Siyaset bilimci Aytaç: Erdoğan’ın zaferi mutlak değil

img
ANKARA - Erdoğan’ın seçimlerde mutlak bir zafer kazanmadığını belirten siyaset bilimci Ahmet Murat Aytaç, “Muhalefet eşitlik ve özgürlük siyasetini güçlendirecek her türlü siyasi fırsatı değerlendirmeli” önerisinde bulundu.
 
Tarihi önem atfedilen 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimler ile 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimleri geride kaldı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yüzde 52,18 ile seçilirken, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 47,82 oranında oy aldı. İki aday arasındaki oy farkı ise 2 milyon 330 bin 140 oldu. Seçim sonuçları birçok soru ve tartışmayı da beraberinde getirdi. Siyaset bilimci ve yazar Ahmet Murat Aytaç, ikinci tur Cumhurbaşkanlığı seçimlerine giden süreç ve sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
 
ADAYLARIN MİLLİYETÇİ SÖYLEMLERİ
 
Erdoğan’ın “çözüm” adı altında yürütülen sürecin ardından kapsamlı bir ideolojik dönüşüm yaşadığını dile getiren Aytaç, “Kılıçdaroğlu’nun söylemindeki milliyetçi kayış, birinci tur sonucunda ortaya çıkan oy dağılımının etkisiyle geliştirilmiş bir seçim taktiği gibi görünüyor. En azından şimdilik, bir dönemler Baykal’ın da sıkıştığında başvurduğu -çarşaflı kadınlara CHP rozeti takma vb.- türden ilkesiz bir oy avcılığına benziyor. ‘Şimdilik’ dememin nedeni; bu söylem değişikliğinin uzun vadeli sonuçlarını bugünden kesin olarak öngörmenin mümkün olmaması. Zira AKP'nin çözüm sürecinden geri dönüşünü de bir yönüyle seçmen tabanında gerçekleşen milliyetçi dönüşüme uyum sağlamak ve bundan kazançlı çıkma hesabıyla açıklayabiliriz. Kılıçdaroğlu'nun partisini uzun bir süre temsil ettiği ‘ulusalcı’ çizgiden daha farklı bir çizgiye çekmesiyle oluşan yeni imajı düşünüldüğünde, ikinci turdaki milliyetçi hezeyanın kafaları karıştırması doğal. Ama bunun ideolojik olarak da tahkim edilmiş, dört başı mamur bir milliyetçi siyasetin sözcülüğüne soyunma şeklini alıp almayacağını görmek için biraz daha zamana ihtiyaç var” diye konuştu.
 
OY KAYBI VE SONUÇLARA ETKİLERİ 
 
Kılıçdaroğlu’nun milliyetçi söylemlerinin seçim üzerindeki etkileri üzerinde duran Aytaç, şunları söyledi: “Kılıçdaroğlu’nun birinci olduğu ve Kürt seçmeninin yoğun olduğu 14 ile baktığımızda, belli bir oy kaybının oluştuğu doğrudur. İlk sonuçlara göre, birinci turda oy kullanan seçmenlerin sayısındaki azalma 207 bin 358. Buna mukabil, Kılıçdaroğlu’nun oylarındaki toplam gerileme 135 bin 875 olarak gerçekleşmiş. Yine bu illerde ilk turdaki oy sayısını 2 milyon 456 bin 319 olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, oy kaybının yaklaşık olarak yüzde 5,5 civarında olduğu ortaya çıkıyor. CHP’nin Zafer Partisi’yle imzaladığı protokolün bedelini bu şekilde ödediğini söylemek yanlış olmaz. Bu da tepkili seçmenlerin rahatsızlığını oy tercihini değiştirerek değil, sandığa gitmeyerek gösterdiği anlamına gelir. Tabii ikinci turda oy kullanmayanların yarıya yakının Kılıçdaroğlu seçmeni olmaması, bu tutumda boykot dışındaki faktörlerin de etkili olduğunu işaret ediyor. Nerden bakılırsa bakılsın, yaşanan oy kaybının küçük bir oy dilimiyle sınırlı kaldığını ve seçim sonuçları üzerinde bir etki yaratmaktan uzak olduğunu kesin olarak gözlemliyoruz. Asıl işaret etmek istediğim şey seçmen davranışının kazandığı stratejik boyut. Yani seçmenler kimi istediğinden çok kimi istemediğine bağlı olarak oy vermiştir.”
 
