AKP'li Ölmez şirket çalışanlarını 'köylü' olarak göstererek maden onayı aldı

AMED - Pîran ilçesinde AKP'li İsmet Ölmez’e ait şirket, çalışanı olan kişileri "köylü" olarak göstererek kapasite arttırımı için bakanlıktan onay aldı. Bölgedeki kapasite arttırımı nedeniyle de bölgedeki üzüm bağları kurudu. 
 
Amed’in Pîran (Dicle) ilçesine bağlı kırsal Pirejmo ve Herido mahallelerinde, 31 Mart seçimlerinde AKP’nin Colemerg’te Belediye Başkan adayı olarak gösterdiği İsmet Ölmez'in sahibi olduğu Ölmez Doğu Madencilik Nakliyat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından yürütülen maden arama çalışmaları devam ediyor. Faaliyetlerde ise, kurşun ve çinko madenleri çıkarılıyor.
 
Bölgede ilk olarak 3 Ağustos 2011 tarihinde Bir Yıldız İnşaat Maden Nak. Gıda Sanayii ve Ticaret Limited Şirketi tarafından “ÇED Gerekli Değil” kararı alınarak, çinko ve kurşun işletmesi kuruldu. 27 Kasım 2019'da Ölmez Doğu Madencilik Şirketi’ne devredilen ocak için kapasite arttırma talebiyle 26 Temmuz 2022’de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuru yapıldı. Bakanlık tarafından 24 Ağustos 2022’de “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararı verilirken, böylece 24,94 hektarlık alanda yapılan aramaların kapsamı 532,77 hektara çıkarıldı.
 
USULSÜZLÜK TOPLANTI TUTANAĞINDA ÇIKTI 
 
Şirketin başvurusunda yer alan raporda, bölgede yaşayan yurttaşların onayının alındığı belirtilse de konuya dair yapılan halk toplantısına 4 kişi ve 2 muhtarın katıldığı tutulan tutanakta ortaya çıktı. Ayrıca tutanakta "köylü" olarak gösterilerin de o dönem şirkette çalışanlar olduğu, tutanaktaki Ahmet Aküzüm’ün maden çalışanı, Halit Birkan’ın şirkette yağcı ve Mustafa Güzel’in ise aşçı olarak çalıştığı öğrenildi. 
 
Öte yandan ÇED raporuna itiraz eden 19 köylünün talebinin bakanlık tarafından görmezden gelindiği belirtildi.  
 
AĞAÇLAR KESİLDİ, ÜZÜM BAĞLARI KURUDU
 
Yaklaşık iki yıldır kapasite arttırılarak sürdürülen maden faaliyeti nedeniyle bölgede yüzlerce ağaç kesilirken, ekim alanları zarar gördü. Maden arama çalışmalarında patlatılan dinamitler mahallelerde tahribata neden oldu. Oluşan tozdan kaynaklı üzüm bağları kurudu.
 
BÖLGEDE İNCELEME 
 
Halkın başvurusu üzerine Amed Barosu Kent ve Çevre Komisyonu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Amed Şube Ekoloji Komisyonu, Makine Mühendisleri Odası, Pirejmon Derneği ve Ziraat Mühendisleri Odası, 20 Ekim’de bölgede incelemelerde bulundu. İncelemelerde yer alan Amed Barosu Kent ve Çevre Komisyonu üyesi Ahmet İnan, bölgedeki duruma dair konuştu. 
 
KANSER ARTTI
 
Pirejmo ve Herido mahallelerinde 10 yıla yakın bir süredir kurşun madeni faaliyeti olduğunu belirten İnan, “Bu faaliyet nedeniyle tarımda inanılmaz bir düşüş yaşadı. Yanı sıra bronşit ve akciğer kanseri (tozdan kaynaklanan) hastalığında artış söz konusu. Mahalleliler, madenin zararlarını yaşam alanlarının yok olmasıyla acı bir şekilde tecrübe etti. Pirejmo’nun su kaynakları kirletildi. Mahallelilerin gösterdiği çeşme suyun zaman içinde nasıl yok olduğunu gösterdi” dedi. 
 
İPTAL DAVASI AÇILACAK
 
Bölge halkının bilgisi dışında kapasite artışına gidildiğine dikkati çeken İnan, “Bize yapılan başvurunun ardından maden sahasını gördük, halkla konuştuk. Talep ve şikayetlerini dinledik, bilgi aldık ve bilgi verdik. Amed Barosu’nun Çevre Komisyonu olarak kapasite artışına giden ÇED ile ilgili iptal davası açacağız. Sadece bu işin hukuki boyutu değil toplumsal boyutu da çok önemli. Halkın o yönde bir duruşu var” ifadelerini kullandı. 
 
