy aldı
16:11 Cenazesi 3 yıl sonra ailesine teslim edildi
15:22 Erxenî'de Hilar Tarih Kültür ve Gastronomi Şöleni
15:06 DEM Parti Sözcüsü: Tecrit kaldırılmalı, Öcalan tartışmalara dahil edilmeli
15:01 Hasta tutsaklar Onaran, Yılmaz ve Tokmak’ın tahliyesi talep edildi
14:48 İstanbul Barosu'nun genel kurulu başladı
14:39 'Yenidoğan çetesi' soruşturması: 9 hastanenin ruhsatı iptal edildi
14:35 Fadıl Şenyaşar: Halkın sahiplenmesiyle dışarıdayım
14:19 JRO: Federe Kürdistan'da gazetecilerin seçim takibi engellendi
13:56 107 haftadır direnişteler
13:54 Bayındır: Abdullah Öcalan’ın başaktör olmadığı hiçbir süreç samimi değildir
13:17 Fehmi Tosun'un kızı: Hesap sormak için buradayız
12:00 Kayıp yakınları: Çözüm istiyorsanız cinayetleri aydınlatın
11:48 Kolberlere saldırı sürüyor
10:45 YNK’li aday: Büyük değişimler olacak
09:52 İnternet oyununda hediye transferi 'örgüte finans sağlamak' sayıldı
09:46 Seveni çok bakanı yok
09:45 İtalyan Bonaccorsi: Gerçeği özgürleştirmek için mücadele etmeliyiz
09:05 Yeraltındaki yaşama ışık tutan sergi
09:02 Alıkonulan gençlere şiddet, tehdit ve hakaret
09:02 İşçi kıyımı sürüyor: Tek yol örgütlü mücadele
09:01 Tekerlekli sandalyeye bağlı tutsak ‘dikkat, kaçabilir’ notuyla sevk edildi
09:01 Depremde hasar gören hastanenin yenilenmesi talebi
09:01 Qileban'da 'çatlak baraj' korkusu
09:01 Kürtçe Kitap Fuarı: Halk sahip çıkıyor, soruyor, okuyor
09:00 Çocuğa cinsel taciz, ailesine tehdit
09:00 19 EKİM 2024 GÜNDEMİ
18/10/2024
23:35 ‘Yenidoğan çetesi’ sermayeyi önceleyen politikaların sonucu’
23:19 DEM Parti’den Kadir İnanır’a ziyaret
22:28 BDP Adana İl Başkanı Karataş tahliye oldu
22:19 Dîlok’ta çocuklardan yürüyüş: Susma
21:20 Fadıl Şenyaşar cezaevinden çıktı
20:37 Kadınlardan meşaleli yürüyüş: Artık yeter şiddete dur de
20:07 Kürtçe Kitap Fuarı 3’üncü gününde
19:47 Eğitim Sen’den MEB protestosu: AKP elini kadınlardan çek
19:15 Dîlok’ta Fernas işçileriyle dayanışma açıklaması
19:02 Federe Kürdistan’da özel oylama tamamlandı
18:26 YJA Star’lı Stêrk’in cenazesi 79 gün sonra verildi
17:37 Etki ajanlığı ‘casusluk düzenlemesi’ olarak yeniden Meclis’te
17:29 Elbak’ta yasak sonrası operasyon başlatıldı
17:17 Avukat Rişvanoğlu’na tehdide tepki ve suç duyurusu