‘ERDOĞAN’IN ZAFERİ MUTLAK DEĞİL’
 
Erdoğan’ın seçim zaferinin “mutlak” olmadığını vurgulayan Aytaç, “Bunun mutlak bir zafer olduğu yönündeki algı bir yönüyle seçime girdiğimiz sosyal ve ekonomik koşullarla, bir yönüyle de muhalefetin yarattığı seçmen psikolojisiyle ilgili. Neredeyse AKP’nin kazandığı her seçimde muhalefet seçim yenilgisini iktidarın yaptığı seçim hileleriyle açıkladı. Tabii bu yaklaşımdan çıkan sonuç seçimde muhalefetin en temel meselesinin sandık ve seçim güvenliği olduğu, eğer bu sorun halledilirse seçimlerin kazanılacağı yönünde oluyordu. Ancak yüzeydeki bu duyguların çok daha derindeki bir sorunu, yani Türkiye’deki siyasetçilerin yenilginin sorumluluğunu üstlenmek, hesap vermek ve demokratik özeleştiri yapmak gibi konulardaki yetersizliğinin üstünü örttüğünü düşünüyorum. Öyle ya siz elinizden geleni yapmışsınız ama karşıdaki hile yaparak oyunu kazanmışsa, kaybedeni eleştirmek doğru olmaz. Aksine yenilenin hukukunu savunmak, daha da ‘güçlenip’ hilekardan hesap sormak için çalışmak gerekir. İşte yaratılan duygu buydu. Oysa bunun altını azıcık kazıdığınızda,  Türkiye siyasetini esir alan lider oligarşisi, dar partizan kadrolaşma, delege yapıları liderin gücünü sürekli kılacak şekilde betonlanmış parti yapıları karşımıza çıkıyor” diye belirtti.
 
‘SİYASET EHVEN-İ ŞER MANTIĞINA SIKIŞTI’ 
 
Türkiye siyasetinin kısır bir “Ehven-i şer” mantığına sıkıştığını söyleyen Aytaç, “İnsanlar kendileri için en iyi olanı değil, daha az kötü olanı seçiyorlar. Aslında iktidar cephesi için de durum çok farklı değil. Erdoğan seçmenlerinin çoğu da aslında ekonomi yönetimini veya afet politikalarının kötü durumda olduğunu görüyor, kabul ediyor. Ama muhalefetin yönetimi alması durumunda işlerin daha kötü olacağına inanan bir çoğunluk olduğu için iktidara destek veriyorlar. Böyle baktığınızda iktidarı destekleyenler de kendilerine göre kötünün iyisini tercih ediyorlar. Geleceğin altını oyan, toplumu beklenti eşiğini düşüren bu durum, demokrasinin buz devri olduğuna inandığım bir ‘azalan beklentiler çağında’ dondurmuş durumda siyaseti. Buradan çıkmak için öncelikle kötünün iyisini norm haline getiren bu yaygın, örgütlü, kendi kendini besleyen bu kötülük rejiminden çıkmamız, iyinin nasıl bir şey olduğunu tekrar hatırlamaya ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı. 
 
‘TENCERENİN BOŞ OLMASI YETMEZ’
 
