Deprem sonrası göç eden Ermeni ve Süryanilere yeniden inşa çağrısı

img
MELETÎ - Depremde evleri yıkılan Ermeni ve Süryanileri Meletî’den göç ediyor. Toprağını terk etmeyen Süryani Yusuf Bayyiğit, göçe karşı yeniden inşa çağrısı yaptı. 
 
Depremin büyük hasara neden olduğu Meletî'nin merkez Yeşilyurt ilçesine bağlı Çavuşoğlu ve Salköprü mahalleleri de yerle bir oldu. Mahallelerin yüzde 80’i enkaza dönüşürken, iş makineleri tarafından kaldırılan molozlardan yurttaşlar eşyalarını kurtarmaya çalışıyor. Yıkım nedeniyle birçok cadde ve sokak güvenlik şeridiyle baştan sona kadar kapalı olduğu Çavuşoğlu Mahallesi’nde, aynı sokakta bulunan kilise ve cami de ağır hasar aldı. 
 
OSMANLI’DAN BUGÜNE 
 
Meletî 1516 yılında Osmanlı Devleti idaresine girdiğinde, “gavur” olarak adlandırılan Çavuşoğlu Mahallesi’nde 1970’li yıllara kadar yoğun olarak Ermeni, Süryani ve Aleviler yaşıyordu. Ancak zamanla kentin bu çok inançlı yapısı bozuldu. Türkiye tarafından 1974’te Kıbrıs’a yapılan “Barış Harekatı” sırasında Meletî’de bulunan Müslüman olmayanlara dönük baskılar artarken, birçok Ermeni aile de göç etmek zorunda kaldı. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra ise birçok bölgede olduğu gibi yine Meletî’de bulunan farklı inanç mensupları hedef alındı ve baskılardan dolayı çareyi göç etmekte buldu. 
 
Gazeteci Hrant Dink’in Çavuşoğlu Mahallesi’nde bulunan ve doğduğu evin de iki yıl önce müteahhitler tarafından yıkıma uğradığını söyleyen Ermeniler, kentin hafızasının silinmek istendiğini söyledi. 
 
Tüm baskılara rağmen kentte kalan birçok farklı inanç mensupları, Mereş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremde yaşamını yitirdi. Meletî’de yaşayan Süryani Yusuf Bayyiğit, kendisi ve farklı inanç mensubu 3 kişinin daha kentte kaldığını, diğerlerinin ise farklı kentlere göç ettiğini söyledi. 
 
Mahallede bulunan ve iki yıl önce Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen 130 yıllık Taşhoran (Üç horan-Surp Yerrortutyun) Kilisesi de depremde büyük hasar aldı ve kullanılamaz geldi. Kilisede 120 yıl sonra ilk defa bir yıl önce bir nikah töreni yapıldığı öğrenildi. Bu da Ermenileri gelecek için oldukça umutlandırmış ve sevindirmişti. 
 
DEMİRCİ YUSUF KENTİ TERK ETMEDİ 
 
70’li yıllara kadar Meletî’nin “gavur” mahallesinin sokaklarında oynanan oyunlarda yoğun olarak duyulan Setrak, Lusyet, Jülyet, Garbiz, Kiwerk, Agog gibi isimler bugün duyulmuyor. Depremden sonra kentte kalan farklı inanç mensubu dört yurttaştan biri olan ve evi yıkıldığı için iş yerine sığınan dünyanın sayılı Damascus (Şam) Çeliği ustalarından olan Süryani Yusuf Bayyiğit (Demirci Yusuf), “Sonuna kadar burada kalacağım” diyor. 
 