ORMANLIK ALAN YOK EDİLDİ
 
Maden arama çalışması yapılan alanın ise “ormanlık alan” olduğunu belirten İnan, “Ağaçlar kesilerek alan açılıyor ve maden çalışması yapılıyor. Yani öyle çorak, taşlı bir arazi de değil. Buda bir doğa katliamıdır. Arayıp da bulamadıkları veya artık madeni tamamen çıkarttıkları yerlerden ayrıldıklarında hiçbir şekilde düzenleme, tekrar bir ağaçlandırma veya o çukurları kapatma gibi bir girişimde de bulunulmuyor. Yükümlülükler yerine getirilmemiş. Bu açılan çukurlara insanların düşme riski de var. Mahalleliler daha önce o çukurlara hayvanların düştüğünü ve derinliğinden kaynaklı kurtarılamadığını ifade etti. Yani anlayacağınız böyle bir sorumsuzluk söz konusu” diye belirtti. 
 
HUKUKİ DENETİM 
 
İnan, 10 yıllık maden için gerekli prosedürün uygulanıp, uygulamadığı ve ilgili izinlerin alınıp alınmadığı yönünde bir denetim mekanizmasının oluşturulacağını söyledi. İnan, “10 yıl önceki madenle ilgili şuan bir iptal davasının açılması hukuken imkanı yok. Ancak mevcut kapasite artışı ve devam eden faaliyetin hukuki olarak denetlenmesi için bütün girişimlerde bulunacağız” dedi.
 
AMAÇ GÖÇERTMEK 
 
Pirejmo Mahallesi’nden Hatun Akay, oluşan toz ve dumandan artık nefes alamaz hale geldiklerini söyledi. Akay, “Meyvemiz, sebzemiz, ağaçlarımız kalmadı hepsi kurudu. Topraklarımızı bırakıp gitmemizi istiyorlar. Ancak topraklarımızı bırakmayacağız. Benim için Pirejmo her yerden güzel” diye belirtti.
 
Yapılan maden çalışmaların çok büyük tahribata neden olduğunun altını çizen Ramazan Aküzüm, şunları belirtti: “Özellikle ağaçlar kurudu, bağlar üzüm tutmuyor. Bunun sebebi ise kullanılan kimyasallardır.  En az 20 ton patlayıcı kullanılıyor. Bu da 20 ton kimyasalın doğaya yayılması demek. Bu kimyasallar karıştığı doğayı katlediyor. İnsanlar buna maruz kalınca solunum yolları tıkanıyor ve birçok hastalığa sebep oluyor.” Maden arama çalışmalarının hukuka aykırı bir şekilde sürdürüldüğünün altını çizen Aküzüm, “Rastgele, kafalarına göre çalışma yapıyorlar. Köylüler, doğa bir zarar görecek mi umurlarında değil.  Devlet, 90’larda bizi zorla buralardan, topraklarımızdan sürdü. O günleri bire bir yaşadım. Askerler geldi köyleri yaktı, köylülere işkence etti. Aradan uzun yıllar geçti ama hiçbir şeyi unutmadım. Zulümden kaynaklı bende göç etmek zorunda kalanlardanım. Evimi yapmıştım içinde 2 yıl kalmadım köyümden edildim. Bu mağduriyeti ikinci kez yaşamayı kabul etmiyoruz. Gerekirse canımızı veririz ama yine müsaade etmeyeceğiz. Köyü insansızlaştırmaya çalışıyorlar. Ama mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz” diye belirtti. 
 
DİNAMİTLER DEPREM ETKİSİ YARATIYOR
 
Bölgedeki patlamaların 6-7 şiddetinde deprem etkisi yarattığını söylen Ali Rıza Altınok, “Her defasında deprem olduğunu sanıyoruz. Biz bu toprakları çocuklarımıza miras olarak bırakacağız. Bu gün hakkımızı ve köyümüzü savunmasak kimse savunmaz” dedi. 
 
Astım ve kalp rahatsızlığı olan Emine Akdut, maden faaliyetlerin nedeniyle oluşan toz ve dumanının sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi. Akdut, “Bu tozdan hepimiz hastalandık ölecek gibiyiz. Dinamitler patlatılınca çıkan sesten kapı ve penceremiz sallanıyor. Maden çalışmalarının yapılmaması için her türlü mücadele etmeye hazırız” diye belirtti. 
 