Seçime giden süreçte sırasıyla pandemi, ekonomik gerileme ve depremin meydana geldiğine, iktidarın ise tüm bu krizlerde beceriksiz bir yöntem izlediğine dikkat çeken Aytaç, şöyle devam etti: “Tüm bu konular muhalif kesimlerde ‘iktidara yürüyoruz’ hissiyatını güçlendirdi. Siyasi yorumcular ‘boş tencere iktidar devirir’ klişesini, ekonominin önceliğini ve belirleyiciliğini vurgulamak adında defalarca tekrar ettiler. Oysa bugün vardığımız yerde, AKP ve MHP, yani iktidar bloğu hem parlamento çoğunluğunu aldı hem de cumhurbaşkanlığını kazandı. Sonuç beklentilere uymadığında, beklentilerini sorgulamak yerine, sonuçları mahkûm etmekte büyük bir konfor, rahatlık vardır. İşte halkı suçlayanlar, depremzedeleri eleştirenler ve bunun gibi yaklaşımlar bu rahatlığa erişmenin bir yolu olarak, biraz da tepkisel bir şekilde yaygınlık kazanmaya başladı. Bence buradan çıkarılacak en önemli sonuç, her koşul altında siyaset yapmanın önceliğidir. Ekonomik krizler gibi doğal afetler de kendiliğinden siyasi sonuçlar doğurmazlar. Burada belirleyici olan bu gibi krizlerin siyasi olarak nasıl anlamlandırılacağıdır. Başka bir ifadeyle tencerenin boş olması yetmez, neden boş olduğu veya nasıl doldurulacağı konusunda insanlara inandırıcı politikalarla gitmek gerekir. Bunlar başarıldığında hiçbir gücün yenilmez olmadığını kendi pratiğinizle de görebilirsiniz.”
 
‘CUMHUR İTTİFAKI PARÇALI VE AYRIŞMIŞ’ 
 
Erdoğan’ın seçim öncesinde kullandığı “seçimden sonra görüşürüz” söylemi ile gözdağı verdiğini söyleyen Aytaç, “Seçim zaferi sonrasında yaptığı konuşma, seçim süreci boyunca yürüttüğü kriminalize edici ve kutuplaştırıcı söyleminin pek de değişmeyeceğinin işaretini vermişti. Bu söylemin ekseninde kutuplaşmış güçlerin inşa ettiği siyasi ittifak, unsurlarını kesişen yanları kadar ayrışan yanlarıyla da bir araya getirmektedir. Yani bir yandan baktığınızda aynı olanları bir araya getiren bu yapılar, başka bir açıdan benzemeyenleri bir araya getirmektedir. Dolayısıyla Cumhur İttifakı’nın da en az Millet İttifakı kadar parçalı, ayrışmış nitelikleri bir araya getirdiğini akılda tutmak gerekir. HÜDA PAR, Yeniden Refah Partisi veya DSP gibi iktidarı desteklemiş güçler, her ne kadar ilkelere dayalı bir uzlaşı temelinde ittifaka yönelmiş görünümü sunsalar da esasen seçim barajı, kolay ve zahmetsiz milletvekilliği elde etme arzusu gibi somut siyasi çıkarlar çerçevesinde birlik kurdular. Bu güçlerin sarsılmaz ve yekpare bir blok oluşturmadığını görmek, özgürlük ve eşitlik siyasetini derinleştirmek için olası fırsatları gözden kaçırmamak gerekir. İktidar blokuna dahil olmak, kazanan tarafta olmak başlı başına birliği sürdürmek için bir motivasyon kaynağıdır ve bu güçler için de durum farklı olmayacak. Ancak bu boyut ittifak güçlerinin kırılgan yanını da işaret ediyor” şeklinde konuştu.
 
‘MUHALEFET HER TÜRLÜ FIRSATI DEĞERLENDİRMELİ’ 
 
Aytaç, muhalefete şu önerilerde bulundu: “İktidar blokunu bir arada tutan bağlantılara daha çok can suyu verilirse, kimilerine göre Cumhuriyet tarihinin en ‘gerici’ ve en ‘şoven’ ittifakının ömrü çok daha fazla uzayacaktır. Muhalefet 5 yıl sonraki seçime endeksli ağır çekim siyaset yapan bir politika üretmenin ötesine geçmelidir. O yüzden mevcut iktidar blokunun dayanıklılığını ve sürdürülebilirliğini sınayan hamleler de dahil, eşitlik ve özgürlük siyasetini güçlendirecek her türlü siyasi fırsat değerlendirilmeli, öne çıkarılmalıdır.”
 