1974’TE TANIK OLDUKLARINI ANLATTI 
 
Meletî’de yüz yıllardan beri farklı inanç mensuplarının yaşadığını aktaran Bayyiğit, “Çavuşoğlu ve Salköprü mahallelerinde bundan on yıllar önce avlulu evler vardı. Daha sonra burası şehir oldu ve burada binlerce gayrimüslim yaşamaya başladı. Dönem dönem Malatya’da varlıklarını sürdürdüler. Zaman zaman baskılardan dolayı ülkeyi terk etmek zorunda kaldılar. Sayımız gittikçe azaldı. 1974 yılında ‘Kıbrıs Barış Harekatı'ndan dolayı göçler başladı. 1974’te gayrimüslimlerin yoğun olarak yaşadığı Çavuşoğlu ve Salköprü mahallelerinden baskılardan dolayı 10’dan fazla aile eşyalarını kamyonlara yükleyip gece yarısı şehri terk ettiler” dedi.
 
BASKILAR HİÇ EKSİK OLMADI 
 
1970’lere kadar Çavuşoğlu Mahallesi’nde bulunan 5 evden 2’sinin Ermeni veya Süryani olduğunu söyleyen Bayyiğit, “Sadece o mahallede 200 hane olduğunu söyleyebilirim. Tabi o yıllarda Kıbrıs harekatının, savaşın olduğu dönemde evlere baskınlar yapıldı, insanlar öldürüldü, insanlara kötü muamele yapıldı. İnsanlar göç etmenin yollarını aradı. 80 ihtilali döneminde yine bir kaostan dolayı insanlar hakketmedikleri baskılara maruz kaldı. Ülkede bir askeri darbe oldu ve sorumlu olarak seni işaret eden insanlar vardı. Hatta Fransa Başbakanı ya da İtalya Başbakanı kalkıp bir açıklama yapıyor, Türkiye’deki gayrimüslim vatandaşlar burada o bahsettiğimiz uç noktasındaki insanlar tarafından tehdit ve baskılara maruz kalıyor. Yine günümüzde olduğu gibi bir başka ülkede ‘densizin’ biri kalkıp bir Kuran-ı Kerim yakıyor, bizler burada rahatsız ve tedirgin oluyoruz. Bu tür baskılarımız hiç eksik olmadı. Bunların etkisiyle burada hep göçler yaşandı. Bu tür sebepler hiçbir zaman eksilmedi” diye belirtti.
 
DEPREM SONRASI 4 KİŞİ KALDI
 
Mereş merkezli depremlerden sonra herkes gibi Meletî’de yaşayan farklı inanç mensuplarının da derinden etkilendiğini dile getiren Bayyiğit, şunları söyledi: “Şuan her birimiz bir yerdeyiz. Ailem Aydın’a gitmek durumunda kaldı. Yine burada kaybettiğimiz aileler oldu. Malatya’da bir ailemizde 3 kişi yaşamını yitirdi. Bu mahallede 60 civarındayız. Aile olarak saydığımızda 8 aile Ermeni kaldı. Yine bir o kadar da Süryani olarak varız. Yani toplam nüfusumuz 60’tır. Depremden sonra benle birlikte 3 kişi daha kaldı, gerisi ise göç etti. Şehir merkezinde iş yerimin sağlamlığından dolayı ben kalıyorum. Onun dışında burada yaşayan tüm gayrimüslimler kent dışında. Tabi bunlar geçici sığınmadır. Bu geçicilik ne zamana kadar devam edecek onu da bilmiyorum. Ya da bu insanlar döndükten sonra ne yapar bilmiyorum. Çünkü binası yıkılan, evi yıkılanların haricinde yıkılmayan binalarda içeri girilecek gibi değil. Bu gerçekten üzüntü verici bir durumdur. Doğal afet ayrım yapmadan herkese etki eden bir durum. Şuan sayımız yok denecek kadar az.”
 