84 YAŞINDAKİ AKKUM: MÜCADELE EDECEĞİM 
 
Maden çalışmasından kaynaklı hem mallarından hem de sağlıklarından olduklarını ifade eden Emine Akkum, şöyle devam etti: “Sağlığımız zarar gördüğü halde toprağımızı bırakıp gitmiyoruz. Çünkü toprağımızı seviyoruz. Temiz hava ve tarım için buraya geliyoruz ama ne tarımdan verim alıyoruz nede temiz hava solabiliyoruz. 84 yaşındayım ama madene karşı mücadele edeceğim.”
 
ERKEN YAŞTA ÖLÜMLER ARTTI 
 
Maden çalışmalarından sonra astım rahatsızlığının oluştuğunu söyleyen Meryem Olgaç da, “Bölgemizde erken yaşta ölümler yaşanmaya başladı. Çünkü maden çalışmaları hastalıklara sebep oluyor. Haberimiz olmadan çalışmalar yapıldı. Sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi. 
 
MA / Heval Önkol

Diğer başlıklar

13:07 Cumartesi Anneleri: Kalıcı barış ortamına ihtiyaç var
13:01 3 kadını katleden erkek tutuklandı
12:54 ‘Kayıpların akıbetini ve faillerini sormaya devam edeceğiz’
11:30 İran 1 kolberi katletti
10:42 Rojin’in ölümüne dair rapor: Mide yemek doluydu, kanında anestezik madde var
10:18 Hezex'te 3 gözaltı, Ankara’da 13 kişi serbest bırakıldı
10:06 Katledilen Demirtaş’ın arkadaşı anlattı: Sistematik şiddet görüyordu
10:03 3’ü Barış Annesi 9 kişi cezaevinden çıktı
09:49 AKP'li Ölmez şirket çalışanlarını 'köylü' olarak göstererek maden onayı aldı
09:32 'Yenidoğan Çetesi buzdağının görünen kısmıdır'
09:22 'İyi halli' ama dışarı çıkması sakıncalı!
09:20 İzmir'de Kürtçe kurs kayıt başvuruları 2 Kasım'da sona eriyor
09:19 Filistin’in Nablus Belediye Başkanı yaşadıkları sorunları anlattı
09:08 9 ayda bin 76 kadın barodan şiddete karşı destek talep etti
09:07 Silopiya’da pamuk hasadı: Çiftçiler dertli
09:06 Nesteren Davutoğlu: Kürt sorunu çözülmeden Türkiye ilerleyemez
09:06 'Dokuzuncu Gezegen'in satranç taşı ustası
09:05 Bakkalcı: ‘Umut hakkı’ pazarlık konusu yapılamaz
09:04 Karamus: Öcalan'ın mesajı net, çözüm için adım atılmalı
09:00 26 EKİM 2024 GÜNDEMİ
08:35 İsrail'den İran'a hava saldırısı
25/10/2024
23:59 Federe Kürdistan’da bir asker hayatını kaybetti
23:47 Zübeyir Aydar’dan ‘samimi ve karşılıklı ateşkes’ çağrısı
23:03 Kuzey ve Doğu Suriye’ye saldırıların bilançosu
22:24 Mêrdîn'de yaşamını yitiren Aktaş defnedildi
22:01 Özerk Yönetim: Türkiye bölgeyi 40 kez bombaladı
21:11 AYM, belediyelere müdahale düzenlemelerini iptal etti
20:04 YNK’li bakan Irak hükümetinden istifa etti
19:42 Sakarya’da 2 işçi hayatını kaybetti
19:22 Amedspor’a taraftar yasağı kaldırıldı
18:51 Özel: Tüm aktörlerin sözü kıymetlidir
18:18 DİSK Basın-İş’ten Wan ziyareti
17:53 DİAYDER davasında 16 kişi hakkında ceza
17:47 SASA inşaat işçilerinden eylem: İki aydır maaş alamıyoruz
17:27 Öğrencisini taciz eden öğretim görevlisine uzaklaştırma cezası
16:53 Cengiz Çandar, Demirtaş ve Mızraklı ile görüştü
16:02 Amedspor’a taraftar yasağı: Maça çıkmayacağız
15:51 Bilêxşe'de tutuklanan 9 kişi hakkında tahliye kararı
15:39 Tedavi için infazı ertelenmişti: Yeniden tutuklandı
15:29 Aktaş'ın cenazesi teşhis edildi