MA / Yüsra Batıhan

Diğer başlıklar

11:13 İsrail ordusu Halep'i vurdu
10:54 Yunanistan'da deprem
10:50 Riha'da sahura kadar seçim çalışması
10:33 Sanatçılar: DEM Parti için sandığa gidelim
10:21 Kuzey ve Doğu Suriye'de yerel seçim tarihi belli oldu
09:43 3 kentte kadın cinayeti | YENİLENDİ
09:40 Gazeteci Süleyman Ahmet'ten 157 gündür haber yok
09:36 Taybet İnan'ın kızı: Bizi katledenlere oy vermeyin
09:26 Giresun’da KYK yurdundan asansör düştü
09:25 Dilovası’nda gençlerin gözü seçimde: Neden bahar açmasın ki?
09:24 Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için 124 gündür grevdeler
09:16 Kürkçü: Kurdistan’da her hafta, her ay Kızıldereler yaşanıyor
09:09 Mezarlığa konteyner kuran anneye verilen cezanın gerekçesi: Örgüt mezarlığı!
09:08 Gazeteci Aykol'a gönderilen mektup 4 yıl sonra ulaştı
09:07 Amed'de binlerce kişiyle sandıklar korunacak
09:06 Mahkeme ‘hukuki menfaat’ gerekçesiyle Akbıyık’ın iddialarını esas almadı
09:05 Yıldız’ın avukatı: Tutsağa para göndermek yasada suç değil
09:04 Doktor Gül: Bağımsız heyetler İmralı'ya gitmeli
09:00 1 oy neden önemli?
09:00 29 MART 2024 GÜNDEMİ
28/03/2024
23:50 DEM Parti Amed'de gazetecilerle buluştu: Gayrimeşru olanlar gidecek
23:27 Sêwereg'te kaza: 3 ölü, 6 yaralı
23:13 Türk: İrademiz sandıklara yansırsa barışa bir adım daha yaklaşırız
22:40 Öğrenciler ‘deprem riski’ nedeniyle yurttan çıkarılmak istendi
20:53 Akdeniz’de kasıtlı çıkarıldığı belirtilen yangınlarda artış
20:47 HDP'nin eski MYK üyelerinin ‘Ermeni Soykırımı’ açıklamasından yargılandığı davada karar çıktı
20:20 Şenyaşar ailesinin eylemine DEM Partili kadınlar ve avukatlardan ziyaret
19:46 YSK’den ‘iftar’ kararı: Sayım aralıksız yapılacak
19:34 Bakırköy Cezaevi önünde gözaltına alınanlar serbest bırakıldı
19:27 Nijerya'da 3 ayda 202 kişi menenjitten hayatını kaybetti
18:02 Bakırköy Cezaevi’nde tutsaklar görüş sonrası darp edildi
17:50 Genç: Erdoğan Kürt sorununda çözüme yönelmez
17:23 DEM Parti’den bir ilk: Engelliler için yeni bir yaşam mümkün standı
17:16 DBB’ye ait malzemeler askeriye ve emniyet tarafından taşınıyor
16:59 Yargıtay, Ata ve Mızrak davasında polislerin beraatını onadı
16:49 DEM Parti seçim çalışmalarına hız verdi
16:46 MB rezervleri bir haftada 4 milyar 53 milyon dolar azaldı
16:39 DEM Parti: AKP’liler Belçika’daki ırkçı saldırının sözcülüğünü yapıyor
16:30 Hatimoğulları: Savaş için kapı kapı dolaşacağınıza barış için İmralı kapısını açın
16:21 Adalet Nöbeti’nden ‘İmralı kapısını açın’ çağrısı
16:07 Zana Bedlîslilere seslendi: Sandıklarınıza sahip çıkın
16:07 DEM Parti: Antalya'da adaylarımızı geri çekmiyoruz, oylar DEM'e
16:01 Temelli Colemêrg'de: Bu faşist iktidarı yıkacak olan sizin iradenizdir
16:00 Hatice Yıldız’ın tutukluluğu Bakırköy cezaevi önünde protesto edildi
15:47 Roboskî’yle yüzleşme olmadan demokrasi mümkün değil
15:34 Meleyî aşireti DEM Parti’ye desteğini açıkladı
15:17 Bakırhan: Halk onuruna ve iradesine sahip çıkacak
15:15 Pontoslu yazar Haralambidis yaşamını yitirdi