'SONUNA KADAR BURADAYIM'
 
Kenti terk edenlere geri dönüş ve yeniden inşa çağrısı yapan Bayyiğit, “Buradan gitmeyi düşünmüyorum ve sonuna kadar buradayım. Hayatımı tehlikeye atacak büyük bir risk görmediğim sürece ben burayı terk etmeyi düşünmüyorum. Bir katkım olsun diye buradayım. Bugüne kadar Malatya’da kalan 60 ailemiz bu depreme kadar başımıza büyük bir şey gelmedi. Fakat bu sefer de doğal afetler bizi dağıtmaya başladı. Bu da buradaki sayımızın gittikçe azalmasına sebep olacaktır. İnsanlarımızın burayı terk etmesini istemiyorum. Sadece gayrimüslim olarak değil, dostlarımız, arkadaşlarımızın da kendi memleketlerinde yaşamasından yanayım” diye seslendi. 
 
KAR ERİTEREK SU İHTİYACINI KARŞILADILAR 
 
Deprem sonrası yaşananları anlatan Bayyiğit, ilk üç gün boyunca kendilerine yardımların ulaşmadığını söyledi. Bayyiğit, şöyle devam etti: “Buradakiler bize hiç yetişemedi maalesef. Amacım ve niyetim hiç kimseyi kötülemek değil, ancak hazırlıksız olduğumuzu gördük. Çadır yoktu herkes üst üstteydi. Karşıdaki sanat merkezine insanlar giriyordu, her on dakikada bir deprem oluyordu. Ama insanlar donmamak için içeri giriyordu. İnsanlar ekmek bulamıyor, su bulamıyor, tuvalet ihtiyacını karşılayamıyor. Rezaleti yaşadık. Üçüncü günün akşamında bir şeyler dağıtılmaya başlandı. Yetkililer buraya gelip bizlere, ‘ihtiyaçlarınız nedir, ne getirelim’ diye sorup gittiler ve daha da gelmediler. Bizler ise sadece ekmek ve su istiyorduk. Su bulamadığımız için kar suyunu tencereye koyup tüpün üstünde erittik. O erittiğimiz kar sapsarı bir suya dönüşüyordu. Yıkılan binaların enkazından çıkan tozlardan dolayı sapsarı su oluyordu. Onu içmek zorunda kaldık. Aslında 4 ve 5’inci günde de pek değişen bir şey olmadı. İnsanlar üstünde uyuyabileceği bir bez parçasını bile bulamadılar.”
 
BİR TAS ÇORBA DAHİ ALAMADI 
 
Geçen süre içerisinde kimi ihtiyaçların karşılandığını aktaran Bayyiğit, “Suyu artık bir şekilde tedarik ediyorsun. Bir ay oldu ama ben hala oradan (belediyenin yemek dağıttığı çadırı) bir tabak çorba almış değilim, ben hala bir koli su almış değilim. Malatya'da suyun toptan satıldığı bir depo buldum ve kendi paramla suları tedarik ettim. En son bir hafta önce kendi paramla su aldım. Ne devleti kötülemek ne dağıtıcıları kötülemek için demiyorum ama maalesef şunu haykırarak söyleyebilirim; böylesine bir rezalet, böylesi bir organizasyonsuzluk olamaz. Herhalde 1940’lı-50’li, 30’lu yıllarda olan bir depremden farksız bir durum yaşadık. Bu kadar beceriksiz, bu kadar dağıtım konusunda koordine olmayan, vatandaşın ihtiyacını kesinlikle karşılamayan bir organizasyonla karşılaştık. Onun dışında deprem korkusu hala bir kabus gibi üstümüzde. Bir dayanağın ve seçeneğin yok. Böyle bir şey oldu ve ben şuraya gideyim diye bir şeyde yok. Ya tamamen herkes gibi vazgeçeceksin ya da ne yapabilirim diye düşüneceksin. Fayda faydadır düşüncesiyle ben burada kalmayı tercih ediyorum” şeklinde konuştu.
 