15:27 KESK bakanlık önünde ihraç edilen üyelerinin işe iadelerini istedi
15:18 'Yenidoğan Çetesi' iddianamesi: 589 yıla kadar hapis talebi
14:32 Denizli'de orman yangını sürüyor
13:38 Rüşvetten yargılanan AKP’li Beyoğlu'na 3 yıl 9 ay ceza
13:36 Temizer için açıklama: Epilepsi nöbeti nedeniyle yaşamını yitirdi
13:33 Gözaltına alındıktan sonra operasyon bölgesine götürüldü
13:06 Brüksel’de 'Demokratik Suriye Yolu' kongresi
12:54 Barış Annesi Öner yaşamını yitirdi
12:27 Kadınlardan Evin Demirtaş’ın mezarına ve taziyesine ziyaret
12:18 Kuzey ve Doğu Suriye'ye saldırıların 3 günlük bilançosu
12:08 Duruşma sırasında avukata gözaltı
12:05 İsrail’in saldırısında 3 gazeteci öldü
11:24 HSM'den TUSAŞ açıklaması
11:13 DEM Parti binasına saldırı görüntülere yansıdı
11:03 Aileler İmralı’ya gitmek için başvurdu
10:34 31 ilde 176 gözaltı
09:59 Birçok kentte ev baskınları
09:58 Şengal’de en az 10 bölge bombalandı
09:06 Leyla Güven: Ah tekoşîn sen nelere kadirsin
09:05 Silopiya'da yer fıstığı üreticisini memnun etmedi
09:04 Mehmet Altan: Sen Kürt sorununu çözmezsen başkası başka türlü çözer
09:03 Wan sokakları: Söylem değil, pratik istiyoruz
09:02 Kadınlar şiddetten korunma yöntemlerini anlattı
09:01 Bayramoğlu: Öcalan Kürt sorununu bambaşka bir evreye taşır
09:01 Abdullah Öcalan’ın 'umut hakkı' için 1 milyon mektup kampanyası
09:00 18 yıldır ahşaba hayat veriyor
09:00 Temizer'in avukatı: Ölüme götüren bir süreç işletildi
09:00 25 EKİM 2024 GÜNDEMİ
08:28 Kuzey ve Doğu Suriye’ye saldırılar gece boyunca sürdü
07:42 DEM Parti Genel Merkezi'ne saldırı
24/10/2024
23:52 İsrail Dışişleri Bakanı: Ankara’daki diktatör Kürtleri bombalıyor dünya sessiz
23:21 34 parti ve örgütten saldırılara karşı ‘kenetlenme’ çağrısı
23:07 Gazze'ye saldırı: 150'den fazla ölü ve yaralı
21:29 Kuzey ve Doğu Suriye’deki saldırıların bilançosu
20:38 KCK'den 'Abdullah Öcalan görüşmesi' açıklaması
20:21 Türmen: Kürt sorunu çözülmeden Türkiye demokratikleşemez
19:31 Saldırılara karşı Mexmur’da kitlesel yürüyüş
19:19 SES Wan Şubesi: Sağlıktan tasarruf edilemez
18:54 İstanbul Barosu’nda devir teslim töreni
18:36 Zana: Hepimiz ciddi bir sorumlulukla karşı karşıyayız
17:37 DİAYDER davası: Sadece Kur'an’ın emirlerini uyguladık
16:53 BM İnsan Hakları Komitesi’nden Türkiye’ye sert eleştiriler
16:22 İHD Dîlok'tan Hatice Onaran için tahliye çağrısı
16:20 Çocuğa tecavüz: Baba ve kuzen tutuklandı
15:58 31 yıllık tutsak Karataş tahliye oldu
15:21 Babacan’dan iktidara: Kaybedecek tek bir saatimiz bile yok
15:05 DEM Parti Sözcüsü: Sayın Öcalan hazır peki devlet hazır mı?
15:02 İzmir'de kadın cinayeti
14:59 Cezaevinde intihar ettiği iddia edilen Acar defnedildi
14:36 Katledilen Evin Demirtaş defnedildi
14:35 İHD: Güven verici adımlarla sürecin samimiyeti ortaya konmalıdır
14:32 Sağlıkçılar: Sorumluların görevlerine son verilmeli
14:04 Askerler Ahmet Kaya posterini araçtan söktürdü
13:55 Şengal’den hava saldırılarına tepki
13:40 DBP: Saldırılara karşı tutumumuz direniş olacaktır