15:05 Êlih kayyımı AKP adayı için 53 milyona koli hazırlattı
15:01 Amed’de okul temizliği yaptırılan 15 öğrenci zehirlendi
14:55 Tutsaklardan siyasi partilere mektup: Açlık grevleri konusunda rol üstlenin
14:37 Mart ayı katliamlarıyla yüzleşme çağrısı
14:18 Okullar 1 Nisan'da tatil
14:16 Bayındır Bazîd’den seslendi: 1 Nisan’da başarımızı birlikte kutlayalım
14:01 Yargıtay Başkanı onuncu turda da seçilemedi
13:08 Açlık Grevi İzleme Koordinasyonu: Tutsakların talepleri karşılanmalı
12:55 DEM Parti’den 3 merkezde miting
12:48 Mûş'ta vali, kaymakam ve komutandan seçim çalışması
12:22 Esenyurt'ta 5 katlı binada yangın çıktı
12:21 Kütahya ve İstanbul’da erkek şiddeti
11:57 AKP'li belediyenin taş ocağına 'ÇED gerekli değil' kararı
11:42 ÖHD’den iki bakanlığa başvuru: Sağlık hakkı ihlaline sebep olan uygulamalar son bulsun
11:33 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından yeni görüşme başvurusu
11:06 Zafer işareti gerekçesiyle seçim görevi iptal edildi
10:42 Kantinden para ile satın aldıkları eşyalara el konuldu
10:41 Agrobay işçileri ilk kazanımlarını elde etti
10:29 Cisim patlaması raporu: Dayan ailesi mağdur edildi
10:23 Ertak: Şirnex'te 2004 ruhuyla sandık başına gidelim
09:37 DEM Parti'ye destek yürüyüşü
09:13 Gazeteci Ahmet’in akıbetine dair 156 gündür açıklama yok
09:12 Tutsaklar 123 gündür açlık grevinde
09:11 DEM Parti Cihanbeyli için seferber
09:09 Xinûs eşbaşkan adayları: Herkese eşit hizmet vereceğiz
09:08 Abdullah Öcalan'ın avukatı: CPT güven veren bir kurum olmaktan çıktı
09:07 Wêranşar DEM'den yana
09:06 Ebexliler 2019’un hesabını soracak!
09:04 'Taşıma' hilesine karşı binlerce hareketli seçmen başvurusu
09:02 Tutsak yakınlarından hukuksuzluğa karşı dayanışma çağrısı
09:01 Tuncel: Sandığa gidelim, gasp edileni geri alalım
09:01 28 MART 2024 GÜNDEMİ
08:51 Ahlat T Tipi’nde provakatif saldırı
08:42 Beyaz Saray’dan İsrail’i görüşmeye ikna çabaları
27/03/2024
23:59 Riha’da kitlesel halk buluşmaları: Halka hizmet DEM Parti ile gelecek
23:56 Halk buluşması mitinge dönüştü: Hiçbir kuvvet Êlih’in kafasını karıştıramaz
23:22 Riha’da gözaltına alınan 7 kişi serbest bırakıldı
21:41 Barikat Riha’dan DEM Parti’ye destek yürüyüşü
21:34 Agirî ve Wan'da gençlik şöleninde tecrit vurgusu
21:08 Serüven Kültür Dünya Tiyatro Günü’nde sokakta
20:53 Memurlar AKP çalışmalarına götürülüyor
20:36 Mêrdîn adayları sahada: Sesimiz sandıklardan güçlü çıkmalı
20:30 Tiyatro oyuncularından DEM Parti’ye destek
20:22 Haber Sen: TRT anayasal suç işliyor
20:05 Zana: İmralı kapıları açılsın
19:47 Emine Şenyaşar’ı ziyaret etmek isteyen EMEP’lilere engel
19:43 İzmir'de kadın katliamları protestosu: Örgütlenelim
19:38 Colemêrg’teki final mitingine kitlesel yürüyüşle çağrı yapıldı
19:15 İstanbul’da çok sayıda gözaltı
19:09 KHK eylemi 287’nci haftasında
18:54 Sêrt’te silahlı kavga: 4’ü ağır 8 yaralı
18:28 Bodrum’da kadınlar çocuk istismarını protesto etti
18:04 Erdoğan Êlih’de Ankara ve İstanbul için oy istedi