MA / Dilgeş Ruvanas
 
 
 

Diğer başlıklar

17:11 İmamoğlu görevden uzaklaştırıldı, Şişli'ye kayyım atandı
17:10 Cûdî Dil ve Kültür Derneği kuruldu
17:03 İstanbul Newrozu sonrası yürüyüş
16:39 Özel: Ortak mücadele aynı kararlılıkla devam edecek
Bakırhan: Türkiye'nin ihtiyacı tutuklama değil, demokrasidir YENİLENDİ
16:30 Tülay Hatimoğulları: Mücadele haktır
16:13 İstanbul'da görkemli Newroz sona erdi
16:01 Sebahat Tuncel: Umut var, barış için kendimize güveniyoruz
15:56 Yerine kayyım atanan eşbaşkan: İstanbul'da darbe yaşandı
15:55 Antalya’da özgürlük Newroz’u: İktidar adım atmalı
15:52 Newroz kutlamalarında ortak talep: Abdullah Öcalan'a özgürlük GÜNCELLENİYOR
15:27 Özel’den İstanbul Newrozu'na mesaj: Özgürlük halayına duracağımız günler yakın
15:22 14 barodan Yavaş'a tepki: Kınıyoruz
15:17 Bayındır: Kürt halkı Öcalan’ın özgürlüğünü görecek
15:06 Bakırhan'dan İmamoğlu tepkisi: 16 milyonun iradesi hapsedilemez
14:55 Ekrem İmamoğlu: Demokrasi meydanlarında sesinizi yükseltin
14:47 İBB soruşturmasında 48 kişiye tutuklama
14:25 Uçar'dan Yavaş'a: Kürt halkının değerlerine laf söyletmeyiz
14:13 Gültan Kışanak: Şimdi Ankara'nın adım atma zamanıdır
14:13 HDK Eşsözcüsü Kenanoğlu: Halk iradesine yönelik darbeye karşıyız
13:43 Abdullah Öcalan'ın sesi Yenikapı’da yankılandı
13:27 Yüzbinler Yenikapı Meydanı'nı doldurdu
13:26 DBP’den tutuklamalara tepki
13:17 Antalya’da 'özgürlük' Newrozu
13:11 Özel: Tek suçu Erdoğan'ı yenmek olduğu için tutuklandı
12:46 Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri: Direnişi büyütelim
12:42 İstanbul’da coşkulu Newroz kutlaması başladı
12:34 Ekrem İmamoğlu'ndan karara ilk tepki: Yenileceksiniz!
12:28 19 merkezde Newroz kutlaması
11:47 Adana'da Newroz halayı
11:43 DBP Eş Genel Başkanları: Kabul etmiyoruz
11:20 Jin derginin yeni sayısı yayında
11:02 Eş Genel Başkanlardan İmamoğlu’nun tutuklanmasına tepki
10:42 CHP'den ilk tepki: Hesabını verecekler
10:12 Ekrem İmamoğlu tutuklandı
10:05 CHP'de cumhurbaşkanlığı oylaması başladı
09:57 Gazze'de 24 saatte en az 32 Filistinli öldürüldü
09:47 İstanbul'da Newroz'a akın başladı
09:46 Hakim gözaltılara itiraz dilekçesini almadı!
09:10 İBB soruşturmasında çok sayıda tutuklama
09:03 MXDŞ Eşbaşkanı: Öcalan’ın çağrısı bizim için esastır
09:02 Oya Yıldırım: Demokratik bir yaşamı inşa etmeliyiz
09:00 23 MART 2025 GÜNDEMİ
07:52 İmamoğlu'nun hakimlik ifadesi tamamlandı
05:17 Özel adliyeye gidiyor
04:49 Barolar Mansur Yavaş hakkında suç duyurusunda bulunacak
04:24 Tutuklama talebi sonrası adliye içindeki barikatlar yıkıldı
03:35 Özgür Özel Saraçhane'ye dönüyor
03:18 İmamoğlu hakkında iki suçlamadan tutuklama talebi
03:14 Ankara’da gençlerden yürüyüşlü protesto
02:50 Tehdit ardından kanallar yayını kesti