13:26 Şenyaşar ailesi 6 yıl 4 ay sonra taziye kurdu
12:56 Evin Demirtaş’ı katleden fail 3 gündür kayıp
12:52 Yerlikaya bir ismi açıkladı
12:28 Abdullah Öcalan'ın avukatları: Görüşmelerin sürekliliği sağlanmalı
12:11 Özerk Yönetim: Saldırılar soykırım politikasının devamıdır
12:03 20 cezaevine 40 ziyaret: İhlallerde yok yok!
12:02 Mazlum Abdi: Türkiye sivilleri hedef alıyor, savaş suçudur
12:01 Ankara sonrası Rojava'ya hava saldırısı: 12 kişi yaşamını yitirdi
11:54 Serra Bucak: Barışa katkı sunmak hepimizin sorumluluğu
11:28 Çocuğa gönderilen masala 'örgütsel haberleşme' engeli
11:27 Avukatlardan yeni İmralı başvurusu
11:04 Operasyona katılmak istemeyen koruculardan istifa dilekçesi
10:40 Gazeteci Müftüoğlu hakkında beraat kararı
10:31 DFG Eşbaşkanı Müftüoğlu'nun duruşması başladı
10:09 Karayılan: Kürt tarafı yok demez, yaş tahtaya da basmaz
10:08 İntihar ettiği iddia edilen tutsak hayatını kaybetti
10:07 DEM Parti: Sivil yaşam alanlarına yönelik başlatılan bombardımana derhal son verilsin
09:55 Abdullah Öcalan'dan ilk mesaj: Koşullar oluşursa süreci çatışmadan siyasi zemine çekecek güce sahibim
09:36 Federe Kürdistan'da seçim sonrası ittifak tartışmaları
09:22 Tutsak annelerden duruşma öncesi dayanışma çağrısı
09:20 Amed Baro Başkanı: İmralı politikası değişirse toplumsal barışa hizmet eder
09:10 Tahliyelere 'iyi hal' engeli: Tutsaklara eziyet ediliyor
09:08 İMO Şube Başkanı Korkmaz: Amed depreme hazır değil
09:04 Teslimiyete karşı özgürlük çizgisi: Berîtan
09:02 Tutsak Gemicioğlu 21 günde 15 kez hastaneye kaldırıldı
09:00 24 EKİM 2024 GÜNDEMİ
08:46 Birçok kent için sağanak uyarısı
08:32 43 ay sonra İmralı'da görüşme
08:10 Şengal’e SİHA saldırısı
23/10/2024
23:39 Kobanê ve Minbic’e saldırı
22:39 Til Rifet’e saldırı: 2 kişi hayatını kaybetti
21:39 Îdir'da lise müdürü erkekler tuvaletine kamera taktırdı
20:37 'Casusluk' düzenlemesi komisyondan geçti
20:28 Demirtaş’tan TUSAŞ saldırısı açıklaması
19:49 Lübnan tezkeresi uzatıldı
19:38 Erdoğan Putin ile görüştü
19:26 DEM Parti MYK: Barışa her zamankinden daha fazla sahip çıkmalıyız
19:21 KHK eylemi 302'nci haftada: Hakkımızdan vazgeçmiyoruz
18:37 TUSAŞ saldırısı sonrası sanal medyaya kısıtlama
18:35 Ankara'daki saldırı sonrası CHP Amed’de toplandı
18:15 Hizbullah, Safiyuddin'in öldüğünü doğruladı
17:59 Dün tahliye edilmişti: Hukukçu Dilek Ekmekçi yeniden tutuklandı
17:56 Özel: Saldırının zamanlaması dikkat çekici
17:43 TUSAŞ’a dönük saldırıya yayın yasağı
17:37 DEM Parti: Saldırı zamanlaması manidar
17:29 PEN Norveç’ten Müftüoğlu iddianamesine yorum: İkinci kez yargılanamaz
17:02 Bahçeli, İYİ Parti'yi ipe astı
16:42 Özel'den Amedspor’a ziyaret
16:17 TUSAŞ önünde patlama: 5 kişi yaşamını yitirdi
16:00 IMF'den Türkiye'ye asgari ücret uyarısı
15:18 Narin Güran cinayeti iddianamesi kabul edildi
14:59 Temiz Eller Komisyonu Başkanı görevden alındı
14:41 Maltepe Belediyesi’nde TİS'te ilerleme sağlanmadı
14:06 5 kişinin öldürülmesi davasında ağırlaştırılmış müebbet talebi
13:33 ‘Türkiye’de sağlık ticarileştirildi’