17:57 İHD Ankara Şube Ekoloji Komisyonu Yıllık Ekoloji Raporu’nu açıkladı
17:02 Türkdoğan TİHV ve İHD’yi ziyaret etti
16:51 DEM Partili adaylar: Adana için yeni bir tarih yazma vakti geldi
16:49 DEM Parti seçim çalışmasında: 1 Nisan'da zaferi kutlayacağız
16:47 Zana'dan Adalet Nöbeti'ne ziyaret: Annelerin mücadelesi olmasa dilimiz yok olurdu
16:38 Eğitim Sen: Cumhur İttifakı adayları okullarda propaganda yapıyor
16:22 Erdoğan Amed'de: Bu kardeşinize yüzde 28,5 oy çıkmışsa durup düşünmemiz lazım
15:50 Hatimoğulları'ndan Erdoğan'a: Çık sen kendini ıspatla
15:47 Emekliler: Sandıkta hesap soracağız
15:40 ÖHD, Marmara Bölgesindeki cezaeevlerine dair raporunu paylaştı
15:37 Hareketli seçmenler Muğla'dan yola çıktı
15:15 Mahkeme kararı verdi: Devletin öğrencilere yemek sağlama yükümlülüğü yoktur
15:12 Trabzon’da göçük: 3 işçi yaşamını yitirdi
15:10 Uçar: Bu seçim Şêx Seîd'e hakaret edenler ile Şêx Seîd'in torunları arasında
14:49 Belediyeden 'Yardıma muhtaç' kuyumcuya 70 bin TL yardım!
14:43 Cezaevinde rahatsızlanınca hastaneye kaldırıldı
14:30 Bayındır Qereyazî’de: Bu seçim, Kürtlerin dili, kimliği için referandumdur
14:20 DEM Parti'den Elkê'de sandık güvenliği eğitimi
14:18 Türkiyeli yetkili: Rusya saldırganlarını tutuklama talebi yoktu
13:49 Hrant Dink davası sanığı: İstihbaratı cinayetten bir gün sonra almış gibi rapor düzenledik!
13:44 Çewlig'de miting
13:40 Akkuyu'da maaşlarını alamayan işçiler iş bıraktı
13:28 Öğrenciler Erdoğan’ın mitingine taşındı
13:16 Baro ve STÖ’lerden CPT’ye İmralı çağrısı: Çözüm için adım atın
12:54 Açlık grevinde olan 5 tutsağa hücre cezası
12:37 Licik bilirkişi raporu: Zehirli kimyasalın Fırat’a taşınma riski var
12:18 Yargıtay Başkanı 6'ncı turda da seçilemedi
12:02 YNK: Kerkük'te Türkmen Cephesi ile anlaşan KDP ulusal değerleri sattı
11:35 Bakırhan: Üçüncü yol ağacının altında birleşelim
11:13 Yaşlı nüfus 5 yılda bir buçuk milyon arttı
11:00 Sınırdaki saldırılarda 10 kolber yaralandı
10:28 Roboskîliler: AKP'ye giden her oy üstümüze bomba olarak yağacak
10:27 Şirnex ve Riha'da ev baskınları
09:52 Hezro kırsalında askeri operasyon ve abluka
09:23 HRW ve Yurttaşlık Derneği: Depremle ilgili yetkililerin soruşturulmasına izin verilmeli
09:10 Gazeteci Ahmet’ten 155 gündür haber yok
09:09 Açlık grevi eylemi 122'nci gününde
09:08 'Bize ulaşan herkesi sandığa taşıyacağız'
09:07 Kayyım kadın merkezini yıllık bin 500 TL'ye kiraya verdi
09:06 AKP'liler ‘oy verme’ sözü karşılığında rüşvet dağıtıyor
09:04 Eşbaşkan adaylarından 'sandığa sahip çık' çağrısı
09:04 DAİŞ saldırıları: 2015 öncesi konumuna dönmek istiyor
09:03 Ege'den binlerce kişi kayyımları göndermeye gidiyor!
09:02 Hak savunucuları: Yıldız'ın tutuklanması insan hakkı ihlalidir
09:02 Kuzey ve Doğu Suriye'de yerel yönetim
09:01 Ayşe Gökkan: Merhamet dilemiyor, ataerkil yargıya baş eğmiyoruz
09:00 Dilovası’nda seçmenler değişim için sandığa gidecek
09:00 27 MART 2024 GÜNDEMİ
26/03/2024
23:59 Zana: Kürt halkı baskılara karşı boyun eğmedi, eğmeyecek