02:45 İmamoğlu'nun yolsuzluk soruşturmasındaki ifadesi tamamlandı
02:33 İmamoğlu’nun ‘Kent uzlaşısı’ ifadesi
01:47 Saraçhane'de polis saldırısı
01:35 RTÜK Başkanı’ndan ‘lisans iptali’ tehdidi
00:53 Özel İstanbul Adliyesi’nde
00:20 Newroz coşkusu büyüyor
00:00 Bakırhan: Kent uzlaşısı deyince suç mu oluyor?
22/03/2025
23:46 Özel Saraçhane'den seslendi: İstanbul tarih yazacak
23:10 Hacıahmet'te coşkulu Newroz, Yenikapı'ya çağrı
22:31 4’üncü gününde onbinler Saraçhane'de
22:22 İmamoğlu ve beraberindekilerin savcılık ifadesi başladı
21:59 İmamoğlu için yapılan eylemler sürüyor: Gezi'ye selam, direnişe devam
21:35 Nujiyan Erhan mezarı başında anıldı
21:24 Til Temir’de bomba yüklü dron düşürüldü
21:20 İstanbul Newroz açıklaması: Yarın aynı yer ve saatte kutlanacak
20:49 Valilikten İstanbul için yeni yasaklar
20:31 Baluken: Barışın kapısını açacak olan Öcalan’ın halkıyla buluşmasıdır
19:59 Eskişehir’deki öğrencilerin ifadeleri alındı
19:38 Özgür Özel: Hiçbir yasağa uymayacağız
19:29 İzmir'de gözaltına alınanlar karakolda muayene ediliyor
19:25 'Suriye’de tek çözüm demokratik cumhuriyettir'
19:05 İmamoğlu adliyeye sevk edildi
18:07 İmamoğlu’ndan ‘kent uzlaşısı’ yanıtı: Demokratik temsili hedefledik
17:55 İmamoğlu ve Ongun soruşturması da gizli tanığa dayandırıldı
17:44 Valilik Çağlayan'a giden yolları trafiğe kapattı
17:37 CHP'den Saraçhane çağrısı
17:11 Kulu'da Newroz: Çağrının gerekliliklerini yerine getirin
16:48 İzmir’de Özgürlük Newrozu: Öcalan demokratik toplum inşasında kararlı
16:36 İstanbul Newroz'a hazır: Asrın Çağrısı’na cevap olacağız
16:13 İmamoğlu’nun emniyet ifadesi tamamlandı
16:13 İBB ‘kent uzlaşısı’ soruşturmasında gözaltı sayısı arttı
15:38 Amanos eteklerinde Newroz: Demokratik geleceği el ele inşa edeceğiz
15:35 Kürdistan kentlerinde intihar oranlarında artış
15:26 Kocaeli Newrozu’na ‘Öcalan’a özgürlük' talebi damga vurdu
15:13 Emniyette çıplak arama dayatması ve şiddet
15:02 Amed Barosu: Saldırılara karşı mücadelemizi sürdüreceğiz
15:02 Hayati tehlikeleri bulunan tutsaklar Oduncu ve Sulukan için tahliye çağrısı
14:43 Mersin’de coşkulu Newroz: Demokratik toplumu birlikte inşa edeceğiz
14:30 1992 Newrozu’nda katledilenler anıldı
14:25 Çağlayan Adliyesi'nde 'İmamoğlu' ablukası
14:17 Son 24 Saate 55 hesaba erişim engeli
14:14 Erzîngan’da 7 yıl sonra Newroz kutlaması: Öcalan’ın çağrısını büyütme zamanı
14:11 Emniyette avukatsız ifade dayatması
14:04 İstanbul Valisi protestolara dönük polis şiddetini savundu
13:50 Kayıp yakınlarından ‘Umut hakkı’ kararının tanınması çağrısı
13:42 Hasan Ocak’ın failleri soruldu: Dosya zamanaşımına terk edildi
13:24 DEM Parti: Azad Barış yanlız değildir
13:14 AP milletvekilleri: Öcalan'ın çağrısı bütün bölgeyi etkileyecek fırsat
12:51 Üç günde 712 saldırı
12:40 Merîwan’da Newroz gözaltısı
12:37 İzmir’de Newroz coşkusu
12:24 CHP yarın 81 kentte 5 bin 600 sandık kuracak
12:21 Gözaltı sayısı 343'e yükseldi
12:05 Mersin’de Özgürlük Newrozu başladı
11:46 9 merkezde Newroz kutlaması
11:41 Irak ordusu Şengal'den çekildi
11:18 İmamoğlu: Bu darbeyi yeneceğiz
10:29 İmamoğlu'ndan ön seçim çağrısı
10:27 Amed Newrozu'na katılanlar: Öcalan özgür olmalı
10:22 İmamoğlu, ikinci soruşturma kapsamında ifade verecek
10:19 DEM Parti’den İstanbul Barosu’na destek: Karar hukuksuzdur
10:05 ‘İmamoğlu’nun gözaltısı ekonomiye 684 milyar kaybettirdi’
10:00 Marksist bir inceleme: Kadının Mülksüzleştirilmesi
09:56 ‘Uluslararası toplumdan katliamlara karşı güçlü duruş bekliyoruz’
09:48 Özgürlüğe akan değişimin Newrozu
09:14 ‘Amed Newrozu’nda halk çağrıyı sahiplendi’
09:05 HDK'den CHP Genel Başkanı Özel'e Newroz daveti
09:04 CHP'li Cömert: Saldırının amacı muhalefeti ayrıştırmak
09:03 İstanbul Newrozu'na gençlik öncülük edecek
09:02 Fransa Kürdistan Derneği üyeleri: Öcalan’ın özgürlüğü herkes için önemli
09:00 SES yöneticisi Sibel Uyan: Kaynaklar savaşa aktarılıyor
09:00 22 Mart 2025 GÜNDEMİ
08:57 İmamoğlu protestoları sonrası ev baskınları
08:43 Eskişehir ve Hatay’da İmamoğlu protestoları
00:32 Irak'ın İstanbul Başkonsolosluğuna silahlı saldırı
00:13 Heleb’te Baas rejiminden sonra ilk kitlesel Newroz
00:03 Yerlikaya: 97 kişi gözaltına alındı
21/03/2025
23:44 Kaboğlu: İstanbul Barosu görevine devam ediyor
23:36 Ankara ve Adana'da kitlesel miting: Faşizme karşı omuz omuza
23:27 Edhem Osman Şêx Barzani’den Newroz mesajı
23:03 Atina’da Newroz kutlaması
22:05 Kutlamalar sürüyor: Newroz ateşiyle örgütlenelim
21:39 Binlerce kişi Saraçhane’de: Burayı Erdoğan’ın kayyımına vermeyeceğiz
21:25 İstanbul Barosu kararına tepki yağdı
21:09 İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri İBB'ye yürüdü
20:39 Kaboğlu: Adalet sarayında adaletin çöküşüne tanık olduk
20:19 ‘Dünya İçin Davullar’ etkinliğinde Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü istendi
19:22 'İBB’ye yönelik soruşturma kapsamında 7 kişinin banka hesaplarına el konuldu'
19:18 İstanbul Barosu yönetimi görevden alındı
19:07 Amed Newroz’undan notlar
18:41 Evin Cezaevi’ndeki tutsak kadınlar Newroz’u kutladı
18:29 Valilik kararına iptal davası açıldı
18:26 Şengal’e askeri sevkiyat yapıldı
18:19 DAD İzmir: Hewtemal barışa vesile olsun
18:06 İmamoğlu yarın savcılığa sevk edilecek
18:01 Alevilere yönelik katliam Mersin'de protesto edildi
17:28 Öğrencilerin duyuru hesaplarına erişim engeli
17:09 CHP olağanüstü kurultaya gidiyor
17:02 Erdoğan: 21 Mart'ı baharın ve kardeşliğin bayramı ilan etmeye varım
16:58 Kuzey Doğu Suriye'de Newroz: Halkların özgürlüğü Öcalan’ın özgürlüğüne bağlı